- Izčrpno polančevo navodilo za pripravo za nov AF in naprej iz starejše teme
- Jaz sem takoj po dvigu in pranju s štraj-fiksom pošpohtlal školjkice, ki so šle kasneje veliko težje proč.
- Če so mehurčki, bom zdaj skušal tudi porašketati takoj ali čim prej, ko je v njih še voda in je plast že odstopljena.
- In če bo izmerjena huda vlaga v laminatu bo mogoče tudi bolje počakati s sicer pripravljeno in oprano barko kje na suhem, da se laminat posuši pred epoxi primerjem.
1stofficer napisal/-a:Ce imas barko z neznano zgodovino 10+ premazov AF potem ti strgalo ne pomaga. Kot v mojem primeru, ko niti z rotaijsko in 20+ zamenjanimi smirgl padi nisem uspel vsega dol spravit. Zato bom tui jaz moral peskat.
Pred leti smo delali to na
16 jadrnicah mini-12 (ok. 4 m dolge)
kluba JKB in zlasti nekatere, kjer se je komu čuden brušeni premaz pregrel, raztalil in ostal na brusnem kolutu tako, da je bil ta po manj ko minuti poskusa brušenja neuporaben, so v začetku zahtevale nesprejemljivo mnogo menjav brusnih kolutov (šmirglov) kot opisuješ.
Odstranjevali smo pa zato, ker je sicer na videz lepa površina ponekod odstopala, ko je barka pridobila hitrost in jo je vakuum privzdignil (in je reč potem pokvarila hidrodinamiko tako, da je barka, ki je pri sapici šla odlično, skoraj obstala ko je močnejši veter pospešil vse ostale). Pri temeljito posušeni pa se tudi mehurčkov često niti ni več opazilo, tako da ne bo škodilo ostrgati odstopljeno čimprej po dvigu.
In seveda bi bilo ta odstopljeni materal bolje odstranjevati s strgalom - rašketo, ampak tega takrat še nisem vedel, ostali z več izkušnjami pa je tudi niso niti omenili; morda jim ni prišlo na misel, da bi "se martrali na roko" namesto z brusilko), jaz pa potem mestoma za silo z (BAHCO) Abziehklinge.
Za tretjino nižji obrati in včasih še z vodo orošena površina so preprečili tako zapacanje s zaradi pregretja staljenim materialom, tako da je bilo treba menjati samo obrabljene kolute, in se me poraba znatno zmanjšala, vseeno pa je brusnih kolutov na zalogi zmanjkalo.
Ko sem šel to dokupit, sem naletel na kolute iz
Mirka Abranet , ki so iz mrežice (verjetno je zdaj še nekaj podobnih izdelkov drugih izdelovalcev, ampak jaz za zdaj ostajam pri teh).
Od blizu:

CRD d.o.o.Ko sem uporabljal to, sem pa porabil največ en list ene granulacije na eno barko (takrat manj od 15 listov vsake granulacije za vseh 16 jadrnic).
Tam si je (vsaj tedaj bilo) mogoče tudi izposoditi orodje Mirka (električno, pnevmatsko, oprema za odsesavanje odbruskov...).
In velja za podlago (primer) ter vodno zaporo. Pri zadnji obnovi teh jadrnic tega niso upoštevali in je zdaj precej spet "mehurčkastih", tako da nas najbrž kmalu čaka naslednji krog - ampak o tem v drugi temi.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...