Tomos T4S

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jun 10, 2014 09:03

jaz ga ne potrebujem, športni duh je v veslih, ki so še bolj zanesljiva, in včasih delajo tudi na vodo !
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
cado1990
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Če Jun 12, 2014 10:49

Bodimo pošteni in realni, Tomos je tovarniško zelo pobruhano sestavljen (materijali, ceneni vijaki na glavico ravnega izvijača, krhka giza, slaba barva,...), je čisti odsev takratnega političnega sistema, ko so Japončki izdelovali Yamaho 250 in leteli po morju s 50 vozli, smo mi Jugoslovani čistili mostiček na svečki (je blo pa baje nepopisno lepo, proti danes:-S)... Je pa Tomos bolj ali manj enostavno zložen, enostavno ga je dobiti in konec koncu z dovolj motoroznanstvenega entuziazma tudi dosežeš delujočo napravo. Nikoli pa Tomos ne bo konkuriral npr. Johnsonu 4... Tako pač je...
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jun 12, 2014 11:08

...jer rekel cado1990. Ti Jugoslavijo verjetno poznaš samo po pripovedovanju drugih. Si pa malo brcnil v temo. Pri belih in črnih Tomosih sta bila ravno material in barva dobra, pa tudi vijaki so bili vsi inox, res pa je, da bi bilo bolje, če bi bili recimo imbus tipa. Očitno si naletel na izjemno slabo vzdrževane motorje ali pa tiste plave zadnjega tipa, kjer se barva lušči samo, da jo pogledaš. Proti koncu proizvodnje so bili materiali res vedno slabši.

Kaj pa je to krhka giza ? :?
cado1990
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Če Jun 12, 2014 11:20

Piki, verjetno so bili beli in črni Tomosi verjetno res bolj kvalitetno pobarvani, so imeli pa v p...i elektroniko, ki je kurila svečke eno za drugo... Giza oz. Gusa (al kako že pravite krjnci tej zlitini) na bloku, je pa tudi počila v nešteto primerih... In kar sej Jugo tiče, ni treba bit pretirano pameten, da vidiš, kaj je resnica:). Vglavnem moja poanta je bila, da se pač Yamaha 4 in Tomos 4 žal ne moreta primerjati. Primerjaj samo težo, moč, kvaliteto izdelka,...

p.s. Naši Tomosi so vseh možnih barv (Eden je celo zelen original, ki naj bi bil baje neka seria limitata za vojsko (gotovo je, da je tako tovarniško pobarvan)), smeri vrtenja, dolžin pet, prestav, oznak,.... IN VSI DOBIJO IMBUS INOX VIJAKE:)
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jun 12, 2014 11:38

Ne verjetno, sigurno so bili bolj kvalitetni. Tomos 4 se je v svojem času več kot uspešno kosal s konkurenco, ki sama tudi takrat ni imela 4 KM na propelerju. Danes se s temi motorji seveda ne more več kosati, ker se je njegova pot zaključila pred 16 leti, pa tudi tovarna je takrat že pešala in bi bil nadaljnji razvoj vprašljiv. Elektronike so bile različne, lzrazito slabo se je obnesla Bosch na 4 electronic, kasneje pa so bili problemi še z Iskro na 4.5 in 4.8. Nobene od teh stvari ni izdeloval Tomos sam, ampak drugi, tudi svetovno znani proizvajalci, recimo Bosch. Z enakimi zadevami so zalagali tudi "žlahtnejše" proizvajalce tedanjih izvenkrmnih motorjev.

Kaj je giza še sedaj ne vem :lol:, so pa ti motorji narejeni iz aluminjaste zlitine. Ja, zeleni motorji so bili delani za JLA, največ je bilo takih osemnajstic.
Nazadnje spremenil Piki, dne Če Jun 12, 2014 11:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » Če Jun 12, 2014 11:49

cado1990 napisal/-a:Giza oz. Gusa (al kako že pravite krjnci tej zlitini)

Guss – v nemškem jeziku pomeni lito. S tem izrazom se mnogokrat označuje izdelke, ki so iz litega železa, slednje pa s slovenskim izrazom imenujemo »siva litina«. Kot alternativa temu se običajno omenja izdelke iz aluminija. Čisto tehnično gledano bi bil izraz »litina« neprimeren, saj je tudi večina izdelkov iz aluminija litih, lahko pa tudi brona, ipd. Kot alternativa temu obstaja tudi možnost kovanja in/ali rezkanja/struženja. Tovrstna obdelava je značilna za dele najvišjega kakovostnega razreda, liti pa nekoliko nižjega.

Uporaba ustreznih izrazov močno poenostavi komunikacijo in naredi to natančnejšo.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jun 12, 2014 21:01

Ej, kaj če bi se vi Tomos fani dobili nekje v gostilni in si skupaj ogledali en spodoben motor, da že nehate ropotat !
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jun 13, 2014 10:29

Tex napisal/-a:Ej, kaj če bi se vi Tomos fani dobili nekje v gostilni in si skupaj ogledali en spodoben motor, da že nehate ropotat !

Tex, pridem, če prineseš kakšnega spodobnega iz istega leta, kot je bil zasnovan kateri od tipov Tomosa, ki bi ga bilo pa tudi treba prinesti, da lahko naredimo primerjavo.

Pa če bo zraven še kaj takih, ki se zares razumejo na motorje in lahko o tem kaj utemeljenega povedo - kaj je imel kateri dobrega in kaj je pri katerem zezelo - pa sploh z veseljem.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Jun 13, 2014 20:34

Najbolj iskan motor za popljavljena področja,ker je zračno hlajen, Tomos 4,barva ni važna :lol: :lol:
mašinfirer
waterski
Poročnik bojne ladje

Tomos

OdgovorNapisal/-a waterski » So Jun 14, 2014 08:54

Beli Tomos 4 se je v svojem času lahko kosal z vsem primerljivim na trgu.
Ne pozabimo na razvojni oddelek Tomosa kateremu so se v tistem obdobju klanjali vsi konkurenti. Elektronski vžig v obdobju črnega Tomosa je bil "up to date" reštev tistega časa sa je bil v prvih primerkih vgrajen uvožen material.
Mnenja o tem kaj je delalo "iglico" na svečki so bil in so še danes deljena. Ne pozabimo, da se je takrat uporabljalo "super" kvalitetni Inin dvotaktol.
Je pa zgodba v nekem trenutku zastala in neumestno je primerjati motor iz osemdestih ali devetdesetih s Tomosom katerega korenine segajo v šestdeseta leta.
Tudi za avtomobile iz tega obdobja pa naj si bo Mercedes ali Bmw je bilo normalno, da je v prtljažniku kovček z orodjem, jermen, 2 litra olja za dolivanje, ...

Kljub vsej stari slavi bi pa tudi jaz danes imel raje Yamahco ker je enostavno "up to date" motorček.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Jun 14, 2014 09:17

Če bi ga še izdelovali, bi se za med prodajal po vsem Jadranu. :D
mašinfirer
Uporabniški avatar
Kiky
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Kiky » Pe Nov 07, 2014 17:00

Pozdrav vsem. Si bom kar to temo izposodil. Danes sem po 10 letih spravil v pogon tomosa 4 in ko sem nalil novo olje v peto sem čez 5 minut opazil da olje po malih kapljicah teče ob spodnjem vijaku ki je za propelerjem. Kje bi bil po vaše problem..pete nisem nikoli odpiral in me zanima ali so zadaj kaki semeringi ali tesnila za menjati in kako za vraga se dobi propeler dol.kapico sem odvil, pušo sem izvlekel ven in od tam dalje ne gre več. Prosim za pomoč. Hvala v naprej.
LP Kiky

MORJE JE ZDRAVILO ZA DUŠO!!!!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Nov 07, 2014 21:35

Kako pa si nalil olje,saj si moral odviti spodnji in zgornji vijak.Oba sta na peti.Olje se naliva od spodaj in ko pri zgirnem vijaku priteče je polno.Če pa ti spodaj kaplja,ti je pri izpuščanju padlo tesnilo,ki je na vijaku v posodo kamor si stočil olje.Če ne dobiš dol propelerja,bodi pazljiv,da ne boš na silo snel še gume v propelerju.Ker toliko let ni bil prop. snet,se je sprijel z osovino.Jaz ponavadi snamem propeler komplet z osovino menjalnika.Torej odviješ dva vijaka za propelerjem(prej spusti olje iz pete)in potegneš komplet getribe ven.Vendar delaj zelo pazljivo pri snemanju,da se ti ne polomita ušesa v katerih sta bila vijaka.Če ti uspe potegnit to ven,je potem potrebno osovino šprešat ven.Tako ne poškoduješ ničesar.Če ti to ne bo šlo,raje daj nekomu ki bolj obvlada to.Če si iz okolice Ljubljane,ti lahko naredim jaz,ker imam prešo in nastavke za take svari.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Kiky
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Kiky » Pe Nov 07, 2014 21:48

Hvala za odgovor. Ma meni olje pušča lih pri tistih dveh vijakih za propelerjem in to pri spodnjem, ne pa na tistem kjer dolivas olje. Bojim se da cez cas vso olje odtece iz pete.Ta dva vijaka sem potem odvil pa se ne osovina in ne propeler ne premakneta.Tudi cela noga je čudno vsa zamaščena. Kot da bi vsa tesnila popustila in bi vsa mast stekla ven.
LP Kiky

Uporabniški avatar
Kiky
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Kiky » Pe Nov 07, 2014 21:52

Sem pa iz obale..poznaš mogoče tu koga ki to dela?
LP Kiky

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov