trjenje poliestra

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
cibro
Admiral

trjenje poliestra

OdgovorNapisal/-a cibro » So Maj 17, 2008 21:59

Ali imate kakšne izkušnje koliko časa se trdijo vlakna premazana s poliestersko smolo(popravilo čolna) in ker sem to delal na delu ki je oziroma bo pod vodo a moram še kaj čez dati. Čoln je bil na vogalu kjer prideta dno in stranica skupaj malo poškodovan.
LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Maj 17, 2008 23:10

Trjenje gre hitro. Ena ura pa je trdo in suho, sicer pa to veš ker si delal sam. Strokovnjaki priporočajo 14 dni, pri večjih delih, do popolnega dozorenja in pripravljenosti za polne obremenitve. V tem času lahko naprej obdeluješ, samo ne priporočajo premikanja plovila. Trdi poliester grobo obrusiš, na tanko pokitaš (kit za poliester ), daš dva krat temeljno barvo za poliester, potem pa še dve do tri plasti barve. Ne pozabi tega, da več tankih slojev , da mnogo boljše rezultate kot manj debelejših plasti.
Sedaj sem še enkrat prebral tvoje vprašanje, pa se kar bojim nečesa. imam vprašanje. Koliko časa je smola še vedno lepljiva ?
LP
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Ne Maj 18, 2008 09:16

Ce si v poliester dal 2% trdilca, bi moral biti trd za brusenje v 2 urah. Ali je bil pospesevalec ze vmesan, ali si ga mesal sam? Kaksna je bila temperatura?
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Ne Maj 18, 2008 11:03

Če sem prou prebral bo ta flika v vodi?
Preden se lotiš flikanja vzameš v roke fleksarco z pritrenim diskom(lahko je gumijasti z brusnim papirjem,ali tisti ki imajo že nalepljene brus.papirje in so tudi malo postrani),in nato zadevo zbrusiš.Najprej odstraniš okoli poškodbe barvo in nato se lotiš laminata.Obrusi se tako,da od raspoke navzven obrusiš v kajlo,tako da je tam kjer je razpoka najnižja točka.Koliko na široko moraš jit pa je odvisno od velikosti poškodbe.Ko imaš to obrušeno z flexarco,obrusiš še na roko z papirjem 80 ali 60,lahko tudi bolj finim.Zakaj,ker ti flexarca preveč zgladi površino in ni dovolj ohrapano da bi nova flika prijela.Namesto na roko lahko tudi z vibratorjem.
In nato zadevo zalaminiraš.Najprej daš gor veliko fliko mate,tako da je čez celo področje,in nato zmeraj manjše.Mate daš v toliko plasteh,da zapovniš luknjo.
Ko se posuši,obdelaš z flexarco tako da zravnaš fliko,in da je za malenkost nižje od barve.Zopet v roke vibrator da še malo zravnaš(tu vzameš najprej malo bol grobi papir cca 80,in potem greš čez še z 120)lahko tudi z bolj finim.
Zadeva je pripravljena za kitanje in barvanje.
Če te zanima še nadaljni postopek pa sporoči in ti ga opišem.

Vedi pa da laminat ne sme biti nikoli v vodi ali na soncu,ne da bi bil pobarvan,sama voda ga uniči in pa sonce oziroma uv žarki.
lp
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Maj 18, 2008 11:13

1% trdilca sem dal. čez 5h je bilo še leplivo. danes zjutraj. 12h po delu pa je trdo. samo ne povsod. bom še en ali dva sloja dal čez.
hvala vsem
lp, G
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Maj 18, 2008 11:36

cibro napisal/-a:1% trdilca sem dal. čez 5h je bilo še leplivo. danes zjutraj. 12h po delu pa je trdo. samo ne povsod. bom še en ali dva sloja dal čez.
hvala vsem
lp, G

NE DELAJ TEGA. Če boš dal na nestrjeno plast, katera se več ne bo strdila, oz. ne zadosti, se ti bo vse odluščilo, pa ne takoj. Najprej bo prišla pod mehko plast voda in ti naredila še več škode. Priporočam ti, da odstraniš vse kar si do sedaj nanesel. Grobo pobrusiš in delaš po navodilih. Odmerki morajo biti precizni. Pri enem procentu imaš cca. 30 minut, potem mora biti trdo. Ker pa ni velika flika in če delaš v senci, ti priporočam 1.5 do 2 % trdilca. Pa pazi, da ne bo spodaj pod mato ostal kakšen mehurček zraka.
Pa še to. Na delu poškodbe katerega opisuješ, stik kobilice in lupine, OBVEZNO ojačaš tudi na notranji strani, če ne , nisi naredil nič.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Maj 18, 2008 11:38

nisi napisal ali je smola pospešena.količina trdilca je prava ampak če bi bila smola pospešena pri 15 do 17 stopinj bi morala biti suha v najkaseje 2 urah.vse eno se bo strdilo ampak kvalitete ne bo.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Maj 18, 2008 11:42

V kompletu za popravilo poliestra, so vsi trije elementi. Samo navodila je potrebno NATANČNO prebrat in se jih držat.
LP
renton
Poročnik fregate
Kraj: portorož

Trjenje smole pri niskih temperaturah

OdgovorNapisal/-a renton » Če Dec 01, 2011 16:15

Da ne odpiram nove teme bi skoristil tole in vprešal: Na kakšen način oz.kakšno razmerje komponent (smola,pospeševalec,katalizator) naj zmešam da se bo strdilo zunaj pri 0 stopinj celzija...(žau nimam garaže) in moram dokončat večji poseg na zunanjosti plovila.
Vozi z glavo in ne z rokami.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Če Dec 01, 2011 16:48

Ne delaj s poliestrom takrat, ko je temperatura manj kot 10°C!, sploh pa ne veČjih posegov, tako je meni povedal človek, ki predeluje poliester.

Kaj pa boš delal?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Dec 01, 2011 17:44

Ne smeš nikakor!!!! Vse se ti bo razplastilo. Enostavno ne gre ko je mraz.
renton
Poročnik fregate
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a renton » Pe Dec 02, 2011 19:41

Glens: alora zaradi ker kriza pritiska bom drastično zmanjšal konjenico hahaha....

O ja na crestlinerju 620 (gliser s kabino) sem vrgu ven mercruiser 150k. in odrezal del krmne stene (rešitev z bracket-om mi grdo zgleda) in zdaj me čaka še ojačanje srednjega dela da lahko obesim max 250k. izven krmnega motorja.

No glede na vaša mnenja se mi je posvetilo da bi naredil okoli krme nekakšen šotor katerega bi segrel in bi se smola posušila.Vanj bi nastavil termometer in poštimal temperaturo. Seveda ko bom delal tam notri bom nosil 3M-ovo masko za ličarske komore drugače se bom zastrupil.

Če ne pozabim bom med delom poslikal pa malo predstavil ta moj podvig...

lp renton
Vozi z glavo in ne z rokami.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Dec 02, 2011 20:07

renton če poš pokril z neko cerado in dober kalorifer usmeri v površino, ki jo želiš segret in bo ok. Prvo laminiraj potem segrevaj. Sam sem enako improviziral v prostoru, ki je imel 10c in je bilo vse ok. Če boš samo krmno popravljal bo ok, da bi pa kaj v kalupu delal pa raje počakaj spomlad.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Pe Dec 02, 2011 20:15

Kako pa boš certificiral to predelavo?

Pa prilepi še kakšno sliko tvojega gliserja, me zamima in zelo rad spremljam takšne predelave. Trenutno se na forumu kar primankuje takšnih tem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost