PREDELAVA NOTRANJI MOTOR NA ZUNANJI NAČRT BRACKET +PLATFORMA

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Dec 15, 2015 18:53

cibro napisal/-a:Daj kaksen pikčr

to pomeni, da daj kako slikco

dodajam prosim :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Dec 15, 2015 23:06

A zdaj ga bom pa se prosil;)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Dec 16, 2015 00:39

cibro napisal/-a:A zdaj ga bom pa se prosil;)

ja ne, saj sem jaz :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
primozvel
Kapitan

OdgovorNapisal/-a primozvel » Sr Dec 16, 2015 06:40

Ali je mogoče še dobit načrt za bracket pa kakšno sliko.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Sr Dec 16, 2015 12:09

...
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne To Mar 08, 2016 22:04, skupaj popravljeno 4 krat.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Sr Dec 16, 2015 14:13

...
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne To Mar 08, 2016 22:05, skupaj popravljeno 3 krat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Dec 16, 2015 22:53

In na kak način preprečiš, da 200 konjski izvenkrmni motor ne poškoduje krmne stene plovila izdelanega za vgrajeni motor?
Meni poznane uspešne predelave zajemajo precej zoprno vgradnjo vzdolžnih nosilcev pritrjenih na dno plovila.
McKenzy
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a McKenzy » Če Dec 17, 2015 19:23

Lepo narejena zadeva.To kar vidim je zunanji del-kaj pa notranje ojačitve v bivšem motornem delu? Ker po mojem znanju brez tega ne gre, ker bo ob taki konjenici slej ko prej kaj odletelo.In ni fajn,da se ti kaj pripeti v nedosegu obale.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Dec 17, 2015 20:23

McKenzy napisal/-a:Lepo narejena zadeva.To kar vidim je zunanji del-kaj pa notranje ojačitve v bivšem motornem delu?

Točno to tudi mene zanima. navadno se taka predelava opravi na tak način, da se krmna stena "prebije" in se skoznjo paralelno postavita dva mogočna nosilca v obliki 5 cm debele in vsaj 0,5 m visoke vezane plošče postavljene na nož. Iz krmne stene gleda ravno toliko tega nosilca, da se okrog njega lahko izdela osnova konzole, znotraj pa mora potekat vsaj do prve pregradne stene in biti mora kar dobro zalaminirana na dno plovila. Po možnosti se doda še majhna prečna rebra, da se sile porazdelijo po večji površini dna. Navadno predelava vzame vsaj toliko prostora kot vgrajen motor, ampak vmesne niše se lahko izkoristijo za vse sorte kramo.
Montiranje neke konzole na krmno steno je sicer očesu všečno in enostavno, ampak 100 ali 200 konjev motorja se pa na kaj takega ne natika, ker bo slej ko prej razsulo krmno steno, celo vez med dnom in palubo lahko popusti.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Dec 17, 2015 20:38

Točno to tudi mene zanima. navadno se taka predelava opravi na tak način, da se krmna stena "prebije"...

Kakor sem razumel, se to zadevo našraufa na obstoječe luknje kjer je prej bila peta od notranjega Z pogona.

Prvobitni pogon je tudi deloval na krmno steno s svojo potisno silo in ostalimi komponentami. Ročice sil in s tem povezani momenti so primerljivi, edino kar mora krma prevzeti več, je teža motorja oz. njen moment. To seveda ni nezanemarljivo, je pa verjetno manjši delež vseh obremenitev na krmo.

Bi rekel, da krmne stene plovil, ki so že imele notranji Z pogon ni potrebno tako glomazno ojačevat pri takšni predelavi. Druga zgodba so seveda plovila z osovinskim pogonom, kjer krma res ni dimenzionirana na sile in momente pogona.
McKenzy
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a McKenzy » Pe Dec 18, 2015 07:29

kasaudio napisal/-a:
Točno to tudi mene zanima. navadno se taka predelava opravi na tak način, da se krmna stena "prebije"...

Kakor sem razumel, se to zadevo našraufa na obstoječe luknje kjer je prej bila peta od notranjega Z pogona.

Prvobitni pogon je tudi deloval na krmno steno s svojo potisno silo in ostalimi komponentami. Ročice sil in s tem povezani momenti so primerljivi, edino kar mora krma prevzeti več, je teža motorja oz. njen moment. To seveda ni nezanemarljivo, je pa verjetno manjši delež vseh obremenitev na krmo.

Bi rekel, da krmne stene plovil, ki so že imele notranji Z pogon ni potrebno tako glomazno ojačevat pri takšni predelavi. Druga zgodba so seveda plovila z osovinskim pogonom, kjer krma res ni dimenzionirana na sile in momente pogona.

Moraš vedeti,da so sile zelo hudo drugačne,ker nosilec je od krmne stene oddaljen oziroma je potem motor na neki ročici in ko upoštevaš maso motorja se stvar hitro zakomplicira in ta stvar brez ojačitev žal ne pije vode.moje mnenje
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Dec 18, 2015 07:33

Pri infuziji dna za zunanji motor se v vogal med krmo in dnom vstavi konkretne trikotne ojačitve, nekateri celo napravijo nekakšno rešetkasto strukturo.
Pri notranjem motorju je dovolj le dovolj debela krma.
Pri novem trupu so take ojačitve čisto ustrezne, ampak pri predelavi starega trupa se pa zakomplicira, ker se stare smole ničesar resnično ne prime. Se že, vendar dovolj za krpanje, za strukturne spremembe je pa oprijem vprašljiv. Zato mora biti nosilec motorja vezan na longerone in ta zveza mora biti dovolj dolga, da se tlaki porazdelijo po površini in ne cepi spoja.

Navori so bistveno drugačni. Čeprav je izvenkrmni privijačen na mesto predvideno Z pogonu, je vrtišče motorja vseeno višje. Navor med propelerjem (potisk plus žiroskop) in vrtiščem noge je precej hud, upira pa se mu navor med vrtiščem noge in vpetjem na mestu predvidenem Z nogi. To trga krmo! Tudi lastna masa motorja in njegov žiroskopski efekt v tem primeru ni od muh. (Primi vklopljen majhen flex v roke in ga nekaj časa vrti, pa boš videl kake sile so to.)
Ne verjamem, da bi katerikoli biro dal certifikat za takšno predelavo, če seveda gre za močnejše motorje.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Pe Dec 18, 2015 11:51

...
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne To Mar 08, 2016 22:05, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Dec 18, 2015 12:57

Imaš kakšne slike tvojih montaž, meni je ideja zelo všeč, edino kar me skrbi je to da obesiš 200hp mašino na vvijake kjer je bila prej samo noga motorja, da vse skupaj ne odpali dol ko skočiš. Mislim da se dato seveda plato na notranji strani da se porazdeli teža na celo steno seveda.
Sam sem na gumi 4m, povišal krmno z inoxem našraufal vse z debelimi vijaki dal gor 60hp mašino pa saj je stalo a me je vseeno bilo strah da ne odleti vse dol.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Dec 18, 2015 13:46

Plovila z Z pogonom in 200 hp motorjem imajo navadno 5 cm vezano ploščo in na vsaki strani do 3 kg/m3 stekla. To ti enako močan izvenkrmni motor slej ko prej zmaha brez notranjih ojačitev!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov