Nikola T. napisal/-a:Poglej Roberth1 ... predno demantiraš moje izjave, podprte z izkušnjami in dvoletnim intenzivnim razvojnim delom prav na tem področju, te prosim, da si prej kaj prebereš in se izobraziš ter raje vprašaj, če zadev ne poznaš.
Ne bom ti dokazoval kaj sem dve leti počel, kajti kar nekaj morjeplovcev vas je tukaj, ki dobro vedo, da smo izdelali zelo napreden M2M IoT modul, ki se prav te dni testira na terenu.
Najprej disclaimer!
O elektriki vem da:
- moje angažiranje pri elektroniki to resno ogroža
- moje angažiranje na 220V in več resno ogroža mene
- na barki (beri 12 in 24V) je moje angažiranje občasno povezano z nekimi vonjavami
A vseeno trditev, da bo G2 ugasnjen ne drži.
Ne drži z argumenti, ki sem jih navedel v prvem postu. Uporabljen bo za prenos manjših paketov podatkov. Recimo za obračun porabe elektrike, porabe vode, energije za ogrevanje,…
Sem bil nosilec ekipe za zamenjave tehnike za popisovanje na področju vodooskrbe iz radijskega (od Enerkona) za neko alternativo. Ena od teh je NB-IoT. Ta uporablja mobilna omrežja. Sicer deluje v vseh (vsaj teh, ki so v uporabi v Sloveniji). A najbolj racionalna je uporaba omrežja 2G. Tako so še celo napovedi, da bo prej ugasnjeno omrežje 3G. Spodaj bom dal par linkov, ki bi jih bilo za prebrati, preden se zopet dam med šalabajske, ki nekaj palamudijo okoli svetnikov. Še več, zaradi načelonosti pri iskanje najboljše in racionalne rešitve sem moral zapustiti podjetje, kjer so “politično” določili ne le tehniko, temveč tudi dobavitelja.
https://www.netmorem2m.com/iot-wiki/2g-in-iot/The 2G Sunset
2G and 3G networks are subject to being shut down sooner or later. Many network providers have already published dates for their planned shutdowns. These vary significantly by country:
In the U.S., Verizon already shut down their 2G and 3G services with the end of 2019. The other large network provider, AT&T already shut down 2G back in January 2017 and will shut down 3G in 2 years.
In Europe, however, network companies have picked either 3G or 2G to be shut down, but rarely both of them. In fact, many European providers are considering, shutting down 3G way before 2G (i.e. Norway’s Telenor).
Meanwhile, in Australia, both 3G and 2G will be shut down quite soon.
https://www.iskraemeco.com/sl/resitev-z ... vodomerov/Ključne prednosti
Z našo rešitvijo daljinskega (Walk-by/Drive-by) in fiksnega odčitavanja (LoRaWAN, NB-IoT) lahko z minimalnimi napori zbirate podatke z vodomerov, pravilno pripravite obračun za stranke, avtomatizirate in digitalizirate operativne procese in povečujete zadovoljstvo svojih strank.
Walk-by / Drive-by in Fiksno odčitavanje zmanjšujejo stroške na merilno mesto in povečajo splošno učinkovitost.
Dodam še link, ki razkrije en močnejših argumentov za nadaljnjo uporabo G2.
https://www.telekom.si/pomoc-in-podpora ... ga-omrezjaG2 je najbolje pokrit in ima s tem najboljše možnosti za penetracijo do mest meril (omarice, jaški,..)
Sedaj pa še tisto, kar pa ponudnike najbolj skrbi…. In meni ni vec problem dati v javnost. Ta način odbiranja podatkov omogoča profiliranje uporabnikov, ugotavljanje praks, delovanja,… uporabnikov. Dejansko boš zvedel kdaj je kdo doma, kdaj, kolikokrat,…. Počne marsikaj. Na tem področju je sedaj popolno stanje divjega zahoda. Brez regulativ. Operaterje skrbi, da bi vložili precejšnja sredstva za vzpostavitev teh storitev (na srečo je vsaj strošek hardweara skoraj ničen), nato pa bo to onemogočeno ali pa ne bo več tako tržno zanimivo.
Torej, G2 je daleč od tega da ni več aktualen, resda pa bo v trenutni uporabi vedno manj zanimiv…