potrebujem vaso pomoc!!!

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

tim
Kapitan

potrebujem vaso pomoc!!!

OdgovorNapisal/-a tim » To Okt 01, 2013 11:11

Zelim si namontirati Tomos 18 vendar sem naletel na tezavo. Namrec motor se ne usede dokonca ker je dila predebela.
Slika
SlikaCe jo stansam iz zadnje strani se bo usedla vendar me skrbi spodnji del ,da ne bo prenizek,ker je ze sedaj??? Kaj menite???Slikagre pa za kratko nogo in ze prej je bila kratka noga gor samo,Da je bila yamaha50.
Hvala v naprej!
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » To Okt 01, 2013 11:31

zamenjaj zadnjo ploščo za tanjšo in je stvar rešena.

zaradi tistega centimetra višine, bo ravno tako v redu plulo, lahko celo bolje, če ti je zdaj kdaj zajemalo zrak.

lahko pa tudi samo podložiš deščico pod motor, tako, da se usede nanjo in nato priviješ spone.

sam ne bi tanjšal obstoječe deske, ker se mi zdi, da bi potem prej razpadla, ali pač ne, če bi jo dobro zaščitil, tam, kjer bi jo zbrusil.
tim
Kapitan

OdgovorNapisal/-a tim » To Okt 01, 2013 12:18

Ja sedaj sem jo stanjsal ter dobro polakiral jutri pa naprej!Sam sem se najbolj bal da bo vseskupi prenisko vendar sedaj ko gledam niti ni tako.ok hvala lepa!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Okt 01, 2013 14:31

No ne morm se žal strinjat s trditvijo uporabnika "weta" in po lastnih izkušnjah opozarjam da je že 1cm prenizko lahko glede porabe in hitrosti enormna razlika in to pri 50PS motorju kaj šele pri 18 kjer se lahk zgodi da še zglisiral ne boš! Jaz ti svetujem da daš čez celo krmo novo tanjšo ploščo da se motor lepo usede in ob enem povišaš krmo kot je to že prikazano in opisano v nemalo temah na tem forumu ker čene je isto če si daš gor tomos 10...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Okt 01, 2013 15:29

:D Ja, motor je že zdaj prenizko! Kavitacijsko ploščo nikakor ne tišči nižje od dna krme, ne bo dobro.

In propeler deluje nekam zdelan po robovih. To tudi precej vpliva na potisk.
Nazadnje spremenil SR 290, dne To Okt 01, 2013 15:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Okt 01, 2013 15:39

A 18 ke se ne da fiksirat z vijaki? Fiksiraj na pravi višini z vijaki. 18-ke ne poznam, nikoli imel zato ne vem.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Okt 01, 2013 17:11

Kakšen čoln pa imaš, da je že kratka noga predolga?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Okt 01, 2013 19:15

@ SR290

Ja izgleda res nizko, vendar je vsaj po mojem mnenju pri 18-ki stvar malo drugačna; nima izpuha skozi propeler. Dvig tako visoko kot ga veleva logična praksa pomeni grozen ropot. Pa mislim da tudi propeler ni preveč za ventiliran režim.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Okt 01, 2013 20:19

Direktno iz originalnih navodil sem prečital podatek, da mora biti krmna deska za T18 visoka 38-40 cm (ob tem, da motor polno nalega)..

Slika
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Okt 01, 2013 20:22

kasaudio napisal/-a:@ SR290

Ja izgleda res nizko, vendar je vsaj po mojem mnenju pri 18-ki stvar malo drugačna; nima izpuha skozi propeler. Dvig tako visoko kot ga veleva logična praksa pomeni grozen ropot. Pa mislim da tudi propeler ni preveč za ventiliran režim.

Točno tako.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Okt 01, 2013 20:43

Piki napisal/-a:
kasaudio napisal/-a:@ SR290

Točno tako.

:D Niti ni tako točno. :D

Žal se vsaj po mojem skromnem mnenju oba skupaj motita.

1.) nič nisem pisal o ventiliranem pogonu.
2.) Omenjal sem le kavitacijsko ploščo nekje na nivoju dna krme. Če je 1 cm višje nič ne bo z ventiliranjem, ker je med propelerjem in kavitacijsko zvrhana mera rezerve in ob pričakovani hitrosti te kombinacije bo krmni val vseeno butal v kavitacijsko ploščo.
3.) Nisem dovolj "optimist", da bi za 16 bhp predlagal ventiliran pogon.

4.) Tale motor ima kolikor toliko hidrodinamično obliko tja do kavitacijske plošče. Nad njo je kot bi krompir valjal po vodi. :D Tudi tisti del noge tik nad torpedom ne deluje ravno čiste oblike in skoraj bi stavil, da noben Tomos 18 ni videl "čiste vode" na gornji polovici delovnega kroga. Glede na obliko pete je tam že po defaultu hudimano skavitirana voda. Morda zato zgrižena "napadna ivica" propelerja? Pesek namreč tega že zaradi centrifuge ne bi storil po celem obsegu tako lepo enakomerno.

5.) Podoben "problem" smo imeli v osemdesetih na očetovem malčku z Yamaho 25 (Tista stara bela, na kateri je pisalo Yamaha 450 in nič o konjih.), ki je imela predolgo nogo za trapasto kratko krmo. Ko smo kavitacijsko dvignili malce nad dno krme ni nič oralo, čeprav je bil izpuh nad propelerjem kot pri tem Tomosu. No ja, ko smo šli skakat po valovih je že ropotalo, ampak takrat bi tudi z izpuhom pod propelerjem.

Včasih v letih moje mladosti je bilo kar veliko število gliserjev z prekratko krmno steno in hočeš nočeš so motorji rili po vodi. Takrat je tudi nastala teorija o nujnosti kavitacijske plošče, ki je dandanes le še nekak okrasen del motorja, koristi pa vsaj pri 99% gliserjev nima prav nobene. :wink:
Tudi to je res, da se v tistih časih nihče ni ubadal z lego torpeda ali obliko propelerja. kar si imel si nataknil in basta. Za rezervo so verjetno vsi natikali motorje precej pregloboko, zato tudi dvojna "kavitacijska. Prva tam kjer naj bi bila, nato krompirjasto tokovnično telo, nad njo pa še ena mini "kavitacijska", ki je odbijala vodo dol, da ni brizgalo nazaj v čoln. :D Ampak čeprav je bilo tako se je dobro učiti na napakah in motor namestiti kot se namešča v tem tisočletju.
Nazadnje spremenil SR 290, dne To Okt 01, 2013 21:07, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » To Okt 01, 2013 20:54

glede na to da je bila na čolnu prej yamaha 50, sedaj pa t18, ki je v realnosti bližje t13, upam da se zavedaš, da bo to bolj klavrno plutje...
za panulo bo šlo... za kaj drugega pa razmisli sam.

LP!
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Okt 02, 2013 09:50

moj prvi predlog je bil mišljen v smislu, da zamenja desko, oz. pogojno stanjša. s tem doseže, da se motor usede do konca.
za tem greš probat in vidiš kako se obnaša. vsaka kombinacija čolna in motorja zahteva svoje nastavitve. lahko, da bo spuščen motor prenizko. Ni pa nujno. Če pa bo prenizko, je najmanši problem kar na morju podlagat letvice in višat motor, da najdeš najboljšo pozicijo motorja.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Okt 02, 2013 09:54

weta napisal/-a:vsaka kombinacija čolna in motorja zahteva svoje nastavitve.

Drži, ampak v razumnih tolerancah in dno krme je za vsak gliser spodnja meja tolerance. :wink:

Kolikor poznam te stare krme zna biti problem v dvigu motorja in sicer ne trdnostni, temveč v izrezih za volanske vrvice. Tu se zna zaplest in to je treba rešit doma.
Mi smo morali v drog na motorju pritrdit kar dolg sornik na koncu katerega je bila os za škripčevje, da smo motor sploh lahko dovolj dvignili in obenem vrvice niso drgnile ob stene izrezov. In ustreznega sornika na morju ne namestiš dovolj kvalitetno za varno vožnjo!

@Tim;
Kateri čoln je na teh slikah?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Okt 02, 2013 14:32

in če podložiš (na pamet govorim) 5cm ali več se ne čudim ko čujem raznorazne zgodbe kok je komu odpado motor :S v ovinku ti ga sname da še veš ne kaj je blo... maš na youtube kar nekaj posnetkov. Kot je rekel SR290 je dno krme skrajna meja ampak je boljše 1 cm višje. Mercury navaja v podatkih iz teh časov do 1" višje od dna če se uporablja za vodne športe, če pa za valovito morje pa1/4"

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov