impeler

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

CLIFF
Poročnik fregate
Kraj: postojna

impeler

OdgovorNapisal/-a CLIFF » Pe Jul 11, 2008 06:47

Kot je že iz naslova razvidno bomo sedaj eno rekli od impelerja zadeva pa gre takole

ker nisem vedel v kakšnem stanju je impeler sem se odločil da zadevo preverim. Pri detaljnem pregledu sem ugotovil da z impelerjem ni nič narobe zato sem vse skupaj nazaj zmontrial. Motor smo nato v sodu z vodo zagnali ampak nastopil je problem motor se ni hladil. Ponovno smo odmontirali peto motorja in ugotovili da impelererja dobesedno ni več ker ga je dobesedno skurlo. Motor je bil v teku kakšno minuto več ne!

A se komu sanja zakaj se je to zgodilo? Že vnaprej hvala za nasvete!
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Pe Jul 11, 2008 07:48

Kontra obrnjen impeler.
CLIFF
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a CLIFF » Pe Jul 11, 2008 07:57

kako pa vidiš da je impeler kontra obrnjen. Tale moj ima namreč vtor za zatič zobeh strani ko pa ga vstaviš v ohišje je z obeh strani isto. če si pa mislil na smer vrtenja je pa tudi isto ker ga po mojem samo obrne če bi ga slučajno kontra obrnil. Osovina se pa itak skozi v isto smer vrti.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jul 11, 2008 08:33

Impelerja ne moreš obrnit napačno, ker je enak na obeh straneh. Vsaj taki katere poznam jaz. Enkrat prej sem že pisal o vgradnji novega. Na pokrovu od impelerja, je ponavadi puščica, katera nakazuje smer vrtenja. Če je ni , si zapomniš, v katero stran so obrnjene lopatice. Ker, kot si videl sam, sedež impelerja , toraj luknja v katero ga montiraš, ni okrogla. Na cca. eni tretjini je ravna, to je pri luknji za iztisk vode. Tu pride do močnih obremenitev impelerja, ker stisne lopatice, za to je važno da so obrnjene v pravo smer in močno namazane z maščobo. Najbolje je glicerin , ker ni agresiven.
Impeler, preden pride voda do njega in ga hladi in maže, naredi kar precej "suhih" obratov in če ni namazan , se lahko zgodi to , kar se je tebi.
LP
CLIFF
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a CLIFF » Pe Jul 11, 2008 08:53

ja res je imaš prav lahko da ga je skurlo zaradi tega ker ni bil namazan. Ali je možno da je prišlo do tega ker bi lahko zgrešili cev po kateri gre voda do motorja? Sam mislim da ne ker bi impeler vseeno imel vodo?!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jul 11, 2008 09:14

Če mu po napačni poti daješ vodo, torej po odtoku, kamor jo praviloma pošilja, ne bo voda prišla v ohišje impelerja, ker ji sam no bo pustil. In laufal bo na suho.
LP
CLIFF
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a CLIFF » Pe Jul 11, 2008 09:26

Tako kot reče mojster MIHA v risanki:

"PRAVI PROBLEM VŠEČ MI JE"
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Pe Jul 11, 2008 09:26

Kako pa veš katera stran je za dovajanje vode in katera odvajanje?
CLIFF
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a CLIFF » Pe Jul 11, 2008 09:45

zanimivo vprašanje ker gre iz pete vsaj pri mojem motorju (chrysler 55 hp) ena cev in ta je speljana direktno iz impelerja in nato v motor. Kako pa gre nazaj pa mi sedaj ni čisto jasno.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jul 11, 2008 10:42

Ena luknja je za dovod vode, katera gre do impelerja in motorja, motor pa zapusti skozi izpuh (avspuh)izgorelih plinov. Samo upam, da nisi, predpostavljam da z vodovodno cevjo, dovajal vode skozi izpuh.
Sesalna luknja je ponavadi ob strani, na spodnjem delu noge, samo v to luknjo ne moreš potisnit cevi, ker je spredaj"rešetka". V te namene se kupi pripomoček, kateri spominja na naglavne slušalke. Izpušna luknja , pa je ponavadi na spodnji strani kavitacijske plošče nad propelerjem, ali pa takoj pod motorjem. Spomni se kje ti šprica voda med delovanjem motorja. Če jo vidiš, tako veš kje, če pa ne vidiš špricanja pa je izpuh v vodi, to pa ti pokažejo mehurčki.
LP
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Pe Jul 11, 2008 10:47

Aha, ja to mi je jasno. Sem mislil da je na peti motorja kjer imam levo in desno špranje za dovod vode, pomembno skozi katero gre voda v motor. Drugače pa ne moreš zgrešit, če motor prižgeš v kanti vode.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jul 11, 2008 10:53

Ja Mike, maš prav. Kanta ali sod z vodo, je še najbolj ziher. Če imaš levo in desno špranje, kot je ponavadi, je oboje za dovod vode.
LP
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Pe Jul 11, 2008 12:50

je pa važno da so te rešetke dovolj globoko v vodi čene se ti ustvari zračni mehur pa spet ni vredu ker predolgo traja da voda pride do inpelerja.
CLIFF
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a CLIFF » Pe Jul 11, 2008 14:47

Sem našel problem. Težava je bila ker se sedišče ohišja impelerja ni vsedlo v cev do konca oziroma je imelo luft. Ko si motor zagnal je impeler delal vendar pa vode zaradi tega lufta ni spravil po cevi in je zato voda ostajala v sami peti.

Zaenkrat sem zadevo saniral z teflonom tako da sem cev oblekel, nanjo nasadil gumijasto pušo na katero se potem uleže ohišje impelerja. Sedaj bom zadevo stestiral v sodu upam da bo delovalo.
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje
Kraj: Podmežakla

OdgovorNapisal/-a klemen » So Jul 12, 2008 14:50

Podobno kot CLIFF, sem se tudi sam hotel prepričati o stanju impelerja (Yamaha 25). Čeprav sem to počel prvič, mi ni delalo neki preglavic :) Kljub dobremu stanju impelerja ga bom vseeno zamenjal z novim, starega pa bom imel za rezervo. Nisam pa opazil nobene sledi o kakšni masti ozoroma vazelinu, impeler je bil suh kot poper. Kako je s tem mazanjem? Koliko časa naj bi mast zdržala na impelerju, preden jo voda čisto izpere? Je modra mast tudi dobra za mazanje? Kako "na debelo" mazati, če sploh?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov