AKUMULATOR

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: AKUMULATOR

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Maj 26, 2020 06:48

Povezave med aku-jema ne kaže enaka ali različna napetost
    Če bi rad preveril, če je ob izklopu motorja še povezava med + sponkama obeh akumulatorskih bank (startne in 'delovne') sklenjena ali razklenjena, ne meri napetosti, ampak prevodnost (ali dela biiiip) med + sponkama obeh akumulatorjev, ko ugasneš motor.

Če ti tudi takrat dela biiip, je ali kaj narobe zvezano ali pa kaj narobe okrog Cyrix-a; meni se zdi najverjetneje, da bi 'prijel' rele v vklopljenem položaju in ga je treba zamenjati.

Pojastnilo, kar zadeva enako napetost
    Če sta bila oba akumulatorja do konca napolnjena , bo takoj, ko ugasneš motor, napetost na vsakem akumulatorju za poln akumulator in torej enaka na obeh bankah, če so vsi akumulatorji enako 'zdravi' (in dovolj enake tehnologije...) - tudi če je Cyrix spustil rele in se je ta razklenil. Šele ko nekaj časa uporabljaš tok z delovne banke, bi na njej začela napetost padati in bi lahko izmeril razliko - recimo da pomeriš po celodnevni uporabi hladilnika in poslušanju glasbe, preden poženeš motor za vrnitev 'domov' ali plovbo na naslednji cilj.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
boris1
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a boris1 » To Maj 26, 2020 08:52

Marjan ni problem v Cyrixu temveč v shemi ki je bila predložena s trani Milsa. Zato sem rekel naj pogleda tenmo katere link je podal Grega295. Tam je NT zelo nazorno razložil, kako mora biti vse zvezano da deluje in kje je problem, zakaj rele drži sklenjene obe bateriji.
LP
Boris
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Maj 26, 2020 09:35

Na vprašanje če se je kodo z Cyrixom igral laboratorijsko, pa še ni bilo komentarja.

Povezave med aku-jema ne kaže enaka ali različna napetost
Če bi rad preveril, če je ob izklopu motorja še povezava med + sponkama obeh akumulatorskih bank (startne in 'delovne') sklenjena ali razklenjena, ne meri napetosti, ampak prevodnost (ali dela biiiip) med + sponkama obeh akumulatorjev, ko ugasneš motor.

Če ti tudi takrat dela biiip, je ali kaj narobe zvezano ali pa kaj narobe okrog Cyrix-a; meni se zdi najverjetneje, da bi 'prijel' rele v vklopljenem položaju in ga je treba zamenjati.

Marjan, pravkar si skuril mulitmeter :| ker imajo akumulatorji še vedno 12V, čeprav je Cyrix razklenjen.
Mato :wink:
boris1
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a boris1 » To Maj 26, 2020 12:54

Če se tako zveže kot je Mils predložil, ko enkrat Cyrix skelene, ostane sklenjen stalno.
Tu je problem. Vezati je treba po shemi katero je objavil naš Nikola Tesla :!: :!: :!:
LP
Boris
Mils
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Mils » To Maj 26, 2020 21:00

boris1 napisal/-a:Če se tako zveže kot je Mils predložil, ko enkrat Cyrix skelene, ostane sklenjen stalno.
Tu je problem. Vezati je treba po shemi katero je objavil naš Nikola Tesla :!: :!: :!:

Ne razumem zakaj naj bi ostal stalno sklenjen, če pogledaš po tabeli naj bi med 12,4V in 12,8V razklenil kontakt, nad to napetostjo pa ostane sklenjen kar načeloma ni slabo saj bolj polna baterija polni morebiti drugo bolj prazno.
Pri meni je napetost izklopa po tabeli na meji. Za vikend bom na barki in bom preveril stanje in baterijo namirno izpraznil pod 12,4V in bom poročal, kajti vezava po NT shemi ni tisto kar sem pričakoval od Cyrix-a.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » To Maj 26, 2020 21:23

kar načeloma ni slabo saj bolj polna baterija polni morebiti drugo bolj prazno.

Upam da tole nisi mislil čisto resno ?! Po tej logiki če maš lepo spraznjeno servisno bi moral biti vesel da mi še tok iz štartne potegne :?:

:?: :?: :?: :?: :?: :o :?: :?: :?: :?: :?:
pojdi se z bikom bost!
boris1
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a boris1 » To Maj 26, 2020 21:36

Mils napisal/-a:
boris1 napisal/-a:Če se tako zveže kot je Mils predložil, ko enkrat Cyrix skelene, ostane sklenjen stalno.

Ne razumem zakaj naj bi ostal stalno sklenjen, če pogledaš po tabeli naj bi med 12,4V in 12,8V razklenil kontakt, nad to napetostjo pa ostane sklenjen kar načeloma ni slabo saj bolj polna baterija polni morebiti drugo bolj prazno.
Pri meni je napetost izklopa po tabeli na meji. Za vikend bom na barki in bom preveril stanje in baterijo namirno izpraznil pod 12,4V in bom poročal, kajti vezava po NT shemi ni tisto kar sem pričakoval od Cyrix-a.

Mils ti kar Cyrix daj stran in poveži obe bateriji vsporedno. Boš imel enako situacijo kot jo imaš z Cyrixom. Ko pa boš prišel na barko, ne biti presenečen zakaj se ti obe bateriji praznita prekomerno.
LP
Boris
Mils
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Mils » To Maj 26, 2020 22:07

boris1 napisal/-a:
Mils napisal/-a:

Mils ti kar Cyrix daj stran in poveži obe bateriji vsporedno. Boš imel enako situacijo kot jo imaš z Cyrixom. Ko pa boš prišel na barko, ne biti presenečen zakaj se ti obe bateriji praznita prekomerno.

Ne vem zakaj tako razmišljaš ali imaš sam take izkušnje ali govoriš na pamet?
Cyrix naj bi spajal in odklapljal baterije pri določeni napetosti in v določenem časovnem intervalu tako da pričakujem da baterije ne bodo preveč prazne.
Kaj naj bi pomenilo prekomerno praznjenje koliko V?
Poročam v vsak primeru da boste izvedeli iz prve roke kako deluje.
Mils
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Mils » To Maj 26, 2020 22:10

Paco napisal/-a:
kar načeloma ni slabo saj bolj polna baterija polni morebiti drugo bolj prazno.

Upam da tole nisi mislil čisto resno ?! Po tej logiki če maš lepo spraznjeno servisno bi moral biti vesel da mi še tok iz štartne potegne :?:

:?: :?: :?: :?: :?: :o :?: :?: :?: :?: :?:

Dokler ne pade napetost na eni od baterij pod 12.4V!
Ko je napetost nižja od navedene mora bito rele razklenjen! V tem je poanta tega releja če ne dela tako ga raje v kanto vržem in imam navaden šalter gor in na roke preklapljam.
boris1
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a boris1 » To Maj 26, 2020 23:08

Mils napisal/-a:Dokler ne pade napetost na eni od baterij pod 12.4V!
Ko je napetost nižja od navedene mora bito rele razklenjen! V tem je poanta tega releja če ne dela tako ga raje v kanto vržem in imam navaden šalter gor in na roke preklapljam.

Če sta bateriji vsporedno, ne pade napetost na eni bateriji na 12,4 V temveč na obeh. Torej se obe praznita na enako napetost. Z drugo besedo, ko se bosta odklopili bosta obe lepo prazni :lol: .
LP
Boris
Mils
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Mils » Sr Maj 27, 2020 19:04

boris1 napisal/-a:
Mils napisal/-a:Dokler ne pade napetost na eni od baterij pod 12.4V!

Če sta bateriji vsporedno, ne pade napetost na eni bateriji na 12,4 V temveč na obeh. Torej se obe praznita na enako napetost. Z drugo besedo, ko se bosta odklopili bosta obe lepo prazni :lol: .

Boris oprosti ampak jaz ne vem kako naj ti razložim. Normalno da se obe praznita ampak ko pride na min. 12,4V pa mora Cyrix odklopit. Zdaj pa če je za tebe 12,4V-12,8V prazna baterija potem ti ne morem pomagat.
boris1
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a boris1 » Sr Maj 27, 2020 22:00

Napetost posamezne celice akumulatorjev, ki so narejeni na osnovi svinca, je 2,13V. Celice so v akumulatorjih vezane zaporedno, tako da ima akumulator z 12V nominalno napetostjo dejansko napetost okoli 12,8V. Ko napetost pade pod 12,4 in tako stoji dlje časa bo kaj hitro fuč.
LP
Boris
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Maj 27, 2020 22:21

Stran 13
https://www.combinoord.nl/Uploads/Accu%20laden.pdf

Drugače pa vse na enem mestu :idea:
Mato :wink:
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Maj 27, 2020 22:37

mato napisal/-a:Stran 13
https://www.combinoord.nl/Uploads/Accu%20laden.pdf

Drugače pa vse na enem mestu :idea:

Lepo razloženo. :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Maj 28, 2020 08:53

Manjka še nekaj zadev, ker je že to preveč info za povprečneža.

1. Na plovilu neredko akumulatorjev ne vzdržujete s solarnimi sistemi, zato je zelo pomembno, da zmanjšamo NEPOTREBNO praznenje, ko zapustimo plovilo.
2. Akumulatorji se tudi samopraznijo! Topleje kot je bolj se praznijo.
3. Cyrix montiran po osnovni shemi je mišljen za sisteme z manjšimi kapacitetami, da lahko izkoristimo še delček energije iz startnih baterij. Če je pravilno DIMENZIONIRAN sistem potem se temu poskušamo izogniti z vezavo po moji shemi...

Povzetek mojega članka...
Klasični akumulatorji (mokri, wet) imajo tekoči elektrolit in jih je enostavno vzdrževati. Občasno je potrebno kontrolirati količino elektrolita in po potrebi doliti destilirane vode. Ob polnjenju akumulatorja lahko pride do uplinjanja, kjer voda razpade na svoje elementarne dele vodik in kisik. Uplinjanje je izrazitio v zadnji fazi polnjenja, če sistemi polnjenja ne prilagajajo polnenja dejanskemu stanju napolnjenosti in temperaturi akumuatorja. Plošča iz poroznega svinca je zelo krhka, zato ji v fazi izdelave dodajo antimon, ki jo utrdi na nosilno mrežo. Obenem se plošči podaljša življenjska doba saj preprečuje razpadanje plošče. Antimon pa ima tudi stranske učinke. Prvi je da povzroča zaradi internih galvanskih tokov v celici samopraznenje na daljši časovni rok, ki nikakor ni zanemarljiv. Višja kot je temperatura intenzivnejše je samopraznjenje. Samopraznenje lahko znaša celo do 1% kapacitete dnevno, zato je izjemno pomembno, da je na takem plovilu vgrajen solarni panel za vzdrževanje akumulatorjev. Antimon tudi pospešuje uplinjanje, zato je kvalitetno polnjenje z minimalnim uplinjanjem izredno pomembno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: nac in 13 gostov