Rahla poškodba plovila med transportom

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Aerys
Višji štabni vodnik
Kraj: Mojstrana

Rahla poškodba plovila med transportom

OdgovorNapisal/-a Aerys » To Jun 03, 2008 14:07

Pozdravljeni. Pri prevozu plovila (Stingray 195) z Budimpešte ga je zaradi obupnih cest kar močno premetavalo s prikolico vred. Ko smo prispeli sem ugotovil, je na čolnu, tam kjer se je stikal z koleščki na prikolici, malce razpokala barva oz. površinski sloj. Zanima me koliko je to resno (je treba dati popravljati) in če ja, kdo se s tem ukvarja?
Hvala.
Sreča je na strani pogumnih.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 03, 2008 20:00

Nočem tukaj pametovati ampak to je lep dokaz, zakaj je nek čoln polovico cenejši od drugega, imata pa enak motor in dolžino!

Kako resno je, je vprašanje, vendar če je samo rahlo napokan gelcoat ni problema. To je posledica tega, da je trup ultra tanek (beri pretanek ali pa preslabo ojačan, tudi površno laminiran) in je tako precej elastičen. Gelcoat pa ni ravno pretirano elastičen, zato poka že predno poka tudi nosilni del... Kot sem rekel, ni problem, dokler je rahlo, bi se pa jaz zamislil nad takim čolnom.

LP
Aerys
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Aerys » To Jun 03, 2008 20:32

Itak da je razlika glede kvalitete in cene, samo ne moremo si pač vsi privoščiti vrhunskih čolnov za ne vem koliko denarja. Tu je bil pomoje bolj ali ne problem fenomenalne ceste iz budimpešte do celja, je čoln poskakoval kot za stavo s prikolico vred. Če bi ga pripeljal s kakšnim kamionom tega ne bi bilo. In kam naj peljem da mi ocenijo škodo? Sem da tako ali tako mislil na antifouling pelat, podjetje Amar, čakam odgovor kdaj imajo čas.

Se pa strinjam da se pri kakšnem bolj kvalitetnem čolnu to ne bi naredilo.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 03, 2008 20:40

Mogoče je problem tudi v prikolici ali nastavitvi koles. Če sedijo lepo po celotni površini in je vseeno napokalo okrog koles, potem ti svetujem, da barko kar lepo odpelješ nazaj v Budimpešto! Očitno je nekaj narobe z biaxiali in triaxiali....

LP
Aerys
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Aerys » To Jun 03, 2008 20:45

Prikolico sem kupil v Sloveniji. Morda so jo v Budimpešti slabo nastavili, ker sem dobil občutek, da je preveč teže na zadnjem delu. No sej, razpoke niso velike, komaj da se vidi, ampak je. Drugače je pa čoln naslonjen spredaj, potem dva para kolesc ob strani, in zadaj. Samo ko sem gledal nazaj je sprednji del čolna močno nihal gor in dol med vožnjo.

Bom probal to prikolico zamenjati za kakšno večjo, dvoosno.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 03, 2008 20:55

Počasi... Kje pa so te razpoke? Pri katerih kolesih? Čoln mora vedno sedeti na sredisnkih kolesih, seveda vseh kar jih je približno enakomerno. Bočna kolesa so samo proti nagibanju in na njih mora sedeti zelo malo!

LP
Aerys
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Aerys » To Jun 03, 2008 21:09

Razpoke so pri prvih bočnih kolesih gledano z smeri premca. Čoln kolikor vem leži samo na stranskih kolesih, če se prav spomnim spodnjih ni.

Poanta je v tem da sem prikolico zelo malo videl. Zadeve mi je urejal Vid iz Domžal (kolikor vem se poznata). Čolna pa tudi nimam doma da bi šel pogledat.

EDIT: Sem šel pogledat na stran, prikolica je pomoje N6-R. Bo treba nekaj drugega nabavit. Upam da preveč škode že ni bilo narejene. Pa lepo je bilo rečeno za kakšen čoln se prikolica rabi.
http://www.jolly-caravan.si/TrasportoImbarcazioni.htm
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 03, 2008 22:58

Ja z Vidom se poznava, je član našega foruma. :D
Ampak kako pa prikolica nima spodaj po dolžini koles pa ne razumem?

LP
Aerys
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Aerys » To Jun 03, 2008 23:40

To tudi mene zanima. Ga bom jutri klical pa se poizkusil za kakšno drugo prikolico zmenit, čeprav sem se odločil, da bi imel čoln čez poletje ne Pagu. Je blizu Novalje kakšna v redu marina oz. privez za čoln čez poletje?
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Jun 04, 2008 08:52

https://medisken.si
debitel
Kapitan
Kraj: Usa
Kontakt:

Ola!

OdgovorNapisal/-a debitel » Sr Jun 04, 2008 09:23

Narobe sta se razumela,

prikolica ima zadaj nosilno kolesce in par kolesc za zadnjo osjo. Napokalo je pa gelcoat pri sprednjih stranskih kolescih, ki so za smerno stabilnost in to zelo rahlo.

Kot sem že rekel, problem bo verjetno odpravljen z nanosom antifoulinga, ker se bo površina itak rahlo zbrusila, in pa menjava prikolice za večjo ali morda celo nastavitev tele bolj natančno. Ker so v Budimpešti absolutno naštimali težišče preveč nazaj, po mojem mnenju. Cesta je bila pa katastrofa in je morda čoln preveč poskakoval! Ampak nevertheless, čoln je do jaja.... Čestitam za nakup!
Uporabniški avatar
frohlic7
Kapitan
Kraj: Ljubljana

Gume

OdgovorNapisal/-a frohlic7 » Sr Jun 04, 2008 11:49

V primerih slabe ceste priporočam malo manj napolnjene pnevmatike od predpisane vrednosti. Ne boste verjeli kakšen dober amortizer je to.

lp
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Jun 05, 2008 22:51

Malo manj napolnjena pnevmatika mi je nekoč na prikolici spustila, pa sem iskal po Cresu vulkanizerja. Od takrat vedno polnim na zgornjo mejo, ki je na pnevmatiki napisana, s seboj pa vozim rezervno gumo, zračnico in montirna železa
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Aerys » Pe Jun 06, 2008 00:16

Ima kdo kaj izkušenj s podjetjem Amar ali pa z Taranautic? Enemu izmed telih dveh bi dal gelcoat popravit. Ali pa če mi kdo priporoči koga tretjega.
AlfistaSi
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a AlfistaSi » Pe Jun 06, 2008 14:49

Aerys napisal/-a:Ima kdo kaj izkušenj s podjetjem Amar ali pa z Taranautic? Enemu izmed telih dveh bi dal gelcoat popravit. Ali pa če mi kdo priporoči koga tretjega.

Z Amar nimam nobenih izkušenj, z Taranautic, pa ne preveč dobre.
Jaz bom rekel samo to, da naklada veliko naredi površno in zraven mastno zasluži, s tem da te hoče prenest okoli.
Če pa kdo želi podrobnosti, lahko napišem! Če želite tudi na zs.

Ciao Alfista :D

p.s. skratka jaz bi svetoval, da se daleč ogni Taranautic, jaz se jih sigurno bom.... :(

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov