Samogradnja železne barke
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
-
navtik_borut
- Admiral
Po moje oblika ni tako problematična. Meni je spredaj lepa, zadaj pa tudi meni ni. Je pa nekako po trenutnih splošnih trendih - ostre škatlaste linije, pretirane krivine so out (poglej malo novograjene hiše in boš vedel kaj mislim, pa mislim, da se tudi v avtomobilski industriji to odraža, pa še kje).
-
navtik_borut
- Admiral
navtik_borut napisal/-a:Ugibam, iz lastnih izkušenj žal ne morem govorit
V Sloveniji bo zelo težko našel kupca za milijon evrov. Večina evropskih in azijskih milijonarjev, ki so pripravljeni odšteti milijon evrov za barko, pa še nikoli ni slišala za Aleša Vozlja. Pa tudi če so slišali, to ime za njih nima niti približno takšnega imidža, kot recimo Ferretti, Azimut, ali Princess. Že pri luksuznih avtomobilih je znamka zelo pomembna, pri jahtah za milijon € pa še toliko bolj.
-
navtik_borut
- Admiral
-
navtik_borut
- Admiral
Aja pa še to.. Tako kot verjetno povprečen milionar ne ve kaj je mercrusier, volvo penta (ali cummins ali caterpilar ali kar koli že je v teh strojnicah), pašnjak, bitva, ... Tako verjetno tudi marsikateremu dol visi za znamko. Samo, da je barka velika, prestižna, paša za oči in pomožnosti na njej sedi helikopter. Mojih 50 centov.
navtik_borut napisal/-a:Aja pa še to.. Tako kot verjetno povprečevn milionar ne ve kaj je mercrusier, volvo penta (ali cummins ali caterpilar ali kar koli že je v teh strojicah), pašnjak, bitva, ... Tako verjetno tudi marsikateremu dol visi za znamko. Samo, da je barka velika, prestižna, paša za oči in pomožnosti na njej sedi helikopter. Mojih 50 centov.
Iz lastnih izkušenj ti lahko povem, da bogati Rusi, Arabci in Kitajci padajo na znamke. Že večkrat sem bil z njimi na morju in so vsi gledali samo Ferrettije, Azimute, Pershinge, Dominatorje, Princesse in Sunseekerje... Drugo za njih sploh ni obstajalo. Govorim o barkah ranga milijon evrov, ne o custom jahtah. Je pa res, da niso imeli pojma o bitvah, vozlih in motorjih
mare63 napisal/-a:Lansko leto....tam nekje v aprilu...sem povsem po naključju videl izdelavo železne barke...kaj barke...ladje. Dobesedno ! Možakar jo dela v ogromni hali na Dolgem mostu...nekje bogu za hrbtom....po makedamski cesti....hala je sredi ničesar. Prav točno pot do tja pa ne znam razložit. Možakar mi je povedal, da barko dela za nadaljno prodajo in da s to barko mirne duše obpluješ vsa morja sveta. On barke ni varil sam....pač pa je imel najete varilce. Varilci morajo imeti opravljene ateste, vare pa občasno pregleda predstavnik Loyd registra. Mislim da celo z postopki NDT - ultrazvok.
Mi je pa možakar povedal, da so bile velike težave ob nakupu materiala ( pločevine ), razrezu in predvsem krivljenju posameznih delov. Ne spomnim se glih točno, koliko naj bi bila prodajna cena barke....mislim da preko 1.000,000 euro. Pa možakar ni z lune padu....se mu vidi, da svoj posel pozna. No vsaj jaz sem imel tak občutek.
Po moje pa v temle postu ni govora o barki,katere slike je pripopal Primusr- ker malo pa se že najbrž ve, kaj je 1000000 evrov vredno,a??
H2O-kaj misliš??
-
al
navtik_borut napisal/-a:Aja pa še to.. Tako kot verjetno povprečen milionar ne ve kaj je mercrusier, volvo penta (ali cummins ali caterpilar ali kar koli že je v teh strojnicah), pašnjak, bitva, ... Tako verjetno tudi marsikateremu dol visi za znamko. Samo, da je barka velika, prestižna, paša za oči in pomožnosti na njej sedi helikopter. Mojih 50 centov.
Nisem milijonar ampak spremljam navtiko zelo dolgo časa in zelo natančno (tuji mediji, sejmi...) in če kaj lahko rečem potem je to, da je pa tale izjava malo gostilniška.
Ne vem od kje predstava, da so pa milijonarji ljudje, ki s palico za slepe izbirajo tako drage igračke in da nimajo pojma?! Takšna miselnost lahko zraste samo v tranzicijski glavi, ki jo imamo v Sloveniji in nima prav nobene veze z leasing domačimi "milijonarji" ali nekimi na hitro zasluženimi milijonarji (ponavadi iz vzhoda) brez okusa, ki pa, to je pa res, posežejo radi po konfekciji a la Ferretti grupa in podobno.
Lastnik custom made plovila (in to so ta pravi milijonarji) bo izbral znanega! arhitekta tako za zunanjost, kot za notranjost. In vso srečo temu Vozlju (mimogrede, če načrtuje milijonske jahte mu svetujem, da naj najprej dobro uredi svojo interentno stran...) ampak ne samo, da se je težko kosati z dokaj nezanimivo konfekcijo (Ferretti in podobni) ampak se je skoraj nemogoče kosati oz. zelo težko se je boriti z uveljavljenimi imeni v yacht designu, kjer se prestopi prag iz konfekcije, ki jo omenjam v resne custom made jahte.
Mimogrede, niti ne vem zakaj je ta barka železna?? A to je kao neka prednost pri tej dolžini? I don't think so.
-
al
H2O napisal/-a:Se strinjam s tabo Al, ampak custom made (motorne) jahte stanejo precej več, kot milijon evrov.
Pa to spet ni nujno.
Recimo tale Vozelj ima tudi neke custom made jadrnice. Ok, ni to jahta ampak sem temo navezal na design, ker je bistveno, da se loči custom made (ne imeti v mislih le 40m plus lepotic) od konfekcije (kar pa večina pozna in vsi mislijo, da obstaja le Pershing).
Kakorkoli. Moj odgovor je letel na razmišlanje o milijonarjih.
Kar se pa designa tiče pa čestitam Vozlju, da je nekdo spravil v realno stanje njegovo zamisel. To se mi zdi za slovenski trg poseben uspeh in lepo bi bilo, da bi o tem lahko več prebrali.
Le tako naprej.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov