Odstranjevanje antifoulinga

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » To Mar 17, 2015 18:24

Pa a to kdo dela pri nas v Slo? Kako pa je potrebno po tem peskanju še obdelati gelcoat?
Uporabniški avatar
Bimmer
Viceadmiral
Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Bimmer » Sr Feb 24, 2016 13:54

Evo vprašanje:

Ali je pri odstranjevanju antifoulinga z strgalom (Bahco) poškoduje oz. odstrani tudi primer? Zanima me namreč ali je potem nujen ponoven nanos primerja ali obstaja način, da se odstrani AF samo do primerja...

Hvala in lp
Plovilo: ALA MOANA II
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Feb 24, 2016 14:20

Ja pa saj potem daš vsaj eno roko primerja in potem spet antifouling.
Uporabniški avatar
Bimmer
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Bimmer » Sr Feb 24, 2016 21:39

No, če gre lahko na novo primer čez, brez celotne odstranitve le tega je to super.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Feb 24, 2016 21:59

Malo ga fino pobrusis da novi lepse prime, vec tankih slojev boljse je, to je edina prava zascita pred osmozo. In na koncu, ko se malo pika antifouling.
Uporabniški avatar
Bimmer
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Bimmer » Sr Feb 24, 2016 22:35

Tnx
matejk1
Poročnik bojne ladje
Kraj: mengeš-krk

Poškodovan antifavling

OdgovorNapisal/-a matejk1 » Ne Feb 28, 2016 10:40

Pozdravljeni!

Imam problem na čolnu se na določenih delih AF Hempel mile dinamic lušči, dvigniti moram tudi malo vodno linijo ali lahko okoli delov, ki se AF lušči zbrusim ter nanesem primer ter nanesem nov AF tudi na vodni liniji ali bi bilo potrebno na celem čolnu dati dol (pomoje najboljše samo se mi to letos ne dela- delal na jadrnici lansko leto kompletni postopek noro) ali mislite da bi bilo to dovolj.
Nanešen imam hempel mile dinamic plavi - letos čoln neverjetno zaraščen ali imamo kakšno boljšo alternativo.

Hvala za odgovore.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 28, 2016 10:50

Jaz vas dragi morjeplovci NE ZASTOPIM.Privarčevali ste si 10,20,...tisoč evrov in kupili plovilo,sedaj se pa sprašujete ali bi dali eno roko primerja...ki je 10 e kila ali nebi.Pa v 2 urah je namalan.Pa ljudje božji,primer je ZAŠČITA za vaših 10 ali ne vem kolko tisoč evrov,af pa sam alge odganja.Ko delaš af dajte 3 roke primerja 2 komponentnega in 2 roki af.Tako največ prihranite,saj bo plovilo varno pred osmozo in drugimi težavami.In tuki ni bi al nebi,tko ko ni vprašanja bi al ne bi ko ti v avtu posvet lučka za tankanje..Pa pobrust okol cele vodne linije je tud brezvezno vprašanje,oprostite sam res je tko.to je nuja,to se nardi in ni tle cice mice.Mislite da je na primer kanal od bov trusterja lušno brusit ? Jeba je sam se nardi,stisnes zobe mal večkrt papir zamenjaš in je.Saj je tud tam not vaš čoln,vaš prišparan dnar madona.
LP Iztok
McKenzy
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a McKenzy » Ne Feb 28, 2016 10:57

polanc napisal/-a:Jaz vas dragi morjeplovci NE ZASTOPIM.Privarčevali ste si 10,20,...tisoč evrov in kupili plovilo,sedaj se pa sprašujete ali bi dali eno roko primerja...ki je 10 e kila ali nebi.Pa v 2 urah je namalan.Pa ljudje božji,primer je ZAŠČITA za vaših 10 ali ne vem kolko tisoč evrov,af pa sam alge odganja.Ko delaš af dajte 3 roke primerja 2 komponentnega in 2 roki af.Tako največ prihranite,saj bo plovilo varno pred osmozo in drugimi težavami.In tuki ni bi al nebi,tko ko ni vprašanja bi al ne bi ko ti v avtu posvet lučka za tankanje..Pa pobrust okol cele vodne linije je tud brezvezno vprašanje,oprostite sam res je tko.to je nuja,to se nardi in ni tle cice mice.Mislite da je na primer kanal od bov trusterja lušno brusit ? Jeba je sam se nardi,stisnes zobe mal večkrt papir zamenjaš in je.Saj je tud tam not vaš čoln,vaš prišparan dnar madona.
LP Iztok

Kapo dol,upam da še kdo na svetu tako razmišlja.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 28, 2016 11:05

Ja vsi,kteri smo se prematral,si odrekal in našparal za barko razmišljamo tko,tisti ki jim pa padajo z neba...pa jim je težko met zapackane roke pa še tri dni primer za nohti...
matejk1
Poročnik bojne ladje
Kraj: mengeš-krk

OdgovorNapisal/-a matejk1 » Ne Feb 28, 2016 11:06

polanc napisal/-a:Jaz vas dragi morjeplovci NE ZASTOPIM.Privarčevali ste si 10,20,...tisoč evrov in kupili plovilo,sedaj se pa sprašujete ali bi dali eno roko primerja...ki je 10 e kila ali nebi.Pa v 2 urah je namalan.Pa ljudje božji,primer je ZAŠČITA za vaših 10 ali ne vem kolko tisoč evrov,af pa sam alge odganja.Ko delaš af dajte 3 roke primerja 2 komponentnega in 2 roki af.Tako največ prihranite,saj bo plovilo varno pred osmozo in drugimi težavami.In tuki ni bi al nebi,tko ko ni vprašanja bi al ne bi ko ti v avtu posvet lučka za tankanje..Pa pobrust okol cele vodne linije je tud brezvezno vprašanje,oprostite sam res je tko.to je nuja,to se nardi in ni tle cice mice.Mislite da je na primer kanal od bov trusterja lušno brusit ? Jeba je sam se nardi,stisnes zobe mal večkrt papir zamenjaš in je.Saj je tud tam not vaš čoln,vaš prišparan dnar madona.
LP Iztok

Se popolnoma strinjam - treba po predpisanih postopkih in časovnih razmakih :D
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 28, 2016 11:14

Pa Mille dinamic moraš popolnoma spravt dol,sicer nima 2 komponentni af primerne osnove da bi prijel in zaščitil barko.To je ko da barko namažež z mastjo in se pol čudiš da pada stran.
Pa še ena važna stvar.Človeška koža je MASTNA zato pol ko očistite fertik zbrušeno barko z acetonom NE se je več dotikat z golimi rokami.paste tud da se gledalci,ki pridejo s pirčkom ne bojo dotikal in pohvalil kok ste lepo zbrusli.Na teh mestih bo primer padu dol zelo verjetno.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Feb 28, 2016 17:09

Jaz bom plul še kakšno sezono, pol pa prodal barko in kupil takšno, ki bo spodaj na novo namalana :twisted:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Feb 28, 2016 18:10

Jaz bom pa tudi vstrajen in bom napisal, da barke po brušenju ne brišite z acetonom. Aceton je topilo drugačnega spektra, kot je topilo večina AFjev in epoxy primerja.
Če bi bilo to tako vseeno bi primer ali AF redčili z acetonom, saj je najcenejsi. Poglejmo samo Hempel. V programu ima 6 različnih redčil.
Kdor je že uporabil napačno redčilo ve, da se izdelek sesiri... Enako je z vsemi ostalimi.

Po drugi strani pa zakaj se zastrupljati z acetonom. Med brisanjem ga vdihneš pomojem smrtno količino. Da o umazaniji ne govorim.

Veliko enostavneje in pravilneje so namenska čistila recimo hemplov prewash. Ali pa močna alkalna čistila, recimo za pranje kamionskih cerad(je v bistvu enaka stvar). Pošpricas, malo podrgneš, spereš... Spiješ pivo, da se posuši... Zelo podoben je celo meglio, samo ima dodano penilo pa se težje spere...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 28, 2016 18:32

Ja mm se sesiri sam vliješ not v na primer barvo in zmešaš,z acetonom pa razmastiš in počakaš da se posuši in na suh material nanašaš af.Probaj enkrat z temi čistili ali pa kr z megliom razredčit barvo,bo tud tralala,če se pa posuši je pa baje ok.
No ampak popravljam moj post.Ne čistite z acetonom.Jaz čistim z acetonom že 30 let vi pa očistite s čimer želite.Oba sva si pa enaka z MM da je treba nanest primer na ČISTO in SUHO ter RAZMAŠČENO podlago.
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov