Pravilna višina izvenkrmnega motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 21, 2014 20:56

To je bolj po Mercatorijevo:"Malo tako, pa tako." :D

Verjetno pri klasičnem gliserju po možnosti z nadgradno kabine to res precej pomaga, ker premakne težišče lepo nazaj. Za taka plovila je zadevščina gotovo optimalna in še v marini je čoln bolj ubogljiv.
Pri dobro zasnovanem gliserju po možnosti z notched transom zna biti zadeva kontra produktivna. Težišče je bilo že prej na pravem mestu in z motorjem tako daleč nazaj obstaja resna nevarnost, da sploh ne bo mirno glisiral brez flapov in slednji poberejo 2-3 mph.
Za vsako aplikacijo posebej je tudi treba preverit resnično na novo postavljeno višino. Ob tako odmaknjenem motorju in predvidevanju, da gliser dvigne premec za 3-5 stopinj je ob 2,5 cm dvignjenem motorju kavitacijska šele na vodni gladini! Kdor ne verjame naj napravi enostavno skico. Benefit je torej v glavnem prisoten zaradi pomika težišča nazaj in zato manj omočene površine dna med glisiranjem ob manj trima, ker lažje dvigneš premec. če temu dodaš še dodatno dvignjen motor, bi pa znalo postat zanimivo.
Ampak pri vsem tem obstaja še ena resna nevarnost. Če pomik motorja nazaj ne premakne težišča dovolj nazaj, bo amplituda nihanja krme dovolj velika, da včasih propeler potegne preveč ven. Če se to nekajkrat ponovi, bo ob močnejših motorjih počil reduktor v peti, lahko se pa tudi razleti karter ali glavna gred motorja. Poznam tak primer prototipa velikega gumona za vojsko, ki so mu privoščili dizle in Arnesone. ker jim nihče ni mogel dopovedat, da mora bit težišče zadaj in, ker testni voznik ni jemal, ter dajal plina ob skokih čez valove, so sesuli nekaj pogonov in nekaj motorjev, "kriv" je bil pa seveda proizvajalec "šibke opreme".

Motorje se odmika od krme iz povsem enostavnega vzroka, ki niti ni manj mehurčkasta voda, temveč nekaj drugega.
Če propeler dvigneš dovolj visoko za površinski režim in imaš ob tem ravno prav velike propelerje za divjanje, se naenkrat pojaviš pred problemom izglisiranja. Klasični ameriški površinci z Bravo aplikacijami gredo trimat, vendar to ne pomaga kaj veliko. Ko daš plin propeler zakavitira, čoln se potopi v luknjo in stoji na mestu, ker je pol propelerja "skritega" za krmo. Rešitev je extension box-vmesna "podložka" med krmo in nogo, ki odmakne nogo vstran od krme in kako to deluje:
- nogo namontirajo na višino čistega površinca.
- ko daš plin, da izglisiraš propeler zakavitira, krma se potopi, ampak tokrat je propeler precej daleč zadaj pod krmo in vstran od nje, zato pride do polne vode.
- bolj gliser potaplja rit, globje je propeler in končno potegne čoln iz vode, nato pa itak stopi v ospredje površinsko klofutanje.

Zaradi te rešitve so lahko noge višje in posledično znajo biti gliserji hitrejši tudi do 8 mph od klasičnih. Za pravim površincem brez kotnih prenosov taka stvarca zaostaja le še za kake 4-6 mph. Vse to seveda ob hitrostih nad 70 ali raje 80 mph.
TPK
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a TPK » To Jul 22, 2014 12:51

Se popolnoma strinjam z napisanim. Lepo brat, ko je nekdo pri stvari in ve kako in kaj :D .

Koliko jaz razumem je "transom bracket" primeren za plovila nekje 18-25ft (poliester,alu), ki imajo zaprto krmo in so bila v osnovi namenjena za notranji motor (potem se je pa s pomočjo tega "nosilca" predelalo na outboard).

Ker tukaj se težeišče potem ne pomakne nič nazaj, ker se notranji z preko 350kg nadomesti z izvenkrmnim okoli 200kg. (če se pa še upošteva vzgon zaprtega outboard bracketa smo pa itak na profitu)

V teh primerih bi se naj plovne lastnosti izboljšale (kot na prikazano v tabeli na armstrong strani). Tukaj bi naj tudi veljalo merctorjevo :lol: pravilo (na 30cm seatbacka 2,5cm gor).

Bože nas pa obvaruj notched transoma in outboard bracketa ter vala v krmo (USA forumi so polni objav kako so jih potopili še preden so zagnali motorje in poskusili pobegniti).
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Jul 22, 2014 13:08

TPK napisal/-a:Bože nas pa obvaruj notched transoma in outboard bracketa ter vala v krmo (USA forumi so polni objav kako so jih potopili še preden so zagnali motorje in poskusili pobegniti).

:shock: Na to niti pomislil nisem. V glavi sem imel porpoising. V primeru težišča daleč nazaj recimo na 20% od krme in po možnosti kakega težkega sidra v premcu čolna ne zaustaviš brez ogromnih flapov. Ampak tega se v Jadranu ni za bat, 90% plovil ima težišče preveč naprej in bi taka predelava zelo osrečila kapitane, če ima njihovo plovilo dovolj trdno krmo. Tile podaljški trdnostno niti niso tak mačji kašelj, saj kar dobro povečajo navore ob masi in potisku motorja.

Ne verjamem pa tistega, da manj kuri v izpodrivni plovbi. Ta je bosa!
tidh
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a tidh » Po Jun 29, 2015 18:14

Lep pozdrav.
Sem novi na področju navtike, Forum pa prebiram že dalj časa.
Letos sem splovil Zodiac pro 420 letnik 2001, na njemu 4 taktni Tohatsu 30 letnik 2004. Čoln ima jahalno konzolo, rezervoar pod sedežem, akumulator na premcu. Kavitacijska plošča je poravnana z dnom čolna(?). Prva izkušnja je bila taka, da me je krepko prehitel vsak z 20 konji na čolnu. gas na ful je trokiral. Na morju ga je lokalni mojster očistil(fergazer) in nastavil. Ko se segreje sedaj lepo teče in tudi gas lepo prime. Še vedno pa je počasen( 17 mph po gps na telefonu). KJot da ne bi razvil pravih tur. ( izkušnje imam z yam 360 in tohatsu 15 4 takt). Za primerjavo, večji in težji Saks in 40 konjev, je dosti hitrejši.
Ker vidim, da imajo nekateri člani ogromno znanja, (upam da koga ne užalim, pa vendar bi pohvalil SR 290) v krogih kjer se jaz gibljem pa le tega ni veliko( po trgovinah in servisih je en kup nasvetov za drage rešitve) vas naprošam za kak nasvet.
Če vprašanje ne sodi sem se opravičujem
LP
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Jun 29, 2015 20:29

Brez točnega podatka o vrtljajih, hitrosti (GPS) in premer X korak trenutnega propelerja bo šlo težko. Fino bi bilo navest še maso čolna (to lahko konec koncev googlamo) in kakšna bo običajna obremenitev plovila. Potem pridejo še specifične želje kot so : želim se vozit čimbolj hitro ali želim se vozit čimbolj ekonomično. Kakšen trim je na motorju ročni/elektro?
tidh
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a tidh » Po Jun 29, 2015 23:20

Vrtljaji in propeler bodo trenutno problem, ker je čoln v Novalji , jaz pa v Mb. Propeler bi mi lahko kdo prečital, če bi vedel, kje in kaj iskati. Vrtljajev je po občutku premalo pri polni moči( kot rečeno, napram yam 360 in Tohatsu 15 iz prejšnjih let). Ni primerljivo, vem. Ampak ne vem, kdo in kako bi mi lahko to izmeril. Torej ostanem pri znanem: masa čolna cca180 kg, jahalna konzola, pod njo rezervoar 24 l, v premcu 55ah akumulator in 6 kg sidro. po potrebi še rezerva za gorivo. potnikov 2 do 4 odrasle osebe, po možnosti tubanje, smučanje? Kar se hitrosti in ekonomičnosti tiče, bi kak kompromis, v prid hitrosti. Trim je ročni, nastavljen na tretjo luknjo. Na drugi luknji, čoln ne poskakuje tako, je pa počasnejši. Na tretji luknji pa razvije 17 mph(gps telefona). Če pogruntam kako, prilepim kako sliko in filmček.
LP
tidh
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a tidh » Po Jun 29, 2015 23:54

Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jun 30, 2015 08:09

Trim ni pravilno nastavljen, motor je preveč proti krmni steni. Ob taki nastavitvi ti tišči premec v vodo. Vsekakor pa samo to ne more biti vzrok za tako nizko hitrost. Motor mora biti pravokotno na vodo med vožnjo. Dosežeš 17 milj ali vozlov ? Pišeš mph, torej milje, kar je samo 27 km/h ali slabih 15 vozlov. S T 18 te prehitim kot za šalo. Tukaj nekaj ne bo v redu.
Nazadnje spremenil Piki, dne To Jun 30, 2015 08:46, skupaj popravljeno 1 krat.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Jun 30, 2015 08:38

Ali imaš obratomer ali ne?
po stavku:
Prva izkušnja je bila taka, da me je krepko prehitel vsak z 20 konji na čolnu. gas na ful je trokiral.

sodeč ne.

Če ti je 4T motor pri polnem plinu trokiral ga je lahko ugašal omejilec vrtljajev. to pa pomeni Samo eno napačen propeler - premajhen korak.
Preveri najprej to.
Mato :wink:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jun 30, 2015 08:45

Ja, ampak kasneje je napisal, da so mu očistili uplinjač in je potem lepo delal. Vsekakor rabimo dimenzije propelerja.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jun 30, 2015 09:00

Občutek imam, da ima ta čoln težišče preveč naprej. Sediš precej naprej, trim ga še dodatno v vodo rine, tudi akumulator je na premcu.

Če je na motorju "standarden" propeler oz. tak ki je bil ob nakupu, potem najverjetneje ni nevem koliko faljen. Definitivno ne toliko, da bi šel čoln tako slabo kot navajaš.

Ta lahek čoln bi moral z enim človekom gor in 30 hp fino letet. Bi rekel da nekaj ne štima na motorju, v stilu da en cilinder nima iskre ali kaj podobnega.
tidh
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a tidh » To Jun 30, 2015 14:56

U fantje, kapo dol za tako hitre odgovore. Korak elise bom probal izvedet, če bo domačin našel napis. Trim bi se moral še malo igrati, pa je bilo premalo časa. Lokalni mojster, ki je očistil motor, Je rekel, da motor zdaj lepo leti, le tur ne dobi. Po njegovem občutku, bi moral dati ta motor več od sebe. Njegovo mnenje je, da je motor nekako nizko( karkoli bi to že pomenilo, saj ima nizko peto, kot mora biti za ta čoln) ali pa ima propeler prevelik korak? Bom probal prilepit filmček, če bo potem kaj bolj jasno. Mogoče bi moral kar na pamet vzet nove svečke(čeprav so stare videt ok) in mogoče nove kable za njih. Ampak, ko med delovanjem snamem kabl iz svečke, se tek motorja spremeni, tako da verjetno to ni to. Bi mogoče za ziher še enkrat očistil dize?
Še enkrat hvala za potrpljenje
LP
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jun 30, 2015 14:59

Nikoli med delovanjem motorja ne snemaj kapice s svečke, ker boš skuril elektroniko !
tidh
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a tidh » To Jun 30, 2015 15:02

hvala, tega nisem vedel
Matic1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Matic1 » To Jun 30, 2015 15:15

eno vprašanje o pravilni nastavitvi motorja:

Verjetno tudi jaz nimam optimalno nastavljenega motorja, probal sem s flapi, brez haska. Igral sem se s trimom, brezu haska. Vendar imam tako močan motor 50HP da tudi 5 odraslih potegne iz vode BP, tako bo tudi za smučarijo in tubo kr ok in se ne sekiram več,...
Sem pa opazil, da mi je s propelerja odluščilo vso barvo?! Eni imajo take lepe črne ali bele propelerje tudi na starih motorjih , moj pa je ves oluščen?! Je to lahko kaj narobe, je to viden znak nepravilne nastavitve motorja?

hvala lp M

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti