Obnova tika v spojlerju

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Kovač
Admiral

Re: Obnova tika v spojlerju

OdgovorNapisal/-a Kovač » So Apr 17, 2021 10:51

Kje pa običajno kupujete tikove letvice. V kakšnih dimenzijah se dobijo, v kaķšnem rangu cene se to vrti?
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » So Apr 17, 2021 11:38

Ja NT, saj imaš prav, ampak, verjetno nisem prvi, ki je uporabil rezkane letvice. V prodaji so teakove letvice z že narejenim utorom na eni strani. Izdelane so za navtiko. Na netu je veliko posnetkov in fotografij, na ta način izdelanih palub. Podobne letvice lepijo z epoksijem na ultrapas, zafugirajo, ter prodajajo kot standardne panele. Vem kaj je diletacija, vendar smatram, da če je spodnja stran platforme zlepljena in utrjena z epoksijem (mimogrede, spodnjo stran bom še dodatno utrdil), na tako majhni dimenziji, ne bi smelo biti problematično.
Kovač: ne vem kje ostali nabavljajo letvice, jaz sem nabavil v ABC Materija. Vendar je problem, ker vsi prodajajo le večje količine. Jaz sem rabil le dobrega pol kvadratnega metra letvic. Je pa kolega rabil malo več, tako da sva kupila skupaj.
Jadranje je odklop
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » So Apr 17, 2021 12:41

Kupis ploh v JAF Frischeis in ga razrezes na letvice, alj pa das enemu mizarju. Ce ne najdes nobenega ti lahko tudi jaz.
paggy
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a paggy » Po Apr 11, 2022 13:10

Zdravo.

Imam eno vprašanje glede tika.
Za obnovo sem kupil 25 letvic dolžine 1,5 metra, ki bi jih moral razrezati na manjše kose.
Ali je bolje letvice peljati na žago da mi jih razrežejo ali se lahko tega lotim sam, in s kakšno žago?
Skrbi me, da bi poškodoval letvice, ko bi jih sam žagal, ker nimam prave podlage in orodja...
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Apr 11, 2022 15:46

najdi nekoga z tračno žago,krožna žaga je preširoka in pobira preveč
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » To Apr 12, 2022 09:58

igorb napisal/-a:najdi nekoga z tračno žago,krožna žaga je preširoka in pobira preveč

Krozno zago imam debeline 1,7 mm, zaga odlicno in sem jo prav za “spoltanje” kupil.
Tracna zaga nevem kaksna bi morala bit, da reze manj kot 2 mm, kaksna miniaturna, moja fi 700 ne.

@Paggy, ce ne nejdes nikogar, ti lahko tisto razrezem.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Ne Apr 17, 2022 14:43

Tračna prav lepo reže, je pa treba imet ta prav list. List je debeline 0,9 , odrez je pa debeline 1,1mm zaradi zob. Erinox ima take liste.. 0,6mm na vsakemu odrezu se pa že pozna ane..
Fiat Justitia ... Some day....
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » So Dec 31, 2022 16:23

Nikola T. napisal/-a:Pozdravljen Marjan
Narežeš letvice (brez fug, ravne), jih po robu OBVEZNO namažeš s primerjem, letvice postaviš na polivinil na ravni podlagi, za fugo položiš križce za polaganje keramičnih ploščic. Letvice mojstri s klamficami pritrdijo na podlago, odstranijo križce in zafugirajo z maso. Ko se vse posuši pa mizar strojno pobrusi na debelino.
Meni sta pomagala Primus in Darh.

Če prav razumem postopek, potem dobiš zlepljen kos tika, kjer so med sabo zlepljene le letvice po svojih robovih? Podobno, kot bi izgledala roleta?

To drži tako močno, da lahko mirno transportiraš iz delavnice do barke, brez da bi bilo dodatno fiksirano na podlago?

Kako se izvede pritrditev s klamficami? Na sliki v nadaljevanju so letvice na beli podlagi pred fugiranjem (predvidevam da je to delovna plošča, prekrita s polivinilom), ne vidim pa klamfic. Gre za tapetniške klamfice ali kaj drugega?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Dec 31, 2022 20:57

Pozdravljen

Fugirna masa drži skupaj celotno fleho katero lahko prenašaš in obdeluješ brez težav.
Namesto klamfic lahko uporabiš tudi bucike na skrajnem koncu deščic, katere odstraniš, ko se fugirna masa posuši.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov