izbira antifoulinga za fishermana
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
izbira antifoulinga za fishermana
Pozdravljeni!
Letos spomladi sem nabavil 4,5m fišermana. Sprva sem načrtoval, da ga bom imel krajši čas v vodi, a ker ga zadnje čase veliko uporabljam, sem se odločil, da ga bom obdržal v vodi kar lep del leta. Ker sem se naveličal neprestanega čiščenja alg in raznoraznih parazitov sem se končno odločil, da ga premažem. Ker sem še neizkušen v navtiki, me zanima, kakšna bi bila vaša izbira antifouling premaza za tak čoln. Imam možnost dobiti Coppercoat po zelo ugodni ceni, pa me zanima, če je taka izbira ok . Res je, da ko gledam ostale manjše čolne, praktično nihče nima coppercoat-a, čeprav je baje učinkovita in dolgotrajna zaščita. (moti me sicer grda barva). Je morda bolje uporabiti kakšno drugo sredstvo (Hempel)? Torej, kakšne so vaše izkušnje (s coppercoatom) in pa vaši predlogi!
Hvala za ogovore!
Letos spomladi sem nabavil 4,5m fišermana. Sprva sem načrtoval, da ga bom imel krajši čas v vodi, a ker ga zadnje čase veliko uporabljam, sem se odločil, da ga bom obdržal v vodi kar lep del leta. Ker sem se naveličal neprestanega čiščenja alg in raznoraznih parazitov sem se končno odločil, da ga premažem. Ker sem še neizkušen v navtiki, me zanima, kakšna bi bila vaša izbira antifouling premaza za tak čoln. Imam možnost dobiti Coppercoat po zelo ugodni ceni, pa me zanima, če je taka izbira ok . Res je, da ko gledam ostale manjše čolne, praktično nihče nima coppercoat-a, čeprav je baje učinkovita in dolgotrajna zaščita. (moti me sicer grda barva). Je morda bolje uporabiti kakšno drugo sredstvo (Hempel)? Torej, kakšne so vaše izkušnje (s coppercoatom) in pa vaši predlogi!
Hvala za ogovore!
admin napisal/-a:Hempel Hard racing je odlična stvar, jaz sem zelo zadovoljen. Imaš pa za manjše hitrosti nekje do 35 vozlov še kup drugih produktov, kot je recimo Mille dynamic, Mille White, pa še nekaj novega s teflonom... Vse to je samopolirajoče in se vsako leto na koncu sezone spere z Wapom do primera.
LP
Na gliseru se selfpolish spere prej kot eno leto in to bez Wapa.
Si bom sposodil kar tole temo, ker imam uprašanje glede antivegetativnega premaza.
1. Žal ne vem, kakšen premaz so nam dali gor na servisu v Kopru, a je ta ki se samodejno izpira in je bele barve, majstr pa je rekel, da je ta pol cenejši od najboljših in da nam predlaga tega, ker oporavlja funkcijo isto dobro. Alg ni gor nič, me pa moti to, ker se je končna hitrost zmanjšala za cca 6-7 vozlov iz cca 42 na 35 vozlov. Verjetno temu primerno se je pa tudi poraba dvignila.
2. Kakšno znamko mi predlagate, da bo trenje najmanjše in da ga lahko dam gor kar na obstoječi primer za drugo sezono?
3. A ima kdo izkušnje z novo tehnologijo na ultrazvok. Nekateri na it forumih so stvar montirali, a so imeli že gor antivegetativni premaz, zato bo njihov rezultat nerealen, no mogoče se bo kaj videlo na petah motorja...
Ciao Alfista
1. Žal ne vem, kakšen premaz so nam dali gor na servisu v Kopru, a je ta ki se samodejno izpira in je bele barve, majstr pa je rekel, da je ta pol cenejši od najboljših in da nam predlaga tega, ker oporavlja funkcijo isto dobro. Alg ni gor nič, me pa moti to, ker se je končna hitrost zmanjšala za cca 6-7 vozlov iz cca 42 na 35 vozlov. Verjetno temu primerno se je pa tudi poraba dvignila.
2. Kakšno znamko mi predlagate, da bo trenje najmanjše in da ga lahko dam gor kar na obstoječi primer za drugo sezono?
3. A ima kdo izkušnje z novo tehnologijo na ultrazvok. Nekateri na it forumih so stvar montirali, a so imeli že gor antivegetativni premaz, zato bo njihov rezultat nerealen, no mogoče se bo kaj videlo na petah motorja...
Ciao Alfista
AlfistaSi napisal/-a:1. Žal ne vem, kakšen premaz so nam dali gor na servisu v Kopru, a je ta ki se samodejno izpira in je bele barve, majstr pa je rekel, da je ta pol cenejši od najboljših in da nam predlaga tega, ker oporavlja funkcijo isto dobro. Alg ni gor nič, me pa moti to, ker se je končna hitrost zmanjšala za cca 6-7 vozlov iz cca 42 na 35 vozlov. Verjetno temu primerno se je pa tudi poraba dvignila.
Ne verjamem da je sam antifouling kriv za zmanjsanje brzine toliko na 40 vozlov.
Razumem da tisiti na jadrnicama mazejo z specijalnim antifoulingom ki ima mal bolse karakteristike pri malih brzinah, no pri 40 vozlih. Hm...
Za izgubiti 6-7 vozlov mora biti zelo velik otpor na trupu.
Kot sem ucil na faxu, najvec moci se izgubi na umazanim propelerima. Ni kaj takega?
Pozdravljen AlfistaSi, kot ti je namignil že Opus menim da je prej problem v nečisti nogi, peti, propelerju. Iz izkušenj ti povem, da le par malih školjkic ali pikic na nogi že pomeni nekaj vozlov manj. Masko gor in gobico pa drgnit, če to ni vzrok potem je lahko tudi kaj na motorju.
lpg
lpg
https://medisken.si
Se nekako ne morem strinjat. Barko peljal na prvi redni servis cca 30 ur, ob tem so pa nanesli še ta antivegetativni premaz, plus še eno prozorno zadevo z istim učinkom za na motor. V Koperskem zalivu tja grede sem ga natrimal do konca in motor se je zavrtel na cca 5800 obratov in gps je pokazal 42 milj. Po tem nanosu je max hitrost dosežena 36 milj in motor se zavrti do cca 5500 obratov pri wot, kar je tudi premalo po tovarniški deklaraciji in bi sedaj rabil "krajši" propeler.
Če ni krivo to, potem jih bom pa obvestil o tej "napaki", saj je zadeva v garanciji in naj uštimajo.
Vseeno, kakšen antivegetativni premaz priporočate?
Ciao Alfista
Če ni krivo to, potem jih bom pa obvestil o tej "napaki", saj je zadeva v garanciji in naj uštimajo.
Vseeno, kakšen antivegetativni premaz priporočate?
Ciao Alfista
Potem pa ni drugega kot pot nazaj na servis in naj ti pojasnijo zadevo. Mogoče še vseeno nekaj dejavnikov, ki bi lahko vplivali na hitrost: količina goriva, vode, tenda, število oseb na čolnu, ...ne verjamem da bi ti antifauling toliko "bremzal", ne vem, pojdi na servis in vprašaj.
lpg
lpg
https://medisken.si
Še enkrat: ima čoln flapse in če jih ima, ali so dvignjeni?? (govorim iz lastnih izkušenj - stikala so bila namreč vezana "obratno" in nisem pogruntal dokler nisem z masko gledal kaj se dogaja s flapi, medtem ko nekdo drug pritiska gor in dol!) Če so padli RPM pri WOT, to pomeni da nekaj ustvarja upor ali pa motor ne deluje tako kot mora.
LP
SS
LP
SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
gregor.n napisal/-a:Pozdravljen AlfistaSi, kot ti je namignil že Opus menim da je prej problem v nečisti nogi, peti, propelerju. Iz izkušenj ti povem, da le par malih školjkic ali pikic na nogi že pomeni nekaj vozlov manj. Masko gor in gobico pa drgnit, če to ni vzrok potem je lahko tudi kaj na motorju.
lpg
Za primerjavo: pri 3200 obr. dosežem cca 25-26 vozlov; ko mi čoln stoji kak dober teden, se nabere nekaj školjkic na nogi in trupu (kljub antifolingu) in že je treba naterat vsaj 3500-3600 obratov, da dosežem enako hitrost
Zdravilo: v vodo in očistit nogo in trup
Treba je tudi vedet, da smo pred 20-imi leti uporabljali antifolinge na osnovi težkih kovin, ki so dobesedno pomorili vso navlako na čolnu in nogi. Danes so drugi časi in antifolingi okolju bolj prijazni. To pa pomeni, da so učinkoviti samo, kadar plujemo, saj vse živalce in rastlince sproti spere. Ko čoln stoji, pa antifoling ne deluje. Vse pa je tudi odvisno od kvalitete, oz. čistoče morja. V Dalmaciji (kakanj) nisem imel po tednu dni priveza nobene nesnage, v Medulinskem zalivu pa po par dneh katastrofa.
ss9940 napisal/-a:Še enkrat: ima čoln flapse in če jih ima, ali so dvignjeni?? (govorim iz lastnih izkušenj - stikala so bila namreč vezana "obratno" in nisem pogruntal dokler nisem z masko gledal kaj se dogaja s flapi, medtem ko nekdo drug pritiska gor in dol!) Če so padli RPM pri WOT, to pomeni da nekaj ustvarja upor ali pa motor ne deluje tako kot mora.
LP
SS
Ne, barka je brez flaps-ov.
admin napisal/-a:Na 7 m barki, hitrost čez 50 vozlov, nanos Hempel Hard Racing, hitrost je padla za cca. 1,5 do 2 KN... V tvojem primeru bi rekel, da ti antifouling vzame največ 1 KN, saj upor narašča s kvadratom hitrosti...
LP
Se pravi, da so mi nanesli gor nekaj čudnega, ker je že na otip ko je bil suh na kopnem bil "hrapav" oz nagrbančen ta namaz, kot tisti premazi na avtomobilskem podvozju proti rji.
zlatko83 napisal/-a:Za primerjavo: pri 3200 obr. dosežem cca 25-26 vozlov; ko mi čoln stoji kak dober teden, se nabere nekaj školjkic na nogi in trupu (kljub antifolingu) in že je treba naterat vsaj 3500-3600 obratov, da dosežem enako hitrost
Zdravilo: v vodo in očistit nogo in trup
Treba je tudi vedet, da smo pred 20-imi leti uporabljali antifolinge na osnovi težkih kovin, ki so dobesedno pomorili vso navlako na čolnu in nogi. Danes so drugi časi in antifolingi okolju bolj prijazni. To pa pomeni, da so učinkoviti samo, kadar plujemo, saj vse živalce in rastlince sproti spere. Ko čoln stoji, pa antifoling ne deluje. Vse pa je tudi odvisno od kvalitete, oz. čistoče morja. V Dalmaciji (kakanj) nisem imel po tednu dni priveza nobene nesnage, v Medulinskem zalivu pa po par dneh katastrofa.
Kar sem "šlatal" po peti motorja, je bila popolnoma gladka.
Trup se je pa sproti čistil, saj barka ni bila na miru več kot 24 ur skupaj.
Res ne vem več kaj si misliti. Pred leti, ko je prijatelj nanesel antivegetativni premaz na svojega elana 18CC, mu je tudi precej padla končna hitrost, zato sem mislil, da je to normalno, ker je pač ta premaz slabše kakovosti, a očitno temu ni tako.
Ne me sedaj razumeti, kot da gledam na max do zadnjega vozla, bolj me daje poraba, ker če je padla hitrost, je naraslo trenje in sorazmerno tudi poraba.
Kaj je pa ta Hempel hard racing? A to moraš potem sam čistit "podvozje", če se naberejo algice? Ali deluje kako drugače, da se ne primejo?
Ciao Alfista
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov