GPS BRZINOMER
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- 1stofficer
- Admiral
Re: GPS BRZINOMER
Saj oba piseta prav le da vsak na svoj nacin 
MarjanT napisal/-a:Piki napisal
Ni res, tok proti tebi povečuje hitrost glede na prikaz analognega merilnika, tok od zadaj pa zmanjšuje. Govorim seveda o prikazu hitrosti na merilniku, ne o dejanski hitrosti plovila.
Malo si poglej kaj sem napisal.
Sedaj, vidim napisal si v tvojo smer, ne proti tebi. To potem drži. Jaz sem v tvojo smer razumel tok proti tebi, ne v smer tvojega gibanja.
Iz lastnih izkušenj menim, da je inštrument, ki kaže hitrost skozi vodo dobrodošel na počasnejših plovilih, kot so jadrnice, počasnejši izpodrivniki, . . . saj iz razlike med prikazano hitrostjo STW brzinomera z mlinčkom in SOG, ki jo prikazuje GPS oceniš koliko imaš kontra toka ali pa, da pluješ s tokom. Ta razlika je mimogrede 30% hitrosti barke, kar lahko močno vpliva na to, kdaj boš na cilju.
Za hitra plovila, gliserje je ta podatek po mojem mnenju nepomemben, saj plovilo v režimu glisiranja bistveno presega hitrost vodnega toka in le ta na hitrost potovanja nima bistvenega vpliva in je tako prikaz hitrosti SOG iz GPS ploterja popolnoma zadovoljiv.
Sicer pa ima MarjanT popolnoma prav in sem njegovo razlago takoj razumel.
LPZ
Za hitra plovila, gliserje je ta podatek po mojem mnenju nepomemben, saj plovilo v režimu glisiranja bistveno presega hitrost vodnega toka in le ta na hitrost potovanja nima bistvenega vpliva in je tako prikaz hitrosti SOG iz GPS ploterja popolnoma zadovoljiv.
Sicer pa ima MarjanT popolnoma prav in sem njegovo razlago takoj razumel.
LPZ
Epilog: ker je bila barka zunaj, sem očistil in vrnil "mlinček" in zmontiral GPS brzinomer.
Na poti iz Izole proti Piranu sem primerjal podatke o hitrosti: GPS 5,9 vozla, "mlinček" 5,4 vozla...
Na poti iz Izole proti Piranu sem primerjal podatke o hitrosti: GPS 5,9 vozla, "mlinček" 5,4 vozla...
a-lex napisal/-a:Epilog: ker je bila barka zunaj, sem očistil in vrnil "mlinček" in zmontiral GPS brzinomer.
Skalibriraj mlinček!
Pa da ga očistiš, ni treba barke dat ven iz vode.
https://www.youtube.com/results?search_ ... g+cleaning
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
GPS in mlinček skoraj nikoli ne kažeta enake brzine, ker mlinček upošteva vodni tok, GPS pa ne (SOG)
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
- 1stofficer
- Admiral
Skalibrirat mlincek je tezko ker nikol ne ves kolk mirno vodo imas pod sabo. Js sem se enkrat igral s tem in ga skusal kalibrirat z GPS. Sel sem v zaliv in pocakal da sta oba kazala 0, pol pa z motorjem pospeseval do 6kt. Zdaj mi kaze nekje okoli 3-4 kt skoraj enako kot GPS, kar je manj ali vec pa je razlika tut 1 kt ali vec.
Pojma nimam a sploh kaze prav in kako bi SOW sploh pravilno skalibriral.
Pojma nimam a sploh kaze prav in kako bi SOW sploh pravilno skalibriral.
Po celi skali ga je praktično nemogoče umeriti. Če ga umeriš pri potovalni hitrosti, si že zmagal.
- 1stofficer
- Admiral
Marchi napisal/-a:Po celi skali ga je praktično nemogoče umeriti. Če ga umeriš pri potovalni hitrosti, si že zmagal.
Sam tut to je bolj kot ne eksperimentalno. Nikoli ne ves kolk mas zivo vodo pod sabo ... Do nekje 1 kt natancno se ze da, do decimalke pa tezko.
PS motornjaki se najbrz valjajo od smeha zdajle, ampak pri jadrnici je npr med 3,1 al pa 3,9 kt zelo velika razlika
Ja motornjakarji majo težave v takem primeru - ročica za gas ni zadosti natančna.
Xilinx Vivado HLx trainee
Povzetek: v barko sem montiral števec, priključil in.... Dela!! Antena je zmontirana v kabini, na strop, z notranje strani. Dela vse!!!
Razlika do t.i. mlinčke je, ampak majhna. Mlinček kaže nekoliko manj.
Povzetek: v barko sem montiral števec, priključil in.... Dela!! Antena je zmontirana v kabini, na strop, z notranje strani. Dela vse!!!
Nekoliko manj kaže pri plovbi z tokom,pri plovbi proti toku bo kazal malo več.Ždrelac Osor imata tokove do 4 vozle včasih,tam boš videl razliko..
Se nič tam ne vozim, ker nebi zadel ožine 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov