AKUMULATOR

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jun 01, 2011 18:29

Uporabiš TOLE in dobre klešče, potem namažeš čez z brezkislinskim silikonom, navlečeš čez skrčno cev in jo pogreješ. Če nimaš pravih klešč, uporabi cevne klešče, da dobiš mehansko trdnost in potem spoj zacini, ampak to je bolj zasilna rešitev.
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Jun 02, 2011 11:12

Joško tudi meni ne diši štukanje ampak pri izvenkrmnih je ta zadeva tako nedostopna, da se ne grem še s tem zaj....t(mogoče kasneje).
Motorni hvala za odgovor.

Fantje kakšen pa mora biti presek kabla, namreč na oko ga težko določim ali je 25 ali 30 , nebi pa rad kaj zamočil.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Jun 02, 2011 11:49

Joško napisal/-a:Po moje je bil prostor nasičen s plinom

Na barki že imam en prostor za akumulatorje pod dvojnim ležiščem, zdaj pa bom naredil še enega, ki bo v drugi krmni kabini tudi pod ležiščem.
Ti prostori so pravzaprav povsem zaprti, cez je položena iverna plošča, nato vzmetnice oz. pena ležišča. Ali je pripročljivo, da bi naredil kako zračenje, npr. da v vsak prostor napeljem cev v premerom 2 cm, namestim kak mali ventilator na to cev itd. Podobno bi lahko naredil tudi za hlajenje motornega prostora.
Ima kdo kaj takega, je to smiselno?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jun 02, 2011 15:27

Zračenje okrog akumulatorjev je zelo priporočljivo, če ne kar nujno, kadar govorimo o odprtih kislinskih... Kakšni VRLA pa tega ne potrebuje! Se pravi AGM in GEL...

Je pa tako, da če boš akuje pravilno polnil in nikoli prepolnil, potem tudi ne bo prihajalo do vretja, elektrolize in nabiranja vodika ter kisika, ki znata povzročiti eksplozijo...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Jun 02, 2011 15:31

Kdaj oz. kako pa lahko prepolnim akumulator? Imam 230V polnilec, ki samodejno zazna, kdaj je aku poln in potem preide v fazo zgolj vzdrževanja. Najbrž pa lahko preko alternatorja, ki nima neke elektronike, da bi zaznal napolnjenost in polni cel čas motoriranja? Je nekako tako?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jun 02, 2011 15:36

Tudi alternator ima "elektroniko" in pri 14,4 V napetosti zagotovo odklopi! Pri nobenem avtomobilu še ni vrglo v zrak akumulatorja, pa da bi vrel tudi ponavadi ni... Če pa pride do okvare alternatorja ali polnilca, potem je pa lahko problem...

Recimo kolegu je lani na Ferrettiju crknil polnilec Mastervolt 24V/60A... Star 3 leta... In ko je crknil je polnil na preko 30V napetosti... Možakar je bil ta čas z lastnikom na večerji in ko so se vrnili je videl ekstremno visoko napetost. Takoj je izključil polnilec in ugasnil generator... Dvig motornega prostora, kontrola akumulatorjev, ki pa so bili že do polovice suhi... Dolil je vodo in zaključil sezono. Akuji so potem v jeseni zelo hitro krepnli popolnoma na nulo in pred 14 dnevi smo dali nove. TAB Motion. :wink:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Jun 02, 2011 21:56

Če crkne polnilec, lahko kaj hitro ugotoviš, najhitreje preko V-metra!

Če crkne akumulator, zaznaš šele po značilnem vonju po gnilih jajcih in po pregrevanju ene od celice akumulatorja.
Zakaj pa crkne? Ker je eden od akumulatorjev v kratkem stiku, lahko da ima tudi sulfatizirane celice, nepravilno polnenje in praznenje, dotrajanost, čas skladiščenja je že davno potekel. Največ razlogov da crkne, je potrebno iskati pri lastnikih in uporabnikih!!!

Praviloma bi morali imeti vsi kislinski akumulatorji omogočen odvod plinov. Zato tudi imajo ob strani posode že ulite nastavke, kamor natakneš cev in jo spelješ iz prostora (običajno je to ena od zadnjih kabin). Zračenje prostora je zato priporočljivo!

Spet se ponavljamo!!!
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jun 05, 2011 08:10

Vodik se izloča v kolikor je tok polnenja previsok od predpisanega. Za zračenje je popolnoma dovolj samo kakšna majhna reža. Če je sistem pravilno dimenzioniran je uplinjanje minimalno!

Takole pa izgleda večina instalacij na plovilih po nekaj letih, ko lastnik vgradi vse dodatke. Podobno "kvalitetno" delo s prve slike, sem opazil tudi z strani nekaterih kvazi monterjev po marinah.

PREJ
Slika

in po predelavi, ter dodanima še dvema novima tokokrogoma.
Slika

PREJ
Slika

IN POTEM
Slika

Predelave sem se lotil na barki ribiškega kolega, ki je tarnal, da mu zmeraj nekaj crkne, da ne dela radar, da občasno izgubi GPS signal, da se mu prižigajo alarmi, da ponavadi avtopilot kar spremeni smer, da motorja včasih ne more vžgat ... Ker nameravamo s tem čolnom letost večkrat skupaj loviti sem se lotil totalne predelave. Naslednjič uredim še vse okoli akumulatorjev in instalacije, ki ni prav nič boljša od te zmede.
LP NT :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jun 05, 2011 08:37

Da ne bo mislil, da je na novih plovilih kaj boljše.
Tale panel je serijsko vgrajen v Jeanneau 37. Ima tipko za vklop, izklop ter ledico za indikacijo vklopa posameznega tokokroga.
ZADEVA JE EN TOTALN DREK!! :evil: Zaradi tega ni deloval ne avtopilot ne sonar. Ko je bil AP v slabem vremenu zelo obremenjen se je izključil. Sonar pa se sploh ni hotel vklopiti in je javljal alarm "lost connection". Dvakrat sem imel vse instrumente v delavnici. Na testu v delavnici je vse brezhibno delovalo. Na koncu sem sonar modul poslal v Raymarine, da ga pregledajo.

VSI ELEKTRONSKI PANELI ZA VKLOP PORABNIKOV so neuporabni v navtiki zaradi:
1. zaznavanja preobremenitve imajo na izhodu taki paneli upor (1E) na katerem meri komparator napetost. V primeru preobremenitve se na njem padec napetosti poveča in elektronika izklopi rele. Slaba stran pa je da porabniki, ki imajo vgrajene elektrolitske kondenzatorje zaradi boljše filtracije, potegnejo ravno toliko toka, da napetost pade pod nivo potreben za pravilen start procesorja.
2. Taki paneli stalno trošijo energijo, da držijo vključen porabnik (Luči, hladilnik...). Samo releji v panelu tako porabijo za 10 sklenjenih tokokrogov 10x 100mA = 1A !!! Butasto do amena.
3. V primeru udara strele crkne vse in ne moreš več vklopiti niti navigacijskih luči.
Skratka nova plovila še zdaleč niso tisto, kar mislite da so.

Nekvaliteten panel v Jeanneau 37, ki je povzročil veliko slabe volje, stroškov, dela, časa in energije za prazen nič. Na koncu sem za instrumente izdelal svojo ločeno instalacijo, varovalke in stikala. Sedaj vse deluje BP.
Slika
LP NT
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jun 05, 2011 12:07

U madonca NT, tole pa so bila res "čreva", da se bogu smili... Kako lahko nekateri zadeve priklapljajo tako neurejeno...?

Glede sodobnih panelov pa se povsem strinjam. Traparija za popizdit! Od nezanesljivosti, do lastne porabe!!!
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Jun 05, 2011 13:52

No, take in podobno neurejene instalacije (sračja gnezda) sem že kar nekaj srečal. Po pregledu in s strinjanjem lastnikov sem se lotil popolne prenove. Najprej vse staro ven in nazaj novo instalacijo. Ob upoštevanju predpisov, z znanjem in izkušnjami je bila končna podoba instalacije povsem drugačna - varna in gospodarna.
Pa še nekaj opažam: nove barke imajo presenetljivo tanke žice, običajno tudi nezaščitene. V glavnem so to francoske barke, tudi nemške so vmes.
Imamo vsaj delo :D

Ko sem imel lastno proizvodnjo stikalnih plošč, sem se nekaj časa poigraval z idejo, da bi namesto klasičnih avtomatov uporabil Mosfete. Vendar je bilo na koncu preveč če-jev in sem ostal na klasičnih odklopnikih. Zdaj vem, da je bila odločitev takrat pravilna.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jul 31, 2011 13:37

Poleg 220V polnilca sem dobil še daljinsko stikalo za izklop polnilca. Kot mi je razložila prodajalka, je ob odhodu s plovila za dalj časa polnilec bolje izklopiti, saj tudi ko ni priključen na 220V porabi nekaj energije.

Zanima me kako ravnate drugi, ali izklapljate polnilce ob odhodu s plovila ... ko greste domov, prek zime itd.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Jul 31, 2011 14:07

Jaz nikoli in nisem še slišal da bi ga kdo izklapljal.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Jul 31, 2011 21:30

Preden zapustiš plovilo, najbrž izklopiš kabel iz 230V omrežja ali iz omarice na obali. Od tistega trenutka dalje s polnilcem ni možno več upravljati.
Če je na plovilu vse urejeno, kot je treba, ni nobene potrebe po izklapljanju polnilca. Morda edino takrat, ko zakuhajo akumulatorji in ga izklopiš preko daljinskega upravljalnika. Ampak izklopiš ga lahko tudi preko avtomata 230V, če je seveda vgrajen. Marsikatera barka tega nima. Edino v tem primeru je to smiselno, ker imaš na ta način vklopljene vse ostale 230V porabnike.
Torej, vsaka barka naj bi za zaščito 230V napeljave imela poleg FI-LS zaščitnega stikala tudi avtomat za posamezni porabnik. V osnovi so to:
1-Bojler
2-polnilec
3-vtičnice
4-mikrovalovka

Grega, ne rabiš!!
zverinatina

OdgovorNapisal/-a zverinatina » Ne Jul 31, 2011 21:47

Že dalj časa spremljam tale forum, oglašam pa se prvič. Imam elanko in Calirin tremat. zanima me kaj točno je ta Tremat. Prosil bi Joškota če malo obrazloži. Tale vezava, ki jo je podal NT mi je po logiki bližja. Pri trematu imam stalen strah da bo prazna servisna baterija izpraznila tudi startno. Saj ostanejo še jadra ampak....

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov