Pravilna višina izvenkrmnega motorja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Ni, vse je enako, morda je teža razporejena malenkost drugače, letos max. 10 kg več prtljage, ampak, merjeno je na morju kot olje, lani in letos...ni mi jasno. Ker sem se ravno vrnil z rute, tudi poraba je praktično enaka, preplul sem v teh sedmih dneh 245 milj, vse b.p., edino ta hitrost. Čoln je 4,3 gumenjak, zložljiv, motor pa Yamaha 25, sedaj po ruti ima 80 ur.
Lani sem meril, ko je bil z mano jaz + sin 60 kg , letos sem imel prtljago in akumulator enake teže v eni škatli, na istem mestu, kot je lani sedel sin..alg na dnu ni, ker čoln zlagam in ga vedno ščistim.
Lani sem meril, ko je bil z mano jaz + sin 60 kg , letos sem imel prtljago in akumulator enake teže v eni škatli, na istem mestu, kot je lani sedel sin..alg na dnu ni, ker čoln zlagam in ga vedno ščistim.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Če je vse v mejah normale se malce višja, ali malce nižja kavitacijska skoraj ne pozna. Ko začne letet je stvar drugačna, ampak tega na tem forumu itak skoraj ni. V glavnem se višje dvignjen motor tudi tu pozna v manjši porabi in zaradi kronično prevelikih propelerjev konec koncev tudi v končni hitrosti, ki pa vseeno zelo redko dosega optimalne nivoje kakršni bi bili z optimalnim propom.
Teh 5 mm skorajda ne bi smelo imet izmerljivega vpliva na plovne lastnosti, za tako razliko kot jo omenjaš pa tu not sploh ni razlage. Razlog išči drugje, ker bi konec koncev ob takem padcu hitrosti to tudi slišal, ne le videl. Propeler bi tako kavitiral, da bi izpuh verjetno tolkel direkt v zrak. Če si vseeno prepričan v svoj prav je najlažje vzet ven tisto gumo in spustit motor nazaj na prejšnji nivo.
p.s.
O kakem pogonu in čolnu modrujemo?
Teh 5 mm skorajda ne bi smelo imet izmerljivega vpliva na plovne lastnosti, za tako razliko kot jo omenjaš pa tu not sploh ni razlage. Razlog išči drugje, ker bi konec koncev ob takem padcu hitrosti to tudi slišal, ne le videl. Propeler bi tako kavitiral, da bi izpuh verjetno tolkel direkt v zrak. Če si vseeno prepričan v svoj prav je najlažje vzet ven tisto gumo in spustit motor nazaj na prejšnji nivo.
p.s.
O kakem pogonu in čolnu modrujemo?
Mislim, da imaš prevelik propeler za ta čoln. Predvsem je problematična globina lopatice. Verjetno bo predlagan boljši, a ne vem kateri od obeh. Najbolje bi bilo najti nekoga, da ga posodi za test.
Glede na to, da ga je lokalni mojster čistil in nastavljal, bi morda znalo biti tudi tu kaj zanimivega.
Glede na to, da ga je lokalni mojster čistil in nastavljal, bi morda znalo biti tudi tu kaj zanimivega.
Tudi res za mojstra. Je pa kolegu v preteklosti lepo porihtal motor.
Izbira propelerja bi bila kaj lažja po tem muviju?
https://drive.google.com/file/d/0B1MswY ... sp=sharing
Po tem sem mu malo dvignil trim.
Izbira propelerja bi bila kaj lažja po tem muviju?
https://drive.google.com/file/d/0B1MswY ... sp=sharing
Po tem sem mu malo dvignil trim.
Kaj je bilo na motorju delano do sedaj, razen čiščenja uplinjača ? Nekaj ni v redu z dovodom goriva, si pogledal dovodne cevi od tanka do motorja, spoje, da kje ne vleče falš zrak? Motor sigurno ne torokira več na polnem plinu ? Lahko, da predvžig ni pravilno nastavljen (prepozno) in motor ne razvije polne moči. Rabiš temeljit pregled motorja, ker tole se pelje slabše kot z 15 KM...
Prek foruma bomo težko kaj pogruntali...
Prek foruma bomo težko kaj pogruntali...
Lep pozdrav, spet jaz. Sedim v senci in pijem ledeno pivo.
Čoln leti kot metek, edino občasno na štand gasu vgasne, nato pa težje vžge. Dva na čolnu ni problema, takoj izglisisra, s štirimi pa se matra. Tuba leti ko metek, smučanje pa nam še ni uspelo. smo plužli
Aja kaj je bilo? kabl na svečki včasih prebijal. Pač nisem bil pozorn. se opravičujem
Čoln leti kot metek, edino občasno na štand gasu vgasne, nato pa težje vžge. Dva na čolnu ni problema, takoj izglisisra, s štirimi pa se matra. Tuba leti ko metek, smučanje pa nam še ni uspelo. smo plužli
Aja kaj je bilo? kabl na svečki včasih prebijal. Pač nisem bil pozorn. se opravičujem
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov