Menjava ventilov za vodo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Menjava ventilov za vodo

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 13, 2021 16:14

igorb napisal/-a:
polanc napisal/-a:Bod no pameten ,da ne boš star vsis not tlačil.Kemijsko je gotovo načet, pa če tud ne kaže znakov utrujenosti.Take stvari je najceneje nove montirat nazaj.

poslušaj človek ima izkušnje in zato ima prav

OBA IMATA PRAV!!!
Vsaj vsis zamenjaj z BRONASTIM! Ventil lahko daš klasični medeninast, vendar ga boš moral na 5-7 let menjat.
Bronaste vsise se lahko uporablja večno, medeninaste pa nikakor in ta tvoj je medeninast.
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Po Sep 13, 2021 17:08

Od zunaj lahko izgleda vredu, dejansko strukturo bos videl pa le, ce ga bos zdrobil. Poglej mojo sliko par postov nazaj. Ce ga zdrobis in je nacet, velja razmislit tudi o ostalih.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 13, 2021 18:04

Seveda sem pozabil poudarit. En sam slab ventil in/ali vsis IN ZAMENJATI MORAŠ VSE!!!
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Po Sep 13, 2021 20:09

Sem že naročil bronastega.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Po Sep 13, 2021 20:12

Star vsis je dolg 5,5cm nov pa 7.5cm. Je problem če je nov malo daljši?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Sep 13, 2021 20:18

Oprost,kr skočlo nas je enih par,ko da si na naše barke želel dati star vsis.Ampak zagotovo DOBRONAMERNO.No nisem pa vedel ,da je bron za vedno,tudi zame nova informacija.LP
No Mariska je 112 let stara ,28 meterska jadrnica ,ki sedaj domuje v Portorožu..no sedaj je zmagala regate v Monaku..ima še originalni pokrov na vrhu krmila in več drugih delov iz brona 112 let starega,..torej je res nekaj na tem,da je bron kr taprav material za slano atmosfero..
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Sep 13, 2021 20:19

Če ti po višini ni nič napoti 2 centi višji ventil ali lok lahko pustiš,sicer lepo odreži stran ,kar je daljše.
Me pa nekaj zanima,v Tramontani sem 3 leta nazaj kupoval ventile in vsise in mi je gospa tam svetovala CR medenino,da naj bi bila bolj primerna od klasične,je pa nekaj dražja.Ima kdo več izkušenj s tem?
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Sep 13, 2021 21:30

Polanc, imam bronaste vsise, ventile in izpuste za stranišče. Zadaj pri motorjih, kjer je vse pri roki in na svetlobi, pa še nad vodno linijo in v njih je pol leta sladka voda, so pa iz CR medenine iz Tramontane. Oboji so Maestrini. Ti bom povedal čez 20 let, ko bom videl zaradi katerih se je barka potopila :twisted:

Ko sem se odločal, sem na več koncih prebral in tudi tukaj smo pisali, da so bronasti boljši, za 20+ let, CR medenina naj bi bila vsaj za 10, medtem ko naj bi bila za pet let dobra tudi navadna medenina (z običajno vsebnostjo cinka). Nekje je bil celo podatek, da pri nekaterih novih plovilih ugrajujejo navadne medeninaste, ker da to zadosti nekim pravilom o varnosti plovila, ki naj bi določala, da je pet let OK. Link sem pozabil, če kdo ve več bo zanivo prebrat.
Nazadnje spremenil francelj, dne Po Sep 13, 2021 21:33, skupaj popravljeno 1 krat.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Sep 13, 2021 21:33

Ja prodajalcem je ok če drži pet minut čez garancijo,pol se komot potopi vse skup,bo lastnik po nov čoln prišel..
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Sep 13, 2021 21:34

Dve leti nazaj sem dal vse kompletno bronaste - vsise, ventile, smrekce. Na nekaterih ventilih so se začele pojavljati zelene pikice. Je to OK ali se ne bi smele?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 13, 2021 22:01

Grega295 napisal/-a:Dve leti nazaj sem dal vse kompletno bronaste - vsise, ventile, smrekce. Na nekaterih ventilih so se začele pojavljati zelene pikice. Je to OK ali se ne bi smele?

Na površini medenine, če ni zaščitena-mastna se vedno naredi patina. Podobno kot na spomenikih, ki so nato praktično večni. Površinska patina ni znak propadanja bronze!
Če ti je bolj všeč, da izgleda kot nova čim dlje jo premaži z oljem Tri Krone.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Ne Sep 19, 2021 22:09

Gledam po youtubu in kar vsi takoj zategnejo vsis. In to do kraja. Naslednji dan pa privijejo ventil in ostalo. Če zategnemo vsis bolj rahlo, kot piše NT, a ne miga potem ko odpiramo zapiramo ventil?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Sep 19, 2021 22:31

omas napisal/-a:Gledam po youtubu in kar vsi takoj zategnejo vsis. In to do kraja. Naslednji dan pa privijejo ventil in ostalo. Če zategnemo vsis bolj rahlo, kot piše NT, a ne miga potem ko odpiramo zapiramo ventil?

Ventil vsekakor ne sme migati. Vsisov ne smeš preveč zategniti, ker sta medenina in bron relativno mehak material.

Ventil na vsis priviješ PREDNO dokončno montiraš vsis!
Vsis zasikaš in na roko zategneš matico vsisa.
Počakaš, da se sika posuši in nato zmerno s ključem zategneš matico s pomočjo pomočnika, ki iz zunanje strani drži kontro na vsisu ali če si sam z notranje strani s ključem, papagajkami... držiš ventil, da se vsis NE OBRNE.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Ne Sep 19, 2021 22:42

Ok,hvala. Kako dolgo se suši Sika? En dan? Lahko Kent?
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Po Sep 20, 2021 07:26

Ko sem jaz to spomladi gledal in spraseval, sem dobil dve različne verzije. Nekateri takoj zatisnejo, drugi najprej počakajo siko da se strdi in potem dodatno zatisnejo.
Na koncu sem se odlocil in vse vsise takoj zatisnil, naslednji dan pa namontiral se ventile. Pri tem postopku je nevarnost, da obrneš vsis, ko zateguješ ventil. Zato sem za montazo ventilov uporabil tesnilno pasto, pri kateri ni nobene sile ko navijaš ventil. Je pa problem, če hoceš čez čas ventil menjat, ker moraš segrevat da lepilo popusti.
Vem, da se NT s tem postopkom ne strinja, ampak pri njegovi metodi me moti to, da ko je sika enkrat strjena in ti dodatno obrnes matico za cetrt ali vec obrata ustvaris tenzijo v siki, ki se je sprimila na matico.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov