Krmna stena!

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » So Okt 18, 2008 20:42

mravlja je kot voda povsot najde luknjo.veliko plovil je v uporabi ko lastniki dejansko ne vedo kaj je bed dvema plastema plastike.nekatire boli glava če je praska za spolirat nekatiri pa se ne sikirajo samo da to nekeko plove po morju.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Ne Okt 19, 2008 11:13

Mravlje na čolnu ... :twisted:

Panika je bila odveč, očitno so bile mravlje naključje. :lol: Izkoristil sem lep dan in med konzervacijo motorja napravil še potop čolna in kompletno zalil dvojno dno od samega premca pa vse do krme (v vsako luknjo sem porinil cev) a ven ni priteklo nič drugega kot sama čista voda katero bi lahko pil, :lol: tako, da imam eno skrb manj in se lahko posvetim prvotnemu projektu ...
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Okt 20, 2008 14:27

Boto pazi , da te naši sosedje ne obtožijo prevoza ilegalcev čez mejo. :shock: Če ti najdejo da mravlje voziš čez mejo, potem morajo te stati vsaj 60 dni v karanteni, pol je pa dopust mimo! :lol:
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Okt 20, 2008 14:46

Ni panike urejam vizume, permanentno za 100+ in še več. Kot sva ugotovila so mravlje v prikolici zato sem potolažen me pa res malo skrbi zaradi ilegalnih prebežnikov. Delam na tem da jih dam na britof ...

Fantje ne zamerit s kocko sva mal zašla a mal štosa ne škoduje ... :lol:
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Okt 21, 2008 15:46

Zdravo, spet jaz. Zbiram informacije z vseh strani, kako bi ojačal krmno steno pri 402 (brez da kompletno odprem čoln) in sedaj mi je dal kolega idejo. Če bi ves strohnel les iz dvojne krmne stene nekako spraskal in posesal ven in bi potem noter vlil kakšno plastično maso in bi bilo zavedno mir. Nekdo mi je celo rekel naj vlijem poliestrsko smolo. Kaj pravite na tako idejo. Zanima pa me tudi kaj uporabljajo sedajšni izdelovalci plovil za polnilo v tej steni. Hvala za odgovore!
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Okt 21, 2008 16:01

Imam en sam pomislek; kolikor vem je sama smola (brez steklenih ali drugih vlaken) krhka in ne-nosilna. Lahko da iz tele moke ne bo kruha.

Žal ne vem dovolj, da bi bil konkretnejši.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Okt 21, 2008 17:24

Ja je res, lahko se ji primeša micro armaturo iz steklenih vlaken (podobno kot v betonu) in tako postane nosilna. Vendar pa bo problem masa, vse skupaj zna biti malce pretežko...

Danes pa je tako... Večina še vedno uporablja les! Praktično vsi američani in ceneni evropejci uporabljajo les. In ne samo za zrcalo, temveč tudi za vzdolžne ojačitve, pa nosilce motorja, pa sendvič konstrukcijo. Vse OK, vendar taka barka z leti spreminja svojo trdonst (se ji zmanjšuje). To se danes vidi na Elanih, čez 20 let pa se bo na ameriškem sranju, ki ga sedaj kupujemo... Sorry, ampak res dobivam mozolje, ko vidim, kako napačno se gradijo barke in to leta 2008!!! Samo, da je čim ceneje...
Kakšen bolj resen proizvajalec pa se lesu izogne na nekaj kilometrov. Namesto lesa se uporablja navadna pena, stirodur in podobni materiali. Za sendvič gradnjo pride obvezno Termanto, podobno za kakšne pokrove, lopute... Termanto je trgovsko ime za PVC peno. Sama sredica v tem primeru ne nosi nič, drži pa obliko in daje odlično izolacijo barki! No na Tremanto pa se z obeh strani nanese poliester s tkanino, biaksial, triaksial in podobne reči. Seveda so tudi smole danes pri boljših proizvajalcih vinilester, pa epoksi. To nam daje garancijo proti osmozi... Spet američani tega še niso vzeli...

LP
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Če Jan 08, 2009 21:47

Spet odpiram staro temo. Pale je super napial kako sanirati problem in mislim da je edina zares dobra ta možnost. Zanima pa me, kako spraviti zgornjo polovico čolna stran? Lahko kar z vbodno žago? Pa kakšen les je pravi za krmno ploščo in s čim naj ga zaščitim pred vlago? Potem pa še s čim naj pritrdim nazaj zgornjo polovico čolna. Mislim da je zvarjen z neko črno smolo, ali pa to le tesnilo?

Hvala
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Jan 09, 2009 00:39

Admin, tisto o lesu bo kar držalo. Kupil sem 9 let star čoln, ko pa smo ga prvič vlekli na prikolico, ni bila tista rinka spredaj, kamor zapneš vitel, nič kaj trdna. Doma sem z notranje strani z brusilko odrezal zgornji del laminata, pod njim pa je bil kos lesa v takem stanju, da sem ga lahko kar s prstom bezal ven. Luknjo sem potem zapolnil s stekleno tkanino in zlaminiral z epoksijem.
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Jan 09, 2009 09:32

Kako se zadeva popravi poglej na istem naslovu kjer zelo natančno opisuje član Bojan! Z brusilko ali fleksarco po domače in čim tanjšo šajbo!
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Pe Jan 09, 2009 09:41

Aha, sem spregledal post. S čim bi pa lahko rob ob strani zatesnil pred vodo? Silikon morda?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Jan 09, 2009 13:19

Verjetno misliš potem ko že zaključiš obnovo in sestaviš. Ja, najboljše s poliestrsko smolo in tkanino. Drugače lahko tudi silikon za kakšne manjše špranje. Potem pa nazaj gumo.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Jan 09, 2009 17:37

Pozdravljen
V mojo prejšnjo firmo so hodili iz Elana in Sea waya po poliesterske strižne kosmiče,ki so jih primešali smoli za kitanje kalupov in večjih odprtin in to po cele kombije.Primešaš jih smoli in si narediš poljubno gostoto.To bi po tem nanesel na rob in pokril spodnji del čolna z palubo.Če kdo to rabi,lahko zrihtam za pivo.
LP Iztok
Bojan
Višji štabni praporščak
Kraj: Fram

OdgovorNapisal/-a Bojan » So Jan 10, 2009 17:10

Pozdrav vsem .
Če malo preberete stare poste na to temo boste našli moj post, kjer sem opisal zamenjavo krmne plošće pri Elanu gt 402. Če pa koga kaj podrobno zanima lahko prilepim slike ali še kaj napišem.
Na mojem čolnu se ne vidi, da je bil odprt in še vedno dobro služi namenu. Pa še to samo zamenjava krmne plošče da prave in trajne rezultate vse drugo je (luk i voda) :D
Pa smo spet na začetku
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Po Jan 12, 2009 07:52

Kakšen les si pa uporabil za krmno ploščo?

Kdo je na strani

Po forumu brska: PogachnyK in 9 gostov