Plezanje na jambor in najdražja žarnica...

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jul 01, 2015 18:40

Dobra tema.

Le če boš uporabil navodilo, ki ga je dal zlatko83 (da te dvigne žena, kar zna priti prav še kdaj drugič), to vsaj prvič naredita pod nadzorom koga, ki že ve, kaj dela.

Je kar nekaj nevarnih napak, ki jih je mogoče narediti, ampak če začnem naštevati, bom šel spet komu na živce.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Ne Jul 05, 2015 20:59

No evo...po brezpogojni EDOtovi pomoci; za katero se bom vsekakor se mocno oddolzil, na tem mestu se mu tudi javno zahvaljujem ; kjer je on plezal na jambor, jaz sem ga dvigoval, zena pa skrbela za varovalno vrv...:) smo ugotovili da nobena od treh zarnic, ki sem jih kupil predhodno, ne pase v luc. Zarnica je z dvostranskim vpetjem...je pa tako, da na pogled je nitka cela, EDO pa ocenjuje da je mozno zaradi preperelosti cela luc fuc. Ker so imeli v soboto v Skipperju izjemno omejen izbor sidrnih luci in ker nihce od naju ni prevec podkovan za elektriko, sva se odlocila da grem kupit novo led luc, hkrati pa iscem pomoc za montazo le-te. Me pa zanima ce se najde kdo, ki bi mi najprej spodaj pri jamboru pomeril zicko, ce gre tok sploh skozi, da najprej zacnemo spodaj, potem pa naprej....kar se tice pa dvigovanja, me pa zena prvic sigurno nebi mogla dvignit, sem se se jaz mucil, sicer zaradi sibkega zdravja, pa vseeno...dol je slo lazje...:) Aja, pa se genovo sem se navadil snet in dat nazaj gor...hvala EDO!
Nazadnje spremenil Kariera, dne Ne Jul 05, 2015 21:07, skupaj popravljeno 1 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Jul 05, 2015 21:05

Edo je car!
To je res prava pomoč!
Jambor, višina... najbrž nas ni malo tukaj, kateri dobimo potne roke že samo ob misli na višino...
Dobro porihtaj.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jul 05, 2015 22:57

Lej prjatu tole boš pa sam zmeril.Daj instrument na enosmerno napetost 20 voltov.Pol pa zmer napetost na akuju za test Pokazal ti bo 12,5 V plus ali minus da te ne sekiram kam dat rdečo in kam črno spomko.Pol pa probaj tklo zmerit na kablu ko imaš luč prižghano.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Ne Jul 05, 2015 23:53

No, ja tako hudo pa spet ni bilo, Bolj hudo je bilo Tilnu pa ženi, ki sta vrtela vinč :wink: in bila v skrbeh, da ne bom prehitro nazaj na palubi.
Plezanje kot plezanje. Dokler ti tega ni treba počet med jadranjem je vse O.K. No nekateri, kot npr. ECHO, tudi v tem uživajo :wink:
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jul 06, 2015 01:45

polanc napisal/-a:Lej prjatu tole boš pa sam zmeril.Daj instrument na enosmerno napetost 20 voltov.Pol pa zmer napetost na akuju za test Pokazal ti bo 12,5 V plus ali minus da te ne sekiram kam dat rdečo in kam črno spomko.Pol pa probaj tklo zmerit na kablu ko imaš luč prižghano.

Zadovoljiv instrument za to dobis v interdiskontu za 10e. Samo ugasnit ga ne pozabi ker gre hitdo baterija.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Po Avg 01, 2016 22:58

Podobno situacijo imam tudi sam na svoji barki.

Pred dopustom smo dvignili mojega sina do vrha jambora z upanjem, da bo potrebno samo zamenjati žarnico. Ko je bil na vrhu, je uspel le pobrati staro žarnico, za katero se je izkazalo, da je od vseh navigacijskih luči edina z drugačnim "navojem". Hkrati je tudi poročal, da se plastični del luči že lomi, tako da bom zamenjal kar celo luč.

Sedaj pa vprašanja:

Najbrž na vrh jambora ne morem namestiti katerekoli luči. Bo treba torej ponovno gor in naštudirati, kakšna luč paše na jambor? Obstajajo kakšne standardne dimenzije oz. kaj je potrebno premeriti?

Za staro žarnico se je izkazalo, da ni bila pregorena. Kabel, ki gre v jambor, je pod napetostjo, na vrhu pa nismo merili z instrumentom. To najbrž lahko pomeni, da je kabel kje prekinjen, ali je bolj verjetno, da so le kontakti pri žarnici fuč?

In še najbolj pomembno. Sam nisem vešč plezanja oz dela na višini, cena dvigala na servisu je pa kar konkretna. Če je kdo pripravljen pomagati (seveda ne zastonj) in ima izkušnje z delom na višini, bi bil zelo hvaležen.
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » Po Avg 08, 2016 14:51

Za plezanje na jambor je priročno pomagalo že bilo objavljeno na tem portalu. Sicer pa na youtube je lepo pojasnjen: https://www.youtube.com/watch?v=tLoG0Zg8yOo
Sam sem si izdelal enega, plezanje je lahkota, rabiš pa pomočnika za varovanje na palubi. Imam ga na barki v Portorožu. ČE bi prej videl zapis bi ga posodil Edotu, da se ne bi vidva z ženo matrala ga gor vleč :-)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov