Pravilna višina izvenkrmnega motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
potapljač
Kontraadmiral
Kraj: Velenje

Pravilna višina izvenkrmnega motorja

OdgovorNapisal/-a potapljač » Ne Jul 06, 2014 18:45

Imamo gumenjak Zodiac cheeroke 480. 11 let smo se vozili z njim in bili zadovoljni. Pogon Yamaha 60 dvotakt. Največje število obratov doseženih je bilo 4400. Brzina temu primerna in špricanje vode na strani popolnoma normalen pojav. Nekega dne pride na dvorišče naš član SR290. Pogleda gumnejak od daleč in reče. "Ta ima pa prenizko motor in verjetno preveliko eliso. Voda vam šprica ob strani in ne dobi več kot 4500 obratov." mene skoraj kap, ker je vse res in nikoli se ni peljal z njim. Po debati kaj narediti je bil prvi ukrep dvigniti motor za dve luknji (5 cm). To storimo in rezultat: motor doseže 5500 obratov, največja hitrost 55 km/h (merjeno GPS, ja vem da bi moral pretvorit v milje) in zelo malo špricanja od strani. Zelo mali poseg in ogromna razlika. Še enkrat HVALA našemu članu SR290 za njegovo strokovnost, ki jo deli na Forumu. Da ne bo nepotrebnega nakladanja naj objasnim da je čoln last kluba in do sedaj se ni nihče ukvarjal z njim, kot bi bilo potrebno.
še mal pa bo.... :-)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jul 06, 2014 23:26

Čolon ki ga imam sedaj, sem kupil nekaj let nazaj, novega. Motor je bil seveda zmontiran na najnižji luknji. Sedaj je na tretji, drugo leto pa bo na četrti. Performanse neprimerljive.

Res ne razumem, za čigavo zdravje se montira motorje tako nizko. Ne vidim ene same pozitivne strani tega početja. Antiventilacijska je zdaj kakšne 3cm nad dnom čolna. Je bilo nekaj filozofije kaj bo ko bodo valovi - prav nič ni. Niti enkrat ni potegnilo lufta niti v zavoju. Bi reku, da zdaj boljše drži v zavoju.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 07, 2014 00:18

55 km/h je mičkeno pod 30 vozlov (NM/h) :wink: .

Potapljač, koliko vam je šel prej (če ni nihče izmeril, koliko je šel prej, mogoče lahko vsaj ocenite?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 07, 2014 06:48

Plovila najprej pogledam v krmo, potem vzdolžne linije, nato me zanima kako steklo je štempljano skoz gel-coat in šele kasneje me zanimajo "najmodernejše", ter "najpomembnejše" rešitve na palubi in barvne nijanse. Žal navadno opazim precej podobno stanje kot pri tem potapljaškem čolnu in ni težko uganit, da se motor niti do polne moči ne zavrti.

Lepo, da se premika. :D
Začetek je bil dokaj stresen in tudi kakšno ne prav miroljubno zs je ob prvih prispevkih okrog chine walka priromalo na moj naslov, a sem ob podpori nekaterih članov vseeno vztrajal in kot kaže se je za marsikoga lepo izšlo. To kar se pogovarjamo po forumu je v glavnem le gašenje požara. Iz meni nerazumljivih razlogov 99% prodajalcev napačno interpretira podatke proizvajalca in navadno dajo na gred prevelik propeler, ali pa dajo motor pregloboko v vodo. Oboje napravijo v dobri veri misleč, da bo bolj letelo, ker bo boljši oprijem. Nihče, ali skoraj nihče se žal ne potrudi malce pobrskat po spletu kaj na uradnih testih objavljajo proizvajalci. Verjetno za kaj takega v borbi za boljšim kruhom niti nimajo časa, bojevat se morajo z kruto sedanjostjo, za nameček pa svoj posel jemljejo strogo kot posel, brez kančka ljubiteljske žilice. Že res, da ima večji propeler manjši dinamični tlak in zatoboljši izkoristek, ampak vsi pozabljajo na kombinacijo plovilo-motor-propeler in iz tega je potrebno potegnit največ. V tej celoti mimogrede žrtvuješ 2% ali 5% propelerjevega izkoristka, da pridobiš 20% boljši izkoristek sklopa.

Vseeno od dviga motorja ne pričakovat bistveno več, kot napovedujejo razno razni kalkulatorji. Kot zdaj že vsi veste v glavnem velja:"Hitrejši čoln, bolj se pozna ustrezen dvig."
Uporabniški avatar
potapljač
Kontraadmiral
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a potapljač » Po Jul 07, 2014 07:07

Marjan Tomki; prej se je zavrtel do max 4400. Hitrost smo izmerili 42 km/h na GPS. tako da je sedaj opazno bolje ... :lol: 8)
še mal pa bo.... :-)
Matic1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Matic1 » Po Jul 07, 2014 09:41

kolk pa imate kaj potovalne vrtljaje? Moj trdak se sicer zavrti do 5.500, potovalni obrati torej da zglisira in se pelje na vodi so nekje okol 3.500-3.800 za 2+2otroka , če pa nas je not 4+2 otroka pa okol 4-4.300. Je to preveč? sumim da imam tudi jaz prenizko motor in prevelik prop?
lp
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 07, 2014 09:55

Povej kak motor imaš, kak propeler imaš, koliko tehta tvoj čoln brez potnikov in koliko z potniki, ter gorivom. Brez tega se ne da nič sklepat.
Matic1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Matic1 » Po Jul 07, 2014 10:03

takole je, čoln je dolg 4.1 m, ima tohatsu 50KM zweitakt kratka noga, ko čoln ne glisira je kav. plošča ene 20 cm pod vodo in čoln je čist nagnjen nazaj, gladina pride skoraj do spodnjega ohišja motorja. Ko pa zglisira se postavi vodoravno. Teža je okol 200kg +100kg motor, plus 85+60+25+20+ene 50 kg bencina, robe, sidra itd. skupaj ene 550 kg. Max hitrost okol 47 km/h. prop pa ne vem samo mislim da je kar velik-original skratka. Kaki predlogi?
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 07, 2014 10:48

Letet bi moralo 10 km/h bolj.
Prvo kar lahko storiš je dvignit motor, da bo kavitacijska 2 cm nad spodnjim delom krme. Potem je treba najti trim, pri katerem je čoln najhitrejši, ter spremljat hitrost in vrtljaje. Glede propelerja imaš verjetno prav. Tak čoln bi moralo 50 konjev zabrisat iz vode in po zapisanem sodeč bi lahko bil prevelik premer in premajhen korak propelerja. Pogledat boš moral kaj piše na njem.
Menim, da bi bil pravi propeler okrog 10,5" premera in koraka 14"-15", letet bi pa moralo okrog 60 km/h.

najprej torej dvigni motor za 4-5 cm (če je res kavitacijska 2 cm pod krmo), nato se poigraj z trimom, kasneje pa pride na vrsto propeler. Že prvo dvoje bi znalo kar pomagat. Pazit moraš, ker tvoj motor ne sme imet manj kot 5.200 rpm pod polnim plinom, doseže pa lahko 5.900 rpm.
Matic1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Matic1 » To Jul 08, 2014 07:57

Na kolk let/ur pa menjate impeler, vsako leto?
Recimo zdaj ga bom imel not dve leti in bom naredil lani 10 plus letos ene 15 ur skupaj torej nekje 25 do max 30 ur vožnje praktičn onikoli na polno. Je treba menjati?
In pa ni mi najbolj jasno ali impeler otrdi in se obrabi zaradi uporabe ali zaradi starosti? In zakaj je sploh gumijasta vetrnica, zakaj ni kovinska in bi bila za skoz?

hvala in lp
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a DR76 » To Jul 08, 2014 08:50

Načeloma skladno s priporočili proizvajalca.
Če zadevo docela banaliziramo, je del potrebno zamenjati tedaj, ko le ta odpove. Se pa postavi vprašanje ali določenih ni smotrno zamenjati takrat, ko imamo za to na voljo vse tehnične možnosti (recimo servisu) in ne v trenutku, ko so za to manj ali neprimerne razmere (recimo med uporabo plovila).

Na življenjsko dobo vpliva tako staranje materiala (material otrdi), kot tudi obraba. Kaj se dogodi prej je odvisno od delavnih pogojev, se pa obraba prične nesorazmerno povečevati s tem, ko material otrdi.

Zakaj pri klasičnih impelerskih črpalkah rotor ni iz kovine? Preprosto zaradi načina delovanja, ki mora omogočati mehko pripogibanje lamel, kar se lahko vidi spodaj.

Slika
Lep pozdrav.
Matic1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Matic1 » Po Jul 21, 2014 10:00

DR76 napisal/-a:Načeloma skladno s priporočili proizvajalca.
Če zadevo docela banaliziramo, je del potrebno zamenjati tedaj, ko le ta odpove. Se pa postavi vprašanje ali določenih ni smotrno zamenjati takrat, ko imamo za to na voljo vse tehnične možnosti (recimo servisu) in ne v trenutku, ko so za to manj ali neprimerne razmere (recimo med uporabo plovila).
Na življenjsko dobo vpliva tako staranje materiala (material otrdi), kot tudi obraba. Kaj se dogodi prej je odvisno od delavnih pogojev, se pa obraba prične nesorazmerno povečevati s tem, ko material otrdi.
Zakaj pri klasičnih impelerskih črpalkah rotor ni iz kovine? Preprosto zaradi načina delovanja, ki mora omogočati mehko pripogibanje lamel, kar se lahko vidi spodaj.

OK hvala sem si predstavljal da je takole ampak sem bil prelen da bi vprašal google, se posipnem s pepelom....
Kar pa se menjave impelerja tiče v vseh navodilih vseh motorjev ki sem jih imel pisalo da je treba menjati imeler vsako leto. Ker se malo vozim jaz menjam na dve leti, slišim pa da nekateri menjajo na 3-4 leta,....ko sem zadnjič mejal na dve leti je impeler zgledal še ko nov....
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Po Jul 21, 2014 15:23

kasaudio napisal/-a:Čolon ki ga imam sedaj, sem kupil nekaj let nazaj, novega. Motor je bil seveda zmontiran na najnižji luknji. Sedaj je na tretji, drugo leto pa bo na četrti. Performanse neprimerljive.

Zanimivo.. jaz sem pred leti kupil novega Lomaca 520 OK in gor je bila honda 50 BF.. antikavitacijska plošča (motor na najnižji luknji) je bila cca 3cm nad dnom ... Meni je vleklo zrak na vsakem zavoju..
Na koncu sem čoln reklamiral ampak dokler sem dosegel zamenjavo sem moral poseči po sodnemu izvedencu za plovila..
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 21, 2014 18:55

peterv6i napisal/-a:Zanimivo.. jaz sem pred leti kupil novega Lomaca 520 OK in gor je bila honda 50 BF.. antikavitacijska plošča (motor na najnižji luknji) je bila cca 3cm nad dnom ... Meni je vleklo zrak na vsakem zavoju.

Na netu je videt, da tale gumon vleče zadnje repe tub vedno po vodi. Ko zaviješ se ne more nagnit, ker mu tuba ne dopusti in propeler pogleda iz vode. Taka konstrukcija verjetno res mora imet propeler kar globoko pod krmo, a na srečo so take konstrukcije vedno redkejše.
TPK
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a TPK » Po Jul 21, 2014 20:29

Koliko sem jaz dobil informacij, bi se naj za 30cm "seatbacka" pomika motorja nazaj od krme motor dvignil za 2,5cm.

Sploh pri uporabi sledeče zadeve:

http://www.armstrongnautical.com/brackets.htm

Poleg so tudi tabele, kaj se doseže s pomikom nazaj in dvigom outboarda (manjša poraba, večja hitrost,....)

Je pa že skor vsak outboard original 30cm od krme tako, da najmanj 2,5cm gor :) (načeloma bi naj to delovalo razen v zelo redkih primerih kot v zadnjih postih objavljeno)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti