GPS Tracker za nadzor plovila

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: GPS Tracker za nadzor plovila

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Dec 20, 2021 20:56

Povprečje je znašalo pod 21 mA. To bi zneslo okoli 15Ah na mesec. Ne zdi se mi veliko, če je priklopljeno na neko banko recimo 200Ah, komentarjev glede polnjenja s soncem je pa tudi bilo že zadosti.

To je ogromna poraba za tako enostavno funkcionalnost kot je tu potrebna.

Kot zanimivost prilagam tale link - gre za izdelavo zadeve z dokaj podobno funkcionalnostjo, zelo "clean" pristop z razlago in obrazložitvijo porabe.

http://www.gammon.com.au/forum/?id=12106

Nek navtični instrument je tehnično zelo potoben tej zadevi, le da je namesto SD card modula modul G2/G3/G4 telefonije ali LoRA ali karkoli tretjega ustreznega. In seveda program na čipovju je drugačen, HW implementacija pa je podobna. Potreben je tudi strežnik, kar se odlično reši s temle:

https://www.raspberrypi.com/products/raspberry-pi-4-model-b/

Jaz mam na takem RPi-ju strežnik za laboratorij in terensko ekipo, mašinerija se "vidi" med sabo, meritev spremljam v živo v pisarni in stvari so obdelane digitalno in tudi v fasciklu preden se tehnik vrne s terena.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Dec 25, 2021 09:47

55 let z eno AA baterijo. Nice!
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
majval
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a majval » Pe Dec 02, 2022 10:36

Že dolgo nič novega v tej temi...so se zadeve premaknile iz mrtve točke?
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Dec 05, 2022 14:09

majval napisal/-a:Že dolgo nič novega v tej temi...so se zadeve premaknile iz mrtve točke?

Kar se mene (avtorja teme) tiče, je bil projekt uspešno končan, pa tudi precej izčrpno opisan. Mogoče lahko še dodam, da sem na Aliexpressu nabavil še en anemometer, ki daje 0-10V izhodne napetosti, evo tole: https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 1802cGOVVf . Čaka na montažo, treba ga je nekam pritrdit, pa kable potegnit (zahteva napajanje). Žal na FMB 920 ni dodatnih analognih vhodov, zato bo treba enga izmed dveh žrtvovat za tole, recimo napetost zagonske baterije, ker mi je podatek o vetru bolj pomemben. V gps-server.net portalu je možno izvorni podatek (analogno napetost 0-10V) pretvoriti z nekim formulami ali tabelami (za morebitne nelinearne karakteristike), da kaže tisto, kar želimo (hitrost vetra v m/s oziroma vozlih). Seveda je pa možno že na začetku izbrat kak bolj zmogljiv (in dražji) treker.
Analogno kot hitrost vetra bi se recimo dalo dobit še smer, seveda z dodatnim senzorjem. Se pa da tole dobiti posredno, če je barka namreč na mrtvem sidru, in se prosto vrti: poznamo koordinate sidra, položaj barke se pa sporoča na strežnik v rednih intervalih.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Dec 05, 2022 14:39

Jaz sem napravo ki sem jo omenil na prvi strani kupil, kaj več pa nisem počel z njo. Zdele ko bo upam mal časa pred novim letom se bom lotil mal testirat. :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
majval
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a majval » Če Dec 08, 2022 01:21

Katerega operaterja oziroma paket za prenos podatkov uporabljate, če se plovilo nahaja na Hrvaškem. Sam sem se pozanimal kako je pri Hofer-ju...Na Avstrijskem klicnem centru, ki pokriva tudi Hrvaško, so mi rekli, da se Na Hrvaškem ne da kupit sim kartice in paketa v njihovih prodajalnah, temveč le preko spleta Avstrijske pakete, pri katerih se po štirih mesecih gostovanja prične še dodatno zaračunavati 2,5EUR na vsak porabljen GB podatkov...Pri nas pravijo, da pri njih obstaja tudi možnost fiksnega IP-ja za 24EUR letno, vendar verjetno to čez mejo(na Hrvaško) nebi delovalo. Sam imam mobilno naročnino pri Mobitelu, kjer bi si lahko uredil dodatno SIM za 15 eur na mesec, ki bi bila vezana na primarni paket in še dodatni stroški s statičnim IP, ki ravno tako verjetno nebi deloval preko tujega operaterja...

Imata Kasaudio in NT že kaj bolj uporabnega in sprejemljivega glede izvedbe tudi za nas običajne mojstrovalce...? :wink:
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Če Dec 08, 2022 09:57

majval napisal/-a:Katerega operaterja oziroma paket za prenos podatkov uporabljate, če se plovilo nahaja na Hrvaškem

Predpostavljam, da je govora še vedno o trekerju (prenos majhih količin podatkov), ne pa o zakupu splošnih storitev (prenos velikih količin podatkov, telefonski pogovori, SMSji) pri nekem mobilnem operatorju. Poročal sem že v tej temi, da imam pozitivne izkušnje s Hofer HOT paketom za 3,9 centa/MB in obveznost 5 eur/3 mesece, kupljenim v SLO, ki preverjeno dela tudi na HR.
BTW, ta konkretni treker z vstavljeno Hofer SIM sem posodil sinu, ki je odpotoval v Južno Ameriko. Treker se je uspešno povezal tudi od tam (Čile), le da je deloval le kratek čas, tarifa za HOT predplačništvo za območje JA je namreč po ceniku kar 11 Eur/MB, tako da smo hitro skurli ves dobropis. Po vstavitvi Argentinske SIM zadeva dela dalje za minimalno ceno.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Pe Dec 09, 2022 07:57

Mislim da je tole podobno če ne isto.

http://mojgps.si/
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Pe Dec 09, 2022 13:02

Paco napisal/-a:http://mojgps.si/

Pogledal sem tole spletno stran. Evo tukaj cenik storitev (branda) GPSy, podjetje Netko.d.o.o.:
Slika
Predpostavljam pa, da v ponujeni ceni ni storitve "vgradnja naprave", torej si jo mora morjeplovec sam vgraditi. Na tej spletni strani ni mogoče najti podrobnosti o aplikaciji, torej o funkcionalnosti, ali pa morda celo naložiti neko demo verzijo. Nabor naprav za sledenje (in pošiljanje drugih signalov) je od Teltonike, med njimi FMB 900 (identična FMB 920, le brez dodatne lokalne baterije).
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
kapitan72
Praporščak
Kraj: Kamnik-Premuda

OdgovorNapisal/-a kapitan72 » Pe Dec 09, 2022 14:39

Poglejte skandinavski produkt sensarmarine.com
Kupiš oddajnik ki deluje na lastno baterijo ,dobiš sim kartico in z aplikacijo gledaš
stanje na plovilu,
mesečna naročnina 9evrov
l.p
Kapitanova beseda je zakon!
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Ne Dec 11, 2022 16:52

kapitan72 napisal/-a:Poglejte skandinavski produkt sensarmarine.com Kupiš oddajnik ki deluje na lastno baterijo ,dobiš sim kartico in z aplikacijo gledaš stanje na plovilu, mesečna naročnina 9evrov l.p

Pa poglejmo Sensar Marine:
1. Oddajnik, oziroma zbirni modul "SmarBoatCore", stane 349 Eur. Če želiš še modul z bilge senzorjem in povezovalnimi kabli "SmartBoatOne", tedaj stane 489 eur. Poštnine za dostavo nisem računal.
2. Mesečna naročnina je, kot je napisal kapitan72, 9 Eur, kar bi recimo za 5 let uporabe zneslo 540 eur.
3. Skupaj bi torej sistem Sensar Marine za 5 let uporabe stal 489 + 540 = 1029 Eur.
Kot posebno dobro lastnost proizvajalec navaja napajanje z lastno baterijo, ki pa se sprazni po 40 dneh, nato pa je potrebno polnjenje. Menim, da taka lastnost ni posebno uporabna.

Pa pglejmo še stroške sistema, ki sem ga uvodoma predstavil v tej temi:
1. FMB 920 treker 47 eur (s poštnino vred). Model 900 je še nekoliko cenejši.
2. Hofer SIM kartica 2 Eur, cena za HOT predplačniški paket 5 eur/3 mesece, torej v 5 letih skupaj 2 + 5*4*5 = 102 eur. Tukaj sem podal alternativo za nakup IOT kartice, ki pride bistveno ceneje (cca 16 eur/5 let), nisem pa tega še konkretno sprobal. Naročnina na GPS server 15 eur/leto, torej skupaj 15 * 5 = 75 eur.
3. Skupaj torej 47+102+75=224 eur.

Razlika v ceni je skoraj 5 kratna.

Takih sistemov je še kar nekaj, recimo Sense4boat, ta naj bi imel to prednost, da ni potrebno napeljevat kablov do vsakega senzorja posebej. Cena? 150 eur za vsak senzor (hišna baterija, bilge, GPS) plus naročnina 50 letno na sezor.

Kot že omenjeno, blizu "moji" ceni pride le "Boat Pulse" alias "Boat Vitals". Vse ostalo je nekajkrat dražje.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Dec 12, 2022 08:33

Tracker FMB 920=2G !
Realno o 2G !

...Network operators in Europe have started to phase out 2G and 3G to make room for new technologies. Most operators have announced the full operation of the 2G network until at least 31/12/2025

... 2G/3G Sunsetting is now in Full Swing – Are you Prepared?...
Croatia: T-Mobile 3G shutdown at the end of 2022
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Dec 12, 2022 09:06

Nikola T. napisal/-a:Tracker FMB 920=2G !

Hvala Nikola, toda o tem je že bilo govora v tej temi. Podal sem tudi alternativo, recimo vsi Teltonika modeli z oznako "FMC" imajo 4G. Letos julija je Teltonika predstavila še FMC 920: https://teltonika-gps.com/about-us/fmc- ... g-network/ , evo cena: https://voip.world/Teltonika-FMC920-Eas ... nnectivity .
Moj primer je pač služil demonstraciji izvedljivosti. Prepričan pa sem, da bo 2G na HR deloval še nekaj časa (nekaj let).

Tako da: vsi, ki se zanimate za tovrstno rešitev, posezite po 4G trekerjih, da vam bo stvar delala še dolgo v prihodnost.
Navigare vivere est.
majval
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a majval » Po Apr 17, 2023 12:36

Tudi sam sem ta vikend "končal" moj projekt "GPS trekerja". Po priporočilu Tomaža sem izbral Teltonika FMC920, ki ima na voljo en digitalni vhod(uporabil sem ga za obveščanje v primeru vklopa-izklopa kalužne črpalke in posledično informacije, da se nekaj ne preveč dobrega, dogaja s plovilom), en analogni vhod(pri meni še neuporabljen), ter en digitalni izhod(uporabil sem ga za vklop-izklop zamrzovalne skrinje na daljavo) Všeč mi je, ker si lahko preko aplikacije GPS Server nastaviš veliko uporabnih informacij o nadzorovanem plovilu...Sama lokacija in alarmiranje, če bi treker zapustil določeno lokacijo, podatki o napetosti baterije, na katero je treker priklopljen(lahko se nastavijo limiti in s tem alarmi in kaj naj se v tem primeru zgodi. Naprimer email sporočilo o previsoki, prenizki vrednosti napetosti baterije... samodejni izklop porabnika, ki je preko releja priključen na digitalni izhod...v mojem primeru zamrzovalne skrinje, če bi se napetost baterija zaradi kakršnega koli vzroka znižala pod nastavljeno vrednost.), podatki o napetosti interne baterije trekerja in še nešteto bolj ali manj uporabnih podatkov, ki jih nudi sam treker...Poleg spremljanja podatkov, je možno na daljavo preko GPRS komunikacije ali SMS ukazov izvajati določene operacije oziroma priklicati željene parametre ali spremembe stanja. Vse skupaj pa. kot je že Tomaž ugotovil...za precej ugodne obratovalne stroške...15EUR letne članarine za GPS Server + 5EUR za tri mesečno obdobje(predplačniška SIM kartica) + malo se je treba sam potrudit in vse skupaj povezat v uporabno celoto... :wink: :lol:
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Apr 17, 2023 13:31

Res me veseli, da si je še en morjeplovec pomagal z mojim (morda nekoliko eksotičnim) prispevkom. Kot omenjeno, se da tako na trekerju kot na serverju res veliko reči nastavit. Peskovnik je torej velik, cena majhna, mogoče je edino čas problem.
Navigare vivere est.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti