Antifouling Jotun

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

Re: Antifouling Jotun

OdgovorNapisal/-a sova » Sr Mar 27, 2019 19:11

od kapitana zena napisal/-a:
rozeto napisal/-a:moraš pa imeti veliko barko.Omenjeni AF je za večja plovila ( nad 82 fitov )
Mehanik mi ga je odsvetoval ker vsebuje preveč bakra ( kar je v redu za preprečevane obraščenosti ),ustvarja pa se velik
galvanski tok ki lahko zelo poškoduje pogonske dele.

Oooo, tale mehanik je najbrž na Sorbonni študiral.
gregor.n napisal/-a:Ne me zdaj strašit s takimi... jaz sem ga vzel 20kg :roll:
....pa ni Jotun ampak International micron99, tako mi je bilo rečeno 8)

Da nimaš tudi ti takega mehanika pa si zato vzel International. :lol: :mrgreen:

lp.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Mar 27, 2019 22:22

No ker vidim da se mal norca delate in mi bo barko požrl in to celih 82 fitov :roll: še dobr da mam večjo in mi bo neki fitov še ostalo da priveslam do obale 8)
Do sedaj sem vsaki 2 leti ( 8 let) gor malal Jotun megayacht royal, ki sem ga kupoval pri Fabiu v trgovini Postogna v Miljah in se po dveh letih ni prijelo gor nič, niti roba na vodni liniji ni blo, se pravi extra zadovoljen.
Letos pa tega ni več v prodaji in imajo Jotun sea force 90, Fabio pravi da je isti sam drugo ime in 5l kanta cca 10kg stane 185 eur, rabim 2.
In ko se že odpravim proti Miljam vidim da Bonaparte prodaja nekaj podobnega za 15 eur kg...ok si rečem 70 eur cenej in ker mam prednike zgleda iz Gorenjske kupim seveda slednjega. Mal sem seveda imel pomisleke a bo ta Micron 99 šel gor na Jotun a me prodajalec nekako prepriča da gre...verjamem in grem domov.
No in ker bom barko namazal šele 27.4. bom spremljal z zanimanjem tole temo, se kaj novega naučil in se morda celo premislil, oziroma bom AF podaril sosedu nemcu k mi gre kr fejst na živce...no kakorkol dnar ne bo stran vržen 8)

Sem pa pri Fabiu kupil Velox in primer za na prope...eno leto zdrži brez obraščanja, drugo pa tamalo bombico in 3x v sezoni podrgnem, bi dal kaj boljšega pa me ni še noben prepričal, vsaj ne v praksi :roll:
Nazadnje spremenil gregor.n, dne Sr Mar 27, 2019 22:44, skupaj popravljeno 1 krat.
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Mar 27, 2019 22:38

Jaz imam zadnja 3 leta Internatonal Micron EU, sosed je dal Sigmo (ne vem oznake). Rezultat, ki se vidi iz pomola: moje krmilo letos povsem poraščeno, njegovo brez enega laska.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Mar 28, 2019 00:06

Se pravi je sigma kvaliteten AF.. Jaz razmišljam s čim bi opleskal poden gliserja, ki bo čez poletje v vodi.. Kakšna ideja? Hočem pa črnega ali belega.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Mar 28, 2019 06:15

AEgir napisal/-a:Se pravi je sigma kvaliteten AF.. Jaz razmišljam s čim bi opleskal poden gliserja, ki bo čez poletje v vodi.. Kakšna ideja? Hočem pa črnega ali belega.

jaz imam Seajet black 033 na gumenjaku 6m in je dve sezoni zdržal bp

https://www.marinesuperstore.com/paint- ... -2-5-litre
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Mar 28, 2019 20:31

Sami malarji :) , a kondome ste nehal natikat rjuharji ?
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Mar 28, 2019 21:52

Ne govorte da je preveč bakra na barki, Strojani že hodijo po marinah! :wink:
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Pe Apr 05, 2019 09:37

ne sodit antifoulinga po proizvajalcih, ampak po modelih.

naprimer Hempel ima enega najslabših antifoulingov HardRacing in enega najboljših antifoulingov Globic900 kateri zdrži 90 mesecev.

Enako je tudi pri Jotunu, Sigmi, Internationalu, vse znamke imajo dobre in slabe antifoulinge.
Jotun ima preko 30 različnih vrst rdečega antifoulinga za čezoceanke. Ne razlikujejo se v količini bakra ampak tudi v strupih ki jih vsebujejo.

Enako velja tudi pri internationalu, Micron EU in Micron SPC niti približno ni isti antifouling.

Eni antifoulingi vsebujejo samo baker drugi baker in zelo posebne kemikalije ki organizmom v bližini spreminja DNK, ne vem točno kako ampak v glavnem vsi njihovi potomci se rodijo moškega spola in se ne morejo več razmoževati med sabo. To je tako močno, da so ježi v marinah pod barko vsi moškega spola.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Pe Apr 05, 2019 09:38

Primerjalna tabela med različnimi antifoulingi,

Slika

Slika

Slika

Slika

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Pe Apr 05, 2019 09:54

Na žalost se slabo vidi ko shranim na forum. Lahko pošljem na mail če kdo želi.

killer007
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a killer007 » Pe Apr 05, 2019 10:46

Bonaparte napisal/-a:Na žalost se slabo vidi ko shranim na forum. Lahko pošljem na mail če kdo želi.

jaz bi pa rabu malo antifoulinga jotun seaquantum rdeč, če se da.
LP
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Pe Apr 05, 2019 12:21

Bonaparte napisal/-a:Na žalost se slabo vidi ko shranim na forum. Lahko pošljem na mail če kdo želi.

Imas zs.
Lpd
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Apr 05, 2019 22:59

Bonaparte napisal/-a:ne sodit antifoulinga po proizvajalcih, ampak po modelih.

Eni antifoulingi vsebujejo samo baker drugi baker in zelo posebne kemikalije ki organizmom v bližini spreminja DNK, ne vem točno kako ampak v glavnem vsi njihovi potomci se rodijo moškega spola in se ne morejo več razmoževati med sabo. To je tako močno, da so ježi v marinah pod barko vsi moškega spola.

Hmmm...a če bojo moje babe okol čolna plavale jim bojo pol začel lulčki rast :shock:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Apr 09, 2019 15:35

Bonaparte napisal/-a:in zelo posebne kemikalije ki organizmom v bližini spreminja DNK, ne vem točno kako ampak v glavnem vsi njihovi potomci se rodijo moškega spola in se ne morejo več razmoževati med sabo. To je tako močno, da so ježi v marinah pod barko vsi moškega spola.

:lol: :lol: :lol: Stari kašno bučo si pa sedaj prodal, me je pa,kar malo strah, da ne bo moji sosedi tič zrasel :lol: :lol: :lol:

ahaha gregor si me prehitel :D
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Sr Apr 10, 2019 11:55

gregor.n napisal/-a:
Bonaparte napisal/-a:ne sodit antifoulinga po proizvajalcih, ampak po modelih.

Hmmm...a če bojo moje babe okol čolna plavale jim bojo pol začel lulčki rast :shock:

Ne bo vašim babam lulček zrastel, ampak če bodo zadosti dolgo plavale okoli barke, bodo lahko rodile le sina.
Pa ne mislit, da gluposti trosim. Ti antifoulingi vsebujejo veliko posebnih nevarnih kemikalij, ki so tako nevarne, da jih ne smejo prodajat v navadnih trgovinah. Ne mislit da so antifoulingi za čezoceanke tako dobri, ker imajo večjo koncentracijo bakra. Je res, imajo večjo koncentracijo bakra ampak je zraven še veliko veliko kemijskih spojin in marsikatera je skrivnost, ter patentirana. Kot je naprimer "SPC biolux" ki se nahaja v International Micronu patentiran.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov