Jaz imam v klubu in med ostalimi, ki pridejo jadrat z našimi, profesionalce tudi za to (za poliranje klubskih so delno tudi posodili mašince in dali material, nekaj je bilo pa treba nabaviti), ki pa za to, da bi pri tem sami pomagali, praviloma nimajo časa (in si ne zmišljujejo ampak res nimajo, tako da je večino naredil penzon-bataljon).
Čisto v začetku sem dobil reči v roke brez navodil in je bilo kup začetniških napak (odlomljen rorček za odsesavanje, brez sesalnika za odsesavanje, brez zaščite dihal, brez navodil o pregrevanju... je pa bil en Tyvek pajac) in je bila sreča (in malo moje paranoje, da sem šel takoj po vsaj nekaj za zaščito dihal), da pri tem nismo utrpeli zaznavne škode zdravju, niti večje povzročili na barkah.
Ko sem povprašal za navodila tiste, za katere sem ugotovil, da so posodili orodje in/ali dali material, in so ugotovili, da bom poslušal, kar povedo
so me vnaprej opozorili, da ne smem pregreti brušene ali polirane površine(če bi, bi - odvisno od materiala - moral odbrusiti in lahko ponovno dati plast npr. gel coata - in sem bil potem dovolj previden, da se mi ni nikjer zgodilo). Teorija se strinja - večina plastik ima zelo spremenjene lastnosti, če je pregreta (in ne opravlja več dobro svojih nalog -
velja tudi za vrvi, ki so bile od pregrete od trenja in jih je tudi treba zamenjati tudi če niso videti preguljene).
Ko sem v najprej brusil (za odstranitev) neko barvo (verjetno je bila avtomobilska ali za ograje) z ene od mini-12 s preveč vrtljaji, se je barva segrela in stalila ter v nekaj trenutkih zamašila brusni material (tudi Mirka abranet mrežico - s katero sem sicer z eno lahko obrusil več bark). Najprej smo začeli iskati paint remover, pa poskušali z električnim vročim puhalnikom (fen? kakšen je Slo izraz?) in enim debelim in trdim starim za to primerno (ok. 45°, kot dleto) nabrušenim "špohtlom", pa Bahco strgalno ploščico (Abziehklinge) (raškete ni bilo), pa je bilo vse muka brez dosti učinka.
Ko sem našel regulacijo vrtljajev na brusilki in za tretjino zmanjšal obrate, v tistih pogojih ni več prišlo do pregrevanja in se zataljena barva ni več prijela na brusni material, tako da je spet je lahko bila po ena mrežica vsake zrnatosti za več bark, in da so ostale vmes poskušene metode postale nepotrebne.
Od začetka od spoliranega je šlo takole- presoja potrebne grobosti (odvisno od globine raz, poškodb, pacarij na površini ipd.)
- z lahko roko zlasti nad izboklinami, grobost po potrebi (kako mesto tudi 80, sicer 120, in tu se je nehalo, če je bil namen barvati) z elipsoidno krožno brusilko (mislim da je bila Makita, nastavljivi vrtljaji, odsesavanje sem moral poprčkati, ker je bil nastavek odlomljen)
- 150, 300, 400 - kjer je bilo zaradi raz ali porumenelosti treba (Mirka abranet, bi moral pogledati, katere točno sem imel). Porumenelo (predvsem UV in oksidacija) sem odbrusil ne tolio zaradi lepote kot zato, ker je tisti del praviloma zaradi UV krhek in če iz kakršnenegakoli razloga poči, gredo razpoke v globino - in potem bi bilo treba odbrusiti do dna razpok.
- Naslednja stopnja je zmanjšanje površine, in za to sem dobil polirko (tudi nastavljiva hitrost) in polirni pasti 1000 in 2000, pri čemer so spet veljala opozorila proti pregrevanju. Navodilo je bilo: na tenko namaži površino, ki jo boš poliral, počakaj vsaj 5 minut - v hladnem delu leta lahko tudi 10 ali več, da neha biti mazavo., nato pa pred in - če se kje zadržuješ s polirko malo dlje, tudi med - poliranjem poprši z vodo (recimo špric plastenka Meglio, iz katere je bilo čistilo porabljeno - druga taka plastenka je lahko za kis ali podobno za odstranitev vodnega kamna, zlasti z vodne črte - in tiste šprice, v katere daš kaj drugega, je treba jasno označiti, kaj je v kateri).
Spet me ne zanima preveč lepota, ampak trajnost: oksidacijsko staranje je tem hitrejše, čimvečja je kemijsko aktivna površina. Bolj je gladka, bolj je oksidativno aktivna površina (bistveno) manjša in tako vzdrževan gel coat lahko traja znatno dlje (če kdo rabi ali ga zanima, lahko poiščem formule za različne grobosti in materiale
).
Zaščitna plast na vrhu (sealant) pa še zmanjša dostop kisika (in s tem upočasni oksidacijo), tako da je potem glavni preostali dejavnik staranja UV.
Takrat (2020?) smo delali z različnimi barvami - od tistih za ograje (vem, kam so nas poslali po barvo, niso pa rekli, da se tam ne spoznajo na navtične barve - tisti, ki je dal nasvet, je najbrž vedel, kaj kupiti in se mu je to zdelo samoumevno, tisti ki je kupil, pa je misli, da to vedo prodajalci in se mu je to zdelo samoumevno), do - lani za dve barki - namenskih za navtiko. Ker prvič ni bilo druge opreme, je šlo z valjčkom in bilo dovolj gladko (tako po videzu kot kar zadeva hidrodinamiko).
Vendar je bilo pri uporabi vse to daleč manj trajno, kot gel coat (ali elastične barve - večinoma 2K PU - na vojaških in delovnih vozilih, kar sem imel v mislih jaz). Lahko da so bile barve tudi kvalitetne, ampak jaz tisto leto nisem niti videl tehničnih listov, niti videl, da bi jih bral tisti, ki je zmešal komponente in večinoma tudi pobarval. Lani so bile barve na nekaj barkah navtične in nanešene po navodilih, pa vendar se jim je guljenje od bokoščitnic ipd. poznalo precej bolj, kot bi po specifikacijah pričakoval od barve za delovni čoln.
Letos sta bili dve mini-12 že dani v nov gel coat (mislim da je sponzor dal material, tisti ki je delal, ima pa jadralno šolo v dobrem) in čisto verjetno je, da bodo dali vsako leto dve (in to še boljši, kot tile). Če bo tako, bo v naslednji 8 letih vseh 16 klubskih trupov obnovljenih tako, da skoraj ne bi moglo biti bolje.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...