Ali ti deluje ta mercathode 24h na dan imaš direktno zvezanega na AKK da ni preko mainswitcha in ga izklučiš ko zapustiš čoln, ali se ti je kdaj spraznil AKK?
Sem malo prebral zakaj gre in se mi zdi zadeva veliko bolj kompleksna kot sem mislil.
1. Problem je, da imaš propeler iz prokrona, ohišje iz aluminija, vmes pa še osi iz tretjega materiala, pa še kaj drugega itd... Bolje bi bilo, da je propeler aluminijast, vendar se pojavi drug problem zaradi kavitacije, zato je inox. Ko se noga spusti v morje, imaš dve koroziji, elektrolitsko, to je ko imaš anodo in katodo potopljeno v elektrolit, to lahko rešiš z aktivno zaščito kot je mercathode ali pasivno z anodami(Zn, al, mg itd..). Še vedno pa z zaščitami, ne moreš rešiti galvanske korozije, to je korozija, ko daš dve različni kovini skupaj in se med njima pojavi napetost ter s tem tok, ta je veliko manjša od elektrolitske, ta ima načeloma veliko manjši efekt od elektrolitske, tako da ni tako zelo očitna.
Npr. pri barkah z osovino, je galvanska korozija idealno rešena tako, da imaš osovino iz prokrona, na katero je montiran propeler iz brona, tu sta dve kovini in galvanski člen, če pa montiraš cinkovo matico, tako da jo privijačiš na propeler in je v stiku tako s propelerjem kot z osovino, je problem galvenske korozije med osovino in propelerjem rešen, hkrati pa tudi elektrolitska korozija. Tukaj načrtno narediš galvanski stik Zn-osovina in Zn-propeler, tako da vedno žre Zn, ne pa inox in bron med sabo. Če imaš cink le na osovini, se s tem reši le elektrolitska korozija galvanksa pe ne. Direkten vod, je najsigurnejši sistem za barke ki so celo leto v vodi, vse ostalo povzroča probleme s korozijo.
2. Mercathode dejansko pošilja kontra tok, ki ga zazna med ščitenim materialom in sondo mercathode sistema in za to rabi napajanje, drugače je brez funkcije. Prvi problem je, da imaš samopraznjenje akumulatorjev, hkrati pa dodaten porabnik merchatode. Če si barval sondo merchatode z antifoulingom, merchatode sistem pošilja napačen kontra tok, oziroma ne deluje pravilno. Merchatode deluje zelo slabo če je barka privezana na področju kjer je močan tok, kot je v tvojem primeru - kanal reke, saj se elektroni konstantno odnašajo s ščitenega materiala in tako zmanjšujejo efekt merchatode. V takšnem primeru bi moral motirati še en merchatode, vendar imaš potem zopet en dodaten porabnik, ki mora delovati 24/7. Sondo merchatode moraš imeti idealno čisto, ne da je obraščena z algami in školjkami, saj takrat ne detektira pravilno in zopet sistem ne deluje kot je treba.
3. Ker mora zadeva delovati 24/7 in ob primeru, da ti zmanjka elektrike, najprej boš zanesljivo uničil akumulator, kot drugo pa nimaš več zadostne zaščite pred korozijo, boš potreboval napajanje iz 220V. Če imaš čoln konstantno priključen na 220V, pa sedaj nastane problem, ozemljitve. Moral bi imeti galvanski izolotar - transformator zaradi ozemljitve na plovilu in ozemljitve na kopnem in nikakor ne smeš imeti DC ozemljitev, oziroma - akumulatorja v stiku z 220V zemljo, ne bom sedaj pisal kako je treba to narediti, ampak upam da ni problem z zemljo, če imaš barko vedno priključeno na kopno na 220V. Kot je Tex omenil, to ni dovoljeno, če te ni na barki, spet pa zaradi merchatode moraš nekako dobiti za njegovo delovanje elektriko. Moj predlog, je sončna celica, tako boš preprečil da se ti izprazni akumulator in dobil to energijo. Vsekakor pa je preveč faktorjev, da bi lahko bil 100% da ti nikoli ne bodo odpovedali oziroma se izpraznili akumulatorji in s tem posledično izgubiš zaščito pred korozijo, i tega razloga, meni aktivni sistemi niso všeč.
4. Jaz sem mnenja da Mercruiser priporoča merchatode, zaradi tega, ker je zelo odvisno na katerem področju imajo njihovi kupci privezan čoln in enostavno ni univerzalnega materiala za anode, ki bi delovala v vseh pogojih. V tropskem morju se uporablja en material, v Jadranu drug, na Švedskem pa tretji in tisto podjetje, ki nima za vsako področje drug material, prodaja toplo vodo. Drug problem pa je, da dealerji nabavljajo, kjer je ceneje, zato recimo če kupiš anode original za tvojo nogo v USA za Mehiški zaliv, še zdaleč ne pomeni, da so dobre za Jadranko morje, njegovo slanost in temp., kaj šele za Baltik. Zato tudi ne veš kaj dobiš od dealerja in za katero področje je namenjena anoda. Aluminijasta legura sem prepričan, da ne bo vredu za ščitenje aluminija v Jadranskem morju, bo pa OK za Florido ali Indonezijo, kjer je temperatura morja višja in ne potrebuješ tako aktivnega materiala, za enako napetost med anodo in katodo. Iz tega razloga in veliko reklamacij menim, da Mercruiser priporoča še dodatno aktivno zaščito, s katero uravnava kontratok.
5. Glede na tvoje slike, ki si jih poslal predvsem ta:
če sem prav razbral iz te slike, dobro bi bilo videti še iz drugega kota in kako izgledajo nove anode, lahko rečem, da ta dva protektorja ne delujeta dobro, v enem letu bi jih moralo vsaj 1/3 pojesti da lahko z gotovostjo rečem da delujeta, tu na njih pa vidim le školjke ne pa da jih je skoraj zmanjkalo, enako se mi zdi za tistega spodaj levo, odvisno je tudi kako dvigneš peto, ko si na vezu, mogoče nista potopljena. Tretjo anodo ti je čisto pojedlo, kaj je ok, če so bile vse anode potopljene, je samo dokaz da 1. in 2. nista kaj prida ščitila, lahko da nista bila potopljena, lahko da sta iz drugega materiala in nista toliko aktivna kot 3. anoda. Menim, da bi moral tisti del, ki je korodiral na peti zamenjati, prikazano na 3. sliki.
Jaz osebno bi najraje videl, da so prave anode, napetosti in po možnosti tokove izmeriš z voltmetrom in ugotoviš ali je dovolj velika napetost in tok da anode dejansko ščitijo, če ne je treba izbrati druge, peta mora biti potopljena, tako da so vsi cinki v morju, le tako bo delovala zaščita proti elektrolitski koroziji, galvansko korozijo ti ne bo niti merchatode rešil. Vsekakor pa se splača izmeriti tok in napetost med nogo in magnezijevo anodo, ki jo potopiš v vodo in moraš dobiti dovolj napetosti, da zadeva deluje, spet pa ne prevelika, če je peveč daš potem cinkove in zopet izmeriš, mislim da sem napisal na forum nekje to vrednost, sedaj mi je ušla iz glave, mislim da mora biti okoli 0.2-0.25V , če se prav spomnim, bom preveril v moji literaturi pa naknadno napišem.
Vendar ti ne upam to predlagati, ker bi bilo preveč riskantno, pa tudi sam nimam izkušenj z nogami, vse skupaj je bolj moje razmišljanje na splošno o koroziji. Če si predstavljam pravilno, ta mercathode poskuša potencial noge višati oziroma nižati po potrebi, da je tok oziroma napetost med nogo in sondo merchatode praktično 0. Meni to ni najbolj všeč, da se potencial mase na plovilu aktivno spreminja, vendar če izkušnje drugih kažejo, da je korozije na nogah z merchatode manj, potem bi ti predlagal, tako kot predlaga Mercruiser dodatno mantažo še enega sistema merchatode, seveda če nisi imel 24/7 vklopljene zaščite, potem od sedaj naprej mej vklopljeno in poskusi kako bo naslednjo sezono.
Da pa zlitina na 3. sliki pri osovini, ki je korodirana ni enakomerno korodirana po vsej površini, je pa dokaz slabe kvalitete in da material ni homogen. Če je material znast, kar je tudi lahko vzrok za pitting korozijo, to je korozija med posameznimi zrni, se pravi imaš znotraj materiala male galvanske člene, takšna korozija se pospešuje, če višaš temperaturo, zato npr. inox ni primeren za ispušni kolektor, inox je zrnast material, če ga pogledaš pod mikroskopom in če se ta greje, se ta korozija zelo poveča.
Komad, ki je korodiran izgleda kot mesing, vsaj po barvi, ta pa zlitina bakra in cinka, baker in cink, po mojem je bila le slaba legura, pa so zrna cinka izginila, pravi mesing za navtiko ima skoraj nulti potencial in ni ravno poceni, in ne potrebuje korozijske zaščite, če ni v stiku z drugimi kovinami, iz tega materiala so npr. vsisi, sonde itd...
Če se tisti komad kaj segreva bi to še pospešilo korozijo med zrni. Jaz niti ne vidim, da bi kje drugje udarila ven korozija, le na 3. sliki okoli propelerja ter menim, da je enostavno nekvaliteten mesing, če je, vsaj s slike izgleda in nič drugega.
Mogoče se tukaj zadeva konstatno greje in material enostavno ni pravi, vsekakor pa je nek šit material če se v kosih lomi in ni kvalitetna homogena zlitina, zato ga zamenjaj z novim, mogoče bo bolje.
Če pa boš kaj v bližnji prihodnosti menjaval čoln, pa raje vzami direktno osovino, ali pa izvenkrmni, ki ga lahko dvigneš celega iz vode, moje osebno mnenje je, da Z noge niso za čolne, ki so 365 dni v vodi, tudi to sem že večkrat napisal, da so bolj turistična sezonska zadeva in da me čudi, koliko problemov imajo ostali člani na forumu, sam sem zagovornik osovine in propelerja, za barko, ki 365 dni v vodi, pa direktnega vsisa itd...., s tem je najmanj problemov, imaš propeler in osovino v direktnem stiku z anodo in ni problemov, v peti je pa zelo veliko različnih materialov, vse skupaj potopljeno v elektrolit in bo vedno nekaj galvasnke korozije, tudi če je zaščita vrhunska, s tem se reši le elektrolitska korozija, nikoli pa ni možno narediti idealne zaščite, ampak jo le zmanjšaš.
Sem pa napisal vse skupaj, bolj kot razmišljanje na splošno kako vidim zadevo in morebitne vzroke v dobri veri, da ti mogoče pomagam, naj še enkrat povem, da nimam nobenih izkušen z Z nogo in verjetno jih tudi nikoli ne bom imel.