Samogradnja železne barke

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

skorpio
Poddesetnik
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a skorpio » Če Dec 17, 2009 11:56

Da pojasnim nisem še 100 %, da bom projekt začel. Sem v fazi pridobivanja informacij, predračunov, mnenj.

Kar se pa tiče Andreja, če že nič druzga se splača iti k njemu na kak kozarček pa tud štrudl in potico majo kar dobro.
Naj ti bo dan s soncem obsijan,z lepimi mislimi obdan in pozitivno naravnan
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Dec 17, 2009 18:40

.

Samogradnja konkretne (večje) barke je vprašljiv projekt z večih vidikov. Prvi je nedvomno velik prostor-hala, ki bo zaseden kar dolgo časa. Potem pa po vrsti kot so račke v vrsti.

Moja prijatelja, Borut in Cene, žal eden že pokojni-nesreča, sta uspela dokončat delo toda nikakor z veseljem, srečo in neskončnim zadovoljstvom. Saj se spopadanje s stalno ponavljajočimi zakoni gradnje plovil, ki so kar kompromisi in enostavno ne moreš točno sledit načrtom, ker ..... željam, ki so izčrpavanje pameti in energije. Lupini (vsak svojo, enakih dimenzij) sta kupila že narejene in sta bila že v prednosti, proti 100% samogradnji, Vsak kos posebej prilagodit, predno ga vgradiš ni enostavno. Veliko mojstrov mora stopiti na "projekt barka", da postane barka. Pa sta to počela v Radovljici, ki ima kar nekaj mojstrov za barke iz tovarne ELAN, ki sta jih najemala.

Pri velikosti barke nad 11-12m pa tudi ni veliko konfekcije na izbiro za kupit v navtičnih trgovinah.

Moje osebno mnenje je da je to nesmiselno s finančnega vidika, ker gre v nič ogromno oportunističnega časa, ki se ga ne more upoštevat.

Pa LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Dec 17, 2009 22:08

Na Koreni sta dva kmečka turizma. Ta spodnji je Pr' Janš, zgornji pa Pr' Lenart, kjer sedaj vse skupaj vodi varilec in lastnik barke parkirane na Drenovem griču. Po domače se mu reče "Lenkov Andrej" ali pa tudi "Štebavnk".
V zimskem času lahko zavijete na kakšno pečenico, pa 2 deci, zraven pa še malo debate o "švasanju". :D Nimaš kaj, prava hribovska mornarica!

LP
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Dec 18, 2009 00:53

Benti tole je pa čista reklama. In kdo bo zdaj ukrepal?
Tud Admin ni več tisto kar je učasih bil. :D
Sicer je pa rešitev preprosta, naslednje srečanje je tam, all inclusive.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Dec 18, 2009 07:46

.

Že kar smrdi po prijavi Kosovi komisiji!

Če tole ni korupcija?

Ja, zato pa človk ima kaj pokazat!

Čez par let ko se vse umiri, malo ali pa vse pozabi od kje mu, pa začne nabijat in se hvalit kako je celo življenje garal dneve in noči , da si zdaj lahko privošči pol pečenice in dva deci domačga. Pa še to tukaj, ker je kao bolj ugodno.

Ma eni pa znajo!

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Pe Dec 18, 2009 14:09

pajer1 napisal/-a:.

Samogradnja konkretne (večje) barke je vprašljiv projekt z večih vidikov. Prvi je nedvomno velik prostor-hala, ki bo zaseden kar dolgo časa. Potem pa po vrsti kot so račke v vrsti.

Moja prijatelja, Borut in Cene, žal eden že pokojni-nesreča, sta uspela dokončat delo toda nikakor z veseljem, srečo in neskončnim zadovoljstvom. Saj se spopadanje s stalno ponavljajočimi zakoni gradnje plovil, ki so kar kompromisi in enostavno ne moreš točno sledit načrtom, ker ..... željam, ki so izčrpavanje pameti in energije. Lupini (vsak svojo, enakih dimenzij) sta kupila že narejene in sta bila že v prednosti, proti 100% samogradnji, Vsak kos posebej prilagodit, predno ga vgradiš ni enostavno. Veliko mojstrov mora stopiti na "projekt barka", da postane barka. Pa sta to počela v Radovljici, ki ima kar nekaj mojstrov za barke iz tovarne ELAN, ki sta jih najemala.

Pri velikosti barke nad 11-12m pa tudi ni veliko konfekcije na izbiro za kupit v navtičnih trgovinah.

Moje osebno mnenje je da je to nesmiselno s finančnega vidika, ker gre v nič ogromno oportunističnega časa, ki se ga ne more upoštevat.

Pa LP

.

A so to tiste rečne barke . Borutova je bila vezana v Punatu. Če je prava, sem jo rešil pred potopitvijo.
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Dec 19, 2009 13:22

Haha, a reklama za kmečki turizem? Če pa tem pridnim hribovcem lahko mal pomagamo, pa mislim, da ne bo problema.

Naslednje srečanje na Koreni? Hmmm, pozimi zagotovo ne! Ker tisti, ki poznate ta hrib, tudi veste kako je s cesto in res nebi rad, da kakšen Morjeplovec zaradi kozarčka preveč in pa ledene ceste po hitrem postopku pride v Horjul! :shock:

No ja, če pa ne bo snega pa lahko! Se bom zmenil s Slavcom, ker ima več prostora, če ste za? Hmm, januar je blizu... :D

LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Dec 19, 2009 20:21

Pozdravljen na Morjeplovcu.
Tukaj sem ti nekaj poiskal. Oglej si dobro, da boš vedel kaj te čaka in predvsem, kaj je Pajer1 mislil, ko je rekel, da potrebuješ velik pokrit prostor. To ti tudi jaz povem, iz lastnih izkušenj.
Način dela, se imenuje Origami, Yago, pa je skupina z Madžarske, katera dela plovila po tem principu. Upam da bo povezava delala. Tam nekje do str. 110, so opisi, naprej pa slikovno poročilo. Če ti gre bolje Nemščina, pojdi na original str in preklopi jezik..
Namen temu nikakor ni, da bi te strašil pred velikim delom, ampak marsikateri, si misli, da je to par plošč skupaj zavarjenih, paluba , nadgradnja, motor in gremo. Če si uporen in se ne bojiš izzivov, ti bo uspelo.
LP

http://www.yago-project.com/content/blogsection/9/99/
Prva ni uspela. si pa sam dol potegni z downloada, Yago workbook
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Pe Jan 01, 2010 23:13

A mi lahko kdo pojasni razliko rečna napram morska železnjača?
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » So Jan 02, 2010 00:26

Rečna plovila imajo manjši vgrez. Ponavadi je tudi nadvodni del nižji zaradi mostov ipd.
Se pravi prostora je malo, zato so rečne barke širše.

Razmerje med dolžino kobilice in dolžino LOA je manjše, ker je višina valov manjša. Po domače povedano kljun in krma nimata tako ostrih kotov.
Trup ima naslošno 'škatlast' dezajn, ker sebarki ni potrebno bojevati s silami morja.
Nel CU, nel CU... nel cuore melo sento!
Il dollaro se cala, poi s'incazza e va in aumento. Ma a me che me ne frega, tanto intanto i soldi non ce l'ho!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 04, 2010 20:41

Drži tole z razlikami med rečno in morsko, čeprav pa je Euro 12, o katerem je govora daleč od rečne barke. Kako pluje sicer bolj malo vemo, tako čez prst po izgledu, pa je trup dober. Sicer ni najbolj dober za počasno plovbo, saj je precej bolj gliserski...

LP
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Po Jan 04, 2010 21:29

Admin,kakšna "podvozja" pa imajo barke-ladje Linssen;ali pa tem podobne, ker so v raznih testih hvaljene "i za debelo more"? Kakšne so kobilice,vgrez,dno...?
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » To Jan 05, 2010 22:06

nekaj postov nazaj je blo govora zeleni železni barki ob AC, slučajno pa sem najdel tale link, kjer je veliko podatkov o gradnji in slik
http://www.pomorstvo.si/izdelava-bark.html
mare63
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a mare63 » Sr Jan 06, 2010 12:56

Lansko leto....tam nekje v aprilu...sem povsem po naključju videl izdelavo železne barke...kaj barke...ladje. Dobesedno ! Možakar jo dela v ogromni hali na Dolgem mostu...nekje bogu za hrbtom....po makedamski cesti....hala je sredi ničesar. Prav točno pot do tja pa ne znam razložit. Možakar mi je povedal, da barko dela za nadaljno prodajo in da s to barko mirne duše obpluješ vsa morja sveta. On barke ni varil sam....pač pa je imel najete varilce. Varilci morajo imeti opravljene ateste, vare pa občasno pregleda predstavnik Loyd registra. Mislim da celo z postopki NDT - ultrazvok.
Mi je pa možakar povedal, da so bile velike težave ob nakupu materiala ( pločevine ), razrezu in predvsem krivljenju posameznih delov. Ne spomnim se glih točno, koliko naj bi bila prodajna cena barke....mislim da preko 1.000,000 euro. Pa možakar ni z lune padu....se mu vidi, da svoj posel pozna. No vsaj jaz sem imel tak občutek.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Ne Nov 15, 2015 11:57

Malo brskam po Morjeplovcu , pa najdem ta prispevek..
Ta barka je končana in nakaj na tej barki je tudi našega dela.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
SlikaG
Slika
Slika
Fiat Justitia ... Some day....

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov