cink protektorji

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Sr Maj 04, 2011 22:00

Gaso napisal/-a:Meni se tudi zdi da imaš ti problem z elektriko, če ti je v 1.letu pojedlo vse skupaj in načelo nogo, bi rekel, da zna bit vzrok kakšen drug tok, ne samo galvanski, še posebej če imaš barko večinoma v rečnem kanalu, kjer je korozija parkrat manjša, dovolj je da ti prebija kje kakšen tok.

Na kaj bi ti sumil ? oziroma kaj na pregledam ?
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Sr Maj 04, 2011 22:06

Prej sem imel Volvo penta AQ170 noga 270

Na nogi sta bila 2 komada cink protektorja.

Barka je bila v vodi od maja do septembra.v marini verudela
Cink protektorje sem menjal vsake 2 leti pri obrabi cca1 /3

Sedaj so se pogoji premenili
Vezana je v sladki vodi
motor je drugi
noga je druga
dodan je mercatode ( prej ga nisem imel, in noga volvo ni imela nobene žice za priklop )

električna napeljava ( motor- akomulator-porabniki ) je napravljena kot je bil volvo

Menim da je vsa fora v mercatode. ( preden sem zvezal sem najmanj 20* preveril če pravilno vežem. ) kaj bi se zgodilo če ga izključim iz napajanja ?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Maj 04, 2011 22:44

Malo berem, ker ne poznam ta merchatode. Na prvi pogled meni komplikacije tu predstavljene niso všeč. Po problemih s korozijo vsega kar naredijo, pa tudi mercruiseru osebno nikoli nisem zaupal, glede njihovih rešitev v zvezi z korozijo, ko preberem malo več o njihovi zaščiti, bom napisal kaj si mislim. Definitivno pa sem proti rešitvam, ki spraznijo akumulator in ne delujejo več.
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Sr Maj 04, 2011 22:50

Aja, naj še omenim da imam motor Volkswagen 165 tdi in Nogo Bravo tree ( prva verzija noge )
Motor ni imel nobene predpriprave kot je mercatode.Ta mercatode sem sam kupil po priporočilih ki sem jih dobil. Ter namontiral, saj od noge sem imel 2 žici katere sem moral nekam priklučiti.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Maj 04, 2011 23:20

Ali ti deluje ta mercathode 24h na dan imaš direktno zvezanega na AKK da ni preko mainswitcha in ga izklučiš ko zapustiš čoln, ali se ti je kdaj spraznil AKK?

Sem malo prebral zakaj gre in se mi zdi zadeva veliko bolj kompleksna kot sem mislil.

1. Problem je, da imaš propeler iz prokrona, ohišje iz aluminija, vmes pa še osi iz tretjega materiala, pa še kaj drugega itd... Bolje bi bilo, da je propeler aluminijast, vendar se pojavi drug problem zaradi kavitacije, zato je inox. Ko se noga spusti v morje, imaš dve koroziji, elektrolitsko, to je ko imaš anodo in katodo potopljeno v elektrolit, to lahko rešiš z aktivno zaščito kot je mercathode ali pasivno z anodami(Zn, al, mg itd..). Še vedno pa z zaščitami, ne moreš rešiti galvanske korozije, to je korozija, ko daš dve različni kovini skupaj in se med njima pojavi napetost ter s tem tok, ta je veliko manjša od elektrolitske, ta ima načeloma veliko manjši efekt od elektrolitske, tako da ni tako zelo očitna.

Npr. pri barkah z osovino, je galvanska korozija idealno rešena tako, da imaš osovino iz prokrona, na katero je montiran propeler iz brona, tu sta dve kovini in galvanski člen, če pa montiraš cinkovo matico, tako da jo privijačiš na propeler in je v stiku tako s propelerjem kot z osovino, je problem galvenske korozije med osovino in propelerjem rešen, hkrati pa tudi elektrolitska korozija. Tukaj načrtno narediš galvanski stik Zn-osovina in Zn-propeler, tako da vedno žre Zn, ne pa inox in bron med sabo. Če imaš cink le na osovini, se s tem reši le elektrolitska korozija galvanksa pe ne. Direkten vod, je najsigurnejši sistem za barke ki so celo leto v vodi, vse ostalo povzroča probleme s korozijo.

2. Mercathode dejansko pošilja kontra tok, ki ga zazna med ščitenim materialom in sondo mercathode sistema in za to rabi napajanje, drugače je brez funkcije. Prvi problem je, da imaš samopraznjenje akumulatorjev, hkrati pa dodaten porabnik merchatode. Če si barval sondo merchatode z antifoulingom, merchatode sistem pošilja napačen kontra tok, oziroma ne deluje pravilno. Merchatode deluje zelo slabo če je barka privezana na področju kjer je močan tok, kot je v tvojem primeru - kanal reke, saj se elektroni konstantno odnašajo s ščitenega materiala in tako zmanjšujejo efekt merchatode. V takšnem primeru bi moral motirati še en merchatode, vendar imaš potem zopet en dodaten porabnik, ki mora delovati 24/7. Sondo merchatode moraš imeti idealno čisto, ne da je obraščena z algami in školjkami, saj takrat ne detektira pravilno in zopet sistem ne deluje kot je treba.

3. Ker mora zadeva delovati 24/7 in ob primeru, da ti zmanjka elektrike, najprej boš zanesljivo uničil akumulator, kot drugo pa nimaš več zadostne zaščite pred korozijo, boš potreboval napajanje iz 220V. Če imaš čoln konstantno priključen na 220V, pa sedaj nastane problem, ozemljitve. Moral bi imeti galvanski izolotar - transformator zaradi ozemljitve na plovilu in ozemljitve na kopnem in nikakor ne smeš imeti DC ozemljitev, oziroma - akumulatorja v stiku z 220V zemljo, ne bom sedaj pisal kako je treba to narediti, ampak upam da ni problem z zemljo, če imaš barko vedno priključeno na kopno na 220V. Kot je Tex omenil, to ni dovoljeno, če te ni na barki, spet pa zaradi merchatode moraš nekako dobiti za njegovo delovanje elektriko. Moj predlog, je sončna celica, tako boš preprečil da se ti izprazni akumulator in dobil to energijo. Vsekakor pa je preveč faktorjev, da bi lahko bil 100% da ti nikoli ne bodo odpovedali oziroma se izpraznili akumulatorji in s tem posledično izgubiš zaščito pred korozijo, i tega razloga, meni aktivni sistemi niso všeč.

4. Jaz sem mnenja da Mercruiser priporoča merchatode, zaradi tega, ker je zelo odvisno na katerem področju imajo njihovi kupci privezan čoln in enostavno ni univerzalnega materiala za anode, ki bi delovala v vseh pogojih. V tropskem morju se uporablja en material, v Jadranu drug, na Švedskem pa tretji in tisto podjetje, ki nima za vsako področje drug material, prodaja toplo vodo. Drug problem pa je, da dealerji nabavljajo, kjer je ceneje, zato recimo če kupiš anode original za tvojo nogo v USA za Mehiški zaliv, še zdaleč ne pomeni, da so dobre za Jadranko morje, njegovo slanost in temp., kaj šele za Baltik. Zato tudi ne veš kaj dobiš od dealerja in za katero področje je namenjena anoda. Aluminijasta legura sem prepričan, da ne bo vredu za ščitenje aluminija v Jadranskem morju, bo pa OK za Florido ali Indonezijo, kjer je temperatura morja višja in ne potrebuješ tako aktivnega materiala, za enako napetost med anodo in katodo. Iz tega razloga in veliko reklamacij menim, da Mercruiser priporoča še dodatno aktivno zaščito, s katero uravnava kontratok.

5. Glede na tvoje slike, ki si jih poslal predvsem ta:
Slika
če sem prav razbral iz te slike, dobro bi bilo videti še iz drugega kota in kako izgledajo nove anode, lahko rečem, da ta dva protektorja ne delujeta dobro, v enem letu bi jih moralo vsaj 1/3 pojesti da lahko z gotovostjo rečem da delujeta, tu na njih pa vidim le školjke ne pa da jih je skoraj zmanjkalo, enako se mi zdi za tistega spodaj levo, odvisno je tudi kako dvigneš peto, ko si na vezu, mogoče nista potopljena. Tretjo anodo ti je čisto pojedlo, kaj je ok, če so bile vse anode potopljene, je samo dokaz da 1. in 2. nista kaj prida ščitila, lahko da nista bila potopljena, lahko da sta iz drugega materiala in nista toliko aktivna kot 3. anoda. Menim, da bi moral tisti del, ki je korodiral na peti zamenjati, prikazano na 3. sliki.
Slika
Jaz osebno bi najraje videl, da so prave anode, napetosti in po možnosti tokove izmeriš z voltmetrom in ugotoviš ali je dovolj velika napetost in tok da anode dejansko ščitijo, če ne je treba izbrati druge, peta mora biti potopljena, tako da so vsi cinki v morju, le tako bo delovala zaščita proti elektrolitski koroziji, galvansko korozijo ti ne bo niti merchatode rešil. Vsekakor pa se splača izmeriti tok in napetost med nogo in magnezijevo anodo, ki jo potopiš v vodo in moraš dobiti dovolj napetosti, da zadeva deluje, spet pa ne prevelika, če je peveč daš potem cinkove in zopet izmeriš, mislim da sem napisal na forum nekje to vrednost, sedaj mi je ušla iz glave, mislim da mora biti okoli 0.2-0.25V , če se prav spomnim, bom preveril v moji literaturi pa naknadno napišem.

Vendar ti ne upam to predlagati, ker bi bilo preveč riskantno, pa tudi sam nimam izkušenj z nogami, vse skupaj je bolj moje razmišljanje na splošno o koroziji. Če si predstavljam pravilno, ta mercathode poskuša potencial noge višati oziroma nižati po potrebi, da je tok oziroma napetost med nogo in sondo merchatode praktično 0. Meni to ni najbolj všeč, da se potencial mase na plovilu aktivno spreminja, vendar če izkušnje drugih kažejo, da je korozije na nogah z merchatode manj, potem bi ti predlagal, tako kot predlaga Mercruiser dodatno mantažo še enega sistema merchatode, seveda če nisi imel 24/7 vklopljene zaščite, potem od sedaj naprej mej vklopljeno in poskusi kako bo naslednjo sezono.

Da pa zlitina na 3. sliki pri osovini, ki je korodirana ni enakomerno korodirana po vsej površini, je pa dokaz slabe kvalitete in da material ni homogen. Če je material znast, kar je tudi lahko vzrok za pitting korozijo, to je korozija med posameznimi zrni, se pravi imaš znotraj materiala male galvanske člene, takšna korozija se pospešuje, če višaš temperaturo, zato npr. inox ni primeren za ispušni kolektor, inox je zrnast material, če ga pogledaš pod mikroskopom in če se ta greje, se ta korozija zelo poveča.
Komad, ki je korodiran izgleda kot mesing, vsaj po barvi, ta pa zlitina bakra in cinka, baker in cink, po mojem je bila le slaba legura, pa so zrna cinka izginila, pravi mesing za navtiko ima skoraj nulti potencial in ni ravno poceni, in ne potrebuje korozijske zaščite, če ni v stiku z drugimi kovinami, iz tega materiala so npr. vsisi, sonde itd...
Če se tisti komad kaj segreva bi to še pospešilo korozijo med zrni. Jaz niti ne vidim, da bi kje drugje udarila ven korozija, le na 3. sliki okoli propelerja ter menim, da je enostavno nekvaliteten mesing, če je, vsaj s slike izgleda in nič drugega.
Mogoče se tukaj zadeva konstatno greje in material enostavno ni pravi, vsekakor pa je nek šit material če se v kosih lomi in ni kvalitetna homogena zlitina, zato ga zamenjaj z novim, mogoče bo bolje.

Če pa boš kaj v bližnji prihodnosti menjaval čoln, pa raje vzami direktno osovino, ali pa izvenkrmni, ki ga lahko dvigneš celega iz vode, moje osebno mnenje je, da Z noge niso za čolne, ki so 365 dni v vodi, tudi to sem že večkrat napisal, da so bolj turistična sezonska zadeva in da me čudi, koliko problemov imajo ostali člani na forumu, sam sem zagovornik osovine in propelerja, za barko, ki 365 dni v vodi, pa direktnega vsisa itd...., s tem je najmanj problemov, imaš propeler in osovino v direktnem stiku z anodo in ni problemov, v peti je pa zelo veliko različnih materialov, vse skupaj potopljeno v elektrolit in bo vedno nekaj galvasnke korozije, tudi če je zaščita vrhunska, s tem se reši le elektrolitska korozija, nikoli pa ni možno narediti idealne zaščite, ampak jo le zmanjšaš.
Sem pa napisal vse skupaj, bolj kot razmišljanje na splošno kako vidim zadevo in morebitne vzroke v dobri veri, da ti mogoče pomagam, naj še enkrat povem, da nimam nobenih izkušen z Z nogo in verjetno jih tudi nikoli ne bom imel.
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Če Maj 05, 2011 08:51

Uf. svaka čast za članek. Si ga moram sprintat, saj si veliko napisal. Drugače pa še en pomemben podatek

Noga je vedno potopljena v vodi
Mercatode je 24 h priklopljen na napajanje
Noga ni bila prebarvana z antifaulingom
Noga sedaj ko sem barko dvignil je bila popolnoma obraščena z algami
matice Cink protektor ( zaščita osovine in inoks propelerja ) ni montirana, ker ta model noge ne predvideva montaže. ( vbi moral nekako napravit zagozdo ali pa zvrtat navoj skozi osovino.
Glede na to da moram menjat poškodovani del noge bom tudi navoj zvrtal

Enkrat poleti mi je baterijo med 3 dnevnim mirovanjem spravlo na 9,4 V

Hitro sem jo začel polniti, tako da sem jo ohranil pri živlljenju

To se je zgodilo samo 1*
A mogoče veš kaj se mu je dogajalo ?

Aja, še eno uprašanje.
Sedaj ko je barka na suhem, je možno zmeriti tok ?
A bi delovalo če bi nogo potopil v en sod vode ?
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Če Maj 05, 2011 10:12

Sem podrobno preučil zadevo.

Moj primer mislim da je pod točko 2
Torej če montiram še matični cink protektor in dodatni mercatode mislim da bi stvar morala delovati.

Sedaj pa električno uprašanje.
Koliko energije porabi mercatode.
Namreč na barki sem v povprečno 1* tedensko
Banka pa je 70 A/h
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Maj 05, 2011 10:56

Hmmm fantje da ne bomo nekaj na pamet:

Slika

Verjetno je jasno zakaj je tovarna šla na "aluminij" ;)

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Maj 05, 2011 13:18

Čisto odvisno, v kakšnih pogojih je to merjeno. Jaz imam te podatke merjene po standardu ABYC E-2 .
Slika

Zopet je pa malo čudna zadeva, da v tem kar si poslal, piše da Al legura zdrži 20% več kot Zn. Po drugi strani pa stroški 20% manjši, kar je zopet malo čudno, očitno pa je da ne deluje dobro, če morajo komplicirati za merchatode itd..., to pomeni da imajo hude probleme s korozijo, dokazov pa je povsod po Jadranu dovolj. Meristve pa so dealali na neki Silves/Silver-chloride elektrodi, kar zopet ne vem kaj to je.

Sicer jaz tem američanom ne bi preveč zaupal, glede na to da cveti karkoli naredijo. Najbolje je izmeriti z voltmetrom tok in napetost med katodo(nogo) in anodo in primerjati rezulate za posamezna materiale v kombinaciji z nogo, meritve morajo biti v našem morju, ker eno je Mehiški zaliv in njihova temp. in slanost morja, drugo pa naša. Če ni dovolj toka in napetosti, ne bo dobro delovala zaščita in je potrebno potem dati magnezijeve anode, da se poveča tok in napetost med katodo in anodo. Lahko mi ne vem kakšne laboratorijske podatke dajemo na forum, ampak dejstvo je da so pri nogah problemi z korozijo in ni dobro rešeno. Tudi aluminijske imajo primesi cinka, ampak po tvojih podatkih imiajo -1.1V, po mojih pa je priporočilo da je -1.1V zgornja meja za anodo, če imaš pa še katodo iz aluminijia bi moral potencial anode bit še nižji.

Bistveno je, da se razume, da je pravi material odvisen od področja, kjer se uporablja, ne obstajajo univerzalne anode, ki bi bile dobre za vsa morja, zato je najbolje reskirati 1h časa in na mestu izmeriti, ali sta napetost in tok med materialom ki ga ščitimo in ki ga žrtvujemo, zadostna in to je cela filozofija.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Maj 05, 2011 13:30

Marko, to je vse ok če je bilo tako kot praviš.
Zanimalo me je tudi, če je sonda merchatode sistema bila čista, vedno brez školjk in alg in ni bila pobarvana z AF.

Koliko porabi merchatode ne vem, nekaj sigurno, če se ti je AKK enkrat spraznil, bi rekel da je to vzrok. Ne more pa biti vzrok če npr. 1 teden merhatode ni deloval, da bi imel takšno škodo na peti, tu je sistemski problem, ne da se ti je enkrat izpraznil akumulator. Vidim, da imajo tudi neke testerje, s katerim lahko takoj preveriš ali deluje ta merchatode, jaz bi redno preverjal ali sistem deluje ali ne. Ni mi pa všeč ta sistem, ker je preveč faktorjev zaradi katerih lahko zaščita odpove.

Na suhem ne moreš meriti tok, rabiš elektrolit - morje, oziroma ta tvoj rečni kanal, kable multimetra zvežeš enega na nogo, drugega pa potopiš z anodo vred v vodo ter tako zmeriš, napetost in tok.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Maj 05, 2011 13:55

Se strinjam! Moj post je bil samo razlaga zakaj danes quicksilver (Mercury) trži alu anode in ne cink... Pa razumeti je potrebno, da če bi šli na diziverzifikacijo anod glede na prodajno področje vprašanje kako bi tovarna funkcionirala... Izbrali so pač neko povprečje za globalen svet ;) Seveda je pa boljše če se vsak prilagodi področju kjer pluje...

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Maj 05, 2011 14:01

Saj vem in prav je da si poslal podatke, tako da ne bo kdo mislil, da govoriš na pamet, enako sem tudi jaz naredil, ker sem pač druge podatke imel v glavi, vse to pa je odvisno kakša legura je itak nobena anoda ni čisti cink ali aluminij.

Mislim, da se je brez veze s temi podatki ukvarjati, ampak enostavno izmeriti tok in napetost, bo najbolj ziher.

Sam sem imel podobem problem pred leti, kod sem imel izvenkrmne Yamahe, dajal vedno originalne anode, motorji po desetih letih pa so že cveteli in barva se je luščila, medtem ko je anoda po 3 letih bila kot nova, motor je bil v uporabi 2 meseca na leto, ni pa zaradi tega yamaha slab motor, ampak je problem v pravem materialu anode. Zato ne kupovat, neke doma narejene, mi je Povhe pokazal neke HR, anode v katerih je bila celo ena školjka, kar pomeni da so stare cinke pretaljevali, med tem postopkom pa dobi material toliko nečistoč, da je brez funkcije.

Jaz bi kupil za to nogo, par različnih anod in testiral material z voltmetrom, pa se naredi test z AL original, kakšno Zn, eno testno od Povhe, še kakšno magnezijevo in še kaj, Marko pa bi moral to testirati v rečnem kanalu ne v morju, potem ko ugotoviš, katera najbolj odgovarja, pa narediš zalogo. Na njegovem mestu bi zamenjal tisti mesing pri osovini, dal neko celico 20W in dodaten merchatode, zaradi tega ker ima na vezu močan vodni tok.
Daš multimeter na DC in skalo na mV, montiraš anodo na material, ki ga želiš zaščititi(montiraš vse protektorje na peto!). Potem vzameš večji komad anode IZ ENAKEGA MATERIALA!!! , npr kakšen kvader itd..., v glavnem da ni nek manjši komad. Pozitivni prikluček + daš na katodo - material, ki ga ščitiš(peta) in blizu njega zraven potopiš anodo, ki je priključena na COM - minus multimetra. Napetost mora biti pod 200 mV, če je nad to vrednostjo, zaščita ne deluje dobro in je treba ali povečati površino anode(na peti), ali izbrati bolj aktiven material. Zsko lako testiraš vse kovinske dele na barki, ki so v stiku z morjem in hitro ugotoviš, ali se bo pojavil potencialni problem s korozijo. Pač prestavljaš se z anodo na COM kablu, + pa prestavljaš na komad, ki te zanima ali je zaščiten in tako meriš napetost.
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Če Maj 05, 2011 15:48

Vsako uro se spomnim še kako podrobnost.

NBajprej naj povem da čez celo poletje sem čistil nogo in testiral razno razne pripomočke.
Glede žic na nogi ne morem reči ali je bil poraščen ali ne ker čez zimo sem čiščenje opustil. Pri dvigu barke pa nisem bil pozoren na ta detalj. Glede na to da je bila noga poraščena, je velika verjetnost da so bile todi žice.

Nogo sem testiral s svinsko mastjo in vazelinom a nobena stvar se ni obdržala.

Moram pa povdariti pa poleti sem redno čistil nogo z viledo gobico. Ko sem prišel v predel anod, so se ti tudi luščili. Imeli so jamice kot da bi kislino poliv. Tako da sem tudi anode čistil.

A tisto kar mi je razžrlo je mesing?
A to lahko sam doma zamenjam al moram dat nogo dol ter jo peljati na servis ? Oziroma koliko stane tak hec ?( a je to par 10 evrov al par 100 evrov - sanja se mi ne o ceni mesinga )

Drugače imam anode Quicksilver ( anode kit 888761q03 )

če sem prav razumel so te anode z večjo primesjo alu in manjšo cink ?

Če vzamem protektorje pri polhe navtika verjeto so večja vsebnost cinka kot od Quicksilver ?
Nazadnje spremenil MARKO1977, dne Če Maj 05, 2011 16:06, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Maj 05, 2011 15:59

Saj ni toliko važno, ali je noga obraščena ali ne, važno je le da so anode čiste i ni na njih kaj, če so se luščile je to znak da korodirajo in so v funkciji, tako da je to vse OK. Za merchatode pa mora bit njegova sonda tudi idealno čista, da prav detektira. V principu nogo lahko tudi obarvaš z AF, le anode ne smeš, samo ne vem kako se AF obnese na nogah in ali se sploh splača s tem zafrkavati. Npr. pri krmilu in propelerju nima smisla tega barvati, ker se vedno vse zlušči, tako da je najbolje le čistiti, če pa na nogi obstane AF, pa je koristno zaradi obraščanja, naj kdo drug kaj pove v zvezi s tem, kako se obnese AF na nogi. Boš pa imel čisto zadevo, če daš čez črno vrečko za smeti, če pustim jaz dalj časa barko na vezu, recimo par mesecov dam vrečko čez propeler in je propeler čist.

Tisti komad vsaj po barvi izgleda mesing. Je pa velika razlika ali je kvaliteten mesing ali ne. Če nima enakomerne - homogene sestave imaš potem znotraj materiala katode(baker) in anode(cink) odvisno od gostote enega in drugega, tam ko imaš jamice bi jaz po sliki sodeč rekel, da je bila večja koncentracija cinka kot v drugih predelih, pač ni enakomerna mešanica po celem komadu, če bi bil mesing vsaj homogen, bi moralo enakomerno korodirati po celi površini, tu pa je korozija le na določenih mestih oziroma je lukničasta, jaz mislim, da je samo ta komad bil iz nekvalitetne zlitine, mogoče boš pri novem imel več sreče. Drugače pa nebi rekel da imaš korodirano nogo, drugo vsaj s slike izgleda da ni nič korodirano.

Kako pa se ta komad zamenjaš in kakšen je postopek pa ne vem, ker nisem nikoli imel Z-noge, po moje ne more biti zelo drago.

Saj pravim, nima smisla se ukvarjati sedaj preveč z sestavo anode, izmeri napetost tako kot sem napisal, če je z originalnimi pod 200 mV imej originalne, drugače pa menjaj.
Nazadnje spremenil Gaso, dne Če Maj 05, 2011 16:10, skupaj popravljeno 1 krat.
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Če Maj 05, 2011 16:10

Drugače pa sem za trup uporabil AF Nubian in sem bil izrecno zadovolen. Na trupu ni bilo niti malo nesnage. Drugače letos bom tudi nogo prebarval Tako da rezultat povem naslednje leto.

A boš kaj na internavtiki da se ti odolžim z pivo ?

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 18 gostov