al napisal/-a:No dajmo malo umiriti. kakšno plovno sidro? saj govorimo o približevanju marini ali sem kaj zamudil ali smo že v bližini Calypsa?
Smo čisto mirni.
Imamo nekaj variant, kaj bi se nam lahko zgodilo...
- Bližamo se marini - lahen veterc - za vplutje poženemo motor in ni curka od hlajenja.
Moj predlog - pogledamo, če je odprt ventil in če ni, ga odpremo. Če je odprt, ustavimo motor in na jadra zaplovemo do primernega mesta, obrnemo v veter, spustimo sidro in jadra, se potopimo pod barko snet polivinil vrečko z vsisa za hlajenje, zamenjamo impeler ali kar že je treba. Če nič ne pomaga, lahko kak morjeplovec - recimo polanc, habibi - ali pa seahelp. - Bližamo se marini - p***rija, valovi, veter proti obali, otroci težijo (Marchi-jev scenarij), morda že tema... in recimo, da si kje na globini, večji od dolžine tvoje sidrne vrvi/verige.
Poženeš motor za vplutje v marino, pa ni curka hlajenja.
Kličeš SeaHelp - in čakaš, da pridejo, med tem te veter in valovi nesejo, kamor že?
Goniš motor, dokler ne zariba, nato po prejšnjem odstavku?
Če namesto čakanja, da te prinese do privetrne obale in naplavi nanjo, če je peščena - ali nabije nanjo in razbije ob njej, če je skalnata - odjadraš od privetrne obale, si precej na boljšem.
Če ti je pa recimo kaj razbilo list krmila, da ne moreš jadrati, kamor želiš in te nese proti obali, v vodo spustiš kako staro jadro, vpeto na vseh treh očesih na primeren kos vrvi, boš precej bolj verjetno počakal seahelp, ne da te nabije na obalo.
In to se lahko zgodi ne le jadrnici in ne le majhnemu plovilu - če si že pozabil.
Lupinice, s katerimi jadram najpogosteje, sem nekajkrat doslej pravočasno spravil od obale na varno (ko je bila že brez jader, lahko tudi na roko odvlekel in/ali odbredel do boje - in vrh vala mi je bil čez glavo). Pri večjih pa se je treba spomniti kaj drugega.
Recimo gumon ali drug motorni čoln, sidro nanj, odvleči sidro od obale in ga spustiti tako, da barko zadrži dovolj od obale. In ko/če ne dela motor in alternator, imeti v mislih ravnanje v sidrnim vitlom na roko namesto na elektriko.
Ali pa...
Kaj bi katero od teh možnosti omejilo samo na bližino Calypsa?