Pomivanje posode s slano vodo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Avg 15, 2012 08:28

Gaso;
Tnx za odgovor. Bom pobrskal.
Kot zastopim, si hlaponar?
Ni sicer lepo, ni pa greh :D
No malo heca...
Torej peres barko s slano vodo.
Mi slaba ideja.
Jaz imam bolj majhno barcico B38 in sem elektricno omejen.
Toda ostal mi je en ventil za hlajenje motorja.
GLEJ TEMO BELII DIM IZ AUSPUHA?
In lahko to lukno uporabim za ta namen in se impelersko pumpo ( ENKRAT V BODOCNOSTI) namontiram tja in bom lepo imel cisto barko tudi na sidru.
Ce ti ni odvec, ko bos spet na barki, malo prepisi kake kode iz pump.
Se enkrat hvala, za idejo...
Ja saj ves kako je to. Ko si velikonna barki pac razmislas, kako bi kar racionaliziral. Pranje posode iz kokpita, pa ni veec zame, EMSO!!!!!!
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Če Avg 16, 2012 08:32

Gaso!
Vse si mi že odgovoril z linkom. Nisem šel takoj na njega.
Zakaj rabiš to pumpo? A ni premočna za uporabo za pomivanje posode.
up to 40 litres/minute (9 gallons/minute)
Jaz sem že imel eno tako, pa sem jo skuril, ker ne rabim takega pretoka in je potem, ko sem regulral vodo z ventilom pumpa bila bolj obremenjena in se mi je skurila.
Pa tudi pokuri ogromno:
11.5 amps
Moj pretok je tam max 12l/minuto, ker več za pranje posode z MORSKO vodo ne rabim. In pumpica ki jo imam sedaj in mi zadošča pokuri 3,5 A

Je pa zanimiva ideja, ki si jo navrgel. Za pomivanje, polivanje, špricanje barke z morsko vodo, namesto z kanistrom. Toda mora delati motor!!!
Saj jo tudi reklamirajo kot Deck & Anchor Wash Pumps
Seveda prvo moram usposobiti zopet vodno linijo, skozi peto motorja!
Ps na kakšni barki jo rabiš?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 17, 2012 00:36

Taka črpalka je čisto navaden impeler, kot ga vsi poznamo na motorjih. Torej trpežna zadeva, le vsakih nekaj let je fino zamenjati gumijasti impeler... Takšna črpalka v primeru omrežja slane vode pa potrebuje še ekspanzijsko posodo, tlačno stikalo in protipovratni ventil, saj impeler ne tesni... V takem sestavu je divje dobra zadeva! Lahko jo uporabljaš za pomivanje posode, lahko za pranje palube, izpiranje verige pri dvigovanju sidra..., vse to iz istega omrežja!
Ne razumem pa zakaj bi moral delovati motor, kadar deluje črpalka??? Je problem v porabi? Če pa ne moreš zagotoviti 11A toka v nekem krajšem obdobju, potem pa nekaj ni vredu z akuji na tvoji barki oziroma s celotnim električnim sistemom....
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Avg 17, 2012 00:57

A je smiselno tako pumpo imeti tudi kot dodatno kalužno pumpo? V "mirnem času" pumpa morsko vodo za posodo, v primeru vdora vode, pa jo ročno vklopiš in pomaga ostalim črpalkam.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 17, 2012 01:05

Hja, lahko je tudi to, vendar je potem potrebno narediti Y kolena z dodatnim ventilom na vsisu... Bo pa problem s svinjarijo, saj gre tukaj za majhno pumpo v kaljuži pa lahko plava marsikaj. Vseeno pa boljše kot nič!

Tako imajo rešeno vse boljše večje barke, kjer lahko odpreš ventil in impeler pumpe od motorjev sesajo iz kaljuže... Tako se kar lepa količina vode lahko zmeče iz motornega prostora v primeru velikega vdora! Izkušen skipper lahko na tak način in s povečanimi vrtljaji motorja reši jahto pred potopitvijo!
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Pe Avg 17, 2012 06:53

Pozabljas, da imam jadrnico. Da nisem vsak dan v marini. "Kopnega" ne vidim tudi po 7 dni. Dokler imam zaloge vode. In ce veliko jadras, se ti tudi akumulatorji ne polnejo kar naprej. Velik porabnik je hladilnik, pa sidrni vinc in radar z ploterjem, ko plujem ponoči, itd. Pa se nabere. Torej ce peres barko, vklopis motor, pa filas akumulatorje......
Ideja je super in jo bom realiziral, toda zakaj rabis expanzisko posodo.
Ideja, ki jo imam, je da bom iz pete motorja, ta ventil ne uporabljam več, glej temo beli dim iz auspuha, izpeljal slano vodo, nekako tako, kot je to narejeno za hlajenje motorja. Zzracnim ventilom, da se mi cev potem izprazne, ko jo ne rabim.....
Ideje so dobrodosle.
Vodo bom rabil izkljucno za "PRANJE" barke, da mi ne bo potrebno zalivati z ajmerji.
Vsak nasvet in pripomba dobrodosla, toda ne pozabit. Sem rjuhar in omejen z energijo. Zena bi dodala, pa se malo drugace :-)
Nazadnje spremenil MicTic, dne Pe Avg 17, 2012 09:12, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 17, 2012 09:02

Ekspanzijsko posodo rabiš, če hočeš imeti variabilni pretok oziroma na koncu pripirati pipo. Zaradi nje ti bo črpalka delovala del časa, pa potem malo ne, pa spet malo... Če je ne bo, bo vklopov in izklopov preveč in elektromotor bo hitro odpovedal poslušnost!
Samo za pranje barke je ne rabiš, saj bo tam vedno teklo na polno! Če pa hočeš pomivati posodo, potem pa ni druge!

Druga rešitev pa je varnostni tlačni ventil. Če vgradiš njega bo višek vode tekel nazaj v morje in ne rabiš ekspanzije... Je pa taka varianta bolj energisko potratna, saj črpalka ves čas deluje na polno!

Glede energije pa če veliko jadraš začni razmišljati o večjem solarnem panelu, mogoče tudi o wind generatorju ali celo o tistem o katerem sem pisal iz letošnje internautice, ki je kot nek izvenkrmni motor, čeprav je to bolj za oceansko plovbo. Za tukaj bi jaz močno podebelil solarne panele in še kak wind generator, če bi še manjkalo. Poleg tega pa rabiš VELIIIIIKKKKOOO banko servisnih akujev. Absolutno pod 500 Ah nimaš kaj delat!
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Pe Avg 17, 2012 09:11

Ta trenutek imam 320AH in EFOYA (gorilne celice), ki mi stalno polni akuje z 5-6 A. Zaenkrat sem kar zadovoljen. Edina pomanjkljivost, je da moram imeti zaloge "alkohola" za energijo , ne pa zame. He he!
Razmišljam sicer o boljšem alternatorju- pa ne vem kakšnega- sedaj imam gor takega, kot ga dobavlja Volvo Penta. In kdo mi ga lahko tudi strokovno zamenja (z vso dodatno elektroniko seveda)
Veterni generator je tudi ena od želja, ki bo izpolnjena enkrat v bodočnosti, ko bo kaj denarja.
Letos bodo nova manjša genova in genaker (pls ne povejte ženi te skrivnosti)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 17, 2012 09:51

No, pri taki konfiguraciji z dodanim Efoy-em pa mislim, da ni panike z energijo! Solarni modul imaš tudi kakšen? Ta je pomemben predvsem zato, da akumulatorje stalno vzdržuje na 100%, ko te ni na barki in da ko ti prideš, veš da si začel s 100%...

Glede alternatorja pa je tako, da kupi Iskra, katerikoli model, na tvojem mestu pa bi vzel AAK 100 ampersko verzijo... Regler pustiš original, če pa imaš kakšne ločilne diode za štartni in servisni aku, pa hitro stran z njimi in vgradit Cyrix ali nekaj podobnega...
Upam samo, da imaš navadne kislinske akuje. Če so gel, potem je več problemov in navaden alternator ne opravlja dobro svoje funkcije. :evil:
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Pe Avg 17, 2012 10:11

Hvala za nasvet!
Iimam agm akumulatorje!
kako mam povezano polnenje iz alternatorja :oops:
Pojma nimam!
Nekako nikoli nisem rad šraufal motorja -avtomobila- in se zadne case prisilno učim.
Maš koga, ki mi bi to pregledal in bi mu jaz "pomagal" da se ka naučum.
Joško znaš?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 17, 2012 12:43

Joško bo znal pogledati ja. AGM akuji so načelno podobni kot navadni kislinski, tako da ni take panike, če jih polni avtomobilski regler iz alternatorja...
Diode pa čim prej ven!
Še boljša varianta je, da pustiš ta alternator kot je in naj ostane za polnjenje štartnega akuja, dodaten alternator pa montiraš na motor (če je to možno) in z njim polniš samo servisne akuje...

Na ta način si bi lahko v prihodnosti omislil tudi kak hudimano drag zunanji regler za ta novi alternator, ki bi bil sposoben polniti tudi kakšne GEL akuje... Dejansko povsem ločen sistem!
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Avg 17, 2012 13:20

Zadnjič mi je MicTic omenil, da bi rad imel načrt vezave elektrike na njegovi barki. Na žalost na svoji glavi nimam USB priključka, da bi lahko nanj prenesel vse podatke.
Če bo pri volji in bo parking v Piranu kdaj cenejši, potem bo šlo. Sicer pa se vezalna shema od Bavarie ne razlikuje kaj dosti od Elanove. Teh pa imam v računalniku kar nekaj. Najdejo se tudi izdelovalni načrti za strukturna ožičenja za posamezne barke.

Sicer pa ima MicTic kar dober nadzor nad porabo. Sem pa tja se mu v sistem prikrade človeški faktor, ki malo zmeša celo zadevo :lol:
Če se prav spomnim, ima še vedno vgrajeno diodo, ki bi jo moral zamenjati z Battery Combinerjem. Manjka mu tudi sončna celica pa malo večja banka baterij, .......Na koncu pa večja barka pa mlajša žena pa ... :lol:
Je pa zagotovo eden tistih morjeplovcev, ki je letos naredil največ Nm

MicTic, počasi! Vsako leto ena želja :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Pe Avg 17, 2012 14:15

Hvalla Josko!
Ne hvali me prevec.
Tudi Al je letos naredil kar nekaj milj. In srecal sem druzinico iz Slo. Jadrnica Breza, ki so prekolovratili tudi kar nekaj milj (zakintos) z 6m jadrnico. Bravo Marko.

Josko bi mi znal po kmecko razloziti, kaj moram zamenjat. Se slisiva?
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Pe Avg 17, 2012 14:17

P.S.
Manjka mi tudi par 100 eurckov :D :D
kovacy
Višji vodnik

Re: Pomivanje posode s slano vodo

OdgovorNapisal/-a kovacy » Po Feb 24, 2014 22:09

MicTic napisal/-a:Lansko leto sem si zrihtal v barki, da lahko pomivam posodo s slano vodo.
Ker imam naj barko na svetu B38, sem seveda moral narediti doktorat, kako to črpati.
Sprva, sem to želel delati klasično na nogo. Toda ugotovil sem, da ne morem nikamor namontirati nožne črpalke, ne da bi drastično posegel v konstrukcijo barke (rezati bi moral vzpredne lamele ali kako se temu reče, ki tečejo vzdolžno z barko, v gradbeništvu bi temu rekli, da bi moral rezati v preklado.)
Tako da sem se moral odločiti za električno črpalko Whele.

------------------------------
Ni mi bilo žal, da sem to naredil.
Sladke vode imam sedaj veliko več kot preje (ker kljub temu, da sem kar naprej pral posodo zadaj, se je dogodilo, da so bili drugi člani posadke leni in so uporabljali kar vodo iz pipe
Meni ni treba več sedeti zadaj na krmi in se bati, da mi bo padla kaka žlica ali krožnik v vodo
------------------------------
BUT!! Vednopride ta Ampak!!!
Sedaj pa sem tam.
Že pri prvi uporabi se je grela kot hudič. Sedaj je še pretok manjši (mogoče je diafragma zamašena, moram preveriti). In greje še še bolj in smrdi da je joj.
Ima kdo to že rešeno. Kaj je uporabil. Ali se splača dodati za črpalko kompresisko posodo, da voda ne brizga iz pipe.
Pls za nasvete.....
Kaka črpalka?
Kje se dobi?
Koliko stane ?

Torej kot sem razumel si se odločil in si šel v nakup črpalke Whale. Sam sem imel prejšnjo sezono črpalko, ki sem jo kupil v Camp štarcuni v Ljubljani za 15 € in se ni obnesla, zatorej moram poiskati novo. Gledal sem Whale, a se mi vizualno zdi podobna trenutni (problem je PVC plastika, ki je nekvalitetna, zato se je nastavek za cev zlomil. Kakšne so tvoje izkušnje z Whale? Sam imam od zajetja najprej ventil potem pa kar takoj črpalko, ali bi mi priporočali še filter, ki bi prestregel morsko travo in podobno svinjarijo, ki bi lahko obremenila elektromotor? hvala :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov