Z pogon ima "luft"

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mcar
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana - S Istra

Z pogon ima "luft"

OdgovorNapisal/-a mcar » Ne Jun 29, 2008 13:46

Pri pripravi plovila na sezono sem ugotovil, da se Z pogon z prosto roko premika levo in desno, ne da bi se volanski obroč obrnil, skratka ima cca 5 cm lufta na levo ter desno. Pogon je alpha I. Ali mogoče kdo ve kaj se da narediti da to odpravim, saj bi bilo po moje zelo nerodno, da ko dodaš plin, ti plovilo spremeni smer oz. ko ga odvzameš peta zapleše...
Hvala!
Lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jun 30, 2008 17:12

Ni neke posebne panike, vsak ima malo "lufta", če ga je veliko je res malo zoprno, vendar se da preživeti...

LP
alce
Štabni vodnik
Kraj: Podnanos

OdgovorNapisal/-a alce » To Apr 12, 2011 08:23

Pozdravljeni!

Jaz sem nov lastnik plovila z peto Alpha one in imam isto težavo. Luft levo desno 5 cm. Mogoče ve kdo kako bi to napako odpravil. Malo sem gledal za motorjem in bi bilo mogoče samo zajlo za zategnit. Mehanik mi je reku, da ko bo motor prižgan bo prijela hidravlika pa ni tako.

Prosim za kak nasvet?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 12, 2011 20:25

Sem napisal zgoraj, da ima vsak malo lufta!!! Ne se sekirat in ne barke enačit z avtomobilom, kjer v zadnjih 20 letih res ni več lufta na volanu...

Če pa te tako hudičevo moti, pa stane rešitev enih 1000 EUR. Zajlo zamenjaš s hidravličnim prenosom, batnico cilindra pa prilagodiš, da paše na Z pogon. Nasvet? Ne počni tega, ker nima smisla! :wink:
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Apr 12, 2011 20:31

Admin, ne se razburjat, ker verjetno je v tem primeru res nekaj več zračnosti kot ti misliš.
Vsaj pri mcarjevem čolnu, je bilo tako.
Sedaj je čoln zamenjal lastnika in on se je odločil to popraviti, zato sem vse to razstavil.
Zračnost nastane na transomu, na ročici (vzvodu) volanske žice in stvar je res neprijetna, saj ti noga kar sama skače sem ter tja.
Je res, se da rešit, ampak ni poceni :D :D

Lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 12, 2011 20:34

Hehe, saj se ne jezim, sem pa iz vprašanja razbral, da je luft na zajli... Če pa je na ročici, ga je absolutno več in je tudi absolutno neprijeten... Sem tudi mislil, da gre za povsem nov čoln z Alpha One nogo...

Sanacija je možno, kot pravi Mitja in kot vidim, bo to tudi rešil. Je pa res, da ni poceni, razdiranja je ohohoho. :wink:
alce
Štabni vodnik
Kraj: Podnanos

OdgovorNapisal/-a alce » Sr Apr 13, 2011 07:40

Hvala za odgovore!

Za letos bo ta luft kar ostal, če res ne bo bo hudih težav med vožnjo.
Verjetno za popravilo le tega je lahko čoln tudi v vodi, kolikor razumem je delo za motorjem.

V nedeljo pa nazaj vodo, zadosti imam skakanja in živciranja za letos, vsaj upam. :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti