DR.E napisal/-a:MM.... jaz govorim o porabi goriva, kot... sem imel poln tank, sedaj imam po 4 urah še 9/10 tanka
Meni, je dovolj, da imam podatek o tem koliko imam še v rezervoarju, oziroma koliko je še preostalo. Pa veš zakaj? Ker tankam 1x na leto, pa še to v jeseni, da mi ne zarjavi rezervoar.
Ne zanima te
- Jasno, večino časa pelješ na jadra in te poraba na motor ne zanima dosti.
NT je vprašal, koga bi to zanimalo in koliko bi bil pripravljen plačati za to. Iz tega, kar si napisal, je jasno da tebe ne bi - in potem tudi ne dodaš več dosti k razmišljanju, katere funkcije bi zadeva še lahko imela, pa bi koga zanimale (in bi bili zaradi njih zadevo kupil).
Mene zanima
- Tudi jaz se malo vozim na motor, ampak to ne pomeni, da me zadeva ne zanima.
Recimo, da se ti kje na povratku z Visa strga zadnja pripona in si ob - ali imaš neuporaben - jambor, po možnosti v močni burji (in ustreznih valovih) in je po možnosti še kaj toka. Recimo, da nimaš nobenih drugih težav (o možnostih, kaj vse se lahko zgodi malo poglej Vandee Globe).
Mene bi v tem primeru zelo zanimalo, kako daleč pridem s trenutno zalogo goriva, v trenutni smeri na veter in pri trenutnem režimu motorja - in v katerem režimu motorja bom najdlje prišel. In tudi, v katero smer (glede na veter in tok) je moj doseg s trenutno zalogo goriva zadosten, največji... tako da pridem do varnega pristanišča, ladjedelnice, marine - kar pač rabim...
Saj najbrž vsi dobri mornarji v glavi naredijo podobne preračune, oziroma (često tudi 'čez prst' presenetljivo dobro) oceno nečesa podobnega...
Ampak če NT lahko brez hudih težav izračuna kaj od tega ali morda eksportira za računanje potrebne podatke na kak računalnik (recimo USB vmesnik ali kaj podobnega), zna to v kakšni zmedi priti zelo prav.
Še posebej, če si kje dlje, ne le na Jadranu.
DR.E napisal/-a:Repliciram še nekaj postov nazaj.. masni in volumenski pretok sta parametra, ki sta po mojem enaka, pri predpostavki, da predhodno nastavimo vrsto goriva (bencin ali deisel).
Saj lahko tudi rečemo bobu bob in fižolu fižol, čeprav sta oboje stročnici. Če rečemo bobu bob, se bomo težje narobe razumeli. Zato domnevam, da se meri volumski tok, masni tok pa iz tega in znane (ali ocenjene) gostote (kg/l) izračuna. Če oziroma kadar seveda to kdo (ali kaj) rabi.
Ampak če porabo in meriš in prikazuješ v litrih in ne v kilogramih, potem ne vem, zakaj bi zraven vtaknil masni tok.
DR.E napisal/-a:približevanju idealnega izračuna porabe in idealne pozicije ročke za plin ne bomo dosegli, ker če ni želeli kaj takega ne bi bili navtiki.
Zakaj je kdo v navtiki
- Zakaj nas pa zanima optimalni trim jader? Saj ne vseh in ne vedno, ampak večina jadralcev, ki jih poznam - in ki to znajo - ima rajši dobro nastavljena jadra kot slabo nastavljena.
Razen na tekmi - razen če ti je dolgčas in nimaš početi nič drugega - na večji barki ne skačeš na vsako malenkostno spremembo, ampak še vedno raje pelješ 6 vozlov kot štiri v istem vetru. In v jadrnici, ki dobro pelje, je mogoče podobno uživati kot v dobro nastavljeni smučki, s katero se kdo prepeljuje čez brazdo čolna, ki ga vleče.
Na surfu se pa zvrneš, če preveč slabo nastaviš. Šibati dobro na takem z dobro je pa užitek, pa na drugih malih, ki smo jih našteli v drugi temi tudi.
Prednost malih bark na jadra pred velikimi je (poleg cene seveda) v tem, da lahko bolje opaziš (oziroma čutiš), kdaj je zadeva prav.
Kot na mali jadrnici čutiš učinke nastavitev, tako bo NT-jev kazalec omogočil, da vidiš učinke nastavitev za motor.
- V osnovi je možnost iskanja optimumov, ki sem jo orisal, čisto enostavna - in omenil sem jo samo kot primer. NT je skoraj gotovo imel v mislih drugačno. Domenevam tudi, da je nekaj podobnega, kot je postopek za prilagajanje, ki ga je imel NT v mislih, v večini če ne vseh elektronskih upravljanjih motorjev sodobnih avtomobilov.
NT-jeva ideja pa se znebi kupa efektorjev (ki lahko crknejo oziroma jih je na kakšni poti čez Atlantik neugodno servisirati) - saj si efektor ti, ko ti zamišljeni instrument pokaže, kaj lahko storiš za večji doseg z dano količino goriva, če oziroma kadar to hočeš.
Sicer pa uspešni - tam, kjer se jim zdi pomembno - vedno iščejo optimume - najboljše, najprimerjenjše, najmanj komplicirane... rešitve - to je skoraj definicija uspešnosti.
In izkušnje iz navtike se da dobro porabiti izven nje, in zato se po mojem morajo z njo ukvarjati tudi tisti, ki šele bodo uspešni... ampak o tem ne bi tu in zdaj.
Če ti je to okrog gospodarnosti plovbe na motor vseeno, pač ne nabaviš te reči. Če že imaš kaj s podobnimi možnostmi, tudi ne nabaviš te reči.
Ali pa jo nabaviš in jo imaš za okrasek in postavljanje pred ostalimi