Izdelava mizice v kokpitu...
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
nautilus napisal/-a:Res lepo!
Na eni od slik je les že naoljen in se lepo sveti.
Zanima me ali si delal po postopku, ki ga je opisal SR 290 (tungovo olje + poliranje z voskom)?
Sprašujem, ker imamo en podoben projekt v teku.
Zadeva je taka:
- les je burmanski teak, ki je že tako precej temen
- vse na slikah ali ni namazano, ali pa je en premaz tungovo olje + terpentin
- na zadnji sliki se lepo vidi, kako sem "napacal" mešanico tungovega olja in terpentina. Po dobre pol ure terpentin delno izhlapi, ostalo pa je les pridno popil
- Ko se posuši, sem vedno malo pogladil z volno kot je predlagal SR290, zadeva, postane malo manj svetleča. Fino je bilo, ker lahko pocaš s čopičem, pa ni težav s kapljanjem, oziroma potem lepo z vono poribaš odvečno in zgladiš...
Pri sestavljanju sem "zaje...l", ker sem matice, ki nosijo leseno konstrukcijo privaril na notranje nosilce mize, vstavil vijake in zategnil, a ker so bile matice varjene jih je malo potegnilo, pa še povsem suhe so bile in evo... se niso dali več odvit... pa je ročna žaga pela!
Elektrike ne bom pokazal, ker se bi lahko kdo spotaknil ob kak kabel ali pa ob urejenost. Za cirkulacijo zraka sem v delu s kompresorjem poleg obstoječega ventilatorja na kompresorski enoti, dodal še dva računalniška ventilatorja. Sprva sem imel namen namestiti neke kitajske, pa sta brnela že nova, tako sem nabavil dva "nemška" znamke Papst.. pa bo menda zdaj en čas mir...
Sedaj pa samo še montaža v kokpit.... pa hitro nekaj spit!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
SR 290 napisal/-a:Dobro je, če se odvečno olje, ki ga les ni popil obriše z površine.
To je res, ampak sem pustil, da se vpije, tako, kot si napisal, pol ure... potem sem pobrisal, sicer se itak ne bi posušilo 100 let.
Je pa zadeva precej temna, v bistvu zgleda zdaj kot skrinja kake babice.. ampak opažam, da postaja svetlejša s časom.
Kako močno ti to podrgneš, ker z volno sem podrgnil, v bistvu nekaj takega kot bi iz por lesa še popivnal neposušeno olje. Sicer neke bistvene razlike pred in po obdelavi z volno nisem opazil.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
Volna le posname tisto kar se zaradi olja napihne. Dlje časa drgneš bolj bo končna površina gladka. Mene navadno pšoteno bolijo roke preden je končan nek izdelek obdelan z tem oljem.
Tungovo olje ni kot firneš ali kaj podobnega. Tudi 1 mm debel sloj se strdi, ampak potem je grdo ko satan. Če pobrišeš, brusiš z volno... pobiraš špičke in obenem vtiraš, v luknjicah pa ostane nekaj olja. Po nekaj nanosih se izravna in površina je malce bolj gladka kot pred pričetkom postopka, ampak ima pa tisto nobel ten. Teak bo po obdelavi tak kot močno naoljen teak, kar v bistvu tudi bo. Po končani obdelavi pustiš dva ali tri tedne pri miru, da olje do konca polimerizira in verjetno bo napravilo čez eno tako rahlo belkasto voščeno meglo. Ni nujno, a navadno se to zgodi. Nič skrbet, tu pride na vrsto nekaj zelo tankih slojev voska, da se posveti in uniči to meglo. Potem pač gladiš z krpo, ko brišeš mizo in to je to.
Glede na visoko vsebnost olja v teaku se mi zdi, da je to edini relativno trajen postopek za zaščito tega lesa. Lakiranje z klasičnimi laki ne pride v poštev, ker vsi po vrsti slej ko prej odstopajo. Če bi kdo vseeno želel lakirat mora prej vse skupaj skorajda namočit v aceton, da požre dol vse olje in takoj po tem, ko se aceton osuši na hitro špricnit, pri tem pa, pazir, da vsaj en dan od lakiranja ne spremeniš temperature ali vlage v prostoru, ker bi to iz lesa iztisnilo dodatno olje, ki bi delovalo kot ločilna plast med lesom in lakom. Če se tega paziš tudi lakiranje z omenjeno finto deluje, a ni najbolj v skladu z imageom tega lesa.
Tungovo olje ni kot firneš ali kaj podobnega. Tudi 1 mm debel sloj se strdi, ampak potem je grdo ko satan. Če pobrišeš, brusiš z volno... pobiraš špičke in obenem vtiraš, v luknjicah pa ostane nekaj olja. Po nekaj nanosih se izravna in površina je malce bolj gladka kot pred pričetkom postopka, ampak ima pa tisto nobel ten. Teak bo po obdelavi tak kot močno naoljen teak, kar v bistvu tudi bo. Po končani obdelavi pustiš dva ali tri tedne pri miru, da olje do konca polimerizira in verjetno bo napravilo čez eno tako rahlo belkasto voščeno meglo. Ni nujno, a navadno se to zgodi. Nič skrbet, tu pride na vrsto nekaj zelo tankih slojev voska, da se posveti in uniči to meglo. Potem pač gladiš z krpo, ko brišeš mizo in to je to.
Glede na visoko vsebnost olja v teaku se mi zdi, da je to edini relativno trajen postopek za zaščito tega lesa. Lakiranje z klasičnimi laki ne pride v poštev, ker vsi po vrsti slej ko prej odstopajo. Če bi kdo vseeno želel lakirat mora prej vse skupaj skorajda namočit v aceton, da požre dol vse olje in takoj po tem, ko se aceton osuši na hitro špricnit, pri tem pa, pazir, da vsaj en dan od lakiranja ne spremeniš temperature ali vlage v prostoru, ker bi to iz lesa iztisnilo dodatno olje, ki bi delovalo kot ločilna plast med lesom in lakom. Če se tega paziš tudi lakiranje z omenjeno finto deluje, a ni najbolj v skladu z imageom tega lesa.
- od kapitana zena
- Admiral
- od kapitana zena
- Admiral
dr. E: Vijaka, ki držita traveler za glavno jadra sta vidna po mojem mnenju, če greš v zadnjo kajuto notri (zadaj levo - če gledaj jadrnico v smeri plovbe). Ker v kajuti notri pride še ta poglobitev od volana in je naprej še cca 20cm prostora v kajuti.
A plastiko stropa v kabinah se ne da nekako sneti?
Jaz se tako težke mize ne bi upal samo privijačiti z lesnimi vijaki ... če se bo miza odtrgala se bo samo ko bo kaka vremenska "pizdarija" ... in v tem si dodatne težave - beri leteče mize res ne želiš.
Med stropom kabine in palubo je gotovo kak cm lufta...
Če ne bi šlo drugače bi jaz to poskušal narediti tako, da bi naredil podolgovato luknjico skozi, preko katere bi potem lahko vstavil kovinsko ploščico (trak), na katerem bi imel urezane navoje ...
Drugače pa zgledno narejen izdelek ...
Bravo ...
A plastiko stropa v kabinah se ne da nekako sneti?
Jaz se tako težke mize ne bi upal samo privijačiti z lesnimi vijaki ... če se bo miza odtrgala se bo samo ko bo kaka vremenska "pizdarija" ... in v tem si dodatne težave - beri leteče mize res ne želiš.
Med stropom kabine in palubo je gotovo kak cm lufta...
Če ne bi šlo drugače bi jaz to poskušal narediti tako, da bi naredil podolgovato luknjico skozi, preko katere bi potem lahko vstavil kovinsko ploščico (trak), na katerem bi imel urezane navoje ...
Drugače pa zgledno narejen izdelek ...
Bravo ...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov