AKUMULATOR

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Feb 28, 2012 22:00

"Črni raček"? a to pomeni, da mi bo prezgodaj spustil dušo?
Računal sem pa tole, če po podatkih prenese 300 ciklov s 75% praznjenjem, bi moral prenesti blizu 1000 20% ciklov, torej bo prej crknilo vse kaj drugega na čolnu.

Ja, admin, mogoče sem malo precenil sončno celico, polni s 3A toka. Torej bo treba še nekje dobiti nekaj štroma.
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 28, 2012 22:07

@Al:
Navaden kislinski akumulator je zelo primeren, če gre za izvedno, ki ima močnejše plošče in mu ponavadi rečemo poltrakcijski... Navadni štartni odpade, ker so plošče pretanke in se začnejo že pri manjšem izpraznjenju kriviti... Je pač namenjen samo zagonu in mora vedno biti na vsaj 90% polnosti...
Tak aku ob normalnem polnjenju in praznjenju praktično nič ne uplinja in ni nobene nevarnosti! Če gre kaj narobe s polnilcem ali alternatorjem, pa bo sranje tako z navadnim kislinskim, kot tudi z AGM ali GEL. Pri slednjem je vse skupaj še najbolj nevarno, saj navadna mokra celica prenese precej nespametnega polnjenja in prepolnjenja, GEL pa bo hitro rekel "kabum", kar je napisal že NT.

@motorni:
TAB motion NIKAKOR NE OMOGOČA izpraznjenja za 75%!!! To so buče, ki ti jih prodajajo trgovci. Seveda to lahko narediš nekajkrat, vendar se tako življenska doba MOČNO skrajša. Jaz bi rekel, da ga lahko prazniš največ za 50%!!! Kot sem že pisal, računaj s kapaciteto C20. Tudi pri polovičnem izpraznjenju ga moraš potem čim prej napolniti nazaj vsaj na 80%, drugače bo škoda! Če pa ga prazniš 20% dol, pa spet polnjenje, pa to za akumulator sploh ni cikel in bo zdržal ZELO veliko takih kvazi ciklov... Verjetno nekaj 1000...
Si to izmeril, da ti daje celica ven 3A toka ali si prebral v tehničnih podatkih? Le ti namreč močno zavajajo, predvsem moči... Kako močno celico imaš? Tista moč v W, ki je napisana na njej?
330i
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a 330i » Sr Feb 29, 2012 11:54

motorni napisal/-a:"Črni raček"? a to pomeni, da mi bo prezgodaj spustil dušo?
Računal sem pa tole, če po podatkih prenese 300 ciklov s 75% praznjenjem, bi moral prenesti blizu 1000 20% ciklov, torej bo prej crknilo vse kaj drugega na čolnu.

Ja, admin, mogoče sem malo precenil sončno celico, polni s 3A toka. Torej bo treba še nekje dobiti nekaj štroma.

Tako kot sem napisal že prej - ta tip akumulatorja še do pred kratkim ni bil dovolj testiran in preizkušen. Kako je sedaj, ne vem... Tudi proizvaja se ne serijsko, ampak se jih proizvede ena serija na zalogo in potem se prodaja dokler traja zaloga...
Moje izkušnje so takšne - določene serije so delale OK, z drugimi so bili sami problemi.
300 ciklov s 75% so prazne buče... Pri takem tipu akumulatorja lahko računaš na kakšnih 300 ciklov s 50% izpraznjenosti.
75% DOD (Depth of discharge) pomeni preveliko mehansko obremenitev za ravne pastirane plošče. Potrebno je vedeti, da ima svinčev sulfat, ki se tvori v ploščah ob praznjenju, cca. 2,7 x večji volumen od svinčevega oksida, ki je v ploščah v napolnjenem stanju.
In tako kot je admin napisal - odnos med številom ciklov in globino praznjenja ni linearen. Torej če en aku zdrži 300 ciklov s 75% DOD, jih zdrži vsekakor bistveno več kot 900 z globino praznjenja 25% (mogoče celo nekaj tisoč).
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Feb 29, 2012 20:50

Torej, našel sem POWERLINE
VARTA Professional DC
EXIDE FF
TROJAN
Rabim cca 20Ah/24 ur.
Izbrani približno ustrezajo po kapaciteti, teži in velikosti, morda bi šlo tudi za eno stopnjo večji.
Kakšno mnenje o teh?

lp

motorni
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Feb 29, 2012 21:02

Za samo 20Ah energije na dan je pa res vsak še tako majhen akumulator dovolj dober.
LP NT
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Feb 29, 2012 21:09

Kaj je zdaj res o TAB MOTION akumulatorjih?
Jaz sem ravno nameraval kupiti dva 180Ah. :roll:
lpg
https://medisken.si
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Feb 29, 2012 22:10

Ma kup... U redu so.... Ne komplicirat ker jih boš čez neki let spet mogu zamenjat...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
acvnuk
Viceadmiral
Kraj: Tržič - Krk,Klimno

OdgovorNapisal/-a acvnuk » Sr Feb 29, 2012 22:14

Matejc napisal/-a:Ma kup... U redu so.... Ne komplicirat ker jih boš čez neki let spet mogu zamenjat...

Kup,kup, jest sm jih tut, Hudobc je rekel da so v redu pa bom probal, sem vzel 3x 100ah pa bomo vidl kako se bojo obnesli!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 29, 2012 23:49

Tudi jaz jih imam sedaj 2 sezoni, funkcionirajo odlično... :wink:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Mar 01, 2012 07:33

Pred tem sem imel:
1.) EXIDE deep cycle - po prvem letu so bili že sulfatizirani pa nisem ničesar spreminjal. Kapaciteta je padla za 40% v manj kot 12 mesecih

2.) EXIDE Tubular plate 200Ah en kos je stal 420€!! x 4. Brez razloga je tudi v tem primeru šel že po pol leta eden od teh.Celica je šla v stik. Jasno je izpraznil še vse ostale in vsi so bili fuč.

V obeh primerih sem kupil akumulatorje v Akumulator doo na Brnčičevi. V reklamaciji so priznali samo enega, za ostale sem se pa pod nosom obrisal. Niso vrnili ne denarja niti akumulatorjev, niti tistega za katerega naj bi reklamacijo priznali!!!! Nateguni!!!! Ni se mi dalo zezat z odvetnikom, zato sem jih raje pustil na miru pa še besen sem bil, saj so dobro vedeli kdo sem. Povem pa Vam mojo izkušnjo, da se ne nasankate tudi vi.

Sedaj imam TAB poltrakcijske pasted floded 110P 135Ah(C20). Priključeni so na identično opremo kot predhodniki in dejansko se je potrdilo, da ni nič narobe s polnilcem, niti alternatorjem, niti sončnim panelom, niti bat monitorjem. Imam jih 6 x 135Ah Sedaj jih imam že tretje leto in sem izjemno zadovoljen. Po vseh merilih so do sedaj najboljši in NAJCENEJŠI !!!!

ODLIČNO če Tab dela akumulatorje sproti za trg. To samo pomeni, da skoraj ni variante, da že kupiš sulfatizirane, ker so SVEŽI.
Saj tudi kruh lahko spečete in ga date v skrinjo, ampak svežega imam pa še zmeraj raje.
LP NT
Uporabniški avatar
cwick
Kapitan bojne ladje
Kraj: NM-Biograd
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a cwick » Če Mar 01, 2012 08:11

Lani sem kupil 2x poltrakcijski powerline 105Ah isto pri akumulator doo in glej ga zlomka.Montiral sem jih aprila in eden od njiju crkne konec avgusta.Čoln pripeljem oktobra domov in predam akumulator njihovem predsatvniku v NM in do danes nisem dobil drugega.Upam lahko le na najbolje da dobim do sezone :?
Očitno je,da imajo staro zalogo,ker ni šans da crkne akumulator po 5 mesecih uporabe.

lpa
žuja je zakon
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Mar 01, 2012 08:17

Sama banda... Baterija, če je stara mora biti na njej nalepka -50%. Ne razumem kako lahko pri tem nategujejo. To ni avto, da samo pokličeš asistenco, če ne užge...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
330i
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a 330i » Če Mar 01, 2012 22:24

ODLIČNO če Tab dela akumulatorje sproti za trg. To samo pomeni, da skoraj ni variante, da že kupiš sulfatizirane, ker so SVEŽI.
Saj tudi kruh lahko spečete in ga date v skrinjo, ampak svežega imam pa še zmeraj raje.
LP NT[/quote]

Očitno ne razumeš - naredi se serija in potem se prodaja dokler traja zaloga, če vmes padejo napetosti prenizko, se dopolni. Tako se včasih v prodaji znajdejo 2x dopolnjeni akuji, katerih datum proizvodnje je kakšno leto in pol pred nakupom... Tako je bilo še pred kratkim, če je sedaj kaj bolje, ne vem...
Pa saj jaz zagovarjam podoben tip akumualtorja kot je TAB Motion Pasted - sem jih nekaj navedel prej. Po mojih izkušnjah pa bi se raje odločil za kak konkurenčni izdelek.
Očitno imaš veliko izkušenj z VRLA GEL akumulatorji, ki so res problematični. Pogoj za njihovo uporabo je polnilec z IU karakteristiko, polnjenje ne sme biti prehitro, problem so višji harmoniki, veliko je bilo tehnoloških problemov pri izdelavi GEL akumulatorjev, ki jo obvladajo le redki proizvajalci. Po mojih izkušnjah so edine dobre baterije v tej klasi Sonneschein. So edine, ki zdržijo uporabo v čistilnih strojih, kjer so razmere najbolj katastrofalne za baterijo (cikli, temperatura, visoki praznilni tokovi...).
V zadnjih letih pa presenečajo VRLA AGM akumulatorji, ki so izpopolnjeni do te mere, da jih lahko polnimo z navadnimi alternatorji (v avtomobilih), imajo dobre ciklične sposobnosti (takšni aku-ji se vgrajujejo v start&stop avtomobile, BMW-je z efficient dynamics...). Zdržijo veliko ciklov (definitivno več kot en TAB Motion), za polnjenje ni posebnih zahtev, ni možnosti iztekanja elektrolita pri prevelikih nagibih, nesreči ipd. in hkrati je plinjenje minimalno.
Pri tubularnih cikličnih akumulatorjih (mislim na bloke in ne posamezne celice - trakcijske baterije, ki pridejo v poštev le za viličarje ali pa res velike barke) pa je absolutna špica Trojan.
Če pa ima kdo takšno barko in dovolj denarja pa naj si privošči za stacionarne porabnike tole:
http://www.exide.com/us/en/product-solu ... te-gp.aspx
Takšne sete baterij smo vgradili v dve veliki jadrnici, ki so ju obnovili v Puli.
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Če Maj 31, 2012 19:27

Vgrajujem drugi akumolator na gliser imam tudi novo stikalo off,1,1+2,2!
Na 1 priklopim startnega na 2 pa servisnega ostane mi še common prikluček!
Na ta prikluček pa potem priklopim vse porabnike in starter??
To pomeni,da če je stikalo na servis(2) ali (1+2) bom prav tako lahko startal motor??
Ali,če imam na (1+2)med vožnjo in potem motor ugasnem,bom izpraznil tudi startni aku??

NT na tvojem vezju me zanima,kako se polni startni aku(preko polnilca),če motor ne teče,ali se polnijo samo servisni?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 31, 2012 20:53

Borut napisal/-a:Vgrajujem drugi akumolator na gliser imam tudi novo stikalo off,1,1+2,2!
Na 1 priklopim startnega na 2 pa servisnega ostane mi še common prikluček!
Na ta prikluček pa potem priklopim vse porabnike in starter??
To pomeni,da če je stikalo na servis(2) ali (1+2) bom prav tako lahko startal motor??
Ali,če imam na (1+2)med vožnjo in potem motor ugasnem,bom izpraznil tudi startni aku??

NT na tvojem vezju me zanima,kako se polni startni aku(preko polnilca),če motor ne teče,ali se polnijo samo servisni?

Ufff, že 100x premleto...
Na kratko pa... Če imaš takšno stikalo, potem NIMAŠ startnega in servisnega akuja!!! Imaš samo dve banki, ki jih poljubno koristiš! Vedno sta oba servisna ali pa oba štartna ali pa eden štartni in servisni, pa drugi štartni in servisni... Na splošno, TAKŠNA REŠITEV NE VELJA NIČ in je dobra samo v Ameriki!
Če sta 2 banki in en polnilec, se enako ponita obe banki, saj ima večina polnilcev 2 izhoda ali pa celo 3. Če tega nima, potem se polni samo ena banka, razen kadar je povezovalno stikalo sklenjeno...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov