Propeler

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

tim
Kapitan

Propeler

OdgovorNapisal/-a tim » Pe Okt 25, 2013 22:09

Zaradi nabave novega motorja moram sedaj kupiti temu primeren propeler za mojega klicka 4m. Ker ni tako poceni zadeva bi se rad malo posvetoval z izbiro.Servisr mi svetuje stevilko 13 sedaj imam pa baje 10gor.Kaj pravite???
Gre pa za yamahin motor 30km 2t.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Okt 25, 2013 22:31

Čudne oznake, nikoli še nisem slišal za kaj takega.
Kako prestavo ima tvoj motor v peti in koliko se vas navadno vozi in koliko kaniš odšteti za propeler?
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » So Okt 26, 2013 18:29

10 in 13 je oznaka v palcih oziroma angleško inch. 10 bo za 30 KM in tak čoln mogoče malo premajhen korak, 13 pa bi znal biti malo prevelik, sploh za polno obremenitev. Poskusi si sposoditi 13 palčnega in sprobaj v praksi.
tim
Kapitan

OdgovorNapisal/-a tim » So Okt 26, 2013 22:24

Piki napisal/-a:10 in 13 je oznaka v palcih oziroma angleško inch. 10 bo za 30 KM in tak čoln mogoče malo premajhen korak, 13 pa bi znal biti malo prevelik, sploh za polno obremenitev. Poskusi si sposoditi 13 palčnega in sprobaj v praksi.

Pravi,da ce bi se sam vozil da dam celo 15 gor kot ima njegov kolega ko sam dirka z klickom,ce pa se nas vec vozi pa mi priporoca 13. Cudi pa me,da je prejsni lastnik imel 10 gor pa gumico 4m in pravi da je bilo ok.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Okt 27, 2013 10:31

Vsak propeler ima dve oznaki. Prva pomeni premer, druga korak in obe sta pomembni, ne le korak.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Ne Okt 27, 2013 11:38

Tukaj gre za korak, premer je pa pri serijskih propelerjih Yamahe 30 enak.
tim
Kapitan

OdgovorNapisal/-a tim » Ne Okt 27, 2013 19:45

Piki napisal/-a:Tukaj gre za korak, premer je pa pri serijskih propelerjih Yamahe 30 enak.

tako je baje! sam priznam,da nimam pojma.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Okt 27, 2013 21:00

Piki napisal/-a:Tukaj gre za korak, premer je pa pri serijskih propelerjih Yamahe 30 enak.

In zakaj bi dal gor enega od teh propelerjev? Kličko je mini čoln in dvomim, da so ti propelerji primerni zanj. Ne poznam jih, a grem skoraj stavit, da so prevelikega premera, zato sem postavil tista vprašanja o prestavnem razmerju v nogi, koliko se jih navadno vozi in kolikšen je budžet za nabavo propelerja. 30 konjev je veliko za tega malčka in morebiti bi z drugim tipom propelerja šlo tudi z 15" koraka in ga vseeno hitreje potegnilo v glisiranje, da o porabi in končni hitrosti ne govorimo.

In lepo prosim ne zdaj o tem, da na nek motor sodi le originalen propeler kamor napeljuje citat.
tim
Kapitan

OdgovorNapisal/-a tim » Po Okt 28, 2013 21:53

SR 290 napisal/-a:

In zakaj bi dal gor enega od teh propelerjev? Kličko je mini čoln in dvomim, da so ti propelerji primerni zanj. Ne poznam jih, a grem skoraj stavit, da so prevelikega premera, zato sem postavil tista vprašanja o prestavnem razmerju v nogi, koliko se jih navadno vozi in kolikšen je budžet za nabavo propelerja. 30 konjev je veliko za tega malčka in morebiti bi z drugim tipom propelerja šlo tudi z 15" koraka in ga vseeno hitreje potegnilo v glisiranje, da o porabi in končni hitrosti ne govorimo.

In lepo prosim ne zdaj o tem, da na nek motor sodi le originalen propeler kamor napeljuje citat.

Jaz nisem se imel yamahe na klicku,zato nimam pojma kaj naj namestim gor samo po posvetu z serviserjem je baje nujna menjava!!!
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Po Okt 28, 2013 23:43

Koliko pa je teža tega klička? Jaz imam na gumenjaku 250 kg yamaho 40KM
13 če sem prazen in 12 če sem polno obremenjen.
Ljubitelj narave
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Okt 29, 2013 11:22

@tim;

In če končno poveš kako prestavo ima tvoj motor v peti, ter koliko si pripravljen plačat za drug propeler, boš morebiti lahko izvedel kaj dat gor.

Kličko je lahek in ploven, zato ne potrebuje takega premera kot kakšen težji čoln. V zameno mu lahko povečaš korak in pridobiš precej hitrosti, ter zmanjšaš porabo.

Če skrivaš ostale podatke povej vsaj letnik motorja.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Okt 29, 2013 19:11

Saj najbrž ne skriva, samo se ne zaveda, da brez podatkov (ki jih je mehanik imel ali vsaj ocenil iz tega, da je videl motor) tu ne more dobiti dobrega odgovora.

@Tim...
    Korak propelerja je povezan s številom vrtljajev motorja. Pri največji hitrosti čolna mora biti število vrtljajev blizu največjega tovarniško dovoljenega števila vrtljajev.

Da torej lahko zadeneš pravilen korak propelerja je treba vedeti, koliko je to največje dovoljeno število vrtljajev za tisti motor in kakšen je prenos v peti (razmerje med vrtljaji motorja in vrtljaji osi propelerja), s tem pa število vrtljajev propelerja pri največjih dovoljenih vrtljajih motorja.

Iz mase čolna in moči motorja domnevamo dosegljivo hitrost za ta čoln s to močjo motorja. Iz števila vrtljajev osi propelerja in te hitrosti izračunamo približen korak (približen zato, ker je vmes še količnik zdrsa oziroma slip).

Za kliček vemo maso in druge lastnosti, ampak brez teh podatkov o motorju ni mogoče dati dobrega odgovora.

Vpliv premera propelerja si mogoče lahko predstavljaš kot širino gum in grobost profila na biciklu.

Pri gorskem kolesu rabiš gume s širokim in grobim profilom, da spelješ v blaten klanec, na cesti pa imaš zaradi tega znaten upor.

Lahek cestni bicikel pa po asfaltu skoraj leti na tankih in gladkih tubularjih, v blaten klanec pa bi spodrsaval na mestu in ne prišel nikamor.

Tako za to, da težji čoln izglisira, rabiš - poleg ustreznega, pri isti moči praviloma manjšega koraka - tudi večji (ali več listni - ali kombinacijo) propeler, pri majhnem in lahkem čolnu pa je to podobno odveč, kot če bi pri kolesu za po asfaltu gonil 'kramparce'.

Ko se enkrat to ve, pride pa še to, koliko si pripravljen oziroma koliko je smotrno nameniti za propeler - ker zelo dobre rešitve pač praviloma več stanejo od dovolj dobrih - in nima smisla obešati ne vem kakšnega propelerja na kak motor, ki tega propelerja ne bo mogel izkoristiti.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Okt 29, 2013 20:08

tim napisal/-a:
Piki napisal/-a:10 in 13 je oznaka v palcih oziroma angleško inch. 10 bo za 30 KM in tak čoln mogoče malo premajhen korak, 13 pa bi znal biti malo prevelik, sploh za polno obremenitev. Poskusi si sposoditi 13 palčnega in sprobaj v praksi.

Pravi,da ce bi se sam vozil da dam celo 15 gor kot ima njegov kolega ko sam dirka z klickom,ce pa se nas vec vozi pa mi priporoca 13. Cudi pa me,da je prejsni lastnik imel 10 gor pa gumico 4m in pravi da je bilo ok.

na našem G-370 je gor 15-ka in zglisira u trenutku. Če pa sta na čolnu dva in smučar v vodi pa je smučar zunaj v 10 metrih čoln pa v 30-40 metrih. Sicer na 50 konjskem motorju...
tim
Kapitan

OdgovorNapisal/-a tim » Če Okt 31, 2013 21:15

nimam pojma kaksno je prestavno razmerje je.Gre pa za yamaho 25j letnik okol 90, z 30 km. Italija. To je vse kar vem.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Nov 01, 2013 13:41

na netu je dost spletnih katalogov in manualov kjer boš z malo truda našel ta podatek...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov