Pritisk olja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Pritisk olja
V barki imam Mercedes 180 diesel,niha mi pritisk olja glede na temperaturo motorja.Hladen motor tudi sedaj poleti ima v prostem teku okoli 5,če mu dvignem obrate tudi do 8 barov pritiska.Po pol ure delovanja pride pritisk v prostem teku pod 0,5 bara tako da mi posveti alarem za olje.Olje je sedaj novo 15w40.
Kaj ta moj motor muči???
Hvala za nasvete
LP Iztok
Kaj ta moj motor muči???
Hvala za nasvete
LP Iztok
Ponavadi je kar v pumpi olja, ne vem kako ima to Mercedes, ampak v pumpi olja je čep katerega potiska vzmet, kot neke vrste bypass ventil, ki se odpre ko pride na delovni tlak olja, po mojem ti je ta čep zapikal in se ne odpira takrat ko bi se moral ter je vseskozi zaprt. Tako je narejeno v raznih Torpedo, DMB in ostalih pumpah olja. Večinoma je bolj problem, da ta čep ne tesni dovolj in ne pride na pravi delovni tlak ker ventil pušča takrat ko bi moral tesniti, ti imaš pa po mojem ravno obraten problem, da se ne odpre ker je zapikal. V vsakem primeru, če je to kar mislim vzrok za tvoj tlak, se splača obnoviti pumpo olja, kar pomeni sčistiti z HCl, potem pa spolirati z vodobrusnim papirjem 1200 in nato še 2000. Dobro spoliraj ravno področje kjer ta čep oziroma ventil za bypass nalega na ohišje pumpe. Če pa dobiš še kje novo vzmet pa tudi ne bo škodilo da jo zamenjaš, če je že enkrat pumpa olja odmontirana. Seveda, če ima tvoja pumpa podoben sistem kot imajo pumpe na drugih motorjih.
Če je pritisk visok pri hladnem olju zna bit zapikan regulator pritiska, kot pravijo drugi. Ta regulator naj nebi dovolil pritisku narasti čez 5 barov(bar gor ali dol, odvisno od proizvajalca). Če pa je prenizek pri vročem in redkem olju pa znajo bit tudi drsni ležaji na motorni gredi - prevelika zračnost.
Sedaj imam zelo nizek prosti tek,malo bom dvignil obrate in pogledal to kuglico na ohišju oljnega filtra...nimam časa razdirat motor pred dopustom.Morda je kaka smet pod kuglico da se popolnoma ne vsede v ležišče,Ko bom po dopustu spet pri močeh bom pa odprl motor in poročal kaj dejansko je Hvala vsem za odgovore.Da bom mal šparal motor ,je pa oprema narastla za enih 80 kvadratnih metrov genakra,,
LP Iztok
LP Iztok
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Imam Mercruiser 5,7 LX EF, 198 Kw. Na zadnji poti sem opazil, da mi je pritisk olja med vožnjo padel (glej rdečo črto). Pogledal sem ali imam dovolj olja v mašini je bilo BP. Ko sem se ustavil in ugasnil motor in čez nekaj časa prižgal motor in v leru navil na obrate mi je zopet normalno pokazal pritisk olja. Kaj bi bilo lahko narobe? Pumpa za olje ali regulator pritiska? Kje naj začnem iskati napako?

pritisk za olje, menjava olja, težave pri vžigu
Da ne odpiram nove teme.
imam disel motor TORPEDO 18 ps.
Pred letom dni je bila nareje generalka, zamenjani vsi ležaji,batni obročki,...
Oljna pumpa je bila samo obnovljena.
PROBLEM:
1: Občasno mi ne dela pritisk za olje. Včasih dela,včasih ne. Včasih samo ugasnem motor in se pritisk na armaturi pokaže, včasih pa tudi ne. Ko dela je pritisk okolu 5 barov, ko se segreje pade na cca 3. Mehanik mi je rekel, da če se ne pokaže je lahko razlog v šipki, da je potegnala zrak.Ampak to se mi dogaja tudi,kadar ne odpiram in pregledujem olja. Je pa res, da občasno, ko mi ne pokaže pristika, ugasnem motor, odšraufam šipko,ponovno zašraufam in se pokaže pristi (ne vedno).
ALI OBSTAJA KAKŠNA REŠITEV? Kaj lahko naredim, ker me zelo nervira.
2: Motor hladen vžge brez problema. Ko je pa vroč oz. na svoji delovni temparatur, recimo po uri ali več vožnje, mi pa noče vžgat oz. ZELO TEŽKO vžge. imam 100a nov akkumulator. morem kar počakat nekaj časa...Kaj bi bil problem?
3: Menjal bom olje. Sedaj je not olje 15-40w CASTROL . prijatelj mi je svetoval, da če je zdej motor generalno obnovljen, bi lahko imel tudi 10-40w. Glede tega se ravno ne razumem, tak da bi vas prosil za nasvet. katerega in katero znamko?Castrol?ARAL? quicksilver?...
A je v olju kakšna razlika, če je embalaža podobna, 15-40w...cena pa skor za tretjino cenejša. recimo na mimovrste olje za 20€ pride v drugi trgovini cca 30€
Hvala za pomoč!
imam disel motor TORPEDO 18 ps.
Pred letom dni je bila nareje generalka, zamenjani vsi ležaji,batni obročki,...
Oljna pumpa je bila samo obnovljena.
PROBLEM:
1: Občasno mi ne dela pritisk za olje. Včasih dela,včasih ne. Včasih samo ugasnem motor in se pritisk na armaturi pokaže, včasih pa tudi ne. Ko dela je pritisk okolu 5 barov, ko se segreje pade na cca 3. Mehanik mi je rekel, da če se ne pokaže je lahko razlog v šipki, da je potegnala zrak.Ampak to se mi dogaja tudi,kadar ne odpiram in pregledujem olja. Je pa res, da občasno, ko mi ne pokaže pristika, ugasnem motor, odšraufam šipko,ponovno zašraufam in se pokaže pristi (ne vedno).
ALI OBSTAJA KAKŠNA REŠITEV? Kaj lahko naredim, ker me zelo nervira.
2: Motor hladen vžge brez problema. Ko je pa vroč oz. na svoji delovni temparatur, recimo po uri ali več vožnje, mi pa noče vžgat oz. ZELO TEŽKO vžge. imam 100a nov akkumulator. morem kar počakat nekaj časa...Kaj bi bil problem?
3: Menjal bom olje. Sedaj je not olje 15-40w CASTROL . prijatelj mi je svetoval, da če je zdej motor generalno obnovljen, bi lahko imel tudi 10-40w. Glede tega se ravno ne razumem, tak da bi vas prosil za nasvet. katerega in katero znamko?Castrol?ARAL? quicksilver?...
A je v olju kakšna razlika, če je embalaža podobna, 15-40w...cena pa skor za tretjino cenejša. recimo na mimovrste olje za 20€ pride v drugi trgovini cca 30€
Hvala za pomoč!
Nazadnje spremenil sercruser, dne Če Apr 14, 2016 20:25, skupaj popravljeno 1 krat.
pritisk olja za mercedes
Polanc okoli leta 1990 sem se malo ukvarjal z uvozom mercedesov, največ so to bile školjke 124 z motorjem 200d, ta motor je kar nekej novejši od tvojega pa vseeno je zasnova zelo podobna. Ti avti so bili v nemčiji v večini v lasti taxi služb in so imeli vsi čez 300.000 km, rekorder pa 800.000 prevoženih km. In pri teh avtih je bilo z pritiskom tako da hladen je imel vsak okoli 5 pritiska ,vroč v prostem teku pa je pritisk praviloma padel vsem na 0,6-0,8 , pa so še vsi ti avtomoboli naredili veliko km brez posega v motor.
Tako da za ta motor kot ti navajaš in njegova leta je to normalno. Samo sveže olje in filtre, pa pazi da se zaradi kake napake na hlajenju ne pregreje in šel bo sigurno še dolgo brez problema.
Lp Tomaž
Tako da za ta motor kot ti navajaš in njegova leta je to normalno. Samo sveže olje in filtre, pa pazi da se zaradi kake napake na hlajenju ne pregreje in šel bo sigurno še dolgo brez problema.
Lp Tomaž
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov