Tohatsu 18 in olje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

dare
Desetnik
Kraj: Kancelarija

Tohatsu 18 in olje

OdgovorNapisal/-a dare » Po Jul 14, 2008 13:54

Pozdravljeni vsi,

že nekaj časa spremljam forum in imam samo besede pohvale. Res kvalitetne informacije na enem mestu.

Imam en problem, ki je vezan na to, da sem pač družboslovec in nimam pojma o motorjih (mogoče čisto malo, no) :).

Skratka, imam Tohatsu 18, 4-taktni motor, na 3.5 m gumici. Ko sem za pomoč pri montaži prosil enega silaka, mi je model, ko sva vlekla motor ven iz avta, dvignil peto višje od kible. Koknkretno višje. Od takrat mi iz izpuha motorja izteka olje. Ni sicer kaka večja količina, ampak je pa. Še posebej se to opazi, ko motor po kakem tednu ležanja (leži na ročki, tako kot je po protokolu) dvignem. Obvezno izteče nekaj olja. Zgodilo pa se je tudi, da je bil čoln nekaj dni na boji v mirovanju in ko sem ga vžgal (trajalo je kar nekaj časa), je konkretno zakadil in izpustil par kapljic olja.

Zdaj, kaj bi to bilo? Je to kak resen problem in je motor zrel za servis, ali je to pač neka količina olja, ki se je nekam "zataknila". Drugače, motor je star 2 leti, redno servisiran pri pooblaščenem serviserju, redno pa kontroliram nivo olja.

Hvala vam za pomoč z nasveti.

Grega
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jul 14, 2008 16:27

Je olje lepo, neumazano? Kakšen vonj ima? Menjalniško olje iz pete boš spoznal po značilnem vonju, motorno je bolj brez vonja... Tudi precej bolj gosto je menjalniško olje. Najprej bo potrebno ugotoviti za katero olje gre, čeprav se mi zdi bolj verjetno, da je iz motorja... Tisto, kar ga je verjetno izteklo med nepravilnim prenašanjem, je motor zagotovo že "predihal". To kar prihaja sedaj je nekaj novega in ne kaže na nič dobrega, saj praviš, da ga skladiščiš v pravilnem položaju... Pomoje bo potreben kar obisk serviserja.

LP
dare
Desetnik

OdgovorNapisal/-a dare » To Jul 15, 2008 07:17

Ja, olje je povsem lepo, nič ni umazano, vonja nima. Je pa sigurno olje iz motorja, ni iz pete.

Bi lahko "predvidel" kaj bi to bilo?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Jul 15, 2008 10:40

Ko sem prebral tvoj problem, sem se spomnil , na vrtno kosilnico(malo čudna primerjava). Če jo obrneš na tisto stran, na kateri je izpušni filter, ti bo sigurno priteklo motorno olje na izpuh. Tako je vsaj pri moji in sosedovi.
Ko jo zaštartaš, kar na začetku pomeni dosti kraten poteg vrvice, tudi kadi kot stara lokomotiva. Olje pa se še kar nekaj časa cedi ven. Do tu ne vidim problema. Če pa se še po eni ali dveh urah delovanja, vedno cedi ven, pa kot piše Admin, servis. Imam pa pomisleke , glede hranjenja motorja. Izven krmni , so narejeni za pokončno uporabo, tako mislim, da vsaka druga pozicija , za njih ni normalna. Dobro , za začasno ležanje pri transportu, še že gre, za daljše skladiščenje, pa bi ti svetoval stojalo. Še posebej, ko gre za novi motor, katerega je škoda, ker v dveh sezonah se še ni niti prav "segrel".
LP
ribon
Kapitan fregate
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a ribon » To Jul 15, 2008 15:35

Vsak motor ima predisane položaje v katerih sme biti in v katerih ne. Posploševanja NI!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Jul 15, 2008 23:32

ribon napisal/-a:Vsak motor ima predisane položaje v katerih sme biti in v katerih ne. Posploševanja NI!

Pozdrav!
Ne vem točno na kaj misliš. Mogoče to kot je omenil Dare, da motor mora ležati horizontalno, na ročki in bi mu na stojalu škodilo ?
LP
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Jul 16, 2008 06:57

Tudi jaz ne razumem. Vertikalni položaj na stojalu je sigurno najboljši, takrat olje ne more izteči. Če pa ga že položimo na bok, pa ga damo na ročico, oziroma desni bok. To velja za vse štiritaktnike, vsaj za ta dva, ki jih imam jaz.
dare
Desetnik

OdgovorNapisal/-a dare » Sr Jul 16, 2008 07:36

Piki napisal/-a:Tudi jaz ne razumem. Vertikalni položaj na stojalu je sigurno najboljši, takrat olje ne more izteči. Če pa ga že položimo na bok, pa ga damo na ročico, oziroma desni bok. To velja za vse štiritaktnike, vsaj za ta dva, ki jih imam jaz.

Ja, tako je tudi napisano v specifikacijah in tudi serviser je tako rekel. Velja za vse 4 takterje.

V mojem primeru je šlo za skladiščenje v bočnem položaju za teden dni. Zdaj kolega uporablja čoln in pravi, da ni nobenih problemov z iztekanjem olja. Skratka, čudno.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Jul 16, 2008 08:05

Ne vem no, dvotaktnik, štiritaktnik, vsi so narejeni za vertikalno lego pri delovanju. To je njihova lega in tu ne moremo nič spremeniti. Tudi pri hrambi na daljši čas.
Če nimaš stojala, si nekje oglej kako približno zgleda, par kratkih desk in si ga narediš. Motor ti bo hvaležen. :wink: .
LP
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Če Jul 17, 2008 11:43

Tudi sam sem lastnik Tohatsu 18 motorja in me zanima, kako ti deluje vžig. Jaz imam ročni in se moram vedno 'martrati' par minut, preden mi vžge. A je to normalno? Ali morda prešvoh potežem vrvico?

Zraka na rezervoarju ne pozabim odpreti in tudi s pumpico načrpam nekaj goriva preden začnem z zaganjanjem motorja :wink: Ali morda napumpam premalo goriva?
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Jul 17, 2008 12:17

Hmmmm... kaj pa čok pri hladnem zagonu??? Sicer pa se mi ne sanja o tohatsu 18??? :P

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Jul 17, 2008 12:17

Tohatsu motorjev ne poznam, vidim pa soseda spodaj na morju, kateri tudi ima 18-ko, da se kar fajn matra pri zagonu motorja. Včasih se z starejšim sinom menjujeta pri vleki vrvice. Mogoče v navodilih kaj piše glede pumpanja goriva pred zagonom. Mogoče sploh ni potrebno in ga samo zaliješ, z pumpanjem. Ne vem no , samo ugibam.
LP
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Če Jul 17, 2008 12:33

Čoka Tohatsu 18 nima.

Če ga s pumpanjem zalijem, potem bi verjetno z neprestanim poskušanjem zagona postajal kvečjemu še bolj zalit. Ali mogoče narobe razmišljam?
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Jul 17, 2008 12:42

Hmmmm čudno... čok bi skoraj moral imeti, v kakršnikoli obliki; še kosilnice in motorke ga imajo... Čok je drugače lahko manualni ("na hebl") in avtomatski (različne izvedbe) le-ta je dostikrat lahko vzrok problemov pri zagonu. Najenostavneje se to vidi, če se odmontira filter iz uplinjača, če je vidna loputa na vrhu uplinjača, bi morala biti ob hladnem motorju skoraj čisto zaprta; če je odprta, je nekaj narobe... Če je ni, potem motor nima čoka... Mogoče bo kak poznavalec / lastnik lahko več povedal... Dejsto pa je, da pri hladnem zagonu motor rabi bolj mastno zmes kot pri delovanju ;)

Na mojem starem izvenkrmnem motorju je bil še večji hec... ELEKTRO LOPUTE :D lopute si lahko zaprl s pomočjo ključa iz ključavnice (stisnil noter, elektromagnet je zaprl lopute) in tako pomagal pri zagonu...

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Jul 17, 2008 21:54

Pri Selvi 70 je bila loputa čoka gnana s pomočjo magneta. Tega si vključil s stikalom ob ključu za zagon. Ker magnet vleče 8A toka, je zraven njega rele. Z omenjenim stikalom vključiš rele, ta pa vključi magnet. Enkrat mi je ta rele crknil, ker pa je bilo zunaj blizu nič stopinj, motor ni vžgal. Z veslom sem potem ročno pritisnil loputo čoka in vžgal motor.
Evinrude 115 letnik 98 (2T) ima namesto lopute čoka elektromagnetni ventil, ki spusti dodatno gorivo iz tlačnega voda črpalke v sesalni kanal vplinjačev. Tudi tega lahko prožiš ročno, če crkne elektrika.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov