Utekanje novega motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Utekanje novega motorja

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Feb 20, 2013 07:38

Zanima me katero olje je najboljše za utekanje novega motorja, nekdo mi je rekel, da najslabše olje je najboljše, priporočil mi je celo olje za hidravlični sistem. :shock: Potem naj bi zlil ven in nalil takšno kot mora biti.
Kakšno je vaše mnenje o tem utekanju. :?
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Sr Feb 20, 2013 07:51

Po mojem mnenju ta pravo olje, ki je predpisano za motor.
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » Sr Feb 20, 2013 08:10

Kakšno hidravlično,ne nori :evil: :evil: :evil: .Tako kot ti je predpisal proizvajalec.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Feb 20, 2013 08:14

Olje mora biti takšno kot je predpisano in nič drugače :!: :!:
Zapeko rib pa najbolje oljčno :wink: :wink: :D
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Sr Feb 20, 2013 08:39

Kocka, pusti te "šank recepte". Če gre za 2T motor, naj ima malo bogatejšo mešanico prvih nekaj ur, ampak ne pretiravat. Motor ne odpirat več kot 3/4 gasa nekaj ur in ne bo nič narobe. Isto za 4T, samo brez olja v bencinu.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Feb 20, 2013 10:26

Kocka, tale z oljem te ima res rad :lol:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Sr Feb 20, 2013 10:31

Napiši za kakšen motor gre...

Tista s hidravličnim oljem, je pa tudi s trte zvita...

To me spomni na tiste avtomobilistične, da je potrebno v dizle zraven še 2T olje zlivat. Bojda to vsi nemci počnejo, zato se passati vozijo po miljon kilometrov naokrog.

Verjamem, pa, da ko dobiš nov motor v svojo last, si na začetku precej negotov, kako z njim ravnati, da ne bo preveč trpel. Dvomim, da so dandanes motorji narejeni s tako slabo natančnostjo, da se morajo bati močno prilagajat cilindru.

Le pogumno, saj je nulti test tako ali tako, že opravljen.

Pri 2T mogoče na začetrku res malo močnejšo mešanico, ampak to pomeni 1% močnejšo, več pa bo naredilo več škode kot koristi
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 20, 2013 10:38

Utekavanje 2T motorja z več olja je škodljivo.

Zakaj?

1. Več olja, pomeni več mazanja in več mazanja pomeni neutekanje. Poanta utekanja je, da se "mikro napake izgladijo" ob temperaturnem raztezanju. Enako velja tudi za ležaje itd...

2. več olja pomeni višjo temperaturo motorja - pregrevanje, katero pa pri novem neutečenem motorju nikakor nočemo, saj lahko pripelje do trajnih poškodb. Neutečen motor že sam po sebi dosega višje temperature, z več olja pa še toliko bolj.

Vendar so to le nianse, katere so za nas skoraj nepomembne.

Dokazano najboljše utekanje 2T motorja je delovanje le-tega v vseh režimih, le da čas režima primerno "novosti motorja" skrajšamo.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Sr Feb 20, 2013 10:58

Micka, a moram res skenirat navodila za uporabo proizvajalca? Sej sem napisal da ne pretiravat, pa dajat dvojno dozo.

Že vidim da bomo spet drek mešali kot pri konzerviranju.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 20, 2013 12:16

Mike napisal/-a:Micka, a moram res skenirat navodila za uporabo proizvajalca? Sej sem napisal da ne pretiravat, pa dajat dvojno dozo.

Že vidim da bomo spet drek mešali kot pri konzerviranju.

Ti si ga začel pred mano mešat, ker si postal pred mano :D

Ne vem zakaj se takoj postaviš nazaj, ko nekdo napiše nekaj drugače, kot ti. Prav lahko piše v navodilih, ki jih imaš ti, da je potrebno dati več olja. Saj marsikje tudi piše, da je margarina zdrava. A pa je? Je bolj zdrava od svinjske masti, generalno pa je veliko drugih maščob bolj zdravih od margarine.

Jaz sem pač povedal svoje mnenje na podlagi izkušenj iz dirkanja. Vsak pa naj sam oceni kaj je bolje. Pravzaprav je meni vseeno, če nalijete notri vodo in sol.

Over and out!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Feb 20, 2013 12:17

E, bistvo čim bolj redkega olja je, da se motor čimprej in čimbolje uteče. Sem bil precej skeptičen. Kot je napisal MM, mi je kolega dejal, da so včasih dirkalne motorje tako utekali z redkim oljem, da se je dejansko vse zgladilo, ker dobro olje dobro maže in potemtakem tudi dalj časa traja. Sam sem želel, da se motor dobro uteče in da vso tisto "sranje" izlijem ven in zamenjam s pravim oljem-ravno tako v menjalniku. Pa sem vprašal še za vaše mnenje, ker mi tisto z oljem od hidravlike ni bilo najbolj všeč, čeprav je neka logika v tem.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Feb 20, 2013 12:29

EJ, kaj pa če bi ga brez olja "ulaufal" :lol:
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Sr Feb 20, 2013 12:46

Kocka, upam da ti ga rata ulavfat brez diplomske naloge. :roll:
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Feb 20, 2013 14:17

Itak da ni problema sem mislil da obstaja kakšen "profi" način. :wink:

Mike, a ti si še živ, se nekam poredko oglašaš, sem mislil da si izstopil iz stranke.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Feb 20, 2013 19:00

Šaljivi uvod
    Kocka, kaže da kjer imaš dva nova motorja in dva strokovnjaka imaš često najmanj šest priporočil za utekanje.

1. Tovarniška navodila za vsak motor =>2 kosa, često različna, zlasti če sta 2 motorja različnih znamk
    2. Zasebno mnenje vsakega strokovnjaka na podlagi dolgoletnih izkušenj o utekanju na splošno => 2 kosa
    3.1. Če se uspeta zmeniti, predebatirano in usklajeno mnenje obeh strokovnjakov za vsakega od teh motorjev => 2 kosa
    3.2. Če se ne uspeta zmeniti, pogojno malo prilagojeno mnenje vsakega o utekanju vsake od mašin => 2*2 kosa = 4 kose.

Skupaj šest do osem mnenj, ki si bolj ali manj nasprotujejo - in tudi te razlike so lahko vse utemeljene.

S tem je podobno kot z debato o porabi, ki je pretežno odvisna od tipa in ostalih lastnosti barke, bremena in njegove razporeditve, vrste in ureditve pogona, načina uporabe in vremena - in predvsem od udeležencev v debati :lol: :lol: :lol:

Rad bi recimo slišal, kako med utekanjem malo povečati količino olja pri E-tec in podobnih motorjih, ko kdo priporoči več olja v mešanici v začetku uporabe 2-taktnika :wink: .
Pa majčkeno bolj resno...
    Jaz v zadnjem času nimam novih motorjev (vse rabljeno), zato ni praktičnih izkušenj za zadnje generacije motorjev. Po drugi plati tole ni namenjeno mehanikom, dirkačem in inženirjem strojništva - ti to in več vedo in znajo - ampak običajnim uporabnikom, ki tega še ne vedo. Vedo da v navodilih nekaj piše, in tu pa tam kdo reče, kaj je treba delati, le redkokdo pa pove, zakaj.

Navodila za motorja BMW (R5 in R65 pred precej leti) so omenjala 1000 km utekanja in priporočala omejeno max število vrtljajev (mislim da prvih 500 km do 4000, naprej se ne spomnim), odsvetovala tako poln plin kot vožnjo v prenizkih vrtljajih, preden je motor ogret. Poleg tega so odsvetovala daljše vztrajanje v katerem koli režimu vožnje (bodisi pri nekih vrtljajih, bodisi v neki prestavi...) - vozil naj bi spremenjivo, pospešiti, po kratkem klancu gor in na drugi strani dol, različne prestave, v nobenem režimu dolgo.

Bistvena je bila menjava olja po tem (kar iz mazalnega kroga umakne obruske).

Background info od BMW izpred 20-30 let
    Nekoliko za tem sem uspel vtakniti nos tudi v gradivo za prodajne službe, mehanike, novinarje avto-moto revij ipd. (tisto, kar sicer ni namenjeno 'neukim končnim uporabnikom') - šlo je za takrat novo zasnovo BMW K100 in K75.

Povzetek razlogov za takšna navodila za utekanje, kolikor se spomnim:

Hladen motor in motor takoj po zagonu - torne površine lahko še niso mazane, nekateri deli se morda morajo šele raztegniti v delovne dimenzije, zato potencialno bistveno povečana obraba, in to je bil razlog za priporočilo za uporabo motorja takoj po zagonu le v zmernem režimu.

Ko olje zaokroži (če ni strupeno mraz in/ali če motor ni kaka ogromna mrcina, do minuto vožnje) in je motor toliko ogret, da merilci temperature mignejo, problema suhih ležajev itn. praviloma ni več. Ko je temperatura še nekoliko kasneje v priporočenem območju, pa so pa tudi razne finomehanike (turbine ipd.) že ogrete in takrat greš lahko precej hitro tudi tako na poln plin kot v vrtljaje.

Ne spomnim se, da bi takrat prebral kaj o utemeljitvi za zgornje priporočilo o spremenljivem načinu uporabe ogretega motorja v času utekanja (različne prestave, različni vrtljaji, pospeški, zaviranja z motorjem - precej podobno, kot je opisal MM), ampak zdelo se je logično (utekanje vseh zobniških parov itn. itn. prej, preden zamenjaš olje za odstranitev obruskov), nisem pa preverjal ozadja.

V glavnem, tako utečen (in 30 000+ km letno vožen) motor R65 je brez kakršne koli predelave na koncu ravnine na Grobniku - kolikor smo takrat uspeli meriti - dosegal več kot 10 km/h več, kot je bil tovarniški podatek o največji hitrosti, pri čemur drugim enaki motorji večinoma niso niti dosegali tovarniško obljubljene najvišje hitrosti.

To sicer ni o utekanju...
    Problem je še zaustavljanje vročega motorja. Zlasti če je bil s turbo polnilnikom zelo energično gnan, ga je smotrno nekaj minut pred zaustavitvijo voziti nežno (prevod za Gorenjce => varčno). Pri takem režimu vožnje se - po besedah še enega nekdanjega dirkča, ki ima zdaj mehanično delavnico - te reči najlepše ohladijo in potem dobiš vtis, da so kakšne takšne mašine malo manj kot večne.

Če neposredno ugasneš močno razgret tak motor, pa...

Viri za nekaj - med seboj bolj ali manj različnih - sodobnih mnenj
    Wikipedia o utekanju (angleško)
    Nekaj zadetkov na Google (slovensko) - prvih nekaj zadetkov je pri modelarjih, je pa tudi nekaj z www.strojnistvo.com
    MotoMan-ove skrivnosti utekanja (to omenjajo tudi naši BMW fani)
    STM Tune o utekanju novo zgrajenega motorja (razlaga se v bistvu ujema s tem, kar piše MotoMan).
    STM se z njim strinja v tem, da naj za utekanje ne bo sintetično, ampak visokokvalitetno mineralno olje, ker utegne sintetično mazati predobro in ne bi prišlo do prilagoditve, ki jo želi utekanje doseči.
    Ne omenja hidravličnega olja :lol: :lol: :lol: :lol:
    Priporoča prvo menjavo po 100 km (odstranitev večine obruskov in izpranih maziv in tesnilnih mas od sestavljanja motorja), potem uporabo mineralnega olja do najmanj 500 km, nato sintetsko olje.

Način uporabe med utekanjem...
    What we want to do is alternate between periods of light to moderate acceleration, and then over-run deceleration using engine braking if possible. During acceleration the rings are loaded against the bore walls and begin to bed in. This produces metal debris as well as a fair amount of heat in the rings. When the engine is allowed to decelerate on over-run, the vacuum produced will draw the oil mist up the bore which helps cool the rings as well as flushing away the debris.

Now I’m not suggesting the car is simply thrashed. If you were to drive the car too hard, the heat produced in the rings would be excessive and this will also prevent a good seal being attained. For the first 20 to 30km it is advisable to only use 40-50% of the engine rev limit as a maximum rpm to prevent excessive heat in the rings.

Povzetek tega - ko so me nekje spomnili na tiste, ki so manj doma v Angleščini - je:
    Prvih nekaj deset km uporabljaš le spodnjo polovico dovoljenih vrtljajev (takrat se motor tudi ravno lepo ogreje), potem izmenjuješ krajša obdobja pospeševanja in če mogoče zaviranja z motorjem (popustiš pedal). Pri pospešku se obročki postopno prilagajajo valju, pri pojemku pa podtlak izvleče obruske in se stične površine ohladijo.

Res je, da je sodoben nov motor težko čisto sesuti s slabim utekanjem, ampak na tisti strani opisani postopek lahko pomeni razliko med odličnim in trajnim motorjem in takim, ki je samo povprečen.

To se tudi precej ujema s tem, kako sem jaz - po takratnih navodilih, ki sem jih zgoraj povzel - utekal tisti BMW motor.

Stran STM ima še precej drugih zanimivih prispevkov o motorjih in doseganju dobrih učinkov z njimi.

Drugi pogled na zadevo (oziroma pogled na malo drugačno zadevo) utegne biti za utekanje obnovljenih starodobnih motorjev (žal tudi le angleško).

Meni se zdi ta prispevek odličen - recimo na preverjanje, ali dela oljna črpalka pred zagonom obnovljenega motorja in na vse, na kar je pri tem treba paziti, se pred tem, ko sem ga prebral, ne bi spomnil.
Zdaj pa vprašanje z člane foruma:
    Kakšne so - če so - posebnosti zato, ker navedeni viri ne obravnavajo motorjev, ki poganjajo plovila (takih doslej enostavno nisem našel)?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta