Kje kupiti LiFePo in vase izkusnje
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Kje kupiti LiFePo in vase izkusnje
Morda se se kdo oglasi s svojim strokovnim mnenjem...
Tale YT pa se kaksen zraven pa ne bom jemal za kreditabilen vir v dobi deepfake-a ..ipd.
Pa brez zamere.
Tale YT pa se kaksen zraven pa ne bom jemal za kreditabilen vir v dobi deepfake-a ..ipd.
Pa brez zamere.
pojdi se z bikom bost!
Mejl sem poslal znancu, ki prodaja Lixx robo. bomo videli kaj bo, če bo, odgovoril.
So precej velike razlike v varnosti med različnimi litijemi akumulatorji. Za nek občutek je meni dober tale video:
https://www.youtube.com/watch?v=Qzt9RZ0FQyM
Vsekakor mislim, da LiFePo4 ni kaj dosti bolj nevaren kot klasičen akumulator za uporabo na barki. Vedno pa je veliko zgodb vzetih iz konteksta in napihnjenih ko prihaja nova tehnologija.
https://www.youtube.com/watch?v=Qzt9RZ0FQyM
Vsekakor mislim, da LiFePo4 ni kaj dosti bolj nevaren kot klasičen akumulator za uporabo na barki. Vedno pa je veliko zgodb vzetih iz konteksta in napihnjenih ko prihaja nova tehnologija.
Evo, en primer dobre inženirske prakse:
https://youtu.be/CYJQxdfDj84
Nikola tesla sedaj rihta eno barko,kjer so taki akuji..on je pravi naslov za relevantne info o tem..
Polanc, vsi se učimo.
Eno je klasična elektro instalacija marine izvedbe po ustreznih standardih, drugo pa design bolj ali manj bullet-proof sistema, kar pa je povezano z visokimi stroški periferne opreme. Seveda je, kot vedno, denarnica omejujoč dejavnik.
Filozofija je precej enostavna - filaj (ampak ne previsoko) in prazni (zopet ne prenizko) in nikoli ne preseži mej. Vse ostalo je povezano z nivojem varnosti in uporabnosti, ki si ga lahko privoščiš oz. ga želiš. Kot vedno leži hudič v podrobnostih.
Kemija je pa drugačna in za razliko od potencialne kisline po skladišču baterij ti lahko Li tehnologija zaplini barko (predvidevam da z ničemer “zdravilnim”) v najslabšem primeru pa ti podkuri pod ritjo. In to je scenarij, ki se ga je dobro izognit na vsak način. Vse ostalo reši zadostna debelina denarnice...
Eno je klasična elektro instalacija marine izvedbe po ustreznih standardih, drugo pa design bolj ali manj bullet-proof sistema, kar pa je povezano z visokimi stroški periferne opreme. Seveda je, kot vedno, denarnica omejujoč dejavnik.
Filozofija je precej enostavna - filaj (ampak ne previsoko) in prazni (zopet ne prenizko) in nikoli ne preseži mej. Vse ostalo je povezano z nivojem varnosti in uporabnosti, ki si ga lahko privoščiš oz. ga želiš. Kot vedno leži hudič v podrobnostih.
Kemija je pa drugačna in za razliko od potencialne kisline po skladišču baterij ti lahko Li tehnologija zaplini barko (predvidevam da z ničemer “zdravilnim”) v najslabšem primeru pa ti podkuri pod ritjo. In to je scenarij, ki se ga je dobro izognit na vsak način. Vse ostalo reši zadostna debelina denarnice...
fakinx napisal/-a:Filozofija je precej enostavna - filaj (ampak ne previsoko) in prazni (zopet ne prenizko) in nikoli ne preseži mej.
Jaz sem to zimo uničil (čisto nove) servisne akumulatorje, ker jih nisem mogel hodit redno polnit in so se izpraznili pod kritično mejo
Jap. Kot rečeno, hudič je v podrobnostih...
Mi je pa žal za tvojo izkušnjo. Ena mala PV celica reši marsikateri problem, če že ni prostora za kaj bolj resnega...
Mi je pa žal za tvojo izkušnjo. Ena mala PV celica reši marsikateri problem, če že ni prostora za kaj bolj resnega...
Saj na prešnjih barkah sem imel sončne celice, da so polnile akumulatorje čez zimo, na tej je pa še nisem montiral, ker itak nima primernega prostora, pa mislil sem, da bom pač čez zimo hodil na barko polnit akumulatorje 
No, pa si na drag, sicer pa “običajni” način izkusil, da
“presumption is mother of all fuckups”
Mislim, da prevod ni potreben...
Tolažba je morda le, da smo vsi že bili kdaj v tvoji koži.
“presumption is mother of all fuckups”
Mislim, da prevod ni potreben...
Tolažba je morda le, da smo vsi že bili kdaj v tvoji koži.
fakinx napisal/-a:Evo, en primer dobre inženirske prakse:
Izgleda lepo, le tista varovalka je tam bolj zaradi lepšega, ni videti da je primerna za en konkretni kratkostični tok na DC.
motorni
Glede na to, da je res premišljeno in skrbno izdelano, dvomim da niso preračunali varovalk. Gre pa za 24V sistem, tako da so tokovi 2x manjši pri isti moči v primerjavi z 12V sistemom in so posledično lahko tako vodniki kot varovalke manjše.
Pa še to: pri kratkem stiku je pomembno, da varovalka je in da učinkovito prekine vodnik in ne toliko, kako “velika” je. Važno, da kabel ostane med živimi...
Pa še to: pri kratkem stiku je pomembno, da varovalka je in da učinkovito prekine vodnik in ne toliko, kako “velika” je. Važno, da kabel ostane med živimi...
V odgovor na petkovo vprašanje sem od Gens Ace Slovenija dobil tale link: https://www.youtube.com/watch?v=Qzt9RZ0FQyM
Kot kaže je tale aku razen ob mehanski poškodbi manj nevaren kot sem si mislil. Pri preboju se je dobro pokadilo. Žal so pohiteli z namakanjem v vodo in odprto ostaja vprašanje, če bi tudi zagorelo, ker adilo se je vedno huje!
V navtiki torej ni posebnega strahu, ampak ne upam si pa zamislit konkretnega verižnega trčenja z električnimi avtomobili, recimo to kar se dogaja v jesenski megli po cestah med Benetkami in Torinom. Megla, nobenega vetra in to bi znala biti ena ogromna plinska celica.
Ampak na vodi izgleda ni hudo in zna biti, da bodo tudi v našem škafu počasi taki akumulatorji.
Kot kaže je tale aku razen ob mehanski poškodbi manj nevaren kot sem si mislil. Pri preboju se je dobro pokadilo. Žal so pohiteli z namakanjem v vodo in odprto ostaja vprašanje, če bi tudi zagorelo, ker adilo se je vedno huje!
V navtiki torej ni posebnega strahu, ampak ne upam si pa zamislit konkretnega verižnega trčenja z električnimi avtomobili, recimo to kar se dogaja v jesenski megli po cestah med Benetkami in Torinom. Megla, nobenega vetra in to bi znala biti ena ogromna plinska celica.
Ampak na vodi izgleda ni hudo in zna biti, da bodo tudi v našem škafu počasi taki akumulatorji.
SR 290, vprašanje o modelarskih LiPo akumulatorčkih. Doma se mi valja še kakšen iz letalskih modelčkov, pa ga že leta ni nobeden pogledal. Nimam ga namena več uporabljati, verjetno je za smeti. Vseeno pa je na spojkah še nekaj napetosti. Kdaj je najbolj nevarno, da se LiPo vžge? Ko je prazen, če se je sam izpraznil ko je dolgo stal, ali če bi takega hotel polniti? Itak jih nameravam nekam odnesti. Se lahko vžge zabojnik za odpadle baterije?
Se opravičujem, ni navtično vprašanje. Ali pa tudi. Na barki imamo vedno kak dron z LiPo baterijami.
Se opravičujem, ni navtično vprašanje. Ali pa tudi. Na barki imamo vedno kak dron z LiPo baterijami.
Tako večletno valjanje po hiši je hazard. Navadno ni nič, ampak...
Uničiš jih tako, da paket potopiš v vedro vode in skozenj zabiješ žebelj.
Malo bo zaburkljalo, nakar ga lahko vržeš med kuhinjse odpadke.
Če si radoveden pa lahko zunaj pred hišo zabiješ not žebelj in počakaš, da se neha kadit, nato pa vržeš v smeti. Iz praznih se navadno ne pokadi zelo, ampak polna pa lahko zadimi eno večje dvorišče in dim je strupen, ne ga vdihnit preveč.
Uničiš jih tako, da paket potopiš v vedro vode in skozenj zabiješ žebelj.
Malo bo zaburkljalo, nakar ga lahko vržeš med kuhinjse odpadke.
Če si radoveden pa lahko zunaj pred hišo zabiješ not žebelj in počakaš, da se neha kadit, nato pa vržeš v smeti. Iz praznih se navadno ne pokadi zelo, ampak polna pa lahko zadimi eno večje dvorišče in dim je strupen, ne ga vdihnit preveč.
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 6 gostov