GPS Tracker za nadzor plovila

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: GPS Tracker za nadzor plovila

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Nov 26, 2021 00:02

Kot si tudi sam rekel je ideja z odsluženim telefonom dobra, imaš pa pomisleke po stabilnosti telefona za kar pa obstaja rešitev za resetiranje. Ne iščemo 100% ZANESLJIVE in drage rešitve ampak sprejemljivo budget, kjer bo 99% zanesljivost dovolj dobra za večino primerov varovanja/nadzora manjših plovil.

Kakšno rešitev za resetiranje imaš v mislih? Kje je garancija, da se bo telefon po resetu postavil nazaj. V mojih očeh je resetiranje naprave kot solucija stabilnosti/zanesljivosti slaba rešitev in se bojim da ne bo 99% zanesljiva. Povedano drugače, imam občutek da bo več kot 1 na 100 uporabnikov imel težave okoli tega.

Drugi vidik ki me odbije od take telefonske rešitve je komercialni. Ljudje kaj dosti NE MARAJO telefonskih rešitev za navtiko. Tudi če je konceptualno vse perfektno zastavljeno in je telefon smiselno in logično integriran v koncept. Tako kot boš v zanesljivost monitoring rešitve plovila z odsluženim mobilnikom težko prepričal mene, boš še marsikoga drugega. Ne glede na ceno.

Eno je hobi projekt v tupperware škatli, ki nekomu celo deluje drugo pa je komercialna zadeva.

Imam nekaj delujočih odsluženih mobilnikov; akumulatorji so pri vseh precej hin. Kaj se zgodi z akumulatorjem če je telefon skozi na polnjenju? Pri večini telefonov jih ne moreš ven vzet, en Samsung S4, ki ga imam in se da akumulator vzeti ven pa potem samo s polnilcem ne deluje.

Boš spisal aplikacijo, če se tega lotimo?

Ko ne bom imel dvomov kot jih imam in ko bo narejena "domača naloga" z veseljem sodelujem.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Pe Nov 26, 2021 06:57

Nikola T. napisal/-a:Poglej Roberth1 ... predno demantiraš moje izjave, podprte z izkušnjami in dvoletnim intenzivnim razvojnim delom prav na tem področju, te prosim, da si prej kaj prebereš in se izobraziš ter raje vprašaj, če zadev ne poznaš.
Ne bom ti dokazoval kaj sem dve leti počel, kajti kar nekaj morjeplovcev vas je tukaj, ki dobro vedo, da smo izdelali zelo napreden M2M IoT modul, ki se prav te dni testira na terenu.

Najprej disclaimer!
O elektriki vem da:
- moje angažiranje pri elektroniki to resno ogroža
- moje angažiranje na 220V in več resno ogroža mene
- na barki (beri 12 in 24V) je moje angažiranje občasno povezano z nekimi vonjavami

A vseeno trditev, da bo G2 ugasnjen ne drži.
Ne drži z argumenti, ki sem jih navedel v prvem postu. Uporabljen bo za prenos manjših paketov podatkov. Recimo za obračun porabe elektrike, porabe vode, energije za ogrevanje,…

Sem bil nosilec ekipe za zamenjave tehnike za popisovanje na področju vodooskrbe iz radijskega (od Enerkona) za neko alternativo. Ena od teh je NB-IoT. Ta uporablja mobilna omrežja. Sicer deluje v vseh (vsaj teh, ki so v uporabi v Sloveniji). A najbolj racionalna je uporaba omrežja 2G. Tako so še celo napovedi, da bo prej ugasnjeno omrežje 3G. Spodaj bom dal par linkov, ki bi jih bilo za prebrati, preden se zopet dam med šalabajske, ki nekaj palamudijo okoli svetnikov. Še več, zaradi načelonosti pri iskanje najboljše in racionalne rešitve sem moral zapustiti podjetje, kjer so “politično” določili ne le tehniko, temveč tudi dobavitelja.

https://www.netmorem2m.com/iot-wiki/2g-in-iot/

The 2G Sunset
2G and 3G networks are subject to being shut down sooner or later. Many network providers have already published dates for their planned shutdowns. These vary significantly by country:
In the U.S., Verizon already shut down their 2G and 3G services with the end of 2019. The other large network provider, AT&T already shut down 2G back in January 2017 and will shut down 3G in 2 years.
In Europe, however, network companies have picked either 3G or 2G to be shut down, but rarely both of them. In fact, many European providers are considering, shutting down 3G way before 2G (i.e. Norway’s Telenor).
Meanwhile, in Australia, both 3G and 2G will be shut down quite soon.

https://www.iskraemeco.com/sl/resitev-z ... vodomerov/

Ključne prednosti
Z našo rešitvijo daljinskega (Walk-by/Drive-by) in fiksnega odčitavanja (LoRaWAN, NB-IoT) lahko z minimalnimi napori zbirate podatke z vodomerov, pravilno pripravite obračun za stranke, avtomatizirate in digitalizirate operativne procese in povečujete zadovoljstvo svojih strank.

Walk-by / Drive-by in Fiksno odčitavanje zmanjšujejo stroške na merilno mesto in povečajo splošno učinkovitost.

Dodam še link, ki razkrije en močnejših argumentov za nadaljnjo uporabo G2.

https://www.telekom.si/pomoc-in-podpora ... ga-omrezja

G2 je najbolje pokrit in ima s tem najboljše možnosti za penetracijo do mest meril (omarice, jaški,..)

Sedaj pa še tisto, kar pa ponudnike najbolj skrbi…. In meni ni vec problem dati v javnost. Ta način odbiranja podatkov omogoča profiliranje uporabnikov, ugotavljanje praks, delovanja,… uporabnikov. Dejansko boš zvedel kdaj je kdo doma, kdaj, kolikokrat,…. Počne marsikaj. Na tem področju je sedaj popolno stanje divjega zahoda. Brez regulativ. Operaterje skrbi, da bi vložili precejšnja sredstva za vzpostavitev teh storitev (na srečo je vsaj strošek hardweara skoraj ničen), nato pa bo to onemogočeno ali pa ne bo več tako tržno zanimivo.

Torej, G2 je daleč od tega da ni več aktualen, resda pa bo v trenutni uporabi vedno manj zanimiv…
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Nov 26, 2021 07:41

Za razvoj novih naprav je G2 pase (pika). :D

Kasaudio... Verjetno si spregledal, čisto na začetku sem omenil, da bi šlo, če bi že šlo, za open source projekt torej prej ko ne nekomercialen. Že okoli leta 2000 sem naredil krmilnik/modem za prenos alarma in vklop naprav na plovilu, ki je bil priklopljen na Ericson telefon, ki je imel poleg konektorja za napajanje še čisto pravi RS232. Z AT komandami sem ga takrat prav lepo krmilil in ker je šel razvoj bliskovito naprej je ta zadeva hitro postala zastarela, delovala pa je super. Obenem pa sem tudi spoznal, da stranke NIKOLI niso prebrale navodil in so me za vsako malenkost klicali. Takrat sem opustil kakršno koli misel na komercialno izvedno tovrstne naprave za navtiko, kar sem omenil tudi že tukaj...
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Pe Nov 26, 2021 09:47

Uf, kakšna razprava se je tukaj vnela, predvsem med NT in Kasaudiom, vsekakor pa na osnovi njunih dosedanjih prispevkov na forumu priznavam obema kompetenco za komentiranje in morebitni razvoj, upam samo, da bosta združila svoje znanje v korist vseh morjeplovcev.

Namen mojega prispevka je bil predvsem ta, da prikažem neko možno rešitev, ki je out of the box, pa še precej poceni. Zelo jasno sem v prispevku izpostavil morebitni problem napajanja, kjer pa poraba ni pretirana, in vsak s sončnimi celicami tole lahko pokriva. Glede debate 2G/4G bi se strinjal z Roberth1, evo tukaj link: https://www.emnify.com/blog/global-2g-phase-out . 2G naj bi bil v večini EU držav podprt še vsaj do konca leta 2025 (Hrvaška sicer ni omenjena).

Nadalje, Teltonika ponuja več modelov trackerjev s 4G, recimo FMC130 (s fallbackom na 3G/2G), so pa seveda dražji (kakor je ugotovil tudi NT, da je 2G poceni). FMC130 stane 85 Eur plus poštnina kakih 8 Eur, evo tukaj: https://www.eurodk.com/en/products/4g-lte-trackers/teltonika-fmc130 , pa še več vhodov ima.

Med namenskimi rešitvami za navtiko (omenjen Victron, …) pa je meni najbolj všeč tale: “Boat Vitals”, kakor je že omenil tudi snwl. Dlje časa sem si dopisoval z razvijalcem, nekim Bolgarom Tomanovom, ki je tudi sam navtik. Sem pridobil eno napravo, cena okoli 105Eur plus davek 22% plus poštnina, cena vključuje SIM (trajanje 5 let), ter vključuje naročnino (server in podpora za web client) za 3 leta, potem pa 15 Eur/leto. Ta rešitev je optimirana v skoraj vseh pogledih, no ja, ima tudi kakšno pomanjkljivost. Evo link z več podrobnostmi: https://www.boat-vitals.com/boat_vitals_install.pdf . Napravo še testiram.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Nov 27, 2021 12:22

Uf, kakšna razprava se je tukaj vnela, predvsem med NT in Kasaudiom, vsekakor pa na osnovi njunih dosedanjih prispevkov na forumu priznavam obema kompetenco za komentiranje in morebitni razvoj, upam samo, da bosta združila svoje znanje v korist vseh morjeplovcev.

Namen mojega prispevka je bil predvsem ta, da prikažem neko možno rešitev, ki je out of the box, pa še precej poceni. Zelo jasno sem v prispevku izpostavil morebitni problem napajanja, kjer pa poraba ni pretirana, in vsak s sončnimi celicami tole lahko pokriva.

Kasaudio... Verjetno si spregledal, čisto na začetku sem omenil, da bi šlo, če bi že šlo, za open source projekt torej prej ko ne nekomercialen.

Jaz sem takoj za open source projekt. Formulirajte, pripravite koncept open source-a, arhitekturo, delujoč HW z odsluženim telefonom, reseti (watchdog reseti) skratka delujočo stvar v barki.

V barki je HW lahko tudi na bazi že nekih poceni škatlic kot z začetka te teme. Notri je PIC ali ARM, z GPS in GPRS modulom ki se ve kateri so. Najbrž se tudi vezavo vidi in potem je itak vse jasno, nekdo lahko komplet svoj FW naredi.

Ko bo to, pa bomo spisali back in front-end "Morjeplovec edition". To narest je še najenostavneje od vsega. Pisat rožice tukaj gor tudi.
Sandi__
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Sandi__ » To Nov 30, 2021 20:26

Pri tistih kitajskih trackerjih je dobro, da lahko dobiš sms, če je izven geofenca ali prekorači nastavljeno hitrost. Ker je teh klonov ogromno, so strežniki nezanesljivi. Kitajc ugasne strežnik brez opozorila.
Telefoni so še manj zanesljivi. Boste šli na plovilo, če ga bo potrebno ponovno vžgati? Poraba je dokaj velika.
Predplačne kartice se obnesejo samo pol leta. Potem pozabiš napolniti in ugotoviš, da si mesec brez nadzora.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Nov 30, 2021 22:25

bob 4 cente.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Dec 01, 2021 05:10

Sandi__ napisal/-a:Pri tistih kitajskih trackerjih je dobro, da lahko dobiš sms, če je izven geofenca ali prekorači nastavljeno hitrost. Ker je teh klonov ogromno, so strežniki nezanesljivi. Kitajc ugasne strežnik brez opozorila.
Telefoni so še manj zanesljivi. Boste šli na plovilo, če ga bo potrebno ponovno vžgati? Poraba je dokaj velika.
Predplačne kartice se obnesejo samo pol leta. Potem pozabiš napolniti in ugotoviš, da si mesec brez nadzora.
1. Geofence varovanje je možno nastaviti že v večini aplikacij za sidranje in kar sem jih uporabljal so tudi poslale SMS, če se je lokacija spremenila izven nastavljenega radija.

2. Vsak android telefon se lahko nastavi, da se sam resetira preventivno.
A. Nastavitve > Splošno upravljanje > Ponastavitev > upravljanje telefona > Samodejni vnovični zagon > vklopi.
B. Nastavitve > Vzdrževanje naprave > opcije (tri pikice desno zgoraj) > Samodejni vnovični zagon > Ura (nastavi uro) > Dan (nastavi dan)

3. Moj telefon je zelo zanesljiv. Nikakor ne bi mogel reči, da je MANJ zanesljiv od kitajskega trackerja za pse ali skuterje recimo. Uporabljam Samsung. Pa tudi od prvega telefona naprej se mi ni noben obešal. Če bi se že sam od sebe prepogosto obesil bi pač uporabil drugega, ki se ne. Kaj tukaj ni logičnega??

4. Vsak Android telefon se lahko nastavi, da se določena aplikacija ob resetu avtomatsko zažene. Če želiš izvedeti kako, v Google vpiši "How to automatically launch an application on start up on an Android device?"

5. Poraba - energija ni nikakršen problem za vsa plovila, ki imajo vgrajen solarni panel in dober regulator. Tukaj govorimo o nadzoru plovil in ne napihljivih bajboatov - tenderjev ali skuterjev.

6. Za vsako napravo za nadzor rabiš kartico in kaj je narobe, če je potrebna tudi za telefon?? Za tiste ki bi pozabili napolnit kartico priporočam...

Vedno sem za konstruiktiven dialog z ljudmi od katerih se lahko kaj naučim. :wink:
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Sr Dec 01, 2021 14:02

Napisal/-a AEgir
bob 4 cente.

To je praktično isto, kot Hofer (0,039 centa/MB), in poteče v treh mesecih. Kdor rabi samo za poletno sezono, bi se še nekako izvlekel samo s temi 5 Euri/3mesece, za celo leto bi pa bilo 20Eur (za pravočasno polnjenje uporabi Bilobil). Kot že omenjeno v mojih dveh prispevkih v tej temi, obstajajo ponudniki SIM kartic, ki so bistveno bistveno cenejše, in trajajo in trajajo, seveda ob predpostavki, da bo poraba v MB res zelo majhna. Evo še enkrat:
https://www.varia-store.com/en/produkt/104014-trusimglob2-global-prepaid-sim-card-for-iot-m2m-500-mb.html
https://portal.1nce.com/portal/shop/cart
V bistvu bi bila poštnina draga. Če bi se nas nekaj združilo, bi bilo bistveno ceneje.
BTW, BoatVitals uporablja SIM od 1nce.
Navigare vivere est.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Dec 01, 2021 20:47

Jaz za različne (neprofesionalne) namene odslužene mobitele uporabljam že leta: kot tracker v avtu (cca 5 let), v alarmni postaji in za daljinski vklop ogrevanja (cca 15 let), kot video nadzor jadrnice (cca 2 let - doker nisem jadrnice prodal), kot video nadzor 1x dnevno (cca 4 leta).
V vsem tem času lahko potrdim Iztokov zapis, da so telefoni zanesljivi. Ja, res pa na vseh napravah uporabljam funkcijo restarta 1x dnevno. Potrdim lahko tudi, da poraba ni problem.
Podrobneje bom opisal, kako imam narejen video nadzor 1x dnevno.
Prva varianta je za nadzor stanja zelenjavnega vrta na oddaljeni lokaciji. V lock&lock škatlici imam zaprt telefon in škatlico pbešeno na drevo. Notri je sim kartica od izimobila. Telefon je nastavljen, da se 1x dnevno sam prižge in se čez 3 minute sam ugasne. To je že leta funkcionalnost Xiaomi Redmi telefonom, ki jo s pridom izkoriščam. kot se telefon prižge, se samodejno zažene aplikacija, ki napravi fotografijo in jo pošlje na gmail e naslov. V fotografiji je zraven tudi GPS pozicija, stanje baterije in temperatura telefona. Z enim polnjenjem telefona mi pozimi drži cca 1 mesec, v toplejšem delu leta pa 2 meseca. Kakorkoli že, vsak mesec vzamem telefon domov, ga napolnim in podaljšam izimobil račun. Saj tudi sicer lokacijo oddaljenega vrta obiščem vsaj 1x mesečno.
Na barki na Hrvaškem imam podoben sistem. Le da sem Izimobil napolnil za 25eur in zakupil 12GB podatkov - pač, da imam eno leto mir s polnjenjem računa. S pošiljanjem fotografije 1x dnevno itak v celem letu ne pokurim 10% teh podatkov.
Na barki sem sistem dopolnil še s fotovoltaiko (kitajsko - velikosti 20x25cm), malim svinčevim akumulatorjem 12v (mislim, da ima 0,5Ah kapacitete) timer urico in modulom za pretvorbo napetosti iz 12v na 5v.
Fotovoltaika je preko schotky diode direktno vezana na akumulator in ga bolj ali manj uspešno polni vse leto. Timer urica ima zelo majhno porabo in skrbi, da se polnjenje mobitela vklopi 2x tedensko. In zadeva avtomatsko brez posegov deluje skozi celo leto. Tudi pozimi, ko je hladneje, ko je recimo teden ali dva s soncem bolj slabo... No, baterija v telefonu mi ni še nikoli prišla pod 70%.
Za moje potrebe je taka zadeva popolnoma dovlolj in dovolj zanesljiva.
Verjetno bi bilo možno v tistem času, ko je pri meni telefon vklopljen izvesti tudi povezavo s kakšnimi senzorji ali napravami preko BT in te podatke poslati zraven.
No, na jadrnici sem imel podobno konfiguracijo, le da je telefon bil prižgan non stop, ker je fotovoltaika zagotavljala za ta namen dovolj elektrike. Za zaznavanje vloma je skrbel klasični PIR senzor, aplikacija pa je bila narejena tako, da če je PIR senzor prekinil napajanje telefona, je to zaznala kot alarm in naredila ter poslala nekaj zaporednih fotografij. Ki sem jih enkrat, ko se je zgodil vlom tudi naslednji dan prinesel na Policijo ob prijavi vloma.
Skratka, po mojem mnenju je mobitel kot "računalnik" dovolj zanesljiv za namen nadzora senzorjev tudi na barki. Za BT povezavo in informacije od senzorjev in android aplikacijo, ki bi vse to poganjala pa sta Nikola T. in Kasaudio vsak na svojem področju vrhunska! In če bo prišlo do razvoja v tej smeri, bom tudi jaz z veseljem spremljal ta morjeplovski projekt!
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Sr Dec 01, 2021 21:15

Zanimivo Bouton. Hvala za zapis.
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Dec 01, 2021 23:33

Hvala Bouton za zapisano. Se premikamo naprej. Scheduled turn off & on očitno je uporabna zadeva.

Za tako uporabo kot ima Bouton se je telefon očitno dobro izkazal. Tudi zunanji HW je možno zraven obesit.

Vidim, da bi ob dejstvu da imam razvito svojo nmea2000 napravo (Bluetooth in USB OTG) z malo truda lahko naredil zelo sofisticiran sistem oddaljenega nadzora. Vendar za moje plovilo me to za zdaj ne zanima in ni v planu.

Za konec lahko po zapisanem priznam, da se dejansko da s telefonom narest nek relativno preprost in cenen način za nadzor plovila na račun iznajdljivosti in kompromisev.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Dec 02, 2021 09:41

modro morje napisal/-a:
Napisal/-a AEgir
bob 4 cente.

To je praktično isto, kot Hofer (0,039 centa/MB), in poteče v treh mesecih.

To je naročniški paket in naročniški paket ne poteče ker si naročnik. Vsaj tako informacijo sem dobil, bom preveril.

Če začetnega bonusa ne porabite v prvih zaporednih 12 mesecih vključno od dneva aktivacije kartice SIM, stranka izgubi
pravico do morebitnega preostalega začetnega bonusa, kar pomeni, da Si.mobil zneska morebitnega preostalega bonusa ni
dolžan vrniti (plačati) stranki.

Glede na tole vsaj 12 mesecev dela..
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Dec 13, 2021 09:52

Več dni zapored sem testiral napravo s Hoferjevo SIMko s HOT Start (predplačniškim) paketom, in sicer v Sloveniji. Takole zgleda: pri 10 minutni frekvenci pošiljanja recorda je kumulativna (obračunana) poraba znašala okoli 40 KB na dan. To bi zneslo 1.2 MB na mesec, oziroma pri ceni 4 cente/MB malo manj kot 5 centov/mesec. Treba bi bilo podobno narest še na Hrvaškem, ker se nekaj omenjajo neki pribitki za tujino, oziroma kao "pravično" (dražje) zaračunavanje, če se izkaže, da je večina prometa ustvarjena v tujini.

Pri Bobu sem večkrat poskusil z vprašanji na tehnično podporo, vendar so mi odgovarjali zelo na splošno. Je pa ena pomembna podrobnost, če dobro bereš vse objavljeno v cenikih: deklarirani obračunski interval pri HOTu je 1KB, medtem ko je pri Bobu kar 64KB!!

Na FMB920 se da načeloma nastavit tudi interval zadržanja GSM povezave, tako da se morda pošlje lahko tudi več recordov z enim samim odpiranjem in držanjem povezave. Zato bi bilo treba stestirat še z Bobom.

Meril sem še porabo v intervalu 1000 sekund na vsako sekundo, gibala se je v rangu 19 - 25 mA.

Te dni testiram še t.i. "Sleep Mode", pri katerem se poraba naprave močno zmanjša. Po informacijah na nekih forumih se menda da nastavit, da se naprava zbudi iz Sleep načina tudi pri kombinaciji nekih drugih parametrov, pa pošlje svoj record, in gre nazaj v Sleep mode.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Dec 20, 2021 09:21

Testi s "Sleep" načinom niso bili uspešni, sicer se pošilja record, vendar brez GPS pozicije. Je pa vse ostalo v recordu (napajalna napetost, analogni vhod, digitalni vhod). Sprememba na digitalnem vhodu sicer v kateremkoli načinu sproži takojšnje pošiljanje recorda (kalužna črpalka).
Sem pa bolj natančno meril še porabo (v aktivnem načinu) v obdobju več kot ene ure, sampling na vsaki 2 sekundi. Zajemanje pozicije sem nastavil na vsakih 10 minut, pošiljanje recorda pa na vsakih 30 minut. Povprečje je znašalo pod 21 mA. To bi zneslo okoli 15Ah na mesec. Ne zdi se mi veliko, če je priklopljeno na neko banko recimo 200Ah, komentarjev glede polnjenja s soncem je pa tudi bilo že zadosti.
Preizkusil sem tudi pošiljanje novih parametrov na daljavo, torej brez povezave BT. Napravo se da namreč nastaviti, da se vsakih toliko minut ali ur poveže na Teltonikin FOTA WEB strežnik, kamor prej naložimo spremenjeno konfiguracijo. Deluje.
Navigare vivere est.

Kdo je na strani

Po forumu brska: snwl in 5 gostov