YANMAR 1GM10 KURI OLJE
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: YANMAR 1GM10 KURI OLJE
Paco, kaj je to rakor? 
Filter za nafto.
Bom zamenjal še instalacije, samo tega še nisem... 
Raje zamenjaj mehanika 
Tako je, cevi za gorivo vcasih ppstanejo kot zvečilni, vse mehko, razpada, lepljivo, pretok skozi pa vprašanje. Take cevi lahko navzven zgledajo čisto ok.
Menjaj filter in vse cevi. To je majhen strošek.
Menjaj filter in vse cevi. To je majhen strošek.
A kdo ve, koliko je fi za dovodno in povratno cev? 8 ali 10 mm?
Filtrov imam par vedno na barki na zalogi, to ne bo problem.
Filtrov imam par vedno na barki na zalogi, to ne bo problem.
-
Miha Langus
- Poročnik fregate
Tako kot je dizelski motor enostaven, je ravno toliko tudi kompliciran. Na tvojem mestu bi najprej začel z meritvijo kompresije in posledično tudi tesnenja ventilov ( lahko je počena vzmet na enem izmed ventilov ), pregled šobe kako prši in pri katerem tlaku odpira, pregled vbrizgalnih elementov na visokotlačni črpalki kakšen tlak ustvarijo in kako ga držijo in čas vbrizga ti. fazo. Če so vse te vrednosti v tolerancah, kot jih zahteva proizvajalec mora motor vžigat in laufat brez problema, če pa je samo ena izven, motor ne bo pravilno delal in še manj dajal obljubljeno moč. Dovodi in povratki goriva so sekundarnega pomena. Ne poznam primera, ki bi imel v normalnih okoliščinah probleme s flexibilnimi cevmi, da ne bi omogočale zadostnega pretoka oz. kroženja goriva. Če pa sumiš na te simptome pa namesti kanister z gorivom nad motor in poveži z gorivom na prosti pad, ampak jaz sumim da je to napaka. Prepričan sem, da imaš eno ali več izmed zgoraj opisanih mehanskih napak. Pa še o glavi popravljeni z epoxijem, koliko moraš biti nor, da to daš na motor s katerim imaš namen iti na morje.
-
Miha Langus
- Poročnik fregate
Pa še o porabi olja. Ta ni nujno povezana z vžiganjem in delovanjem motorja, oz. na to nima nekega vpliva. Olje ti verjetno preko ( izrabljenih ) vodil ventilov in poškodovanih tesnil, teflonov posledično uhaja v zgorevalni prostor, kar ni nič narobe, razen tega, da moraš redno kontrolirati nivo olja. Lahko ti ga tudi oljni obročki slabo pobirajo po stenah cilindrov, lahko je počena ali porozna glava in ti uhaja v sesalni ali izpušni kanal. Možnosti je veliko, ampak te stvari naj ne bi vplivale na delovanje motorja.
Miha zdravo, glava je kompletno nova, novi so (preventivno) obročki in kompresija je (menda) ok.
Zamenjana je bila igla šobe in črpalka je bila testirana pri mehaniku v Renčah in je tudi ok.
Za vse ostalo pa ne vem. Po moje je napaka na dovodu goriva in sicer mislim, da ga dobi naenkrat preveč in ga zaliva - zato tudi lise nafte na vodi skozi izpuh.
Zamenjana je bila igla šobe in črpalka je bila testirana pri mehaniku v Renčah in je tudi ok.
Za vse ostalo pa ne vem. Po moje je napaka na dovodu goriva in sicer mislim, da ga dobi naenkrat preveč in ga zaliva - zato tudi lise nafte na vodi skozi izpuh.
-
Miha Langus
- Poročnik fregate
Ne more ga zalivat., če bi bilo toliko nafte v zgorevalnem prostoru bi prišlo do hidravličnega udara in mehanske poškodbe motorja. Opisani simptomi kažejo na napako na šobah, nepravilno nastavljen tlak odpiranja in posledično nerazpršena nafta, ki se zelo težko vžge. Šoba mora na testu odpirati pri točno določenem tlaku in nafto razpršiti v meglo, ne pa v curek. Zelo verjetno je tudi premaknjen čas vbrizga, prepozen. Na vse te nastavitve je dizelski motor izredno občutljiv in samo dobri poznavalci te stare tehnike si lahko privoščijo nekaj malega experimentiranja glede nastavitev, kar lahko prinese v končni fazi kakšen konj več.
Tako predlagam, da se najprej preveri šobe in pa čas vbizga. Pod pogojem, da je kompresija zadovoljiva mora vžgat.
Tako predlagam, da se najprej preveri šobe in pa čas vbizga. Pod pogojem, da je kompresija zadovoljiva mora vžgat.
Miha Langus napisal/-a:Tako kot je dizelski motor enostaven, je ravno toliko tudi kompliciran. Na tvojem mestu bi najprej začel z meritvijo kompresije in posledično tudi tesnenja ventilov ( lahko je počena vzmet na enem izmed ventilov ), pregled šobe kako prši in pri katerem tlaku odpira, pregled vbrizgalnih elementov na visokotlačni črpalki kakšen tlak ustvarijo in kako ga držijo in čas vbrizga ti. fazo. Če so vse te vrednosti v tolerancah, kot jih zahteva proizvajalec mora motor vžigat in laufat brez problema, če pa je samo ena izven, motor ne bo pravilno delal in še manj dajal obljubljeno moč. Dovodi in povratki goriva so sekundarnega pomena. Ne poznam primera, ki bi imel v normalnih okoliščinah probleme s flexibilnimi cevmi, da ne bi omogočale zadostnega pretoka oz. kroženja goriva. Če pa sumiš na te simptome pa namesti kanister z gorivom nad motor in poveži z gorivom na prosti pad, ampak jaz sumim da je to napaka. Prepričan sem, da imaš eno ali več izmed zgoraj opisanih mehanskih napak. Pa še o glavi popravljeni z epoxijem, koliko moraš biti nor, da to daš na motor s katerim imaš namen iti na morje.
Jaz sem imel tezave z vzigom in delovanjem ppd obremenitvijo na traktorju imt 539. Po menjavi cevi prede kot mucek. Ce bi ti videl, kako so cevi izgledale od znotraj, bi se zjokal. Od zunaj so bile pletene z mrežo in na pogled in otip kot nove. Menjal sem kakih pet let nazaj, traktor pa letnik 1984.
Aja, pa logicno je, da preden greš v neke hard preverke na motorju, izločiš najbolj banalne možne razloge, ki te malo ali nič stanejo. Preverka in ali menjava cevi, že spada pod to kategorijo.
Se pa strinjam, da so razlogi lahko tudi tisti, ki jih omenjaš. Sam bi tudi v takem primeru rad izmeril kompresijo, pptem pa še vse ostalo.
Še ena stvar mi je padla na misel. Predgretje oziroma grelna svecka....obvezno preverit. Vcasih delajo te zadeve popolnoma nelogicne probleme in kravžljajo. Živce.
Se pa strinjam, da so razlogi lahko tudi tisti, ki jih omenjaš. Sam bi tudi v takem primeru rad izmeril kompresijo, pptem pa še vse ostalo.
Še ena stvar mi je padla na misel. Predgretje oziroma grelna svecka....obvezno preverit. Vcasih delajo te zadeve popolnoma nelogicne probleme in kravžljajo. Živce.
weta napisal/-a:
Serija GM nima grelnih svečk, ima predkomoro.
Nekje na sistemu goriva je kot nek protipovratni ventil ali element, ki ne dovoli nafti, da steče nazaj proti rezervoarju. Sem imel podoben problem pred mnogimi leti, žal se ne spomnim kateri element je to in kje se nahaja. Motor je zelo težko vžgal, potem ko je stal več dni. Mislim, da je v enem vijaku z luknjo, ki se nahaja na sistemu goriva.
Tak vijak:
https://www.ptzfuelpump.com/media/Slike ... x%2017.JPG
Vseeno ne zgrešiš nič, če po tolikih letih zamenjaš vse cevi za gorivo.
Predvsem si ta motor po vseh teh letih zanemarjanja in slabih mehanikov zasluži enega dobrega mehanika 
Je pa res, da dobri mehaniki niso poceni. Ampak večina težav z motorji je posledica zanemarjanja in šparanja. Cena šparanja pri vzdrževanju in servisih je pa slej ko prej pokvarjen dopust. Pa kar je še huje, pokvarjen, če ne celo uničen motor.
Jaz nikoli ne bi kupil plovila od nekoga, ki ga je zanemarjal in šparal pri vzdrževanju in servisih
Pa to ne leti nate a-lex, ampak na splošno. Večina Slovencev na žalost škrtari pri vzdrževanju in servisih in se celo sami lotevajo servisiranja, čeprav nimajo pojma o pojmu. Ali ga pa prepustijo šalabajzerjem, ker so pač cenejši od dobrih mehanikov.
Je pa res, da dobri mehaniki niso poceni. Ampak večina težav z motorji je posledica zanemarjanja in šparanja. Cena šparanja pri vzdrževanju in servisih je pa slej ko prej pokvarjen dopust. Pa kar je še huje, pokvarjen, če ne celo uničen motor.
Jaz nikoli ne bi kupil plovila od nekoga, ki ga je zanemarjal in šparal pri vzdrževanju in servisih
Pa to ne leti nate a-lex, ampak na splošno. Večina Slovencev na žalost škrtari pri vzdrževanju in servisih in se celo sami lotevajo servisiranja, čeprav nimajo pojma o pojmu. Ali ga pa prepustijo šalabajzerjem, ker so pač cenejši od dobrih mehanikov.
No pol mu pa predlagaj enega DOBREGA mehanika, ko si mu ze parkrat omenil.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti