OKNA na kabini

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

tomsy
Višji štabni praporščak

OKNA na kabini

OdgovorNapisal/-a tomsy » Ne Dec 29, 2013 22:16

sem brskal, sem bral, sem uporabljal funkcijo "išči", ... pa nisem našel... :(

kako izdelati okna "po meri"...
moj projekt je tale PASARA http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=10840

zanima me za čelna in bočna okna na povišanem delu kabine...

- A se dobijo kaki profili, pa lahko sam sestaviš okvir ... ??
- GEBO jih menda nardi po meri ampak $$?? Ima kdo izkušnje?
- kako ste se lotevali tisti, ki ste imeli podobne izzive??

Hvala za nasvete!
tomsy
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tomsy » Po Dec 30, 2013 11:21

dajte no... 80 ogledov, pa nobenga odgovora... :roll:

ne mi rečt, da tega niste delali...
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Po Dec 30, 2013 11:40

Napraviš šablono iz kartona, odneseš k Pečenku , ti ji naredi iz UV stabilnega pleksija nalimaš jih na TikalFlex Contact 12. Če pa želiš še črn rob zgoraj in spodaj , pa lahko tudi poličaš z črnim lakom za polycarbonat kateri ne topi pleksija. Če želiš pa okna lahko tudi preventino privijačiš...

To je tako na hitro...
Fiat Justitia ... Some day....
tomsy
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tomsy » Po Dec 30, 2013 11:46

ok PrimusR,

to je taka "ribiška" izvedba ala "udri ga Joža"...

Kaj pa če bi hotu imet take "lepe" šipce?
Saj veš, malo z ALU obrobami pa tak'...
A res ni nobenga "do it yourself" sistema?

Nekaj sem gledal te variante iz caravaning programa...

Aja, pa itak se moram počasi pri tebi oglasit okrog FleksiTeaka... tak' da dobro, da si se oglaso... :wink:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Dec 30, 2013 16:17

Kupi standardna okna in luknje popravi.Pregovor pravi, da je vedno bolje luknjo povrtat, kot pa klin potesat.
LP Iztok
tomsy
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tomsy » Po Dec 30, 2013 16:19

Polanc, hvala za odgovor in staro modrost, ki verjetno res drži...

ampak... bom še malo "trmaril" in iskal...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Dec 30, 2013 17:08

Je pa leta nazaj en gospod vlival okvirje za okna,Ne spomnem se imena,predvidevam da bi Hrast imel cifro.
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Po Dec 30, 2013 18:45

Polanc-mislim,da Tomsy rabi okna za nadkabino-te bi po moje rad delal sam. One spodnje za kabino pa se ne splača delati,če hočeš imeti takšna,kot so kupljena( odpiranje,okvirji zunanji,tesnenje,notranji okvirji..),je pa seveda najcenejša varianta pleksi priviti pa zatesniti,mislim,da ima velika večina domačih na plovilih te dolžine,ki jih bilj "štrapacno" uporabljajo,ravno tako.

Jaz bi naredil lesene okvirje,vmes pa pleksi ali pa eventuelno kaljeno ali pa tudi lepljeno steklo. Obliko lahko izbiraš,pa pod "ugodno" je. Tisto,kar pravi Tomsy,da jih Gebo naredi,ne vem, sigurno ti jih pa naredi Nautica F4,ali pa v Zadru jih imaš enih par,ki to delajo,samo to je draga varianta za barko "udri ga Joža".

Ali-sto ljudi sto čudi,sto žena dvesto sisa!! Tomsy naj pa po svoje naredi. :D
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Dec 30, 2013 19:04

Mar ni treba imet za vsa okna, ki ne gledajo v kokpit enega od ustreznih certifikatov? Posebej so občutljivi za okna na palubi. Vsaj tako so nam razložili pri Germanischer Lloydu, ko smo pripravljali dokumentacijo za registracijo plovila.
V kolikor je to res se zna zgodit, da ti natančnejši uradnik ne izda podaljšanja registracije ob pregledu plovila.

Sicer se mi za fiksna okna zdi Primusev predlog daleč najbolj estetski in mnogo manj ribiška izvedba od kakih po hrčkovo zastarelih gumijastih profilov za vpenjanje stekel. V bistvu predlaga rešitev, ki jo množično uporabljajo v avtomobilski industriji in tudi Pečenko ni nek šalabajzar, temveč dobro ve kako in kaj z pleksijem, ali še bolje polikarbonatom, da bo resnično obstojen.
tomsy
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tomsy » Po Dec 30, 2013 19:30

OK, @nac mi je nakazal pomankljivost v mojem pisanju...

Ja, sprašujem za "nadkabino", torej tam kjer so velike "steklene" površine ...
tista mala stranska okna na nizjem delu kabine bom itak kupil... logično...

sem pa medtem nekaj nagruntal in tudi že nekaj spesnil...
@nac je rekel, da bi nardil lesen okvir in steklo not pa basta... no nekaj takega bom udaril tudi jaz, čeprav morda (moram raziskat) v POM ali v PE izvedbi... moram najt UV obstojno... 3D model sem že delno zmodeliral, z odtočnim kanalom itd... bom prilimal tudi kako slikco, ko bo tak odaleč... morda pa bo na koncu res les...

saj les je lep...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Dec 30, 2013 19:34

Nekje pr nas je en mož vlival okvirje
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Dec 30, 2013 20:04

tomsy napisal/-a:Ja, sprašujem za "nadkabino", torej tam kjer so velike "steklene" površine ...

Tudi te ne gledajo v kokpit, temveč ven iz njega in, če en večji val zbriše tako okno?

Morda se ne bi bilo slabo posvetovat z kakim od certifikacijskih birojev, na obali imaš kar tri in vsi radi sodelujejo. Tako ali tako rabiš pri predelavi kakršne si se lotil "nadzornika", da bo šla kasneje registracija brez problema skoz. Od tebe bo želel nekaj skic in enostavnih osnovnih trdnostnih preračunov (Morda niti tega ne.), kasneje pa ustreznost predelave. Saj vem, da je samogradnja, ampak, če kasneje naletiš na "pravega" ti na osnovi njegovega kompliciranja nihče ne bo registriral plovila.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Po Dec 30, 2013 20:10, skupaj popravljeno 1 krat.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Po Dec 30, 2013 20:09

Po Germanischer Lloydu mora biti prednjo steklo kaljeno ampak samo če je del kabine če je samostojno kot pri gumenjakih ali fišermenih je lahko pleksi. To ti naredijo tudi pri Zagrebu. (Ti lahko uredim naslov). Stranska so lahko polykarbonat ali pleksi..
Vendar vedi, če se greš lepljena in kaljena stekla izdelana ter po želji še ukrivljena ne bodo poceni. Ti lahko kar poven ceno;računaj na cca 1500-2000€. Meni je Krili računal za moj škaf pleksi 500,00€ z izdelavo šablone, pa je pleksija manj ko 1m2 :evil: ..
Fiat Justitia ... Some day....
tomsy
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tomsy » Po Dec 30, 2013 20:18

v končni fazi imam pravila doma, se pa resda nisem spomnil da bi šel brskat ali kaj piše okrog šip... :oops:

evo malo igračkanja...

ALU izvedba
Slika

LES izvedba
Slika

;)
naredisam
Desetnik
Kraj: KRANJ-Pag Šimuni

OdgovorNapisal/-a naredisam » Sr Feb 05, 2014 08:58

Tudi sam sem iskal rešitev tega problema. Najprej sem poskušal z lesenimi okvirčki, pa se dolgoročno ni obneslo.Prav zdaj izdelujem okvirje iz smole in tkanine.Za enkrat izgleda kar v redu- še mal pokitat pa pobarvat.
Najprej sem izrezal šablono, potem naredil lesen kalup, ga prevlekel z ločilnim sredstvom in oblekel v tkanino.Seveda ne gre brez vakumiranja.
Laminiral sem 2 krat po 3 sloje 300 g plus 2 krat 80 g tkanine.
Za vakumirko sem uporabil star kompresor od hladilnika.
Kar pa se tiče raznih certifikatov, si ne delam skrbi, ker ima barka stalno registracijo.
Dobr da mamo žene,"To pa ne more tko bit."

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov