Dizel, koliko časa brez hlajenja?
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Na vsaki malo večji jadrnici je toliko možnosti za improvizacijo hlajenja, da res nima smisla tvegati pregretja motorja. seveda pa je treba imeti na barki osnovno orodje, nekaj objemk in kakšen kos cevi.
Če se zamaši vsis, najprej snameš cev in s pumpo za bayboat pihneš v nasprotni smeri. Če imaš srečo je problem rešen. Drugače pa uporabiš katerega od podvodnih izpustov, ali pa celo napelješ cev direktno v morje.
Pri okvari črpalke pa, ali imate na barki črpalko za slano vodo v kuhinji? Povežete na motor in pristanete. Ali pa priklopite sladko vodo, če imate električno črpalko na vodovodu, ali pa črpalko za sladko vodo premontirate med motor in vsis, in nenazadnje, cev od motorja do kokpita, nanjo en lijak, in nekoga ki z vedrom vliva vodo vanj.
Toliko načinov mi na hitro pade na pamet, in jaz ne bi na noben način tvegal pregretja.
Če se zamaši vsis, najprej snameš cev in s pumpo za bayboat pihneš v nasprotni smeri. Če imaš srečo je problem rešen. Drugače pa uporabiš katerega od podvodnih izpustov, ali pa celo napelješ cev direktno v morje.
Pri okvari črpalke pa, ali imate na barki črpalko za slano vodo v kuhinji? Povežete na motor in pristanete. Ali pa priklopite sladko vodo, če imate električno črpalko na vodovodu, ali pa črpalko za sladko vodo premontirate med motor in vsis, in nenazadnje, cev od motorja do kokpita, nanjo en lijak, in nekoga ki z vedrom vliva vodo vanj.
Toliko načinov mi na hitro pade na pamet, in jaz ne bi na noben način tvegal pregretja.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Berem tole razglabljanje, pa se bom oglasil čeprav nisem rjuhar.
Mislim da je bistvo isto. V danem trenutku bo vsak presodil kaj je bolje.
Če si v nevarnosti da razbiješ plovilo ali ga celo izgubiš (da ne govorim o posadki) boš najbrž žrtvoval motor (beri pregretje) da se izvlečeš.
Če pa te nevarnosti ni, si pa pač pomagaš na drugi način da motor ostane nepoškodovan. Ti načini so pa od pomožnega motorja ,..... in na koncu do Sea Helpa).
Vmes pa tudi kakšna morjeplovska zastavica.
Mislim da je bistvo isto. V danem trenutku bo vsak presodil kaj je bolje.
Če si v nevarnosti da razbiješ plovilo ali ga celo izgubiš (da ne govorim o posadki) boš najbrž žrtvoval motor (beri pregretje) da se izvlečeš.
Če pa te nevarnosti ni, si pa pač pomagaš na drugi način da motor ostane nepoškodovan. Ti načini so pa od pomožnega motorja ,..... in na koncu do Sea Helpa).
Vmes pa tudi kakšna morjeplovska zastavica.
Mato 
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
pospravlja se ko se zaključi... vsaj po moje.. štriki so vedno prosti, odviti in napeljani v podpalublje... lazy bag se pa pri nas zapira zelo redko, ker rabim lestvico, da ga zaprem do konca, večinoma če vidim, da močneje piha samo zavežem jadro na par mestih...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
-
al
Roll glavno in prednje jadro vedno pripravljena. V kritični situaciji, lahko s prednjim jadrom celo več narediš, kot z glavnim. Glavno se odzove kasneje in manever je zelo odvisen od hitrosi plovila in nekaj časa traja da krmilo sploh prime, s prednjim jadrom pa hitro reagira premec. Seveda mora pihat iz prave smeri, tako da je nujno pri urgentnem manevru, ko recimo crkne motor barko, še pred razvitjem jadra, usmeriti v za to ugodno smer. Itak naj bi v vsakem trnenutku, že podzavestno vedeli od kod piha in kje so "plovne" poti.
Če tega ne obvladamo, potem je bolje takoj spustiti sidro in se ne afnati jadri.
Samo kaj, ko ima hudič mlade in do nesreč prihaja tudi, če si naredil vse po PSu.
Če tega ne obvladamo, potem je bolje takoj spustiti sidro in se ne afnati jadri.
Samo kaj, ko ima hudič mlade in do nesreč prihaja tudi, če si naredil vse po PSu.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Ad 5 minut brez hlajenja
Podobno velja za popravilo ali improvizacijo hlajenja
Enako velja, če bi potreboval pomoč
- Toliko je različnih motorjev in položajev, da ne upam dati splošnega odgovora.
Pravkar pognan - torej hladen - motor z nekaj hladne vode v izmenjevalcu in morda še bojlerju za sanitarno vodo se 'brez gasa' v petih minutah mogoče ne bo pregrel. A ko/če moraš 'dati gas' - recimo, da zaustaviš barko, ali pa da pospešiš toliko, da prime krmilo, si verjetno v 5 sekundah v valje dodal toliko toplote, kot v pol minute prostega teka, ali celo več.
Kdor se to gre, mora dobro vedeti, kaj dela.
Istočasno pa utegne biti problem, če bi se kdo preveč ukvarjal s temperaturo motorja, ko bi moral paziti na to, kako in kam plove. Če je vreme nežno, bo lahko za koga brez škode poučna in dragocena izkušnja za drugič, ampak če ni, recimo da je močneje vzvalovano ali preveč piha, raje ne bi tvegal.
Podobno velja za popravilo ali improvizacijo hlajenja
- Da to lahko improviziraš, moraš imeti dovolj dobro predstavo, kako je hlajenje narejeno, in tega - tako kot menjave imperlerja - ne moreš delati med vplutjem v marino. Za popravilo - ali improvizacijo - hlajenja bi vsaj jaz rabil nekaj miru, vsaj toliko, da najdem orodje, impeler, ali pa pa objemke in primeren kos cevi za morebitno improvizacijo...
To pa pomeni kako zavetje in sidro - ali bojo; do tja pa na jadra. Ali pa morda pritajitev (zaustavni položaj). Ali pa nekam, kjer veter ne piha k oblali in plovno sidro, magari improvizirano...
Enako velja, če bi potreboval pomoč
- oziroma ko bi poklical, da me nekdo povleče: verjetno tudi ne bi takole - kot je to za lani na Komiži našel posnetek evovii - brez nadzora 'plutal' proti obali, ko čakam, da me pridejo pobrat.

Na posnetku je jadrnica razmeroma pri miru in se tudi počasi bliža obali ves čas do tedaj, ko je zašla v območje, kjer se valovi podirajo ob obali.
Tam pa se tudi tokrat, ko je val razmeroma nežen, spomniš starega rekla...
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Maj 22, 2015 17:33, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Marjan Tomki
- Admiral
In tega po mojem sploh ne utegneš delati, ko krmariš, ustavljaš, mečeš vrv ali skačeš na obalo...
Sicer ne vem kako je vse skupaj pri rjuhah, vendar bo ob odpovedi motorja in možnosti, da nasedeš ali zaletiš kam, vrgel sidro in se najprej ustavil.
Sidro mora biti v vodi v 20 sec!
Tako pridobiš luksuz časa, ko lahko izbereš optimalno rešitev (pomožni motor, aktivacija osnovnega s predelavo, reševanje, rjuharji lahko le-te uporabijo, seahelp,...)
Sidro mora biti v vodi v 20 sec!
Tako pridobiš luksuz časa, ko lahko izbereš optimalno rešitev (pomožni motor, aktivacija osnovnega s predelavo, reševanje, rjuharji lahko le-te uporabijo, seahelp,...)
https://vodovod-rh.si/
- Marjan Tomki
- Admiral
Marjan Tomki napisal/-a:To pa pomeni kako zavetje in sidro - ali bojo; do tja pa na jadra. Ali pa morda pritajitev (zaustavni položaj). Ali pa nekam, kjer veter ne piha k obali in plovno sidro, magari improvizirano...
Seveda narediš to, preden 'šraufaš'...
Kar zadeva sidro v 20 sekundah - seveda, če si na primerni globini in podlagi... Ampak recimo, da si na globini, ki je večja, kot imaš sidrne vrvi/verige... če nisi ali če je kak drug problem, alternative
-
al
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov