impeler

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Jul 16, 2008 23:00

autokamp napisal/-a:Sicer pa komentarji v stilu, "da se je že nekdo rodil pameten in vseved" sigurno ne prinašajo rešitve problema, zato menim, da je Klemenova opazka več kakor odveč in nepotrebna.

Klemnova reakcija na Ribonovo pisanje o "sami strokovnjaki", kateri uničijo motor, se mi zdi razumljiva. Ker je provokativna izjava ribona. Sami strokovnjaki in to pod narekovajih, je očitna žalitev za tiste kateri radi tudi sami kaj pošraufamo in se kaj sami naučimo, pa če tudi kasneje pri mehaniku. Kjer ni provokacije, debata teče lepo naprej, brez kreganja.
LP
ribon
Kapitan fregate
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a ribon » Če Jul 17, 2008 15:20

Res vas ne razumem, kupiš televizor in čez nekaj časa crkne, ali ga popravljaš sam ali ga neseš na servis?
Na avtomobilu vam spusti črpalka za voda, ali jo zamenjaš sam ali greš na servis?
Brisalce pa lahko zamenjaš sam...

Poved bi rad le to, da obstajajo stvari, ki jih lahko narediš sam (če imaš le malo znanja in veselja), to pomeni, lahko zamenjaš svečke, filter za bencin, mogoče olje v peti, popraviš barvo če je kje odstopila, očistiš filter za zrak (če ga sploh imaš), pobarvaš propeler... To so opravila, ki se jih lahko lotiš v domači delavnici.

Druga vrsta popravil pa je taka, da že potrebuješ malo več znanja in pa tudi posebnega orodja. Ta popravila pa je bolje prepustiti usposobljenim mehanikom. Menjava impelerja je že malo večji poseg, tesnenje pete tudi, da ne naštevam še vseh večjih popravil.

Zato, imejte veselje pri opravilih ki ste jim kos, večja popravila pa pustite tistim ki vejo kaj delajo. Boste naredili veliko manj škode, pa še veselje na dopustu bo večje, ko bo motor deloval kot more

Drugače se bo ponovila že velikokrat videna zgodba, malo sam pošraufaš, tako iz veselja. Potem sta pa dva scenarija, ali ti že doma motor ne deluje in imaš srečo da ti serviser reši dopust, ali pa pri naših južnih bratih iščeš mehanike v marinah, kampih in si super zapolniš čas na dopustu.

Pa čim manj okvar in mirno morje
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Če Jul 17, 2008 16:09

Šraufanje motorja je res kokčljiva zadeva, vendar, ko se nekaj zgodi in vidiš da z motorjem nekaj ni v redu, nahajaš se pa bogu za hrbtom, ti včasih ne ostane drugega kot da se lotiš sam popravila. Tudi meni se je to že zgodilo in govorim iz lastnih izkušenj. Toliko časa sem gruntal in šraufal, da sem zadevo uredil in mi je še nekaj časa služila.

Najhuje pa je kar se ti lahko zgodi, ko ti neki strokovnjak (iz izkušenj vem, da so na hrvaškem vsi strokovnjaki), razstavi motor, potem pa pravi, da se ne da popraviti in še zahteva plačilo 500 EU. Tudi to se zgodi. Zato je dobro, da včasih poslušaš tudi amaterje seveda pa še bolje strokovnjake in poiskusiš popraviti sam. Če drugega ne ti bo morda pomagalo za takrat, ko se bo sredi morja kaj zgodilom in ne bo treba čakati na vleko. :wink:
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Pe Jul 18, 2008 07:23

Važno je, da ima CLIFF nov impeler, ve kako ga zamenjati in tudi vsak ki bo iskal informacijo in mu bo v interesu zamenjati imepeler bo našel to temo. Tisti ki ima pa navado motor prepuščati strokovnjakom bo pa to temo le bežno pogledal in si rekel: Sej so mi ga zamenjal in sem brez skrbi. Mislim da vsak zase ve, koliko je pripravljen delati posege v motor. :mrgreen:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jul 18, 2008 10:35

Mike, tvoje mišljenje je tako dobro, da bi ga morali dat v rubriko Obvezno preberi. Lepo si napisal, da kdo ima veselje do šraufanja, naj si sam dela, kdo pa ne zaupa sebi oz. nima veselja do tega, pa naj delo prepusti mehaniku. Vsak je lastnik svojega motorja im mu je dovoljeno , da o njem odloča sam.
Za prispevek ČISTA DESETKA !
LP
burjovc
Viceadmiral
Kraj: Ta domač

OdgovorNapisal/-a burjovc » Pe Jul 18, 2008 14:52

Vsako plovilo na motorni pogon naj bi imelo rezervni impeler in vsak ki ima izpit za voditelja čolna naj bi ga znal zamenjati. Pri čistem morju pač ni problem glede impelerja oz. njegove obrabe, vendar pa nikoli ne veš kdaj boš zapeljal skozi kako svinjarijo in ti bo nehal črpati. In če si nekih 10 milj od obale ne vem če boš prišel do servisa :?: Pa vendar zaupam vsem morjeplovcem, da če je nujna menjava impelerja nekje na odprtem morju, bodo to tudi izpeljali... :D
Veliko vetra in mirno morje
ribon
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a ribon » Pe Jul 18, 2008 17:07

Ja, prav bi bilo da bi znali zamenjat črpalko, ampak kako hudiča naj to izvedem na 5 meterski gumici z 60 konjskim dvotaktašem. Motorja ne morem potegnit na čoln, plavati okoli in menjati črpalko pa tudi ne gre. Če se voziš toliko od obale, potrebuješ postajo da lahko pokličeš na pomoč, poizkusiš koga "poštopat"....

Če se gremo tako" bolj na sigurno" lahko sabo vozimo kup reči, od rezervnega bencina, olja, svečk, impelerjev, elektrik, zajl.... Če imaš večjo barko lahko vsaj nekaj stvari vzameš s seboj, na kakšni napr. 4,2 metrski gumici,z kakšnim 30 konjskim motorjem pa nimaš prostora na pretek, zato ne moreš imeti vsega "kar bi ti prišlo prav".
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jul 18, 2008 17:27

Glede impelerja se strinjam z Burjovcem, vendar pa če imate izvenkrmni motor kakrnekoli moči in tudi ali 2T ali 4T je vseeno, potem na impeler pozabite. Enako na impeler pozabite tudi na vseh notranjim motorjih s pogonsko nogo pre-Alpha, Alpha One in tudi Alpha One gen II. Na vsem tem zamenjava ni možna kar tako ob "litru vina"... Je pa resnica, ki sem jo že vsaj enih 150 krat napisal na forumu... Menjaj impeler na 2 do 3 sezone in ti ni treba niti razmišljati več o njem. Problem je lahko samo, če si preveč priden in se lotiš čiščenja sesalnih kanalov v vodi, potem pa del školj potegne v motor in to lahko uniči impeler... Samo tako ga lahko uničiš, drugače pa je to VEČEN kos gume. Seveda samo 3 leta, potem preperi in so problemi...

LP
ribon
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a ribon » Pe Jul 18, 2008 18:29

Admin, se vsaj enkrat strinjava :D
Bojan
Višji štabni praporščak
Kraj: Fram

OdgovorNapisal/-a Bojan » Sr Avg 06, 2008 13:27

Pozimi ,ko je čas pregledam motor, po potrebi menjam impeler pretesnim nogo, če je potrbno ,menjam olje v peti .....
Na morju pa samo molim ,da orodja sploh ne bi potreboval, ker mi ne diši da na plaži.med kopavci cela skupina stokovnjakov razmišlja kaj je narobe.
Še lepše pa je, ko vidim da ŠRAUFAJO kar do kolen v vodi in potem vsak del ki jim pade na tla (vodo) iščejo z pločevinko pira v roki. Uspeh pri popravilu sploh ni vprašljiv....
Pa smo spet na začetku
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Avg 06, 2008 15:30

Vse se da napravit, če imaš le malo volje in spretnosti. Konča pa se, ko potrebuješ kakšno specialno orodje (predvsem nostranji motorji, Z noge,...).
Impeler bi se naj menjal vsaj vsake 3-4 sezone (Merc noge). Jaz sem do sedaj vedno prakticiral tako, ampak glej zlodeje, vedno je bil kot nov, morda so bili kraki malce "upognjeni". Letos že goljufam in uporabljam isti impeler peto leto. Ampak spomladi gre ven, kakor tudi kolektorji v kontrolo.
Vse je pač odvisno od okoliščin in sreče, poznam kapitane, ki po osmih ali več letih še vedno niso menjali impelerja, ne kontrolirali kolektorjev. Pač sreča :evil:
Jaz bi imel sigurno že vse v vrečki :?:
Poznam pa človeka, ki ima na Rainelu že sigurno 35 let starega 3l Merca z Alpho, po moje preko 3000 ur, brez generalke :idea: Ampak vasko leto dosledno šraufa, šraufa, kontrolira, menjuje, kot je predpisano :idea: in: še vedno dela, kot urca :D
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Nov 28, 2008 10:31

Impeler na jadrnici zamenjam pred vsako sezono. Je prepoceni, da ga ne bi.
Seveda pa mora stvar obvladati vsak skipper in imeti rezervo, kot pravi Burjovc, ker nikoli ne veš... Sicer so tu še jadra ampak vseeno mora biti stvar pod kontrolo.
Če ti ne znese v razburkanem morju, odjadraj v zavetrje otoka, vrzi sidro in si vzami čas. Žena naj pristavi juhico in preden bo voda zavrela bo nov impeler na mestu. Menjava ti vzame 5 min, vrh glave.

Slika
Primerek impelerja.

Za novince. Impeler je t.i. vodna pumpa, ki črpa morsko vodo potrebno za hlajenje motorja. Vodokrog je speljan okrog glave motorja, do izpušne cevi, kjer se meša z izpuhi. To je tisti "pljunek", ki vsake toliko prileti iz "auspuha". Verjetno pri izvenkrmnih in "visoko obratnih" motorjih voda teče konstantno oz. odvisno od vrtljajev. Ker nisem motoroznanstvenik, me prosim dopolnite, popravite.

Me pa zanima, koliko časa lahko vozim brez impelerja? Ker na moji prejšnji barki, kjer sem imel BMW D7, sem podedoval neke čudne (stare) impelerje in sem stalno nekaj menjaval. Velikokrat, ko mi je impeler crknil, sem jadral do marine, tam spet prižgal motor in cca 15 min ropotal po marini. Motor se ni nikoli pritožil, da mu je prevroče. Sem pa poskrbel za zračno hlajenje (odprt pokrov oz. stopnice), da je vsaj malo dihal.
Verjetno pri "nizko obratnih" motorjih dlje kot pri "visoko obratnih"?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Nov 28, 2008 11:39

Pozdravljen !
Da ne bo pomote. Zgoraj si napisal, da je impeler vodna pumpa, katera poganja vodo po kanalih okoli glave motorja. To ni pravilno. V tvojem opisu si sklenil dva vodokroga. "Zunanjega in notranjega" oz. primarni in sekundarni vodokrog.Tako je pri dvo krožnem hlajenju.
Impeler v tem primeru poganja zunanjega, torej morsko vodo katera v posebnem hladilniku (izmenjevalcu) hladi notranji vodotok.Ta notranji pa hladi motor in je speljan po raznih kanalih v samem motorju. Za poganjanje slednjega , pa skrbi fiksna vodna črpalka, katero po navadi poganja jermenica.
Izpušni sistem pa je hlajen z morsko vodo, katero impeler povleče iz vstopnega ventila v steni barke, greponavadi tudi skozi hladilnik menjalnika, hladilnik olja , hladilnik izpušnega kolektorja in zapusti ta (zunanji hladilni sistem) skozi izpuh.
LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Nov 28, 2008 11:53

Ah ja še drugo vprašanje !
Kako dolgo lahko voziš brez impelerja. V enem stavku povedano; Do pregretja notranjega sistema s tem do okvare motorja in na koncu do generalke, če se izplača.
Samo primer , za orientacijo. Poleti v visokih temperaturah, daj karton ali kaj podobnega na hladilnik tvojega avta. Z sprednje strani seveda in se pelji z že segreto mašino v klanec , recimo Rebrnice (relacija Vipava- Razdrto ). Ne verjamem da boš prišel do vrha v Razdrto, ker hladilnik nima pretoka zraka kateri ga hladi, in bo zaradi pregretja" notranjega" hladilnega sistema, motor spustil dušo.
Enako funkcijo opravlja impeler. Ker pa ni možnega zadostnega pretoka hladilnega zraka na barki oz plovilu, pa sta zato tukaj morje in impeler.
LP
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Pe Nov 28, 2008 12:16

Glede jadrnic ima Marchi čisto prav. Nisem še videl jadrnice z dvojnim vodokrogom in dosedaj so vse imele vse pri katerih sem videl motor speljano hladilno vodo točno tako kot pravi Marchi;
Impeler poganja vodo po kanalih okrog glave motorja - oz. po ohišju cilindra in od tam v izpuh.

Glede vožnje s skurjenim impelerjem pa le tole:
Na jadrnici le do prvega opozorila o previsoki temperaturi motorja. Nikoli nisem potem poskusil še enkrat - če pa bi že, le dokler se motor ne segreje na delovno temperaturo - torej prvih par minut.

Na gliserju se mi je 5l Merc skoraj vžgal zaradi tega. Gorele so gume na izpuhih, stalilo se je vse okrog impelerja, bakelit je kapljal z motorja. Komande za gas in prestave so bile prekurjene, kjer so se dotikale motorja, en kolektor je počil... pa še kaj bi se našlo.
V glavnem - večina gumijastih & plastičnih delov je šla k vragu in 1 teden dopusta sem preživel pri mehaniku...

Ni se za hecat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov