Ne popravljaj tanka za bencin ,če ga ne znaš

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

simon74
Štabni praporščak
Kraj: Kranj

Ne popravljaj tanka za bencin ,če ga ne znaš

OdgovorNapisal/-a simon74 » So Jan 05, 2013 16:27

Tu lahko pogledate ,kaj se zgodi,če se ti mudi in misliš ,da vse znaš.
To se je zgodilo sosedu,dobro pa je ,da se ni nikomu nič zgodilo!

Slika

Slika

Slika
Mirno morje ne naredi izkušenega mornarja.
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » So Jan 05, 2013 16:35

Komentiraj malo kaj,zakaj,kako...
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » So Jan 05, 2013 16:44

Tega se je za bati...Napiši malce več, kaj se je dogajalo.
simon74
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a simon74 » So Jan 05, 2013 17:43

To se je zgodilo sicer že tri leta nazaj.Pa sem se spolnil,da ne bi bilo slabo upozorit ostale ,
Ja ,tank mu je nekaj spuščal,potem se je popravila sam lotil-švasanja.Nato veselo čoln v vodo in na bencinsko po bencin cca70l.Naslednji dan pa je sina vozil na bordu.Začel je vohati bencin in nepremišljeno vklopil kalužno pumpo.Stik je bil tu.Začelo je goreti kot bakla,hitro so v vodo poskakali ostali mladinci,sam pa je v zadnem trenutku prijel papirje in skočil v vodo.Sreča je bila tudi ,da ni bilo kake eksplozije.Takoj je bilo naokoli polno firbcev,med njimi tudi neki avstrijec ,ki se je zapletel v štrik od borda in ne vem kako se je rešil ,da ni zgorel še njemu čoln.Zelo hitro je bila na mestu kapetanija iz Pule,in po obrazložitvi,seveda ob pivu,ni bilo nobene kazni,samo prinesti je moral papir iz deponije,da smo barko res peljali na smeti.Barka pa je bila dolga 5m z kabino.
lp
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Jan 05, 2013 18:48

Spodnja meja eksplozivnosti pri bencinu je 1,4%, zgornja meja eksplozivnosti pa 7,6%, volumsko. Nad zgornjo mejo eksplozivnosti mešanica hlapov in zraka ne eksplodira ampak se samo vžge. Možakar je imel čisto srečo, da je bila luknja v tanku dovolj velika in prostor nasičen z bencinskimi hlapi. :shock:
Je pa presenetljivo, da je plinska jeklenka na zadnji sliki videti cela.
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Jan 05, 2013 19:40

Tudi meni je v oči padla plinska jeklenka... V tem primeru bi ji lahko rekli tudi popularno "bomba", vendar se je na srečo izkazala kot čisto umirjena.
simon74
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a simon74 » So Jan 05, 2013 19:51

Ja ,res je tud meni se je zdelo skoraj nemogoče ,da je jeklenka ostala cela,vse od vžiga pa konca pa ne vem če je trajalo 5 minut,vse je blo na hitrco.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » So Jan 05, 2013 19:58

Ja ga ni za srat z rezervarjem ,sploh če ne znaš popravit.To je bil žalosten.Še dobro da so se vsi rešili.

Zadnje čase opažam da jih veliko ne kontolira cevi za gorivo,sem pri ene parih opazil čist preperete cevi.Mi grejo kar kocine pokonc ko to zagledam.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » So Jan 05, 2013 21:57

Jaz pa poznam primer znanca, ko mu je zagorel manjši čoln, ko je pretakal benzin iz plastične posode (namenjene benzinu) v rezervoar. Po ugotovitvah naj bi preskočila statična elektrika med njim in plastično posodo. On jo je odnesel z lažjimi opeklinami, čoln pa je zgorel. Zato me včasih kar strese, ko vidim kakšnega "kapitana", ki pretaka bencin po možnosti iz 20 l plastenke v rezervoar pri 30 stopinjah.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jan 06, 2013 00:37

CAR napisal/-a:Jaz pa poznam primer znanca, ko mu je zagorel manjši čoln, ko je pretakal benzin iz plastične posode (namenjene benzinu) v rezervoar. Po ugotovitvah naj bi preskočila statična elektrika med njim in plastično posodo. On jo je odnesel z lažjimi opeklinami, čoln pa je zgorel. Zato me včasih kar strese, ko vidim kakšnega "kapitana", ki pretaka bencin po možnosti iz 20 l plastenke v rezervoar pri 30 stopinjah.

kaj pa ma 30 stopinj pri tem veze ? samovžig bencina je pri 280 stopinjah. iskra pa lahko preskoči tudi če je 0 stopinj in zagori
cado1990
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Ne Jan 06, 2013 01:51

PLASTIKA VLADA! AMEN!
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Jan 06, 2013 17:17

Plamenišče baencina je pri -20 st C, to pomeni da se nad to temperaturo nad bencinom nabere dovolj hlapov za eksplozijo, tako da je, če nisi ravno v Sibiriji, statična naelektritev in posledično preskok iskre glavni vzrok take eksplozije. Če je zrak dovolj vlažen, do statične naelektritve ne bo prišlo, kje stran od morja pa je pri 30 stopinjah zrak seveda suh. Takrat je dobro, da primeš kaj kovinskega na barki in se tam razelektriš, preden prideš s kanto do rezervoarja.
Tudi če tankaš avto, se ti zaradi statične naelektritve lahko zgodi TOLE, zato je dosti varneje, da najprej položiš roko na streho in nato primeš pipo.

lp

motorni
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jan 07, 2013 08:45

To so pa une babje sintetične "majčke" kjer kar treska in se bliska v temi ko jo slečeš :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov