Odstranjevanje rjastih madežev

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » Ne Sep 05, 2010 12:57

Jaz sem nekaj let vstrajal pri nežnem čiščenju plastike, torej nikakršnih agresivnih čistil itd itd. Letos pa je na belem gelcoatu postala črta od vodnega kamna že temno rumena, školke so se naredile na z pogonu, na katerih sem se cel porezal in mi je prekipelo. Iskal sem po garaži in naletel na čistilo, ki ga ima oče v rezervi. Na njem piše Ocean unterschiff reiniger. Mešam 1 enoto čistila, 3 enote vode, pošpricam in čez 10 min splaknem z visokotlačnim čistilcem. Bel gelcoat je spet snežno bel. Tako, da od letos na prej se ne zafrkavam več...

Drugače v večini navtičnih trgovin imajo ta izdelek, odstranjevalec alg in školk ter vodnega kamna. Pri uporabi pazite, ker ni za nežlahtne kovine.
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

Re: Odstranjevanje rjastih madežev

OdgovorNapisal/-a seleven » Ne Sep 05, 2010 22:36

kocka napisal/-a:Zanima me s čim se najlepše odstrani (če se da)rjaste madeže ki nastanejo zaradi "oksidacije "inox ograje.?

Poizkusi z tem produktom. Meni deluje odlično.
LP
http://www.starbrite.com/productdetail.cfm?ID=1485&ProductCat=Marine&ProductSCat=Cleaners%20-%20Washes%20Marine&ProductSSCat=Rust%20%26%20Stain%20Removers
Vzemi vsako stresno situacijo kot pes:
Če je ne moreš požreti ali se z njo igrati,
jo pač polulaj in pojdi dalje...
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Po Maj 09, 2011 11:54

Ali uporabljate kakšen sprej za odstanjevanje rje na rostfrei vijakih ? Vsakoletno odvijanje in poliranje se mi ne zdi ravno pametna ideja.
BlueSky
danijel76
Višji praporščak
Kraj: ptuj

OdgovorNapisal/-a danijel76 » Po Maj 09, 2011 12:25

Baje se da sporilat lepo z PUROL pasto pa se poceni je pri merkuru za 1.99E.

Purol Univerzal se uporablja za poliranje, odstranjevanje rje in čiščenje razliočnih kovin: baker, medenina, krom, cink, nikelj, aluminij ipd. Uporaben tudi za poliranje predmetov iz trde plastike. Z uporabo purola dosežemo visoki sijaj površin.

Uporaba:

Pasto nanesemo na mehko krpo (bombaž, vata) in predmete ročno poliramo do visokega sijaja. Priporočamo delo pri sobni temperaturi. Po končanem poliranju preostanke in sledi paste odstranimo s pomočjo čiste mehke krpe/vate.
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Po Maj 09, 2011 12:39

Govorim o rji, ki se pojavi na težko dostopnih mestih, kjer ročno poliranje ni možno. Tam bi bilo potrebno npr. kakšen vijak odviti (spoj med vijakom in pritjenim elementom, glava kakšnega vijaka...). Ali obstoja kakšen sprej, ki se zažre v te špranje in rjo odstrani.
BlueSky
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » Po Maj 09, 2011 13:01

Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Po Maj 09, 2011 13:05

BlueSky
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » Po Maj 09, 2011 13:10

Yucca, Kamm, ....

Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Maj 09, 2011 19:34

Samo našpricaj s solno kislino, kot so že rekli kolegi pred mano in speri z obilo vode... Rje 100% ne bo nikjer več... Solna kislina ne škoduje gumi in gelcoatu, rjo pa poje kot za šalo... ;) Jaz sicer to ponavadi naredim preden poliram in voskam čoln zaradi zaščite...

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Maj 10, 2011 08:16

Po čiščenju z solno kislino obvezno spolirat, drugače je rja še prej nazaj.
Guma je guma, zaenkrat.
maus
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odstranjevanje rjastih madežev

OdgovorNapisal/-a maus » Sr Maj 11, 2011 13:12

Rjaste madeže s plastike ali inoxa najlažje odstraniš z OKSALNO kislino.
Z razredčeno kislino (voda bolj gosta,boljša), s čopičem premažeš rjo in pustiš nekaj ur, potem splahneš zvodo. Lahko pa z vlažno gobo pomočeno v kislino namažeš rjo, počakaš da odstrani rjo. Dobro je večkrat namazat, da je premaz vedno vlažen, ne delaj na soncu ker se hitro posuši.
Oksalna kislina je naravna ( špinača) in je neškodljiva.

Zelo primerno za čiščenje inox varov, ki jih je zelo zoprno polirat.

LP Maus
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » Sr Maj 11, 2011 13:21

gre tut lepo dol s cocacolo in alufolijo :) preizkušeno
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Ne Apr 14, 2013 17:47

Ali bi bilo za odstranitev rjastih madežev na gelcoatu ta solna kislina vredu. Ali bi jo bilo potrebno redčiti?

http://www.merkur.si/gospodinjstvo/prip ... 0-1-l.html
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Apr 14, 2013 18:55

Ne vem kako spravite rjavo od rje, ki teče po GC s solno kislino? Meni ni še nikoli ratalo. S SOlno gre dol edino uno rjavo od vode(mešanica s kamnom...)

Solno kislino lahko uporabiš kar to brez da redčiš, vendar ne pretiravaj z časom. Po nekaj minutah raje oplakni in daj še enkrat...

Najlepše gredo rjasti madeži dol s polir pasto. Malo jo daš na cunjo in podrgneš. Vsaj z grobo gre dol...

Bi bilo pa vredno razmisliti o tem, da se inox sanira, da ne teče več dol rjavo, ker je potem grdo in veliko dela, vsako leto jovo na novo...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Apr 14, 2013 19:51

Zdravo;

Za potrebe varjenja navtičnih inox izpušnih kolektorjev smo se malce podučili okrog rjavenja nerjavnih jekel, predvsem zvarov, ter pokanja slednjih in med drugim smo izvedeli tudi tole:

Inox se lepo čisti z fosforno kislino, ki ni pretirano agresivna. Precejšna količina je je poleg citronske kisline v Coca Coli in večini sladkih gaziranih pijačah, zato tudi te delujejo, a zelo milo.
Aktivna učinkovina FEROSANA je ravno fosforna kislina, ki ji je dodan "stabilizator", ki za kratek čas zaščiti očiščeno jeklo pred nadaljnjo korozijo, da utegneš prebarvat.
Poleg fosforne kisline sta odlični tudi dušična in citronska kislina, ki pa zna včasih rjo počrnit in ne odstranit.

Vse te kisline so praviloma dobre tudi za pasivacijo inox zvarov. Hud problem pri varjenju inoxa je izločanje lističev ferita in, ko to oksidira nastanejo mikro razpoke, zaradi katerih lahko zvar poči. Obdelava z temi kislinami pasivira površino delno, ker požre ven feritne ploščice in "zaobli" robove "razpok", delno pa z prevleko podobno oksidom.

Torej nikakor ne čistit z zelo agresivno solno kislino, temveč:
- z Coca Colo ali kako drugo gazirano pijačo z vsebnostjo fosforne in citronske kisline, recimo Fanta, zagotovo Cocta...
- z Ferosanom.
- z fosforno kislino, ki jo zmešate z vodo na 25-30% koncentracijo, nabavite pa v Belinki.
- z dušično kislino. Ta je najboljša, a težje dobavljiva in agresivnejša.
- z citronsko kislino. To so tista zrnca, ki si jih nekateri mešajo z vodo in to pijejo. Deluje, a zna počrnit namesto odstranit.

Po vsaki taki obdelavi le še sperete z svežo ali morsko vodo in je gotovo. Površina se enako sveti kot prej, le rje ni več, plastike pa te stvari ne nažirajo.

p.s.
Fosforna kislina je izjemna tudi za vodni kamen. V vodovodnih odtokih deluje, ko solna odpove, če je vprašanje le vodni kamen in ne organski ostanki.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov