Koliko procentna mešanica

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

lev11
Višji štabni praporščak
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a lev11 » Pe Okt 05, 2012 14:33

:D

pri komentiranju na moje komentarje se lahko samo nasmejem -
forum bom samo še prebiral - in ob takih komentarjih se bom zabaval

Nazadnje spremenil lev11, dne Pe Okt 05, 2012 14:43, skupaj popravljeno 1 krat.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Pe Okt 05, 2012 14:38

Lev11, kako pa je to z mazanjem sten valjev s svincem pri novih 4 taktnih motorjih,pa katalizatorjev tudi nimajo.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Okt 05, 2012 22:42

lev11 napisal/-a::D

pri komentiranju na moje komentarje se lahko samo nasmejem -
forum bom samo še prebiral - in ob takih komentarjih se bom zabaval

Lev, prosim da napišeš kako je s tem cvičkom... Pride torej iz povsem istega "soda" in danes ni nikakršne razlike med cvičkom in eurodiesel gorivom? Razen barve seveda...?
Nimam pojma, pa me zanima!
lev11
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a lev11 » So Okt 06, 2012 12:08

v bistvu ni razlike - samo v barvi
razlika pri analizi je tudi med dizlu različnih proizvajalcev
ker je prosta dobava - se poslužujejo nekateri ki razvažajo kurilno za ogrevanje cenejših dobav ( privat podjetja)
( Petrol in OMV ) pa imata dobavo preko Sermina skoraj vso
Torej kvaliteta kurilnega je ista kakor je tisti trenutek dizla ( dodana je barva ) sam prodajalec ima od litra kurilnega ali dizla enak zaslužek - trošerina pa ...
Petrol in OMV pa si ne bosta privoščila kakšne slabe "robe"

Zakon o uporabi kurilnega pa je jasen

KOMENTAR BO BRISAN

Pa še glede vode , ki jo nekateri omenjajo da se prodaja med gorivi
prerez rezervoarjev je na BS je ovalen - cev ki sesa gorivo iz rezervoarja je cca 10 cm nad dnom - voda ( kondenz ) se nabira tudi na BS-jih - do nivoja 5 cm nato se rezervoar čisti takoj ( so pa redna čiščenja pogostejša tako da nivo vode ne doseže teh 5 cm )
Se pa je že zgodilo da je voda prišla do uporabnika - kako pride do tega -
- tanker lahko med potjo proda kakšni ladji gorivo na morju in nadomesti to količino z morsko vodo ( samo zaradi količine )( tega v zadnjih letih skoraj ni več ) oziroma pri dobavi za Slovenijo tega ni )
- ko se iztaka iz tankerja v skladiščne rezervoarje ( Sermin) in ko se konča se od zadaj potisne še nekaj vode da se sistem izprazni - to se natančno izračuna tako da pride v rezervoar minimalno vode ( pred nekaj leti je bila napaka zaposlenega in ni pravočasno ugasnil črpalke
- ko se natoči rezervoar se ga nekaj dni ne uporablja , da se usedlina vsedejo na tla ( voda,rja iz tankerja,..)
- takrat ko je zaposleni naredil napako pa ni bilo zaloge dizla v drugem rezervoarju in se je čez en dan pričelo razvažat iz novo napolnjenega rezervoarja in dva BS-ja sta prejela večjo količino vode - natočeno je bilo samo eni stranki - preden se je to opazilo - saj imajo BS-ji detektorje za vodo ki sprožijo alarem
Ne razumem pa nekaterih ko trdijo da "črpalkarji" mešajo vodo ali da jo dodajajo - ja prodajajo pa res vodo - samo ne med gorivi ampak ustekleničeno za pitje
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Okt 06, 2012 19:02

Hvala Lev!
To z vodo je meni povsem jasno, se strinjam s tabo in sem veliko ljudem ze rekel, da serjejo... Voda v gorivo na barki pride samo od kondenza, se posebej, ker ljudje cez zimo puscajo prazne tanke... In potem sem jaz idiot, ker ga vsako jesen napolnim do roba. :)

Nisem pa vedel, da je cvicek povsem isti, kot eurodiesel...
lev11
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a lev11 » So Okt 06, 2012 19:09

lahko si kdo predstavlja tako - težav pa vseeno ti nimaš - drugi pa ...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Okt 06, 2012 19:16

Na morju sem s svojimi barkami ze 16 let, pa se nisem niti enkrat imel vode v gorivu. Na trenutni barki imam takoj za tankom velik dodaten separator in filter, pa v treh sezonah v njem ni bilo niti kaplje, vedno pa polnim na hrvaskih bencinskih servisih... Tank je 394 litrov, aluminij, bencin... Idealno za kondenziranje... :)

Lahko pa voda pride v tank tudi pri napacno montiranem oddusniku iz tanka, kar je pred nekaj leti delalo neprestane probleme nasemu clanu Novincu...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Okt 06, 2012 22:07

Tudi jaz nisem imel nič vode v separatorju, ko sem imel nekega italjanskega.
Sedaj ko imam racor, vsak teden spustim 0.5dcl žmajge, ki se nabere v šalčki. Razlika med prejšnjim separatorjem in racor je 1:100. Približno na 20l nafte, se mi nabere 0.5 dcl vode, cca 20l porabim v 1 tednu, oziroma motor deluje cca 20ur, pa se mi nabere omenjena količina.
lev11
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a lev11 » So Okt 06, 2012 23:41

očisti rezervoar - v njem je voda ki se je nabrala zaradi kondenza
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 08, 2012 23:55

Gaso, tudi jaz sem mnenja, da imaš v tanku vodo od kondenziranja in nikakor ni ta voda prišla noter na bencinski črpalki... Poleg tega taka količina na 20 litrtov nikakor ni normalna! Voda se mora sama ločiti na dno rezervoarja in od tam je usis ne more potegniti oziroma je treba tank redno čistiti na spodnjem odtoku, ki je namenjen ravno temu...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Okt 09, 2012 17:21

Imam tank Vetus, plastik fantastik, stal cca 150€ ampak čisti šit, tako kot 50% vetus izdelkov, da ne govorim da je bilo 2mm reže ob vstavitvi cevk v tesnila, tako da sem porabil pol sikafleks tube da sem zatesnil....
http://www.vetus-shop.com/vetus-fuel-ta ... -1783.html
Nimam, spodaj odtoka za spustiti vodo, vsis vsakega rezervarja pa je na dnu. Se strinjam, da bi ga bilo dobro oprati, vednar še moram razmisliti kako to izpeljati. Nikoli nisem imel problemov s samim motorjem in vodo, prebavi brez problemov.
Hotel sem povedati, da v prejšnjem separatorju nisem imel nikoli nič v šalčki po 4 letih uporabe, zamenjal sem ga predvsem zaradi tega, ker nisem vedel katerega imam, nič ni pisalo na njem, želel pa sem zamenjati vložek, na koncu sem zamenjal kar komplet separator. Pred demontažo, sem ga seveda izpraznil v prozorno plastenko in v njem ni bilo nič vode. Po montaži novega RACOR z 2mikronskim vložkom, pa se je po parih urah nabralo vode iz istega rezervarja, brez dodajanja novega goriva. Tako da razlika med prejšnjim in RACOR je konkretna. Načeloma se niti ne sekiram preveč kako oprati tank, pač redno praznim filter, ki naj bi pobral 99,9% vode.

Že ob točenju goriva v rezervar, ker pač uporabljam karnistre in odkar uporabljam tudi lijak RACOR FUNNEL, že tukaj se mi v 20l občasno nabere v lijaku cca 0.1dcl vode ali manj, vendar se kar se lepo vidi ko prelijem v prozorno plastenko in se vidi gladina. Tako da voda je v gorivu, vendar ne v neki kritični količini, da je motor ne more prebaviti. Več vode je vsekakor od kondenzacije, da pa se nič ne nabere v vaših separatorjih, pa močno sumim, da separator deluje kot bi moral, glede na to kako je pri meni, po zamenjavi starega separatorja z Racor.

Trdim edino, da niso vsi separatorji enako kvalitetni, eni imajo kvaliteten sistem in dejansko izločujejo vodo, drugi pa so bolj kot ne papirnat filter z večjo šalčko, kjer se zaradi težnosti nabere voda. Pravi separator mora izdržati takšen test kot spodaj na linku, ostalo je pa bolj božji žegen. Sam sem testiral osebno RACOR lijak direktno z mešanico vode in goriva in deluje, enak sistem uporabljajo tudi v separatorju, ki ga imam montiranega, bom pa enkrat na enak način testiral tudi moj star italjanski separator, ker ga imam še nekje v garaži. Dober separator mora izdržati, takšen test, drugače mu ne zaupam.
http://www.youtube.com/watch?v=si6yaL8-Klw
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Okt 09, 2012 17:37

kocka napisal/-a:No, ko je že toliko debate o gorivih in vidim da fanta obvladata stroko, bi pa še jaz nekaj vprašal. Zanima me dejanska razlika med dieselskim gorivom in kurilnim oljem. Precej laikov govori, da je gorivo enako le, da ima kurilno olje dodano barvilo, osebno pa mislim, da mora biti š kaj, ker je tudi vonj drugačen. :?:

LP.Kurilno olje je identično običajnemu dizlu.Ko pride šlepar naložit kurilca,toči običajen dizel,po napolnjeni cisterni mu dolijejo barvilo,ki v trenutku obarva nafto v rudeče.To mi je povedal voznik kamiona ki mi dobavlja kurilca v mojo kotlovnico v kateri skurim v kurilni sezoni po
600000 tisoč L kurilca
mašinfirer
igor11
Kontraadmiral
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a igor11 » To Okt 09, 2012 18:19

Mene pa zanima koliko % po predpisih odstopajo točilni avtomati na črpalkah
morje, morje...
lev11
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a lev11 » To Okt 09, 2012 20:17

+ - 0,05 l pri 10 l goriva
z tem da po novem zakonu ( velja cca 5 let ) se ne sme več nastavljat
ampak ko volu meter preseže dovoljeno količino se ga začenja
presega pa vedno v + ne v -
to pa zaradi obrabe
na BS se izvajajo redne letne kontrole ( pooblaščeno podjetje ) + tega pa še kontrolirajo meroslovci 1 X letno

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

kje pa točiš da je v kantah voda - to je nemogoče
na bs je ne dobiš niti kaplje
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Okt 10, 2012 01:00

Za tisto 1% mešanico je johnson hitro service bulletin izdal, da mora biti mešanica 2%.

Johnson/Evinrude did recommend a 100:1 oil mix for a short time. They issued a service bulletin to use 50:1 after they burned up several motors. The original manual probably said 100:1 and that ain't good.Charles

Kar se tiče olja uporabljaj(te) obvezno olje, ki je certificirano po TC-3W standardu.

http://www.nmma.org/certification/certi ... tc-w3.aspx

Izvenkrmni motorji se hladijo direktno z mrzlo vodo, kar pomeni, da je izgrevanje tipično precej hladnejše kot v kopenskih dvotaktnikih. Posledica uporabe navadnega dvotaktola ali pa visoko kakovostnega, ki ni za na vodo je, da ne izgoreva kot je treba in se nabira na batu in obročkih, kar sčasoma privede do ti."catastrophic failure".

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov