izdelava gumenjakov

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

peavera
Višji praporščak
Kraj: logatec

izdelava gumenjakov

OdgovorNapisal/-a peavera » Po Jan 29, 2007 18:17

zanima me če kdo ve kaj o izdelavi gumenjakov :?: :?: :?: :?:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 29, 2007 21:11

Spoštovani!

Se opravičujem za pozen odgovor, vendar sem bil cel teden na navtičnem salonu v Düsseldorfu... Videl sem tudi vaša zassebna sporočila in sem vam ravno hotel predlagati, da objavite vprašanje na forumu.
Temo sem premaknil na to lokacijo, kjer mislim, da bo bolje in jo bo videlo več ljudi.

Nekaj vam lahko poskusim pomagati. O gradnji gumenjakov žal ne vem veliko, vendar vseeno. Za kakšne načrte bo najbolje pogledati na internetu, saj boste z googlom zagotovo našli tudi kaj brezplačnega.
Pri sami izdelavi pa velja naslednje. Načelno obstajajo dve vrsti gumenjakov, in sicer s trdim poliestrskim dnom ali pa popolnoma gumijasti. Slednjim lahko res rečemo gumica, celotna izdelava pa je verjetno precej zahtevna in potrebujete tudi ustrezna lepila in pa verjetno tudi kakšne preše in grelce za vulkanizacijo.

Pri prvih pa je izdelava trupa enostavna in se je lahko loti prav vsak. Kot prvo je potrebno narediti lesen model, ga laminirati in gladko spolirati. Po njemu se nato z laminiranjem naredi kalup (negativ).
Ko imamo narejen negativ pa lahko ponovno začnemo z laminiranjem, vendar tokrat že pravega trupa. Najbolj enostavno bi lahko rekli, da je potrebno naložiti eno plast steklene tkanine, ki jo dobro prepojimo s smolo. To ponovimo v nekaj korakih, da dobimo ustrezno trdnost. Ko se strdi ga lahko vzamemo iz kalupa in končno obdelamo. Tale razlaga je zelo pavšalna, kajti za detajlno bi porabil najmanj 5 strani. Če vas bolj zanima si poiščite kakšno knjigo v knjižnici ali pa priročnik.

Resnica pa je sledeča.
V sloveniji je kar nekaj podjetij, ki se ali pa so se ukvarjali z izdelavo gumenjakov. Na koncu so vsem delali gumo priznani mojstri iz enega izmed treh slovenskih gumarjev. To so Trimarin, Novomar ali pa še najpogosteje Gumar.

Povejte kaj natančno vas zanima....

LP
peavera
Višji praporščak
Kraj: logatec

OdgovorNapisal/-a peavera » Po Jan 29, 2007 22:02

hvala vam za odgovor !

zanima me predusem navtika :lol:
zato se malo zanimam v to smer o gradnji gumenjakov ali kakšni navtični trgovini razmišljam tudi o uvozu gumenjakov iz tujine!!!:idea:

ampak zaenkrat imnam to samo v mislih :roll:
simon
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a simon » To Jan 30, 2007 17:42

Hmm, a je tukaj govora o gradnji svojega čolna za sebe ali za serijo in nato prodajo? Če gre le zase, potem je narest gumico v samogradnji NEMOGOČE! Beseda nemogoče pomeni predrago!
Če pa bi rad delal barke po tvoji zamisli pa normalno je mogoče, samo bo treba kar dosti evrov investirat, da bo kaj iz projekta. Je pa pohvalno, da sploh kdo razmišlja o tem.

LP
bieffe
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a bieffe » Ne Mar 18, 2007 20:20

Pa še RE-MI iz Idrije, kateri dela modele z trdeim dnom.
tistja
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tistja » To Mar 20, 2007 18:31

Bieffe, kaj sprašuješ oz. praviš?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 20, 2007 22:15

RE-MI d.o.o. je še eden od proizvajalcev gumenjakov, ki jih prej nismo omenili in mislim, da je bieffe hotel povedati to. Vem da so v Idriji in da delajo nek gasilski čoln, ne vem pa če gumo delajo sami ali jim to mogoče dela gumar??? Veš mogoče ti bieffe?

LP
bieffe
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a bieffe » Sr Mar 21, 2007 10:38

RE-MI iz Idrije ima gumo na metre kot v (včasih) Manufakturi, to gumo ureže po kroju, ki je za vsak tip čolna drugačen, nato to zlepi v obliko kot jo vidimo pri čolnu. Ta tip dela čolne z deljivim trdim dnom, se pravi, da dno lahko fizično ločimo od tub. Za lepljenje delov tub in delov ki pridejo privezani na trdo dno, uporablja dvokomponentno lepilo, ki ga je včasih izdelovala Sava iz Kranja, postopek lepljenja pa je takšen: urezane dele gume očisti z ročno bormašino na kateri je ščetka iz koščkov smirkovega papirja, namaže tanko plast lepila na gumo, počaka da je na otip suha, namaže še enkrat na tenko, počaka še enkrat da je na otip suho in nato zlepi oba dela skupaj in pozor! stisne tako da z roko potegne po zlepljenem delu približno tako, kot če bi hotel malo bolj na trdo pobrisati krušne drobtine iz gladke mize (se opravičujem za primerjavo), tako sem videl na lastne oči pri njemu. Edino kar tip ne dela sam, je poliestersko dno, katerega zanj dela kooperant.
PS:
Imel je tudi stran na netu, ga bom vprašal, pa bom po možnosti pripel link.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Mar 21, 2007 16:28

Ha, torej če prav razumem ni to ravno neka "high-tech" ali "high-quality" gradnja. Ja kaj hočeš, tako je.

LP
bieffe
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a bieffe » Sr Mar 21, 2007 22:30

Ha, ne vem kaj je za ljudi na tem forumu "hig tech" ali "high quality" tema, ampak tip ima atest za te čolne. Admin, vprašal sem dve čisto navadne stvari za forum, ki se imenuje "Navtika", odgovori pa so, s tvoje strani čista razlaga, kje si bil na kakšnem sejmu, kako nisi imel časa biti kje, da bi lahko odgovoril,(high tech dostop do interneta kjekoli si), ali pa čisto kavarniška razlaga da se določenih stvari ne dobi ceneje na koncu Tržaške. Mislim, da če ima admin tak odnos do forumovcev, tak forum nima prihodnosti. Škoda, ker od udeležencev sem dobil dva zelo koristna namiga za svoja vprašanja.
PS: Osebno mislim, da admin ni sveznalac (ta tu).
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Mar 21, 2007 23:10

Res se ne maram kregati ampak tukaj bom pač povedal svoje:

1. Nikakor se nimam za vseveda! Ne vem od kdaj se ti to zdi?

2. Kar se tiče tvojega podatka za RE-MI je zvenelo zelo slabšalno, ko si napisal kako dela. To so zagotovo doumeli tudi drugi. Praviš da tip potegne s prtom in spoj je gotov. To se mi ne zdi ravno kvalitetna izdelava. Mogoče se motim. Prosim za razlago.

3. Ko si vprašal za volan, ti je ceyambor lepo povedal za Lotos marine in Kamm, jaz to potrdim in dodam, da pojdi tja in da se v Trst ne splača. Kaj hudiča sem ti hotel tukaj slabega??? Kakšen odnos imam s tem do forumovcev?

4. Vprašal si za popravilo propelerja, ti dam nasvet, naslove gumarjev, ki
ti ga bi verjetno lahko na novo vulkanizirali... Kaj bi še rad? Verjetno sem imel po tvoji razlagi s tem spet slab odnos do tebe in ostalih.

5. Nimam pojma kdaj sem ti razlagal na katerem sejmu sem bil. Če ti rubrika o sejmih ni všeč je pač ne beri! Poročila bom pisal še naprej. Če ti forum kot celota ni všeč ga ne obiskuj. Izbira je pač svobodna.

6. Sicer pa hvala bogu, da si dobil odgovore od članov. Kaj ni to namen foruma? Naj bi vse vedel administrator? Žal jaz vsega ne vem in zato sem po tvoje slab!

Pa brez zamere in ne mislit, da ne prenesem kritike. Ravno nasprotno, zelo rad jo slišim in tudi sprejemem. Kar nekaj sem jih sprejel in je forum od začetka pa do danes postal precej drugačen. Želje članov so bile v večini izpolnjene. Take kritike, kot je tvoja, po tvoje "kavarniška", pa res ne mislim sprejemat. Pri tem, ko ti sprašuješ za svojo gumico in nekaj odgovorim, mi vržeš naprej, da se hvalim na katerem sejmu sem bil. Halo???

LP,
Admin
bieffe
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a bieffe » Če Mar 22, 2007 11:15

Ako je bil moj post pod točko 1, 3, 4, 6 in zaključkom razumljen kot slabšalen, se adminu opravičujem, ker napisan ni bil s tem namenom.

Ad 5: poglej na vrh, odgovor peaveri.

Ad 2: to, da je moj podatek o izdelavi gume zvenel slabšalno, mislim da ni tako, sem se pa tudi v samem postu opravičil za primerjavo. Drugače se enostavno ne da povedati na forumu, edino s slikami, ki pa jih žal nimam. Ponavljam, da je RE-MI pridobil atest od ustanove, ki je za te stvari najbolj primerna, da ve, kaj je najbolj kvalitetno, mi pa smo tu prostovoljno in o tem delimo samo svoja mnenja, lahko tudi kavarniško. Ne vem, če je prav, da to, kako si ti razumel moj post, prikazuješ da so to tako razumeli tudi drugi, navsezadnje ima vsak svoje mnenje in tako tudi lahko to pove na tem forumu.
Ponavljam, da je ta forum dober, celo zelo dober, mislim da so vprašanja in odgovori vseh forumovcev in admina na nivoju, odgovor admina na moj post, pa me je zganil, da sem napisal odgovor, s katerim pa nisem hotel nikogar žaliti, to je samo moje mnenje.
Forum bom še vnaprej obiskoval z veseljem, ker mislim da je potreben in pisan na kožo meni in podobnim, ki jih ta tematika zanima.
Se pa tudi jaz ne bom kregal, zamere ni nobene, in ponavljam namen mojega pisanja ni bil slabšalen ali žaljiv, in zato še enkrat velja opravičilo.
LP, bieffe.
simon
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a simon » Če Mar 22, 2007 12:40

Ojla,
Sorry bieffe, ampak tudi jaz sem razumel tvoje pisanje kot da hočeš povedat, da je čoln od tega Remija en kup "dreka". Lepo da smo razjasnili, da le ni tako in naj bi bil vredu čoln.

lp
bieffe
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a bieffe » Če Mar 22, 2007 13:30

Še link izdelovalca RE-MI iz Idrije, http://www.re-mi.si/
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Mar 22, 2007 21:59

Bieffe lepo, da si pripel link. To je najbolj pošteno tudi do izdelovalca RE-MI. Opravičujem se vsem, ki sem jih mogoče prizadel s tem, ko sem razumel da delajo slabo. Kot pa vidite zgoraj nisem bil edini, ki je narobe razumel... Čolniček RAR 4 je torej dober proizvod in primeren za nakup.
Kot drugo pa lepo, da sva zgladila spor in nesporazum. Na forumu si vedno dobrodošel in upam, da boš v prihodnosti s svojimi izkušnjami pomagal čim večim udeležencem.
Hvala za podporo, ki si jo napisal v zgornjem postu. Postaviti dober forum je zagotovo težko, odgovoriti na vsako vprašanje pa še težje. Dober forum bo postal samo skupaj z vami obiskovalci. Jaz sam brez vas sem nula!!!

Upam na nadaljnjo podporo, hvala.
Admin

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost