Nano antifouling - iščem poskusnega zajčka

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
frohlic7
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a frohlic7 » Sr Jan 16, 2013 19:53

Dokler ne bo nečesa obstojnega narejenega na bakreni osnovi je vse ostalo jalovo oz.kratkotrajno početje.

lp Iztok
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jan 16, 2013 20:29

@MM;

Si kdaj primerjal učinkovitost dna z in brez AF, ali gol gel coat pred in po poliranju? Našel sem neke podatke, da naj bi AF zmanjšal končno hitrost tudi čez 10 vozlov.
Nekateri hitri čolni imajo ravno toliko hrapavo dno, da naj bi se molekule vode ujele not, nato pa teče voda po vodi in zmanjša trenje. Drugi prisegajo na čim bolj gladek gel coat. Seveda so te mrcine v vodi le takrat ko so v uporabi, potem pa takoj na suho.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 16, 2013 22:31

SR 290 napisal/-a:@MM;

Si kdaj primerjal učinkovitost dna z in brez AF, ali gol gel coat pred in po poliranju? Našel sem neke podatke, da naj bi AF zmanjšal končno hitrost tudi čez 10 vozlov.
Nekateri hitri čolni imajo ravno toliko hrapavo dno, da naj bi se molekule vode ujele not, nato pa teče voda po vodi in zmanjša trenje. Drugi prisegajo na čim bolj gladek gel coat. Seveda so te mrcine v vodi le takrat ko so v uporabi, potem pa takoj na suho.

SR290, ti povem svojo izkušnjo z antifoulingi in relativno hitrim čolnom, preko meja povprečja...
Brez antifoulinga, lepo spoliran, popolna bonaca sem ujel 53,5 Kn... Potem pa z antifoulingom 52 Kn... Antifouling je bil Hempel Hard Racing, samo pomalan z valjčkom, fuuuuuul na grobo, kakor pač naredi valjček! Nekateri tak antifouling še pobrusijo, kar za hitre čolne priporoča tudi proizvajalec in potem sem prepričan, da bi mu vzelo natančno 0 ali mogoče največ 0,5 Kn hitrosti... Torej ne se obremenjevat z antifoulingom, ker sem prepričan, da nad 50 Kn zagotovo ne boš kaj veliko plul oziroma beri, ne boš nikoli plul...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jan 16, 2013 22:45

Saj ne gre za skrbi, le zanima me. :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 16, 2013 22:48

SR 290 napisal/-a:Saj ne gre za skrbi, le zanima me. :D

Super! Ker jaz mislim, da bo tvoja raketa, ko bo končana za v morje in ne za vozit s prikolico in spuščat v morje za 2 dni... Če imaš tako barko, jo je treba izkoristit! In potem trup kar "kliče" po antifoulingu...

Vendar pa je trup najmanjši problem! Problem bo z nogo, vendar to je še rešljivo! Potem pa pride propeler... Tukaj pa ni rešitve! Edina rešitev je vsak teden v vodo, vodobrusni papir in šmerglanje! :evil: :evil:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Jan 16, 2013 22:53

frohlic7 napisal/-a:Dokler ne bo nečesa obstojnega narejenega na bakreni osnovi je vse ostalo jalovo oz.kratkotrajno početje.

lp Iztok

Treba je razumeti, da gre za popolnoma drugačen koncept. Klasičen AF deluje tako, da se lušči in tako preprečuje prijemanje, dočim ta nano varianta stremi k temu, da je površina tako gladka in trda, da se jo alge in ostali živelj ne more pretirano držati...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 16, 2013 22:55

mamaMicka napisal/-a:
frohlic7 napisal/-a:Dokler ne bo nečesa obstojnega narejenega na bakreni osnovi je vse ostalo jalovo oz.kratkotrajno početje.

lp Iztok

Treba je razumeti, da gre za popolnoma drugačen koncept. Klasičen AF deluje tako, da se lušči in tako preprečuje prijemanje, dočim ta nano varianta stremi k temu, da je površina tako gladka in trda, da se jo alge in ostali živelj ne more pretirano držati...

Pozabi na to!!! Ni res, vsaj v Jadranu ne! Prime se popolnoma vse, kar plava v našem (hrvaškem) morju... :evil: Boš ti videl hudiča, ko se ti na ta "nano, super truper..." primejo "denti di cane"... :wink:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Jan 16, 2013 23:03

SR 290 napisal/-a:@MM;

TAko, kot ti sem le prebiral in dobival informacije proizvajalca "iz prve roke".

Verjamem, da razlika je in verjetno ne tako majhna. Jaz poznam samo dva primera, ko je bil coln spodaj tak rumenkast od alg, brez vsake školjke in podobno, je bila po čiščenju razlika okoli 2 vozla 28 prej, cist potem pa recimo 30. Propeler pa obakrat isti.
In pa drugi, Jet v vodi 10 dni, kar 6 milj(kopenskih) počasnejši!

Glede lukenj...
Tu nisem expert vendar
1. lahko bi bilo to
Slika

Ali pa 2. je trup narejen tako, da zajema zrak, da trup leti po zračnem žepu, ki ima manjše trenje od vode... MOj prejšnji je bil tako zasnovan(samo zasnovan, brez efekta)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Jan 16, 2013 23:10

admin napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:

lp Iztok

Pozabi na to!!! Ni res, vsaj v Jadranu ne! Prime se popolnoma vse, kar plava v našem (hrvaškem) morju... :evil: Boš ti videl hudiča, ko se ti na ta "nano, super truper..." primejo "denti di cane"... :wink:

JAz sem to "komercialno" gledano opustil, ker je prenovo, slovenci pa smo konzervativni...
Bodimo pa iskreni, tudi na klasičen AF se vse prime in gre med plovbo dol. Tu naj bi bilo enako. Nihce ne trdi, da se organizmi ne prijemajo...

Koliko in koliko gredo pa dol pa sem povedal, da jaz ne vem, morda je @chen ze kaj probal.
Na otip je res neverjetno gladko in trdo. Sem tudi ze prej napisal, jaz bi to dal na jeta, na coln, ki ga imam v vodi samo za dopust ali preko vikendov. Na barko, ki je v vodi celo leto pa nikakor ne, zezaradi osmoze ne... Pa morda tudi tu deluje, vendar jaz tega ne bi probaval...

Pa vseeno @admin ne gre soditi nekaj kar še nismo probali. Z nano imamo slabe izkušnje, predvsem zato, ker že na kondomih piše nano, pa čepraj je to misljeno da je za nano tiče :D

Še enkrat treba je ločiti NANO in wanabe nano...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Jan 16, 2013 23:12

Še to, zadeva po mojem misljenju deluje, kako efektivno pa ne vem in tudi ce bi vedel so te stvari zelo relativne. Sigurno je to bolje, kot nič!

No, celo tekmovalne jadrnice mažejo, da so bolj gladke.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jan 16, 2013 23:41

Okrog AF na osnovi nano delcev sem skeptičen zaradi slabih izkušenj pri zaledenitvi propelerjev in ravno tu bi moral biti nano premaz ultimativen, a z nobenim ni bilo nič bolje kot z golim propelerjem. Nam se je teflonska prevleka odlično obnesla, še najboljši pa je nylon propeler.
Vseeno ne rečem, da proti algam ne deluje. Ko bo nekdo na lastnih izkušnjah povedal, da deluje, se takoj postavim v vrsto za delujoč premaz, ali kar mazanje.

Kakšne izkušnje imate z nekimi loščili, ki naj bi za ta dva ali tri tedne učinkovito preprečevali lepljenje življa na dno?

@admin;
Letos bodo namakanja vsekakor daljša, vendar nikoli več kot za dva ali tri tedne v enem kosu.
Opazil sem, da rjavi vsak inox, ki ni dobro spoliran. Kaj pa propeler potem, ko se ga lotiš z papirjem, ne rjavi? Meni so dejali, da je propeler z saten finišem boljši od poliranega, ampak ni za v morsko vodo, ker zarjavi.

@MM;
Hrapavost v površini ni mišljena kot mini turbulatorji pri golf žogici. Dejansko zajamejo vodne molekule v površino in te potem delujejo kot mazivo za obtekajočo vodo. Nekako tako kot deluje vodna plast med snegom in smučko ampak pustimo, to ni za nobenega od nas.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jan 18, 2013 00:28

Sam ne govorim nekaj na pamet! Sem imel nano antifouling na barki in je pomagal natančno NIČ! To ni bila neka brezvezna zadeva, neka polirna pasta ali karkoli... Bil je totalni top, kar si lahko v svetu kupil tisti čas, vse skupaj pa je izgledalo kot nek prozorni lak. Površina je bila res gladka, vendar zaradi tega čoln ni čisto nič bolj letel... Kar pa se tiče alg in školjk pa ne bom pisal, saj se mi zdi, da veste kaj je bilo...

Na običajen antifouling se tudi med mirovanjem ne prime skoraj nič! Tudi samopolirajoči je ZELO strupen za mikroorganizme, še posebej za alge in razne spore ter vsebuje vedno nek baker in njegove spojine... Školjka se iz nano antifoulinga niti slučajno ne bo odlepila! Verjetno ga poje do živega in se učvrsti na bolj hrapavo površino... :evil:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jan 18, 2013 13:55

@admin

se morda spomniš proizvajalca, oziroma ime izdelka?

Fora je v tem, ker pod "nano" stlačijo ama že popolnoma vse.

Vseeno dvomim, da ob pravem premazu in pravilnem ne bi bilo vsaj nekaj efekta...
Jaz pred spomladjo ne bom mogel povedati popolnoma nič.

Sem pa namazal ALU lopato za sneg, ker se je prijemal sneg.
Sem bil nad rezultatom kar pozitivno presenečen. Zafrlnil sem edino, ker sem šel že po eni uri kidat, fino pa je, da se suši 24 ur... in rezultat bi bil potem lahko popoln. :D
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Jan 18, 2013 14:38

V to ne dvomim. Ampak med šaflo in barko je zelo malo podobnosti. Tako v tehničnem smislu, kot eksploatacijskem. Da o pogojih ne govorim.

Ta Jadranska fauna in flora je prilagojena že vsem kemijskim dosežkom :x
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jan 18, 2013 15:12

mamaMicka napisal/-a:Sem pa namazal ALU lopato za sneg, ker se je prijemal sneg.
Sem bil nad rezultatom kar pozitivno presenečen. Zafrlnil sem edino, ker sem šel že po eni uri kidat, fino pa je, da se suši 24 ur... in rezultat bi bil potem lahko popoln. :D

BMW uporablja pri "zimskih" testih v njihovi hladilnici naše mašince za ustvarjanje ledu in snega. Lahko verjameš, da smo dobili njihovo žavbo iz prve roke in kolikor vem so glavni na tem področju. Pri malce dražjih modelih našpricajo z tem platišča in vse steklene površine, da se voda bolj odbija. Žavbo namažeš v nekaj fazah in potem zapečeš gor, na koncu postane trda kot keramika.
Isto to smo namazali na naše ventilatorje, zapekli..., ampak rezultat ni bil nič boljši od navadnega prozornega avto laka, oziroma malenkost boljši od čistega alu propelerja. Zakaj to omenjam pri plovilih? Zato, ker je tudi pri ledu filozofija, da postane tako gladko, da se voda ne more prijet površine, ampak dvomim! Teflon je deloval, nylon deluje, tole pa ne. Mazali smo tudi zaščitne mreže, ampak sami sebi v posmeh.

Zopet;
Ne rečem, da nekdo ne bo našel neke nano zadeve, ki bo delovala tudi kot AF, ampak verjetno bo nano komponenta tisti strupeni del, le da bo zmlet v nano delce in s ega bo morda porabilo manjšo količino za enak učinek. Slišal sem tudi, da nekateri torvstni sistemi delujejo na severnem morju, v sredozemlju pa ne. Verjetno onim tam dilerji trobijo inverzno pravljico. Da bi delovalo zaradi gladkosti se mi ne zdi verjetno, ker ima precej te bio favne podobne strategije pritrjanja na površino kot žaba ali muha na steklo in ko je enkrat gor spusti svoje kemikalije, ki stalijo vse kar je človek doslej izumil.

p.s.
Enkrat ali dvakrat sem že vprašal, a se je debata izognila odgovoru.
Pozna kdo učinkovitost tistih politur, ki za nekaj časa recimo dva tedna tudi delujejo kot AF? Sosed je to nabavil, namazal in pravi, da se čoln ni oblekel v zelenorjavo sluz. Še kdo?
Menda ima Cizej nekaj takega in zagotovo tudi drugi, a on mi je najbližji...

Zanima me tudi, če adminu ne zrjavi propeler, ki ga pobrusi z smirkovim papirjem? To bi resnično rad vedel, ker v tem primeru brez oklevanja usekam gor saten finiš.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov