Predelava prikolice

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Feb 16, 2012 09:12

Kolkor vidim je ta rampa nekje tretjine dolžine čolna tako da dokler ne pride dostranskih koles mu ga drži rit v vodi da se ne prevrne, ko gre rit iz vode je pa pomoje že na strabskih valjčkih.
Je pa kar impresivno koliko valčkov je.

Upam da bo rampica delala, no jaz imam krajši čoln in sem ta zdrs s sredinskega rešil tako da imam zadaj takoj levo in desno od sredinskega valčka še dva bočna in na bokih v isti liniji še dva tako da tudi če začne rit odnašati ko ga gor vlečeš zdrsne na sredino.

Slika tako je bilo na prejšnjem in je tudi na sedajšnjem
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Feb 16, 2012 16:19

Na to, tudi jst računam, da bo rit še v vodi, trup pa že naslonjen na stranske valčke.Rampa je pa dolga 1,5m tako da..... ja bomo videli če se bo obnesla :? , upam na najboljše :wink: Drugač pa še dodatne valje zadaj 8)
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Če Feb 16, 2012 18:06

Nočem bit pameten ampak men tole ne štima.
Sprednji del čolna je ožji zato bo pol čolna že krepko na rampi predno se zadnji valjčki na prikoli dotaknejo prve možne točke na čolnu. Kaj se bo pa do tega trenutka dogajalo s čolnom. Samo voda ga ne bo zadržala saj bo z vsakim obratom vitla zadnji konec manj uravnotežen sprednji pa težaji res pa je da ga vleče gor sam bojim se da ne bo prevrnil bočno na valjčke kot Concordija. Padel ne bo se pa lahko kaj poškoduje. V vsakem primeru ga bo potrebno pridržati, en sam bo težko speljal, če sploh. Bo pa šel na prikolo kot po maslu. Potem bi bilo bolje, da bi naredil ogrodje na katerem so stranski valjćki in bi komplet potegnil gor. Kot dve tračnici ki ju spustiš kot rampo in po tem vse gor zapelješ.

Upam, da se razumemo mal je zakompliciran..
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Feb 16, 2012 18:34

Se razumemo, ni panike, za nakladalno rampo sem se odločil, zato ker sem lani, ko sem ga nakladal, dal prikolo do osovin v vodo (posledično menjava ležajev, zajle za zavore) in sem ga jedva potegnil gor, in peta mi je že malo drsala po tleh in sem podlagal bokobrane spodaj.Sedaj pa mislim, da če bodo kolesa na suhem in podaljšana rampa zadaj nebi smelo bit problem za izvlečt plovilo ven.Saj pravim, praksa bo pa pokazala, zato v velikem številu vabljeni na 4 ruto :idea: :lol: , da boste videli od blizu, pa še držali mi ga boste če bo treba z strani :lol:
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Če Feb 16, 2012 19:46

Kakšen material si uporabil za rampo. Ali boš rampo na začetku (tam ko pride v vodo) kaj ojačal , ali boš pustil tako kot je. Ker ti jo lahko razkole . Vsaj po moji logiki. :?
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Feb 16, 2012 20:16

Rampa je narejena iz ploščatega železa 8mm x 60mm.Ojačat pa je ne mislim, saj je že prestala test z vozilom in ni podlegla poškodbam :wink: :wink: Ojačana je edino na vrhu tam kjer pride zapeta na prikolo.
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Če Feb 16, 2012 20:21

Bolid tole si super naredu!
Verjeten si tolk denarja zmetu, da bi lahko za ta denar imel plačan lift 10 let. :lol: :lol:
Meni je Vili rekel, da se kip uporablja samo pri dvigu čolna na prikolico. Osebno ga še nisem uporabil in ga tudi nimam namena. Pri moji prikolici imam par zadnjih gibljvih valjev in je razlika kot noč in dan napram prej, ko sem imel enega fiksnega.

LP Klemen
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Feb 16, 2012 20:35

HE HE HE 10 let :?: Sem letu sedaj v delavnico, pa žal ne najdem več računov tako na hitro, valje sem kupil v trgovini lotos marin, sem dobil jih malo skonti,ker jih je bilo malo več :wink: material sem imel več ali manj že doma,( kar se tiče cevi, ploščatega železa...), ja vijake sem tudi moral kupit, pa naredit osovine iz svetlovlečenega železa, vrezat navoje, določene dele postružit (imam doma stružnico)...., edino cinkanje vem da je bilo 30€ ker sem dobil ravno v ponedeljek iz cinkarne.Če bi moral rečt maximalno 200€, pa nekaj svojega časa, ki bi ga drugače prebil za računalnikom ali pa pred TV-jem, pa nekaj dobre volje in je ratalo tole :wink:
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Feb 17, 2012 07:15

Ne vem če ti bomo na ruti pri spuščanju kaj v pomoč, ker smo kot kake kure in lečemo gor pa dol pa vse pripravljamo. Verjetno boš nas moral skup dobiti s kakšnim sendvičem.

Drugače pa dobra rešitev, mene tudi je** pri dviganju in spuščanju čolna, da mi prej nasede guma na stranske valjčke kot pa dno na spodnji valjček, bom te malo posnemal. :idea:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Feb 17, 2012 17:22

janadino napisal/-a: bom te malo posnemal. :idea:

Ne smeš me, sem DONES PATENT ZAŠČITIL :shock: :!: :lol: , boš mi plačal provizijo :wink:
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Feb 20, 2012 07:44

Sem že včeraj naredil, prepozen si. :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Feb 20, 2012 16:03

janadino napisal/-a:Sem že včeraj naredil, prepozen si. :lol:

Si že v prekršku, če si delal včeraj, poglej datum kdaj sem jst objavil tako da PENEZE NA SUNCE
:lol:
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Pe Apr 06, 2012 14:32

Za dvig plovila se mi zdi bolj pomemben dober vitel, kot pa 100 valjčkov. Nekdo in nekaj mora vleči čoln na prikolo. Svetujem ti, da si kupiš, v kolikor že nimaš, vitel z avtomatsko sklopko. Pri prejšnjem čolnu tega sprva nisem imel in se je enkrat zadeva končala s približno 15 šivi na zgornji ustnici. Ko sem to uredil, je bilo veliko bolj varno in pa zelo enostavno spuščat in dvigovat čoln na prikolo.

Sicer pa v kolikor ne boš dovolj potopil prikole, boš imel vedno problem s peto motorja, saj je ne moreš dovolj dvignit, kot to lahko storiš pri zunanjemu motorju.

Tvoj sistem bo imel tudi precejšnjo pomakljivost, v kolikor bo dovozna rampa izpostavljena valovanju morja, saj ti bo to še dodatno destabiliziralo čoln.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Apr 06, 2012 14:45

Ja kot sem že kr nekajkrat rekel, bom pa še sedaj bomo videli, kako bo to v praksi :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: Tadejko in 6 gostov