Tullio Abbate “Lord”
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Tullio Abbate “Lord”
Tudi jaz dvomim da je volan. Prejšnja leta sem imel zajlo in je melo vse skupaj malo lufta. Zdaj imam hidravliko in lufta praktično ni. In pri 38-39 vozlih je chine walk povsem identičen kot prej.
Xilinx Vivado HLx trainee
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Eno je ko ti ziba levo desno. Tisto uloviš z volanom in se umiri. Ko ma pa volan luft pa ne moreš ulovit in ti rit zapleše levo desno zmiri huje… vsi ki vozijo bass boate povdarjajo krmilni mehanizem. Sicer pa škodit ne more en kompaktn sistem. Ki pa bo v lastni režiji na dve zajli in škripce kot majo F1. Edino s tistim baje čutiš vsako najmajnše dogajanje na motorju. Kasneje je mogoče tudi dodat dušilni amortizer pri motorju za majn feedbacka in bolj udobno vožnjo.
Wow, kapo dol za projekt. To si pa res porihtal u nulo!
l.p
l.p
Če je neulovljiv je navadno volan. Ko si daš z fiksnim volanom možnost, da ga loviš se lotiš višine pete, ki mora biti čim bolj zunaj, potem propelerja, ki je v tvojem primeru pravi, le morda malo prevelikega premera. Imaš dovolj velik rake, da bo trim malo prijel tudi z visoko dvignjeno nogo. Ravno v tem je fora velikega rake, da lahko nogo dvigneš, prop pa še vedno prime in tudi trimat se še da. Če tak propeler pustiš pregloboko, ti daje preveč bov lifta in rit rada zapleše. Malo se še poigraš z prerazporeditvijo mase po gliserju in na koncu dodaš še dober špic na torpedo. Pri 45 mph se vodni film še ne bi smel trgat, ampak lahko pa se in konica tu veliko pomaga.
Pred naslednjim plutjem ti predlagam dober načrt kaj vse boš delal in dobro beležko, da se vmes ne zgubiš.
Pred naslednjim plutjem ti predlagam dober načrt kaj vse boš delal in dobro beležko, da se vmes ne zgubiš.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
70l goriva in 65kg na zadnji klopi ne predstavlja bojazni za preobtežitev…

Ker motor niti za trenutek ni kazal znakov zdrsa propelerja kljub 5cm višjemu nivoju od dna čolna sem ga dvignil še za eno luknjo(kolker je pač krmne stene še
) postružit sem dal pvc konozne čepe po orodju s katerim sem zvrtal konos. Le te zalepil s siko in zdaj bom mirno spal.

Ker motor niti za trenutek ni kazal znakov zdrsa propelerja kljub 5cm višjemu nivoju od dna čolna sem ga dvignil še za eno luknjo(kolker je pač krmne stene še

- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Bravo, kapo dol, barva ta prava in vse ostalo, nič kičasto, zelo lepo pade v oči.
mašinfirer
Vseeno ne gre pretiravati z višino motorja, če nimaš JP. Na Ptujskem jezeru valov res ni -> če se boš samo tam vozil je OK, sicer pa računaj tudi na valove in takrat bo lahko problem. Najbrž v burji s temle Kvarnerja ne boš prečil pa vseeno... Zelo dvignjen motor in valovito morje ni glih dobra kombinacija.
Če je motor previsoko potem tudi za valove ugodno trimanje povsem dol ne prime in vožnja je manj prijetna ker ne potisne premca dol, ki potem skače.
Glede na vse skupaj kar si naredil, bi jaz še jackplate dodal (elektrohidravlični seveda) in tako celostno rešil problematiko.
Če je motor previsoko potem tudi za valove ugodno trimanje povsem dol ne prime in vožnja je manj prijetna ker ne potisne premca dol, ki potem skače.
Glede na vse skupaj kar si naredil, bi jaz še jackplate dodal (elektrohidravlični seveda) in tako celostno rešil problematiko.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
4 blade inox prop bolj prime kot 3 blade. Sicer pa vem kak to zgleda ko sem na opatiji mel ta problem ampak z alu propom. Hočem čimmajn vrtilnega momenta in upora propelerja v gliserskem režimu. V valovih je tak al tak problem vedno. Jackplate bi dal če nebi to težišča še nazaj pomaknilo. Ni mi zdaj težk 4 šraufe odvit in motor spustit nižje če bi blo treba.
- Marcel_Mastnak
- Admiral

Bodi dovolj
No, saj tole ni prav visoko. Nekaj tazga imam jaz in za šibat bi bilo res fino še precej višje. Ker pa moram upoštevati valove, pa je to to. Za dirkat pa bi rajši 3 blade prop. Vrtilni moment pa bo moč/obrati in bo precej neodvisen od števila krakov propelerja.
Problem je v chine walku, propeler bo vedno prijel. Če ne takoj, pa potem, ko na torpedo natakneš konico.
Višje je propeler, večji je učinek mlinskega kolesa in več krakov ima zaradi višje frekvence, ter več krakov naenkrat v vodi manj možnosti, da pridejo zamahi kraka skozi vodo v resonanco z bočnim gibanjem gliserja. Za čistega površinca z enim motorjem je skoraj obvezno imet pet krakov, za take kjer je celo torpedo v vodi pa gre z štirimi, včasih tudi z tremi kraki.
To dno po moje rabi površinca, se pravi torpedo čim višje. Tako kot je zdaj kavitacijska še vedno čoha po vodi in trim preveč prime. To je problem, ko želiš, da gliser leti in ob toliko propelerja v vodi ga moraš precej ven natrimat, da ga potegneš ven, ob tem pretirano dvigneš premec in plesanje se začne.
Jack plate je čudežna žavba, ampak je pa treba imet prave, toge komande in z gliserjem ujet propeler. Ta bi verjetno na koncu lahko bil, ampak zdaj pa morda malo preveč prime, ne vem. Uho ima kar lepo površino.
Tudi težišče bi morebiti lahko prišlo preveč nazaj. Ne vem, težko, ampak je možno. Navadno gliser z težiščem nazaj nima toliko problemov z chine walkom kot z porpoisingom. Če porpoisinga ni, potem bi bilo morda smiselno razmislit o cleverju, ki bi dvignil krmo, ampak šele potem, ko je vse drugo rešeno, ker clever slabo prime na trim. Dviga krmo in gliser z naravnim bow liftom je idealen partner takega propa, saj dvigne krmo, premec je samodejno visok in letiš po gladini. To je v bistvu glavna fora zakaj mora biti težišče tako nazaj.
p.s.
Ta prop ima dodatno natolčen cup in lahko računaš vsaj z 1" večjim korakom od natisnjenega.
Višje je propeler, večji je učinek mlinskega kolesa in več krakov ima zaradi višje frekvence, ter več krakov naenkrat v vodi manj možnosti, da pridejo zamahi kraka skozi vodo v resonanco z bočnim gibanjem gliserja. Za čistega površinca z enim motorjem je skoraj obvezno imet pet krakov, za take kjer je celo torpedo v vodi pa gre z štirimi, včasih tudi z tremi kraki.
To dno po moje rabi površinca, se pravi torpedo čim višje. Tako kot je zdaj kavitacijska še vedno čoha po vodi in trim preveč prime. To je problem, ko želiš, da gliser leti in ob toliko propelerja v vodi ga moraš precej ven natrimat, da ga potegneš ven, ob tem pretirano dvigneš premec in plesanje se začne.
Jack plate je čudežna žavba, ampak je pa treba imet prave, toge komande in z gliserjem ujet propeler. Ta bi verjetno na koncu lahko bil, ampak zdaj pa morda malo preveč prime, ne vem. Uho ima kar lepo površino.
Tudi težišče bi morebiti lahko prišlo preveč nazaj. Ne vem, težko, ampak je možno. Navadno gliser z težiščem nazaj nima toliko problemov z chine walkom kot z porpoisingom. Če porpoisinga ni, potem bi bilo morda smiselno razmislit o cleverju, ki bi dvignil krmo, ampak šele potem, ko je vse drugo rešeno, ker clever slabo prime na trim. Dviga krmo in gliser z naravnim bow liftom je idealen partner takega propa, saj dvigne krmo, premec je samodejno visok in letiš po gladini. To je v bistvu glavna fora zakaj mora biti težišče tako nazaj.
p.s.
Ta prop ima dodatno natolčen cup in lahko računaš vsaj z 1" večjim korakom od natisnjenega.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Bom videl kaj se bo dogajalo ko mal spraznem tank. Imam plan b da žrtvujem “kletne prostore” in tam naredim tank. Ampak se mi ne lušta ker je velik predal tam doli. Potem bi lahko dal tudi JP ker bi bilo težišče bolj spredaj. Trenutno je v izdelavi pull-pull volanski sistem brez zračnosti in ko sprobam kaj se dogaja bom ukrepal naprej po potrebi.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Po tehtnem premisleku sem dal naredit tank za v dno. Mislim da je poleg volana blo krivo samo še to ker ni bil na sredini (levo desno) in ko je 70l bencina v 90l posodi zanihalo levo desno je to kot bi en človek stal in zibal sem in tja…
Na sredini je zdaj tudi prekat da ne bo podobnih težav…

Na sredini je zdaj tudi prekat da ne bo podobnih težav…

Kok košta takle tank da ti ga naredijo?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Pol cene onih iz trgovine
Js se mal poznam z majstrom in je za bolj sindikalno ceno zrihto. 170€. Pa je kislinski inox. Pa ful lepo je naredo.
Js se mal poznam z majstrom in je za bolj sindikalno ceno zrihto. 170€. Pa je kislinski inox. Pa ful lepo je naredo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti