Piki napisal/-a:kasaudio napisal/-a:@ SR290
Ja izgleda res nizko, vendar je vsaj po mojem mnenju pri 18-ki stvar malo drugačna; nima izpuha skozi propeler. Dvig tako visoko kot ga veleva logična praksa pomeni grozen ropot. Pa mislim da tudi propeler ni preveč za ventiliran režim.
Točno tako.

Niti ni tako točno.
Žal se vsaj po mojem skromnem mnenju oba skupaj motita.
1.) nič nisem pisal o ventiliranem pogonu.
2.) Omenjal sem le kavitacijsko ploščo nekje na nivoju dna krme. Če je 1 cm višje nič ne bo z ventiliranjem, ker je med propelerjem in kavitacijsko zvrhana mera rezerve in ob pričakovani hitrosti te kombinacije bo krmni val vseeno butal v kavitacijsko ploščo.
3.) Nisem dovolj "optimist", da bi za 16 bhp predlagal ventiliran pogon.
4.) Tale motor ima kolikor toliko hidrodinamično obliko tja do kavitacijske plošče. Nad njo je kot bi krompir valjal po vodi.

Tudi tisti del noge tik nad torpedom ne deluje ravno čiste oblike in skoraj bi stavil, da noben Tomos 18 ni videl "čiste vode" na gornji polovici delovnega kroga. Glede na obliko pete je tam že po defaultu hudimano skavitirana voda. Morda zato zgrižena "napadna ivica" propelerja? Pesek namreč tega že zaradi centrifuge ne bi storil po celem obsegu tako lepo enakomerno.
5.) Podoben "problem" smo imeli v osemdesetih na očetovem malčku z Yamaho 25 (Tista stara bela, na kateri je pisalo Yamaha 450 in nič o konjih.), ki je imela predolgo nogo za trapasto kratko krmo. Ko smo kavitacijsko dvignili malce nad dno krme ni nič oralo, čeprav je bil izpuh nad propelerjem kot pri tem Tomosu. No ja, ko smo šli skakat po valovih je že ropotalo, ampak takrat bi tudi z izpuhom pod propelerjem.
Včasih v letih moje mladosti je bilo kar veliko število gliserjev z prekratko krmno steno in hočeš nočeš so motorji rili po vodi. Takrat je tudi nastala teorija o nujnosti kavitacijske plošče, ki je dandanes le še nekak okrasen del motorja, koristi pa vsaj pri 99% gliserjev nima prav nobene.
Tudi to je res, da se v tistih časih nihče ni ubadal z lego torpeda ali obliko propelerja. kar si imel si nataknil in basta. Za rezervo so verjetno vsi natikali motorje precej pregloboko, zato tudi dvojna "kavitacijska. Prva tam kjer naj bi bila, nato krompirjasto tokovnično telo, nad njo pa še ena mini "kavitacijska", ki je odbijala vodo dol, da ni brizgalo nazaj v čoln.

Ampak čeprav je bilo tako se je dobro učiti na napakah in motor namestiti kot se namešča v tem tisočletju.