Betina 700

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kraj: Piran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a OB717 » Ne Nov 08, 2015 14:41

SR 290 napisal/-a:Zakaj bi za deplasmansko vožnjo potreboval 50 konjev, če očitno že z 25 konji ob majhnem plinu doseže lastno hitrost?

Ne bi potreboval, ampak je dosti bolj prijetno poslušati motor pri 2000 vrtljajih kot pri 4000 (5,5 vozlov sem dosegel pri 3500 vrtljajih/minuto, kar ni tako malo. Lahko bi sicer obesil gor bistveno večji propeler, ampak potem bi imel WOT pri 3500.
SR 290 napisal/-a:Kakšna je razlika med izvenkrmnimi bencinskimi in ostalimi motorji? Morajo morebiti za doseganje enakih rezultatov imeti taki motorji večjo moč od ostalih?

Razlike so očitne, recimo krivulji moči pri bencinskem in dizel motorju. Verjamem, da bi pri 25KM dizlu 5,5 vozlov lahko dosegel ne rečem v prostem teku, ampak ne prav dosti višje. Zato sem izrecno zapisal, da pišem za izvenkrmne bencinske in za njihove karakteristike.

Sicer pa smo imeli lesene 7-8m barke s Tomosom 3,5 , pa je ravno tako šlo nekako. VP ali Torpedo 18 pa je bil itak zakon v taki barki.

Sem imel tudi 5m elanovo pasaro najprej z enim ali dvema T-4, nato pa s T-18, pa čeprav je bila razlika v porabi zelo občutna, bi bila moja ponovna izbira T-18. V valovih od burje imaš vsaj občutek, da se nekam premikaš, premetava sicer še vedno divje enako :)

Še en razlog za kak KM več, ki ga lahko potrdite ali pa ovržete kot neumnost: kar imam izkušenj s plastičnimi barkami (ne jadrnicami) tam do 7-8m (ki so načeloma vse 'lahke'), postanejo v nemirnem morju nekako 'bolj stabilne in udobne' malo nad lastno hitrostjo, za razliko od težjih lesenih, ki se za valove (do neke mere) praktično ne zmenijo.

Sicer pa, zdaj vidim, da avtor teme sprašuje le za dizle z osovinskim pogonom, se pravi je vse moje pisanje tako ali tako off-topic. :)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Nov 08, 2015 16:53

OB717 napisal/-a:Sicer pa, zdaj vidim, da avtor teme sprašuje le za dizle z osovinskim pogonom, se pravi je vse moje pisanje tako ali tako off-topic. :)

Je pa vseeno zanimivo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov