Krmna stena!
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Bojan, o tem kako novo vezano ploščo dobiti nazaj v njeno odprtino se tudi jaz sprašujem, ker je plošča po dimenzijah večja kot zadnji del čolna kamor jo je potrebno fiksirat. Vmes je tisto ozko grlo ki po moje ne pusti, da bi jo dobil notri in resno študiram, če nebi kar odprl čoln, ker imam občutek da ga bo na koncu v vsakem primeru potrebno, ker se ne bo dalo nareredit kot je treba. Pa še dno lahko malo ojačaš kar ni slabo.
tukaj pa še obljubljene slike !
http://www4.slikomat.com/09/0125/ubc-DSC002.jpg
http://www4.slikomat.com/09/0125/kj1-DSC002.jpg
http://www4.slikomat.com/09/0125/op5-DSC002.jpg
http://www4.slikomat.com/09/0125/3dm-coln-0.jpg
http://www4.slikomat.com/09/0125/ubc-DSC002.jpg
http://www4.slikomat.com/09/0125/kj1-DSC002.jpg
http://www4.slikomat.com/09/0125/op5-DSC002.jpg
http://www4.slikomat.com/09/0125/3dm-coln-0.jpg
Pa smo spet na začetku
Še eno vprašanje Bojan ali si imel občutek da je bila vezana plošča tudi kaj lepljena na zadnjo steno(ko si jo odstranjeval) ali je bila samo laminirana z poliestrom. Se mi pa zdi, da je to edini pravi način menjave vezane plošče, ker da ne odpreš čolna si sploh ne predstavljam kako priti zraven!
A si ti dno potem tudi kaj ojačal?
Sory, še to, koliko ur efektivnega dela si porabil za menjavo?
Sory, še to, koliko ur efektivnega dela si porabil za menjavo?
Zdravo Kocka.
Bolj pozno se oglašam, ker sem veliko službeno odsoten. Ja, vezana plošča le laminirana in poliester drži kot hudič tam kjer ne bi bilo treba. Kot sem napisal in vidiš iz slik sem ploščo po delih zbrsksl ven in res očistil ter pripravil prostor za novo. Naredil sem si šablono iz kartona, da sem dobil točno obliko. Dela je veliko , koliko ur ne vem ker delam take stvari na obroke, ker sem malo doma. Veliko časa mi je vzelo, da sem odstranil ploščo ali bolje ostanke plošče, sigurno dva dni.
Če hočeš ojačat poden ti pri tem posegu to ne bo mogoče , ker bi moral še izrezat pohodno površino. To narediš 2 cm do roba da lahko uporabiš podn pri sestavljanju čolna in ga ponovno zlaminitaš. Jas ne bi delal oboje hkrati, ker ko vzameš čoln narazen postane zelo mehek in nestabilen. Če bi pa še izrezal podn pa ne vem kako bi ga sestavil. Svetoval bi ti da narediš prvo krmno steno, ga sestaviš in nato izrežeš podn. V podnu boš našel polno ničesar (pirovino ) ki pa jo nadomestiš novimi ojačitvami (ne pozabi vijakov za sedeže). Koto narediš imaš čoln kot se spodobi.
Jas imam gor Marinerja 30 KM z dolgo nogo (predolgo ) vlačimo tubo ,delamo čudeže in čoln je tako kot mora bit.
Bolj pozno se oglašam, ker sem veliko službeno odsoten. Ja, vezana plošča le laminirana in poliester drži kot hudič tam kjer ne bi bilo treba. Kot sem napisal in vidiš iz slik sem ploščo po delih zbrsksl ven in res očistil ter pripravil prostor za novo. Naredil sem si šablono iz kartona, da sem dobil točno obliko. Dela je veliko , koliko ur ne vem ker delam take stvari na obroke, ker sem malo doma. Veliko časa mi je vzelo, da sem odstranil ploščo ali bolje ostanke plošče, sigurno dva dni.
Če hočeš ojačat poden ti pri tem posegu to ne bo mogoče , ker bi moral še izrezat pohodno površino. To narediš 2 cm do roba da lahko uporabiš podn pri sestavljanju čolna in ga ponovno zlaminitaš. Jas ne bi delal oboje hkrati, ker ko vzameš čoln narazen postane zelo mehek in nestabilen. Če bi pa še izrezal podn pa ne vem kako bi ga sestavil. Svetoval bi ti da narediš prvo krmno steno, ga sestaviš in nato izrežeš podn. V podnu boš našel polno ničesar (pirovino ) ki pa jo nadomestiš novimi ojačitvami (ne pozabi vijakov za sedeže). Koto narediš imaš čoln kot se spodobi.
Jas imam gor Marinerja 30 KM z dolgo nogo (predolgo ) vlačimo tubo ,delamo čudeže in čoln je tako kot mora bit.
Pa smo spet na začetku
Ni kaj potrebno bo pljunit v roke in se lotiti dela kot je treba! Se pravi odpreti čoln, menjat krmno steno in šele potem ojačat dno, nato pa pride še barvanje. Verjetno bo treba žrtvovat en teden dopusta in še malo štukanja med vikendi. Malo me skrbi, ker še nisem delal s poliestrom(strojništvo mi je bližje), ampak vse je enkrat prvič. Precej navdiha mi daje Somolovac ko spremljam njegov napredek. Še dobro da imamo tale forum! Hvala za obrazložitev!
Kot sem že pisal, sem kupil oz. zamenjal moj čoln za Elana 080. Malo sem pogledal zadnjo krmno steno in se mi zdi zadnja deska čisto gnila. Tu na forumu berem, da imate raznorazne izkušnje z menjavo stene in ojačitvami.
Ima kdo kakšne izkušnje z Elanom 080?. Zunanji del ni poškodovan, ali razpokan, odznotraj se pa prav vidi les, pa še to je bolj ali manj kot goba... gnilo.
Zanima me, kako se to popravlja, oz. to sem že malo bral, samo ker sem popolni laik, me predvsem zanima, kje se kupijo materiali. Stene verjetno ne bi menjal, vsaj letos ne, bi pa od znotraj vse skupaj malo ojačal. Kakšen material predlagate? Kaj je to sploh poliestrska smola? Kako se z njo dela?
Od teh materialov, ki se mi zdijo primerni poznam samo navadni avtomobilski poliestrski kit z vlakni. Ta zadeva vem, da kar dobro drži, samo je precej draga in kolikor imam izkušnje se dobi samo po 1-3 kg. Ko sem imel klička sem ga z takim kitom kar "napacal" odznotraj. Zdaj ko sem odkril tale forum, pa vidim, da bi se dalo to tudi malo bolj profesionalno opraviti. Hvala za odgovore.
Ima kdo kakšne izkušnje z Elanom 080?. Zunanji del ni poškodovan, ali razpokan, odznotraj se pa prav vidi les, pa še to je bolj ali manj kot goba... gnilo.
Zanima me, kako se to popravlja, oz. to sem že malo bral, samo ker sem popolni laik, me predvsem zanima, kje se kupijo materiali. Stene verjetno ne bi menjal, vsaj letos ne, bi pa od znotraj vse skupaj malo ojačal. Kakšen material predlagate? Kaj je to sploh poliestrska smola? Kako se z njo dela?
Od teh materialov, ki se mi zdijo primerni poznam samo navadni avtomobilski poliestrski kit z vlakni. Ta zadeva vem, da kar dobro drži, samo je precej draga in kolikor imam izkušnje se dobi samo po 1-3 kg. Ko sem imel klička sem ga z takim kitom kar "napacal" odznotraj. Zdaj ko sem odkril tale forum, pa vidim, da bi se dalo to tudi malo bolj profesionalno opraviti. Hvala za odgovore.
Pravkar obnavljam svojega GT435S in lahko rečem, da je epoxy smola super zadeva (mešaš samo smolo in trdilec - v mojem primeru 40% trdilca). S hitrim trdilcem pa brez problema 2 uri packaš, pa še nitro lepo očisti vse orodje.
Cena pa tudi ni pretirana 20€ za 1.4 kg (certificirane smole in trdilca).
Kar se pa kita tiče, se pa večina avtomobilskih lahko skrije pred epoxy kitom od Hempla. Prime in tudi drži in ne poka - prime kot šprickit, gostota pa podobna navadnemu kitu, le suši se malce dlje. Aja pa dražji je.
Kar se pa ojačitve tiče, je pa verjetno vse skupaj brez veze, ker če ne boš dal distančnikov med obe plasti (v les), nebo nič pomagalo.
K sreči je moja stena še OK in polnim samo odvečne luknje in manjše odrgnine po lupini.
Cena pa tudi ni pretirana 20€ za 1.4 kg (certificirane smole in trdilca).
Kar se pa kita tiče, se pa večina avtomobilskih lahko skrije pred epoxy kitom od Hempla. Prime in tudi drži in ne poka - prime kot šprickit, gostota pa podobna navadnemu kitu, le suši se malce dlje. Aja pa dražji je.
Kar se pa ojačitve tiče, je pa verjetno vse skupaj brez veze, ker če ne boš dal distančnikov med obe plasti (v les), nebo nič pomagalo.
K sreči je moja stena še OK in polnim samo odvečne luknje in manjše odrgnine po lupini.
Ja, epoksi je zakon. Le pri mešanju moraš bolj paziti in obe komponenti natančno stehtati, ker tu za razliko od poliestra zreagirata obe komponenti, če je ene preveč, lahko ostane zadeva lepljiva. Poliester pa se bo po kakšnih desetih letih sam strdil, pospeševalec in katalizator pa ta proces samo pospešita.
motorni
kocka napisal/-a:Ni kaj potrebno bo pljunit v roke in se lotiti dela kot je treba! Se pravi odpreti čoln, menjat krmno steno in šele potem ojačat dno, nato pa pride še barvanje. Verjetno bo treba žrtvovat en teden dopusta in še malo štukanja med vikendi. Malo me skrbi, ker še nisem delal s poliestrom(strojništvo mi je bližje), ampak vse je enkrat prvič. Precej navdiha mi daje Somolovac ko spremljam njegov napredek. Še dobro da imamo tale forum! Hvala za obrazložitev!
No si že kaj pljunil v roke? Sam sem ta vikend oskubil ves čoln, danes ga odprem, in se začnem ukvarjati z novo ploščo. Jutri pa gre prikolica na menjavo torzije.
P.s.: pozna kdo koga, ki bi mi pobarval čoln za razumno ceno?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov